Gracias!

Jun 4, 2012

Vida...

Assalammualaikum...

Hola carino!

Tak sedar hampir empat hari dah saya tak update! Alhamdullillah, harini saya & hubby berpuasa, baru berpeluang nak puasa sunat di bulan Rejab ni, insya'ALLAH :))

Banyak nak story, sampai tak tahu nak dulukan yang mana satu...hik3... Akhirnya memang tak tahu nak story apa... hahaha :):)

Sejak akhir-akhir ni, kami suami isteri asyik bercerita tentang kisah-kisah yang lalu... Teringat & perasaan rindu adalah normal rasanya bagi perantau kan... :))) Rindu itu akan menjadi sangat manis bila dikenangkan dikemudian hari, betul tak? ;):))

Semalam, saya bertemu kembali dengan sahabat lama zaman belajar dulu, seronok bila dapat bertanya khabar  & tahu perkembangan rakan-rakan lama ni kan ...:)))

Muka masing-masing pun dah banyak berubah, not as cute as old days but more matured and elegant! :):)) Cara pemikiran pun tentulah tidak sama lagi... Now, everyone has their own life's perspective & different view on how to live a life :))

We've changed as time passed by... Kalau dulu semuanya innocent sahaja... Tak fikir apa pun... Tapi kini, hidup semakin mencabar dan terpulang pada diri kita bagaimana nak menghadapinya :))

Whatever happen life must go on... don't ever regret and never look back... Stop living in the past! Stop blaming others! Kita bertanggungjawab dengan kehidupan yang kita pilih pada hari ini... Rancang kehidupan kita untuk hari esok... Doa setiap hari semoga usia & rezeki kita diberkati... 

Kadang-kala sedih bila tengok rakan-rakan yang seolah-olah hilang tujuan dalam hidup... Nasihat buat diri sendiri juga, sebab kadang-kala jiwa kita sangat rapuh... Destinasi hidup kita hanya satu walau siapa pun kita di dunia ini, kemuncak hidup kita adalah 'Liang Lahat'... Jom, kita persiapkan diri kita ke arah itu! :)))


Gambar yang tiada kaitan pun dengan entry... My little jardin @ garden yang tak seberapa nak menjadi... Pokok kunyit yang makin menguning sebab bercampur-campur dengan pokok yang lain... Ada pokok pandan dan serai juga... Nampaknya kena asing-asingkan pokok-pokok ni bagi subur sikit, "Babah, seems like we have to buy new pot!" ngeh..ngeh... :))


Mana Ummi kat situlah juga dia :)) 

Trimkan pokok-pokok tu supaya tak semak sangat mata memandang :))


Iman dengan 'spenda pampers',dia yang panggil hehehe ;))


:)))


Gambar makanan adalah wajib di blog saya... Nasi impit & kuah kacang... Teringin sangat nak makan, lagi-lagi lepas teringat Datin Halimah sebut kuah kacang campur daging, terasa macam makan sate daging :))

Hobi baru: Masak, snap gambar & tepek kat blog! hehee 

Ada yang dah buat patty burger yang saya share tu?? Nanti bagitahulah ye hasilnya :))

Thank you for reading!

Chau mi amor! 




36 comments:

Gen2Merah said...

selamat pagi mama... ya, tujuan kita hidup hanya menuju ke arah yang satu.. semoga kita tidak terpesong dari jalan yang lurus... sama2 lah kita meningkatkan ketakwaan kepada Nya..

CaDLyNN said...

kite sendiri yg mencorak kehidupan kite kan..semoga kite sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah..

nnti kalau lin cube patty burger tu lin bgth ye..ekekeke..bile la tu :p

Pen Biru said...

bagus..tanam pokok kunyit..nanti nak raya boleh guna buat rendang..heheh

Adylia Qarissa said...

akak...kadang2 kita nak sangat tau kehidupan kawan2 lama bukan sebab nak jaga tepi kain tapi nak tumpang gembira...

gembira bagi mereka yang dulu nakal kini berjaya...

tapi sedih bagi mereka yang dulu bijak pandai tapi sekarang hidup tak tentu arah..

inazamri said...

akak tengok nasi impit kuah kacang tu terus rasa teringin nak buat cuti ni.Bagus berbudi pada tanah ni.akak pun tanam pokok kunyit kari dalam pasu je

Anum said...

apa pun kt yang mencorak kehidupan kita

norhidana said...

bile terjumpa kwn2 lama mmg seronok bercerita,semuanya skrg ni dh matang...

suke lah ngn garden marya tu, kt balkoni je tp subur betul... best betul dpt menanam2 gini kan
wah2 bestnye ns impit nih... rajin tul org kt peru ni msk yek

jemarisuri said...

suburnya pokok kunyit tu..nti senang kan nk guna ngan hobi baru ..masak2..hihi

mamavogue said...

Hola Marya Sayang,
lame tak update blog..
ternanti-nanti org di m'sia..hehe

Pok Amai-Amai said...

Klu kwn kite hilang arah tuju, kite sbg kwn harus bimbing-membimbing. Insya-Allah, umat Islam akan bersatu padu dan kuat!

Nens Collection said...

CANTIKNYE RUMAH KAK MARYA..REDUP AJEK..ADE CAN KALO SY G NEH, BOLEH HENTAM TIDO SMPAI PTG..KEKEKE...

TANAM JGN X TANAM KAK..;)

miloais milo said...

wahhhh!~ nasik impit and kuah kacang
sedapnya...!

♥MAMASYAZA♥ said...

setiap kali raya, tok umi mesti buat kuah kacang+daging, mmg sedappppp

rostina76 said...

amboi rajinnye berkebun!! btw nampak mcm rumah marya apartment ye? kalau tgk rumput kat bawah tu subur je.. best tu kalau dapat pacak2 serai kat dalam tanah. maunya subur tu.hehe!!!

Nini D.. said...

blom try lg.nanti den buat!

eLL said...

nak buat juga burger patty tapi erm, nantilah. dapur kecah sangat. haha.

bila akak nak balik ke malaysia? kalau rindu, balik la. hehe

Kunang-Kunang said...

Salam Marya,

Kita mesti ke arah yang lebih baik dari hari ke hari kan.

Kuah nasi impit tu, kalau kak ani selalu akak akan campur dengan tulang2 ayam sikit dalam kuah kacang.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah xlama dah nak ramadhan...nak raya.. lagi terkenang kampung halaman... Allah... syahdunyer... moga ceria2 kat sana ye kak (^___^)

m.u.l.a.n said...

nak buat patty tu tp hubby gaduh ada gout sikit.. so kena hold dulu semangat yg kobar2 ni...

best nya view dari balcony tu...

Zie said...

Zie seminggu menghilang heheh tak lah balik kg.. tq ucap tahniah...
dah ada entry baby baru..

Bestnya boleh bercucuk tanam walaupun dalam pasu...

Bulan Syurga Firdausi said...

insyaAllah blh tu...mmm best nye mcm tu kak :)

anisalya said...

betul. pemikiran dan pandangan kita tentang kehidupan memang dah tak sama. berbeza.

aizamia3 said...

betullah.. bila dah besar ni lagi susah nak jumpa satu hal, bila jumpa lain sangat.. kalau dulu, dialah paling nakal takmo fokus belajar tapi sekarang..

psstt: berbudi pada tanam walau hanya tanam dalam pasu.. amat berguna time nak masak.. ;)

Sue-Rya Qistina said...

saya belum berkesempatan nak buat patty tu lagi..huhuhu

(tgk gambar nasi impit kuah kacang tu, rindu pula dgn masakan mak..harus cargas blk kmpg hjg bln ni..hehehe)

http://suriaqistina.blogspot.com/2012/06/dapatkan-perkhidmatan-persembahan-kami.html

MamaEma said...

nasi impit dan kuah kacang..teringat kenangan di pagi raya..

Lynn said...

salam marya..

comel sangat taman awak tu ye..jeles i tengok ok..tak banyak yg saya boleh share macam awak..hmm...

cute sangat spenda iman tu ye..hik hik..

Gen2Merah said...

Chau mi amor akak Mareya (",)

Nazayiena said...

Memang kita yg menentukan arah tujuan kehidupan sebenar,yg dah lepas tu usahlah dikenang fikir je yg akan dtg.....siannya kunyit berkongsi ngan serai dan daun pandan.

eva said...

Whatever happen life must go on... don't ever regret and never look back... Stop living in the past! Stop blaming others! Kita bertanggungjawab dengan kehidupan yang kita pilih pada hari ini... Rancang kehidupan kita untuk hari esok... Doa setiap hari semoga usia & rezeki kita diberkati...


suka ayat tu.. sy jadikan ayat inspirasi sy.. apa2 pun jadi kuat n sabar ;)

fuad ansari said...

macamanalah agaknya berada di perantauan kan.. best tak? (",)

kadang2 kita pun tak sangka apa yg akan berlaku dalam kehidupan kita kan.. sebagaimana akak pun tak pernah berfikir akan merantau di peru kan... (",)

ye lah.. kalau tgk kawan2 lama.. masing2 sudah punya haluan dan kehidupan tersendiri.. kadang2 di luar jangkaan kita apa yg mereka alami sekarang....

ada kawan kita yg dulu2 biasa2 je, sekarang dah jadi orang yg hebat.. ada kawan kita yg dulu2 orang yg hebat, sekarang biasa2 je.. macam2 kan.. (",)

msredcheesecake said...

Yup, we should stop living in the past but we can look back sometimes to remind ourself....

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Saya pun tgh bizi gak skrg nie.. Balik dari kerja terus tdo.. hihi..

Tak Pe Je said...

Salam. Adeh, lawanya spenda pampers Sponge Bob! Heheh. Anyways, Agi Idup Agi Ngelaban. Selagi Hidup Selagi tu Kita Makan... Hehehe.

mama aini said...

ehem..rasa esuk nak raya bila terpandang nasiimpit & kuah kacang tu..ehem seksinya iman dgn spenda tu..he2x..

Ummi Iman said...

doakan yang terbaik saja untuk mereka...
rajin menanam juga rupanya. Cantik view luar rumah tu.. sejuk mata memandang.

Sidratul Muntaha said...

bac tajuk ko ni
tingat lagu ricky martin
living la vida loca.
apo kobonda erk maknanya?!