Gracias!

Feb 14, 2012

Sweet & Spicy!

Assalammualaikum...

Hola mi amor!

Como estas?

Kami di sini semua sihat, Alhamdullillah :)

Malam tadi berlaku lagi gempa bumi (11.42 pm), magnitude: 48. Pusatnya terletak 48 km dari Lima... Berderau jugak darah... Alhamdullillah, masih lagi diberi peluang bernafas di bumi yang indah ini...

Earthquake = Terremoto/sismo

Macam cerita dalam TV, kadang-kala ada 'flashback' semuakan... So, I don't want to miss it, because every pictures have their own story to be remembered as the time goes by ~

Disebalik tabir before Garden Party haritu kononnya :)

Laici 
1 tin laici di sini agak mahal harganya, so I've decided to cut it into a small pieces untuk diletakkan ke dalam agar-agar... I think it is not approriate to put sebiji-sebiji... 

Air Laici bersama-sama agar-agar yang dididihkan


We're bought all the stuffs here, colourful cups with the cucharita dibeli di Central Mercado, Calle Capon... Whereby, agar-agar & laici di beli di Super Nikkei (kedai barangan Jepun).

Cucharita = Sudu kecil


Agar-agar = Gelatina (Cara sebutan 'he-la-ti-na', G becomes H)

Tengok harganya, yang kecil ni 7.90 soles... rasa menyesal tak bawa dari Malaysia...


Agar-agar yang telah siap :)

Tunggu untuk disejukkan....

I did all this a night before party, taklah kelam kabut sangat... Sebab, mana lagi nak masak untuk lunch semua... Nak layan my manja Iman lagi... So, when the day come, I can cook calmly & passionately :)))

Lagipun I believe Mr Hubby pasti balik rumah untuk makan, sebab dia memang akan makan sikit je kalau pergi mana-mana functions... 3 years married, I know him well... Eventhough, kadang-kala kita dari Planet Zuhrah ni sangat susah nak paham mereka yang berasal dari Marikh ni kan...hehehe

Terlebih rajin, teringin nak makan pecal... Masakan jawa, tapi chefnya berdarah Banjar + Minang... My mak banjar, arwah abah orang Minang, eko! hahaha!

Maksud eko, engkau... Salah tolong betulkan ye...heee...

Bahan-bahannya


Eh, kenapa ada daging pulak ni? 

Daging ni masak kicap je... Senang :)

Sayur & tahu untuk dibuat pecal


Kelentung-kelentang di dapur, akhirnya siap jugak masak Pecal atau rojak sayur ni :)

Tada~

Pecal Banjar Minang

Asal ado!
Semua sayur tu kenalah celur, kecuali tomato.... Telur kena rebus, tahu digoreng... Issh... kalau ada tempe lagi sodap!

Kuah kacang
Kuah kacang ni lagi mantap kalau letak cekur... tapi kat sini mana nak cari... Tahu tak cekur tu apa? Silalah google ye ;):)


Inilah rupanya Pecal Banjar Minang berlatar belakangkan suasana Malaysia...hahaha~

Daging masak kicap
Main dish Daging Masak Kicap... Beli daging dari masjid... Kang ada pulak yang bertanya ;p:)

Food Testing!
Ingat Lisa Surihani & Yusry KRU je nak food testing, ha ni chef fofuler nak testing food masakan sendiri...hehehe...

Belasah 2-3 pinggan, memang senang nak buang hajat lepas tu tau! 

Tak senonohkan cerita pasal makanan tetiba keluar buang hajat pulak... 

Tapi itu pun salah satu nikmat dari Allah, kalau Dia tarik macamana...huhuhuuu... Mau miong kepala kan :)

Tulah kadang-kala kita ni kufur nikmat... Nauzubillah...

Haritu Dato' Ambassador ada bagi limau kasturi & cili api... Dengarnya dia dapat dari Malaysian businessman yang ada ladang di sini... Alhamdullillah, nikmat dari Allah yang tak terjangka lagi...

Bukan senang nak dapat kat sini...


Makan dengan laksa sedap ni... Alahai, masalah ikan lah pulak! Nanti nak trial & error ikan-ikan yang sesuai... Kecur air liur nak makan laksa!

Cili tu dah selamat buat masak lemak ayam... Fuh, berasap! Podeh!

Podeh (N9) = Pedas

Masak lemak cili api
Ikan masin goreng berbawang
Daun kesum
Nak tanam daun kesum ni kat tepi tingkap bilik, rendam dalam air bagi tumbuh akar sebelum boleh tanam... Cuaca di sini sangat baik untuk tumbuh-tumbuhan... Insya'Allah semoga dia boleh tumbuh dengan subur nanti~

Macamana rasa sweet & spicy tak entry ni?? hehehe...

Esta bien, mi amigos! 

Chao!

P.S. Tadi masa makan Gloria tanya "No celebrar Valentin?" Mr Hubby cakap, "No, we're musulman (Muslim)... Everyday we celebrar Valentine (Hari Kekasih) :)," cakap campur-campur omputih & Spanish... macam tulah tiap-tiap hari... Selalu jugak tersasul-sasul... Terbawak-bawak... Bahasa routine memang berubah... baik ke tak baik? ngeeee ~

39 comments:

Tea said...

Bertuah sungguh yer tuan Utarid dapat puan Marikh ni... Rasa nak pindah marikh jer...

Memang patut pun abang makan sikit kat luarrr..

azieazah said...

Suka baca komen pertama TEA tuh. I pun nak sebut pasal Utarid Marikh Zuhal ni segala.

Kerana perbezaan dan pertentangan itulah menjadikan anda pasangan serasi lagi memahami kerana bersedia menerima cabaran perbezaan itu sendiri. So sweet!

Kak Azie pernah sebut, ramai orang kita di luar negara automaik jadi lebih pandai masak bila merantau. Terbukti!

Agar-agar tu kat sini RM2.50++ jer!

Ibuhani said...

Eko? bukan ekau ko...hehehe....org N9 kt mano tu abah dia? Dlm bekas sayur2 pecal tu yg warna merah2 kecik2 tu tomato ceri ko?

LYAfrina said...

hehe.. bestnyer..mkn air tangan sendiri lg puas hati kan.. untungla si suami dpt istri y terror masak ni

So Shy Lady said...

wah rajinnya org kat peru tu.... org kat kl pon baru mkn laksa smlm tp laksa beli huhu

kakcik said...

Agar-agar juga, ya? :)

missSenget said...

wahh~..

sokong kata tea..

memang patut incek asben balik mkn gak..

wife pandai masak.. hihihi..

eeiyss said...

besnyer kak marya... pandai masak.. eeiyss nak kena jadik pandai jugaklah... hohoho
t is blajaq kat kak marya~

Kamalia said...

hehe..kecur tengok masak lomak cili api tu..
kami kat sini kalau buat laksa, guna tuna dlama tin je pun..lagi murah kalau nak bndingkan beli ikan yg fresh..kalau kat sana ada tuna,belila..cuba buat..sedap..hehe

Riri Yoorin said...

mesti rindu nk balik msia kann.. hmm menarik lauk2 tersebut.. sedap

CikLilyPutih said...

ye lah, mana sweet & spicy nye? ishkk sungguh propa lah..

norhidana said...

wahaaa menu2 bestnyer kak oi...
rajin tul membuat pecal tu... tp selalu pecal kt sini takde tomato hehehe...
baik tul datok ambasador tuh... berkongsi apa yg dia dpt... uhuhi...

J.Syazwana said...

sedapnya kak pecal tuh.
saya orang jawa asli ni. hehehehe
tapi dah lama tak makan :D

yana-feehily said...

mana dapat daun kesum tu kak marya? bawak dr malaysia ka? hihi

apa2 pun bila ddk kt tmpt org, kita sgt appreciate apa yg ada kt negara kita kan?

have a nice day..seronok dpt jln2 kt sini ^^

Aishah Jahirah said...

pecal tu memang sedap....rasa macam nak masak pecal pulak hari ni.terliur punya pasal..:)

chepah ila hussein said...

woh!sedap nye pecal!
memang sedap kalau ada cekur!
baru meleleh air liur...

weekend ni nak buatlah....!
hohohoho

(^^,)v

rATu kEBaYA said...

pecal kalau ada cekur memang sedap kak.. tingat mak yang pandai buat pecal.. haish.. boleh merembes air liur ni..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

sekali sekala mkn pecal mmg best..klu sellau takut perut xtahan cam HB,mmg ke tandas la jwpnya:D.

NOOR FATIN said...

masakan isteri pengikat hati suami. :) bertuah suami akak.. hehehe..

sedapnya!

CaDLyNN said...

buat agar2 laici ye..kalo lin suke wat puding :)

Cikgu Ma said...

terliurnya.....

|| NaFiRaa || said...

terasa malu n segan plak ngan marya.. walaupon duk jauh dari malaysia.. tapi tetap berusaha gigih untuk masak masakan malaysia.. saya nih yang duduk malaysia, senang nak dapat semua bahan.. tapi kadang2 tetap rasa malas nak masak.. hehehe.. lepas nih kena rajin masak!!

AmirFX said...

Cekur tu sejenis daun kan? Tak pernah lagi rasa cekur tu camner...

miloais milo said...

sedapnya pecal....
iols tak reti buat kuah pecal - sokmo bila MIL beri kuah pecal kering - baru buat pecal for lunch!
ntah bila nak belajarnya!

izan mama mia said...

wah..menu memang malaysia sangat walaupun jauh diperantauan...memang bertuah suami dapat isteri rajin dan pandai masak ni...

IntaNBerliaN said...

alahaii akak... sy nk rs masakan akaklah... nmpk sedap je.. akak ni pndai masak.. :-)

..::SangRatoo::.. said...

beshnye..bukak² blog Marya hari ni..rasa lapar pula..hehe..beruntung en suami dapat pn isteri pandai masak.. :)

Munnafendy said...

sedapnya pecal..balik kmpung hari tu lupa pulak nak request kat mak suh buat..

eima-caa said...

shedapnyeeerrr la hai...

windu plak dekat masakan mak..;)

Nbi kl said...

Kalau nak buat kuah laksa boleh guna ikan sardin yang dlm tin je sedap tau tak caya boleh Cuba

Normah said...

You boleh guna ikan sardin yang dlm tin je untuk buat kuah laksa tapi kat Sana mahal tak sardin yang dalam tin tu

saniah said...

salam..seronok baca entries dlm blog u ni..salam perkenalan..tak sangka i dapat ke peru..ha ha walau dlm alam maya pun dh excited...:)
keep on writing ya..

umiyumi said...

suruh org kg kirim serbuk agar2. lg senang :)

Zefa NorAsmara said...

Banyak masakan, tak tau nak komen yg mana. Semua nampak sedap.. :D Mengikut pemerhatian sy ramai kawan2 yg duk oberse memang rajin masak.. yg kat malaysia ni kerjanya beli aje.. hehe..

susumanis said...

Beautiful marya..salam...mcm kenduri laa gambo buat pecal tu..yum yum..hehe

Momma AA said...

erm... cedapnyer agar2 laici tu.. blk ni nak buat gak la.. hehe...

Asmara said...

Haah marya kami kat sini guna tuna dlm tin pun ok. Sini pun susah dpt ikan, ada tp harga dia mahal sikit la. Tp sedap jugak tau. Moga berjaya! Hehe..

Juliet_iRa~" said...

sedapnyaaa..waaa ..heee

.:fyzz:. said...

SEDAPNya pecal tuh...tingin lak nak makan..:)

best la pandai masak..fyzz nih leh la masak skit2..tp bz..dan masak weekend ja...hari keja selalu beli ja la..