Gracias!

Feb 23, 2012

Vamos! Meet the doctor!

Assalammualaikum...

Hola Mi Amor!

Sekarang baru boleh buka 'my book' ni dengan tenang... Kalau tak curi-curi je tengok kalau-kalau ada new comments :):) Muchas gracias! xoxo

Actually, dah dua hari saya demam... Mengigil-gigil macam kena demam kura-kura...Pagi tadi Iman pulak yang demam... Berjangkit dari saya... Sebelum ni dia memang dah ada throat infection tapi tak demam... Just running nose... Dah lama tak kena demam macam ni... 

Time demam macam nilah terasa sangat rindu nak balik Malaysia, mana taknya kalau rasa tekak tu tak lalu nak makan boleh juga beli tomyam atau bubur McD... Tak perlu susah payah nak masak... Badan dah tentu lemah tak bermaya... Nak tak nak kena jugaklah gagahkan diri ke dapur masak apa yang mampu... Masak & makan bubur jelah... 


Malam tadi Iman tidur tak berapa nak nyenyak...  Mungkin dia dah start rasa tak sedap badan... Saya pun tidur-tidur ayam je malam tadi... Sebab sakit kepala yang very deep & strong... 


Sejak pagi tadi demam Iman tak kebah-kebah... On & off... Kejap panas, kejap sejuk...  Merengek-rengek je... Alahai, luluh hati saya... 

Saya yang dewasa ni pun rasa tak tertanggung dek kerana demam inikan pula Iman yang baru 2 tahun setengah...


Tengahari tadi kami pergi ke hospital Clinica el Golf. Gambar kurang memuaskan sebab guna kamera biasa... Tangan pulak dok mengigil-gigil bila ambik gambar...


Tengah tunggu doktor sementara menenangkan Iman yang dah start cranky sebab takut nak jumpa doktor... Iman memang fobia berjumpa doktor maybe because of the past experience... 


Bukan kena cucuk pun, just doktor nak ambik suhu badan je... Tapi menangis meraung macam kena  cubit...heheheee...Puas jugaklah pujuk dan menenteramkan dia... Masa nak datang clinic tu pun terpaksa 'white-lie' cakap nak pergi beli bowling set untuk dia... Since, past 2 weeks dia asyik mintak bowling set... Puas juga kami cari tapi tak jumpa...

Iman: Umi, babah... Boleh tak?
Kami: Nak apa sayang?
Iman: Nak bowling set... Boleh tak?
Kami: Iman should behave & be good boy then you will get it, ok?
Iman: Ookkay! (Tiru gaya Mei Mei dalam kartun Boboi Boy)

Konon-konon nak tegas, tak semua benda dia boleh dapat dengan mudah  :)


Doktor cakap Iman still ada throat infection... Sejenis virus macam tulah... 
Lepas dah selesai doktor check semua, babah pujuk Iman main game...Now, turn Umi pulak jumpa dengan doktor...

Walaupun rasa macam dah ok sikit but my head still throbbing... Memang masih ada sisa-sisa demam... Luckily, doktor pandai berbahasa Inggeris... Oh, I'm happy for that! hehehe... First time jumpa doktor yang pandai berbahasa Inggeris... Rupa-rupanya sama macam Iman, throat infection!

Doktor nak drip air + ubat, maybe dia tengok saya dah macam dehydrated sangat kot... Tapi saya refuse... huhuhuu... Bukan takut tipu* nanti Mr Hubby masuk ofis lambat pulak... Mintak ubat makan je... Doktor tu pun sengeh-sengeh jek...kihkihkih... 

Lepas dah check ape semua bagai, time to say goodbye & thank you... Budaya mereka ni, suka cium-cium pipi ala-ala arab gitu... Tak kisahlah lelaki ke perempuan... Oh, no! Hopefully doctor ni taklah kan...hahaha! Doktor lelaki! Nasib baik he just hulur his hand... So, shakehand je lah...kehkehkeh! Rasanya dia pun faham... Satu sikap mereka ni very friendly & loving


Mr Hubby sedang mengambil ubat di kaunter farmasia...


Kesian Iman termenung je... Panas betul badan dia...

Today I have learned new few words...

Fever = Fiebre

Infection = Infección

Prescription for Iman
Prescription for Umi
Akhirnya, sebab tak sampai hati babah usaha juga mencari bowling set untuk dia... Punyalah excited!
Kesian pun ada!


Dalam-dalam tak sihat tu still lagi nak main...


Tapi sekejap jelah sebab badan tak berapa nak sihat lagi... 

Terima kasih sebab sudi baca sehingga noktah yang terakhir... Terima kasih juga kepada Mama2Q yang bertanya tentang banjir besar yang melanda Peru... Itu yang hebatnya dunia tanpa sempadan ni... Maklumat mudah & pantas tersebar... Kadang-kadang kami yang tak tahu menahu kejadian sekeliling pun terus jadi tahu...hehehe... malu*

Banjir besar melanda Arequipa... Terletak di selatan Peru... Di Lima, taburan hujan tahunan boleh dikatakan tidak wujud... Kalau ada pun sangat-sangat minimal... Orang-orang kat sini gayat kalau jumpa hujan lebat...hehehe... Muchas gracias! :):) xoxo

Kita selalu berfikir macam ni, kalau sesuatu kejadian berlaku di sesuatu negara, pada pemikiran kita yang terjejas juga satu negara... Padahal hanya di satu part itu sahaja yang terjejas... Begitulah juga pandangan orang asing pada negara kita, kalau ada sesuatu buruk yang berlaku pada negara kita, mereka tidak fikir lain, apa yang berlaku mewakili negara kita keseluruhannya.... Eh, korang faham tak apa yang saya cuba sampaikan ni...hehehe...Takpe lah buat-buat faham je ok:))

Sampai di sini dulu... Adios!

P.S. Gen2Merah Muchas gracias por todo! - Thank you for everything! Nanti ajar anak murid ye :)

39 comments:

kakcik said...

Semoga Marya dan Iman segera kembali sihat sepenuhnya. InsyaAllah.

eeiyss said...

syafakallah untuk iman~
moga cepat sembuh untuk kak marya jugak~

|| NaFiRaa || said...

alahai.. ciannye Iman.. moga cepat sembuh yer..

Marya pon nampak lemah jer.. take care k~ jangan lupa makan ubat.. :)

Rumah Kuning said...

salam,
semoga iman dan umi cepat sembuh. jgn lupa mkn ubat tau...

Gen2Merah said...

Muchas gracias por todo! - Thank you for everything!.... best la mama Iman ni.. ehehe... harap Iman cepat2 sembuh ya...

Hola mi amor.. ekeke (",)

BrightEye said...

i hope Marya and ur son will recover soon.. take care.. lovely story..(^_^)

ShimaSalleh said...

Moga cepat sembuh ye ummi n iman :)) nti lawan bowling sape menang Yeargh!

..::SangRatoo::.. said...

Salam Marya..
Iman punya kes kalau jumpa doc sama mcm anak i..baru nampak pintu klinik dah meraung mcm kene cubit.. :)

Mixed-family in da house.... said...

salam marya,

patut la lama tidak bersiaran, demam rupanya.....

minum byk air masak kay......iman juga...

take care

norhidana said...

jgn lupe rehat banyak n mkn ubat ye kak... semoga iman pun cpt sihat yek...
seronoknyer dia dpt menan tu...

fiza said...

Get well soon iman.

Hanis Azla said...

Ala siannya.. semoga mama and anaknya cepat sembuh.. take care yer.. lepas baik deman boleh sama2 main bowling tu..

Nazayiena said...

Semoga Marya dan Iman cepat sembuh....
Friendly betul org Peru ya cium2 pipi gitu.

aReLaN said...

lor...seyes tak best bila demam kalau kat oversea kan.hmmm..bab yang bencana kat oversea tu pon memang selalu kena.time jepun kena tsunami & gempa bumi,sume tanya ok ke tak pe sume.nak wat camne kan.bukan sume orang tau & rasa dok negara orang ni.

AmirFX said...

Hola! Throat infection biasa berlaku bila dehydration.. Kena banyakkan minum air kosong...

Nida said...

Semoga kembali pulih seperti biasa..

.........cP~ said...

ALahai..jauh dari kampung, demam pun rasa sedih je..

mamavogue said...

juz nak share tip utk kurangkan sakit kepala tu..
itupun kalau awak bole jumpe kulit kayu manis kat sane :)
rebus kulit kayu manis sampai jd warna teh & minum mase panas2 sbb kalau dah suam rase jd kelat skit.
amalkan selalu insya Allah susah nak lekat demam + batuk + selsema ni. sakit kepala pun segan2 je nak dekat.
bila duk kat negara org ni mmg agak susah kalau sakit, mujur setkt ni kami sekeluarga ok je. Alhamdulillah..

susumanis said...

beautiful marya..ala sian awak gan iman dmm dan sakit tekak ya..ok la jom kita usaha dgn bacaan salawat dan fatihah dan basmalah, amik air mineral ( x mo air masak tau) then baca salawat min 10 kali then al fatihah min 14 kali dan niatkan utk awak dan iman sembuh..bismillah 21 kali dan minum dan sapu kat kepala dan muka..buat selalu lps solat..insyaAllah :))

Eye_nee said...

Alahai kesiannya kamu dua beranak sis..makn ubat semoga cepat sembuh ok...

radziah AR said...

semoga umi & iman sihat ... nnt leh main bowling ngan umi ya iman.
MY, akak juga ada iman. my iman is girl (yg sulung rambut kerinting tu)

msredcheesecake said...

Susah juga kita demam nak jaga anak yg demam pulak... Be strong n get well soon k....

Cikgu Ma said...

ala siannya iman..moga cepat sembuh...

Apple Pearl said...

salam kak..wah lama tak lawat sini..apple jarang pulak online dah..

laa..akak ngan iman demam ke,ciannya..tengok gambar iman kat atas nii ksian pulak..harap akak ngan iman cepat sembuh..dan keluarga akak dilindungi ALLAH..Amin..:)

#kirim salam ngan iman cute..hehe.

Ummi Iman said...

semoga marya dan iman cepat sembuh. iman saya pun tak sihat juga. sakit gusi sebab gigi taring empat2 nk keluar. mula2 demam skrg selsema dgn batuk pula ganti.

Lynn said...

Ala...siannya...
haah..dulu masa duduk jauh dari parents..memang rasa sedih je time demam...(sebab rindukan mak dan masakannya time demam)..

anyway..plz take care ok..
pandai iman ye....siap mintak upah lagi..hehe

Lynn said...

Dear...nape tak leh publish komen ek...?jap try yang ni pulak..

Aishah Jahirah said...

semoga iman n marya cepat sembuh ye....wah dapat jugak set bowling dia at last...hehee

che mid said...

Salam, he he Iman tu takut doktor macam umi kecik2 dulu kut... he he take care dear..

mama nor lara said...

salam marya..semuga marya & iman dah bertambah sihat skrg ni..jgn lupa makan ubat ya..

Queenie said...

get well soon dear...
kena tonsil ker?
my11 kalau ada tonsil, mmg terus demam...

azieazah said...

Get well soon dear.

Nanti kita main boling sama-sama yaaa...

Puan Kutu said...

semoga cepat sembuh ye iman n mama..nti boleh main bowling dengan anty.hehe..

Ibuhani said...

Smoga cepat sembuh ye Marya n Iman. Skrg ni kt Msia pun musim demam jugak.....do take care!

Mariambebakar said...

Iman dah macamana sekarang?.. Semoga lil' boy ni cepat sembuh.. Aunty doakan Iman ye :)

anisalya said...

kena banyak minum air masak. my kids pun baru je pulih drpd throat infection. dan usually kalau mak sakit, banyak benda tak blh buat kan? jaga diri.

p/s: eh, dapat jgk bowling set eh?

.:fyzz:. said...

salam marya..
harp2 Iman and marya cepat2 sembuh ya...byk minum air masak k..take care..

Bulan Syurga Firdausi said...

ya Allah sian nye die...x pe la kak sabar ye...entry kat atas tu akk ckp die da makin sht kn just tgl sikit2 je lg..smga anak akak cepat sembuh :)

wan nurul hezrina said...

alahai mcm manalah bleh demam..=)kak dah ok ker demam now?iman?harap korang cepat2 sihat..

banyakdahlah k perkataan yang akak tau=)lama2 bleh cakap dah