Gracias!

Feb 17, 2012

:.Bitter Sweet Coffee.:

Assalammualaikum...

Hola!

Buenos Dias Amigos!
"A cup of coffee shared with a friend is happiness tasted and time well spent"

Kopi = Café

Saya bukanlah peminat kopi tegar... Nak minum pun kena pilih-pilih dan sikit-sikit... Pernah dulu masa nak exam saya minum Nescafe, heartbeat jadi sangat laju, nervous semacam... mengigil-gigil dan berpeluh-peluh... Semenjak tu memang hati-hati kalau nak minum kopi... Eh, Nescafe dengan kopi sama ke? hikhikhik...

People usually drink coffee and ingest caffeine for one principle reason- to wake up! 


Tapi, kalau minum kopi biasa tu pun kalau minum berlebihan saya boleh jadi 'high' gitu... Terawang-awang macam tak jejak kaki kat bumi... Maybe saya tak boleh consume high caffeine kot ;);)
Fact: Caffeine’s effect on people differs with each individual.


Mr Hubby pun sama jugak bukan peminat coffee... Seingat saya sepanjang berkenalan dengan die memang tak pernah tengok die minum kopi... 


Last two weeks, ada tetamu dari Columbia, dia Malaysian... Bekerja di Columbia & berkahwin dengan Columbian... Dia bagi kami cenderahati dari sana ~

Coffee & Key Chain
Columbian Coffee ni memang terkenal... Among the best in the world... 

Key Chain
Saya suka tengok key-chain ni tapi kalau diberi FM lagi seronok... One of my hobbies, kumpul FM dari seluruh negeri, kalau boleh nak cari seluruh dunia juga... hehehee... Tahu, ramai juga blogger yang suka kumpul FM kan? :)))


Macam nilah rupanya kopi Columbia tu... Memang harum!

Aroma = Aroma

Oleh sebab kami tak ada coffee mixer, saya rebus je dalam periuk...hehehee...


Saya buat mild je... Sedap!  Dan yang paling best, saya tak 'high' pun... hehehe...
Maybe saya buat tak pekat ;)

Freeze Magnet
My FM's collection...
Banyak yang dah pecah masa pindah haritu...


Selain tu, hobby saya dari dulu adalah membaca... Any kind of books... Paling suka novel chic lit... Walaupun, ada orang kata it's not good reading chic lit because it won't make your English better... Saya tak kisah pun... As long people  understand what I'm trying to say... kira oklahkan... Lagipun mereka ni tak expect pun kita pandai sangat bahasa mereka... I understand you & you understand me... Good enough! :))

Tapi jangan pulak taknak belajar to improve your English dah lah ye...hehehe... Bagus tau dapat belajar banyak bahasa ni, kalau kerja government boleh layak dapat elaun bahasa ketiga tau...;):))


Sebahagian buku-buku favorite yang saya bawak dari Malaysia... Saya banyak juga beli buku-buku cerita tapi ramai yang meminjam lepas tu tak reti nak pulangkan... Nak mintak balik segan... Sebab tu malas dah nak bagi orang pinjam... Bukan kedekut, tapi saya jenis suka membaca berulang-ulang... Sayang, lagipun bukan murah nak beli... T_T


Koleksi buku yang dibeli di sini... Kecuali novel 'Things I Want My Daughter to Know' tu... Take ages nak habiskan membacanya... Kalau best 1-2 hari dah boleh habis... Yang lain-lain tu pun sama... Saya jenis tak suka cerita yang too heavy, suka yang santai-santai je... Lepas tu berangan, jadi heroin...feeling-feeling gorgeous...hahaha~

Oklah dah melalut pulak...

Sekarang kat sini dah pukul 9.25 mlm... Iman banyak cengkadak harini... Nak extra attention, umi malas nak layan sangat... Badan tak berapa nak best maybe sebab nak sampai rest pray time kot...

Chao cariño!

------<---<---,@


22 comments:

eeiyss said...

sini pukul 10.37 pagi 18 feb 2012... hohoho
is pun kalau amik nescafe mang akan jadi cam kak marya... gigil2 gitu... tapi kalau amik kopi xpe lagik... nescafe 3 in 1 tu... jenuh... nak jalanpun macam orang ketagih dadah... hehee
~also luv to read... buku yang santai2 juge... relax je...

ShimaSalleh said...

eh eh ada buku law la ;p
huh wak jo shima peminum tegar kopi nih! shima klu lik kg minum gak la sesikit, tp dh kawen mmg jd peminum gak la cuma kontrol2 sket. nk minum pon sip sikit hubby nye hahahaha... Wak jo xleh minum teh sbb sejuk! shima pon kureng minum teh ;p
Tp kopi kak mar nmpk mcm warna teh, tak mcm kopi pon hihihi

cinnamon.com said...

TERINGIN JUGA RASA KOPI SANA.MINUM TANPA GULA..

MMG BEST.

Juliet_iRa~" said...

heee...ada ms mnum juga coffee tp bkn addicted laa..:)...nmpk best je bila tgk biji coffee tu kak..

ska kmpul FM gak..:)..btol2..xsuka sgt bg org pinjam sbb diorang suka buat harta sendiri..wuu

|| NaFiRaa || said...

hai Marya..
zura pon x leh minum kopi.. sakit kepala.. heartbeat laju.. rasanye dah lama x minum kopi or nescafe..

canteknye keychain tu.. wat dari kulit ke?? unik sgt..

zura pon pengumpul tegar FM.. nanti leh lah marya tolong tambah koleksi FM zura k~ muehehehehe

kalo bab2 baca novel, zura x gemar sangat..kikiki.. kalo baca majalah ok lg.. novel lambat habes habes.. kadang2 tuh baca novel sampai kesudah x habes2..muahahahaha

Gen2Merah said...

selamat pagi orang Peru..ehehe... skrg ni saya nak stop dah minum2 kaffein ni.. kadang2 ketagihannya sukar utk d bendung... ehehe.. banyak2 kan minum air suam..

BrightEye said...

my hubby suka sgt minum Nescafe.. mmg susah nak tgk dia x minum dlm sehari.
i like coffee whenever i need my eyes to be open wide during i'm in a hard work..

P/s: nmpk cam cedap je coffee Columbia tu..hehe

yana-feehily said...

yana klu minum kopi pun sama macam kak marya..menggigil2, berpeluh2 kt dahi..high semacam, pastu sehari tak bgn..tido je kejenya..hihihi

hobi baru skrg kumpul FM. sbbnya kawan2 slalu bagi klu dorg pegi mana2, so skrg ni klu yana pegi mana2 mesti nk beli FM tu..

Cikgu Ma said...

saya tak boleh minum kopi..migrain dan gastrik

Queenie said...

nak pinjam 50 Great Short Stories tu, boleh?
keh3...

Mixed-family in da house.... said...

Hi Marya,
Wahhh nmpk bes jerk kopi tuuuu.....sure harum 1 rumah....
Errr I pon jenis sayang buku, klu org nk pinjam tu, mmg berat hati lah....ehehehse.

mamawana said...

Assalam Sweet Maarya

Mama pun tak bleh minum kopi sangat. Tapi time exam 10 tahun dulu selalu minum kopi Mineral Product Msia. Memang sgt bagus tak sakit kepala. Minum se mug dah bleh stay fresh study buat assignment dll. Minum kul 8 mlm pas tu Memang takleh tidur , berjaga jer. Heeee. Srkg anak mama plak sambung minum kopi yg sama time dia exam kat UITM. heeeee...

umiyumi said...

Salam Marya, umi mmg peminat nescafe tp sejak dtg sini dah suka minum kopi.. kat sini diorg suka minum flat white.
buku sidney sheldon tu pun best.. umi pun minat kumpul fm. mcm mana kalau kita tukar2 fm nak tak, boleh tambah koleksi :)

AmirFX said...

Hola Miss Marya! Saya pun tak dapat gak minum kopi.. Boleh migrain..

Hanih Borhan said...

Assalamualaikum...

Mula2 pelik, taktaw FM apa, rupa2nya freeze magnet... Haha

1st time singgah baca blog Kak, t'tarik dgn ayat2/words dari bahasa Sepanyol... Best!

Btw, saya peminat tegar coffee! Sangat2 minat...

nazirah said...

bergantung pada orang kot.. tp nmpk nice la coffee tu.. hee kte pun ada kmpl FM gak tp tak bnyk.. :)

.:fyzz:. said...

Salam marya..holla..

i am ok..and very happy coz my final exam dh habis ..yabedabedoo..hehe
oo ..sama la saya pun suka kumpul gak FM..tp tak la byk mana pun...:)

sya sebenarnya sngt gemar nescafe..kira cam addict la..huhuhu..eh kopi and nescafe tuh adik badik la kan..:P

pepun..best dpt serbuk kopi tuh..tgk snagt.enak..

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
Akak pun sama..kalau mnum kopi..mcm berada dia awan-awangan...hehehe

Pasal bab memberi pinjam novel tu..akak memang serik..ramai yg suka pinjam, tapi jadikan milik sndiri..biarlah orng kata kedekut..asal kita tak sakit hati...

ABU said...

sedapnya cofe tu.. sya suka cofe..

best je kan duduk negara luar..:)

salam kenal.. first time singgah sini..

Kamalia said...

salam marya ..saya pun suka baca novel..apa2 jenis pun saya baca..
psstt..sophie kinsella dah keluarkan novel baru:i've got ur number..tapi,tak beli lagi..nak tunggu 2nd hand shop jual baru nak beli sbb kat sini mahal sgt..haha..dasar kedekkutkan..sidney shildon sanagt suka jugak..tapi tula,dah meninggal pun diakan..

Mama Ema said...

ema lebih suka teh o jer.. banyaknya koleksi fm dan buku...

Azi said...

azi pun bukan peminat coffee tak leh blah tp sudah jatuh cinta ngan FM..nak FM dr peru leh x? hi3...
sy jugak dulu minat baca novel now macam xde masa sibuk layan anak2..

skrg kul 2.14am dimalaysia tgh siap study smbil mengular baca blog org