Gracias!

Feb 20, 2012

Pleasantly Plump - Gordita!

Assalammualaikum...

Hola!

Perasan tak kat sebelah tu ada calculator BMI... Haritu Kak Radziah AR ada tegur...hehehe... 


 Actually, BMI ni khas untuk diri saya yang sangat obses kononnya untuk menurunkan berat badan walaupun ramai yang kata saya dah kurus sedang-sedang gitu... Bagi saya, hanya saya & Mr Hubby je yang tahu saya gemuk ke tidak...ahaks! (Rahsia besar kami XD...huhuhuuu)

Gordita means chubby in Spanish... How they describe fat in a nice way, so that's acceptable & normal and less hurting people... :))

Tinggi & berat badan menentukan sama ada kita memiliki berat badan yang ideal atau tidak... Macam saya, saya ni kategori wanita (erk...) tinggi so, berat pun tinggi gaklah...hahaha!

Semenjak menjadi  fulltime housewife ni, memang selalu kena remind diri sendiri...

Dulu masa zaman remaja junior (sekarang remaja senior...hehehe) saya pernah mengalami masalah berat badan... Dan saya tahu apa perasaan bila kita menjadi budak 'comel'... 

Bila cerita tentang sifat kita yang satu ni, kita boleh jadi sangat sensitif, mudah rasa down... Seolah-olah kecantikan bermula dari body yang cantik bak supermodel...


My mil cakap muka saya nampak bulat & badan nampak berisi bila bercakap melalui Skype! hehehee... 

Walaupun pada hakikatnya selama hampir 5 bulan kami di sini, berat badan saya turun hampir 4 kg... Mr Hubby cakap, penimbang rosak... Sabar jelah! Padahal berat dia sama je...hehehe...Jealous lah tu ;):))

Semua pun tahu, di sini sukar mencari makanan halal, walaupun ada KFC, McD, Pizza Hut, Domino's dan segala bagai... Ayam & daging not slaughtered properly so, bila tak darurat - haram dimakan... Bau & tengok jelah... Setakat harini pernah beli aiskrim McD je... Tu antara salah satu sebab berat turun kot...

Jadi, pada sesiapa yang nak turunkan berat badan, jom tinggal di negara yang bukan Islam, susah cari makanan halal confirm boleh kurus...hehehe... Sila jangan percaya :)))

Masa mengandungkan Iman dulu, berat saya naik sehingga 20kg... Hampir menyamai berat badan Mr Hubby... Masa tu risau sangat tak boleh nak kembali pada berat asal...

Pregnant 7 bulan, Iman lahir 1/8/2009
 Tak banyak gambar masa preggy, sebab tak suka...hehehe... By the way, gambar masa attended my bff wedding... Ada juga boleh buat kenangan, thank you Tariq & Noya :)) xoxo

Pengantin tu Shahrul & Akmal... Sekarang Noya & Akmal dah mendahului saya, Noya expecting her second child, while Kema (Akmal) baru lepas pantang anak ke-2 juga :):)  Tahniah!

Semoga korang bahagia ever after!


Masa awal-awal datang ke sini dulu, saya beli tracksuit ni dekat Polvos Azules... Sebagai pembakar semangat untuk berjogging & bersenam... This year I'm going to be 3 series, badan yang Allah bagi ni nak pakai lama... So, kenalah jaga kesihatan... Nak ajak K.Siti & Cik Sharmini pergi berjogging, at least fast-walking...

Seronok dah ada kawan baru yang boleh share interest together ;)) Doakan berat badan ideal saya ini berkekalan ye... Sebab saya takut menjadi 'comel' lagi... huhuhu...

Adios mi amor!

Chao~

P.S. Nak turun few kg lagi, sebab ada banyak lemak-lemak yang tersembunyi perlu diperangi...hehehe





47 comments:

yana-feehily said...

wah..slim la kak marya even dah ada anak sorang..

yana pun sama, tgh nak turunkan berat badan ni. sejak kawen badan macam di pam-pam. skrg ni tk suka sgt bergambar sbb muka tembam. pegi mana2, org tegur..berisi nya..huhu T__T konon tanda bahagia

skrg ni makan nasik sikit saja, setengah senduk. lebihkan makan lauk. sabar je la...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

try green fit marya..before turunkan berta badan kasik out najis lama dari usus u..najis lama ni kengkadang punca berat kita takmo turun-turun..



apa pon selamat berjaya dgn misinya :)

eima-caa said...

suke "lemak-lemak tersembunyi"..hehehehe...

betul kan..org tgk kite kurus tp hanya kita dgn suami jek yg tau..;P

bile kurus n sexy rasa diri lebih confident kan..

moga success turunkn hilangkn lemak tersembunyi..;)

AmirFX said...

Hola! Teruskan usaha... Kena kuatkan semangat untuk menghasilkan body yang menawan ladi da bomb.. haha...

norhidana said...

huhuhu... tp tgk akak cam masih selim melim je...
dana nih pas bersalin bdn naik cam kene pam... huhuhui

fiza said...

Selamat mengkuruskan badan dan selamat mebuang lemak2 yg tersembunyi itu...hehehehe...

Asmara said...

ala u dah rupa supermodel gitu. tinggi! hihi..
*duk oversea lg cepat naik, sbb hari2 kene masak, tk masak x mkn pulak. hehe..

BrightEye said...

sambil berjogging leh 'cuci mata'.. ehemm i mean the view of nature.. (^_^)

Ibuhani said...

Berat badan naik pun kdg2 bukan sbb faktor gemuk tp umur. Bila makin kita tua badan jd kembang sbb otot2 pun mula kendur n tulang pun jd berat....hehehe....x tahu sejauh mana kebenarannya. Smoga Marya akan tetap maintain "shape" badan walaupun berat naik sikit pun x per.... :)))))))

CaDLyNN said...

hehe..yela..jgn ingt org kurus takde lemak..die sendiri jek yg tahu kt mane lemak2 tu...kikiki...sy pon kategori tu gak..slalu bising nk kuruskn bdn pastu org mrh saya balik katenye sy takde lemak..haha

mama ju, said...

Salam

Cantiknya body dia...
Segan mama, mama ni montel!
Tapi bersyukur kita sihat2 je. Ada masa mama ronda dgn basikal di persiaran putrajaya bersma suami.

Mariambebakar said...

Huhu, kenapa isu berat badan yang diungkitkan.. Terasa diri ni makin debab ;)

Chik Mimi said...

salam kenal kembali Marya,
kalau nak boleh aje akak poskan sbb akak pernah pos sampai ke Australia
email me @ mimiazie72@gmail.com

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. camner dari Comel boleh jadik slim gittu.. share lah ngan zura.. ngah gigih berusaha utk turunkan berat nih.. tapi zura nih dari azali memang comel..kikiki.. terperasan plak..muehehehe

ct rahani said...

wah slim la akak.. sy lak kategori badan kecil.. dan selalu underweight.. kdg2 stress gak nak rasa berisi sket.. huhu..

nabilah_2908 said...

kalau ada geng sama2 nk kuruskan badan..mmg best...

ms sy kt kolej dulu..tiap pagi sabtu..kami ber 5 gigih berjalan dari hostel ke taman tasik dalam 5 km,,tuk join aerobik.... dah berjalan..aerobik lagi... seronok..

tapi bila dah habis...dah kerja...dah xde geng...malas dah nk buat semua tu..

Cikgu Ma said...

saya pun try guna culculator akak ni...alamak, underweight la!!

Queenie said...

lelemak tersembunyi tu yg bahaya tu hehehe..

badan Marya dah ok apa...cun lagi. Tp BMI tu mmg elok dijadikan panduan utk dptkan berat badan yg ideal..

mmg kita org pompuan sukakan kecantikan kan, tp yg sebenarnya kita nakkan tubuh badan sehat, tul dak? tubuh cergas otak cerdas...salute kat Marya.

mudah2an bila umur dah banyak mcm aunty ni nanti, takder masalah sakit lutut, sakit tumit, jln terbongkok2 sakit pinggang..

so far aunty Alhamdulillah, masih boleh berlari setempat dgn gigihnya lagi hahaha...

Aishah Jahirah said...

memang slim di mata org...tp hanya kita yg tahu kat mana lemak tersorok tu...hahaha.. tp tgk marya cantik je figure...:)

Gen2Merah said...

kakak ni nampak lawa la... slim apa.. ehehe.. pandai jaga badan walaupun dah kawin..

akak, saya suka singgah sini.. banyak perkataan2 spanish yang boleh saya belajar.. salu jugak share kat kawan2 saya d sekolah... tahnx ya kak..

nanti buat lagi ayat2 spanish peru yang baru ya..

Adios mi amor!

'Muchas, muchas gracias mi amigos!.... ngeeee~

IntaNBerliaN said...

Sy ni pulak dah terlebih kurus.. lgsung xda cutting..hahhaha

p/s : akak blh je join tp kne guna almat dkt mlysia la..hihii

.:fyzz:. said...

salam marya..holla miya amor..
fyzz rasa bdan marya dh cantik la...jelez tau...its normal la bila peknen naik badan..like me now..heheh..check out my blog to know about stori mori..hehe

emmm..actually, fyzz pun obses ngan berat badan..takut ..takpa marya..kita teruskan ngan healty food..then really good avoid fastfood..untung marya tk yah makan fastfood dh..hehe..leh slim gitew

Kamalia said...

marya,
saya rasa dududk sini berat badan sya lagi cepat naik.bak kata kak As,sebab memang kena masak tetiap harikan,nak tak nak kena makanla apa yg kita msk tu..
tensi nak turunkan berat ni ha sebab nak diet perut asyik lapar je time winter ni..huhu
saya dulu batch 98-2001..marya batch bila?
kenal puan Sapura?kenal tak lagi sapa ye yang ajar Tax tu?pakai tudung labuh?suka dia ..
cik roslina tak ingatla..sebab dah lama sangat kot..

nur easy said...

keep slim n healthy.. ;) best tak duk sana?

Bulan Syurga Firdausi said...

amin smga menten kak hehehe mmm nk perang dgn berat bdn e haa selamat bperang kak ;)

susumanis said...

salam beautiful marya..huhu..kita ni montel, diet hari tu dah turun 3 kg, tapi ni mcm nak naik balik jeh..huwaaa..nampak okeh jeh marya, tapi again hub je tahu rahsia kita kan..hahaha, kdg some ppl tipu pakai corset bagai, bila buka..huwaa...itu i la tu..kikiki..ok dear..selamat kearah body yg sexy, curvy, hanya utk suami tercinta..amin ...

pB said...

akak sejak melahirkan anak no lima , berat badan tak turun turun



nak bersenam malas

geraugebang said...

alamak....kena kira berat? Cabutttt

Acik Erna said...

assalam mrya..bila dah berumur macam acik ni sangat susah nak jaga dan kontrol berat badan..makin naik dan naik..risau..

LIPISLADY said...

Sallam Marya,

Nampak slim lagi tu...

Akak tak pernah ukur BMI
seumur hidup...takut juga sebab
semua pinggang kain dah ketat ni.

Mama2Q said...

haha..masa mula2 tgk pic pengantin tu, i ingat u yang pregnant 7 bulan tp atas pelamin, dah baca kat bawah baru faham rupanya U adalah yg pregnant kat sblh pengantin tu...hehe terkejut den...ingatkan masa atas pelamin dan pegnent...ekeke....

Mama2Q said...

oh yer...(komen lagik..hehe)...saya tgk kat TV Peru banjir, terus ingat awak..ok ke sana?

Marina said...

marina naik 20kg plus...huuuu..lepas bersalin ni nak dietla...

Nazayiena said...

Salam kenal Marya.....
Kak Nurul tgk dah ok dah potongan badan Marya tp betul hanya kita ngan hubby je yg tahukan mana nak yg dikurangkan.....

So Shy Lady said...

akak pon dh byk lari saiz neh compare last year.... esp tang perut, rasa nak mnangis je nengok!

Azi said...

berjoging mmg bagus utk kesihatan, semoga marya dpt berat bdn yg diimpikan. tp tengok bdn skrg ok dah tu. kurus2 sgt pn xlawa..

maszmadi said...

erm, gordita... what a sweet word.. hikhik
kalau chubby tapi BMI seimbang x per kan.. hehe, ayat penyedap ati..

wahida said...

aku sentap ngan n3 ni sbb aku ni kategori gemuk tau...huhu...

ko jgn la kurus dulu, tunggu aku la dulu...haha...

dela said...

akak dah chek... overweight... :(

msredcheesecake said...

Kurus je nampaknya.... Part mana la gaknya yg berlemak tu.... Heeee.... Good luck yea....

suri solehah said...

eh..dah selim melim dah tu..marya ..akak kalau dah dapat size cam marya tu dah tak tak risau dah huhu

Nida said...

setuju.... Kalau duduk negara yg takde KFC, McD atau PizzaHut yg halal memang boleh kurus jadinya...

eeiyss said...

haha.. is pun dah jadi tembam... cane nak buat ni... aiyooo

Puan Kutu said...

suka entry macam nie sbb pembaar semangat utk turun berat badan gak.sy dh naik almost 10kg..scary kan?haha..

woo baru tahu beza umur kita 2tahun saja..sy muda sikit je.hehe..

anisalya said...

kalau husben tak bising2 kata gemuks okay jer. hahaha...

wan nurul hezrina said...

ko manalah pernah gemok=)akunie hah yang boolat=)

ketikketok said...

untuk hilang sakit lutut dan sendi, parut, luka, kebas dan lenguh dengan berkesan sapu minyak DABUS Aromaterapi 3-5 kali sehari. sakit anda beransur hilang dalam masa 2-5 hari.