Gracias!

Feb 3, 2012

Sin Gas y Con Gas...

Assalammualaikum...

Hola!

My hubby & I selalu tertanya-tanya, Iman ni sebenarnya ikut muka siapa? Rasa kelakar pulak sebab kalau pergi mana-mana atau jumpa siapa-siapa mesti orang akan cakap, ikut muka uminya, ada pulak yang cakap ikut muka babahnya...errrrrr...yang mana satu sebenarnya...? :)))

Bila Iman duduk dekat-dekat dengan babah, mesti umi cakap... "Iman ni sebijik macam babahlah!" (pada pandangan mata umilah...), tapi nanti bila Iman duduk dekat dengan umi, babah pulak cakap... "Huh, muka umi!" hahaha!

Tapi, dah memang anak kami, mestilah ikut both of us kan..kan..kan...hikhikhik... ;))

Masa zaman bercintan-cintun dulu, pernah ada orang cakap muka kami seiras tau! Ada yang cakap kami kembar! Ada yang kata kami macam adik-beradik pun ada... Alamak, tapi dah check dah memang takde susur galur seketurunan pun... Confirm! Nasib baik, nasib baik... kalau tak, melepas! hahaha~

Tahun 2000
Tahun 2001 rasanye...ngeee.. tak ingat lak...
Sama ke muka kami?? Ntahlah....hehehee

Sebenarnya bukan nak cerita pasal muka seiras pun tapi nak share pasal air mineral di sini... Mula-mula dulu rasa jakun ya amat!

Tak tahulah orang lain, tapi bagi saya sesuatu yang pelik bila air mineral pun ada yang bergas... hehehe...

Sin Gas = Without gas

Con Gas = With gas

Sin Gas

Con Gas

Masa mula-mula sampai dulu, dalam bilik hotel semua dia bagi air mineral con gas ni... Alahai, macamana nak buat susu Iman! Memang tak suka guna water tab dalam bilik hotel, macam tak confident kebersihannya walaupun dah dimasak...

Paksa Mr Hubby beli yang sin gas :)))

Tak suka nak minum yang con gas ni, sampailah colleague Mr Hubby, Kak Siti bagitahu yang con gas ni sedap buat air sirap bandung :)

Kalau kat Malaysia kita biasa guna aiskrim soda, kira con gas ni sebagai penggantinya lah...

Susu & sirap bahan utama tu :)

Lupa nak kocak bagi berbuih... Lagi sedap :)

Oklah, tak ade idea nak cerita :)

Ada colleague tanya, panggil dia Ika... Dia sekarang sama macam saya jugak ikut suami ke Dubai, dia tanya saya dah lama tak cerita tentang masakan...hehehe...

Bukannya apa, saya ni lauk simple-simple tu bolehlah, yang canggih-canggih tak pandai sangat...  Jangan boring lak... Insya'Allah next time key :)

Chao!


23 comments:

Misskonspirasi said...

bestnya bila duk oversea nie memacam hado.. tapi Misskonspirasi tetap suka n tak leh lepaskan negara Malaysia ku nan tercinta ini kiki...*teringin lak nak rasa air tue camne.

Bitt (double IS) said...

owh baru tau air cenggitu...hehehe mak saya kata., if anak serupa muka maknya(kita) selalu bertengkar..if anak rupa bapaknya jarang bertengkar...hahahahahha tu mak saya kata la...ehhehehe

|| NaFiRaa || said...

camner agaknye rasa air mineral yang bergas tuh ye.. hehehehe

Izan Ishak said...

senanglah nak buat air bandung soda ye... takyah dah beli soda..

AmirFX said...

Pernah sekali jer rasa air mineral yang bergas nie.. Mmg jakun gak time tu... :D

mama aini said...

ehem kat malaysia takde lagi air mineral gas ni..untung nya dpt rasa mcm2 minuman @ makanan yg takde kat malaysia ni..

Puan Kutu said...

wah pic nostalgia lg.hehe tak boleh nak komen sama ke tak sbb gambarnya juah dan tak berapa jelas mukanya..:)

woo ada yg bergas,baru sy tau..ilmu baru nie..hehe

masakan yg simple2 tu la terliur sy tgok..

susumanis said...

duhai beautiful marya, org tua tua kata kalau muka seiras jodoh kekal abadi..amin...:))

azieazah said...

Kak Azie belajar minum Sirap Bandung Soda ni masa pegi kenduri di Muar. Rupanya di Johor, masa kenduri depa suka hidang Air Sirap Bandng Bersoda untuk tetamu.

MARYA, Kak Azie selalu baca Spanish ni guna “y” di tengah perkataan. Maksudnya “and”? ker?

Bunyi pronounce tu cemana?

azieazah said...

Nanti jawab kat blog Kak Azie pun takpa. Thanks.

NzA said...

kata org kalau muka suami isteri seiras, tu brmakna ada keserasian.....

Papa Mifz said...

Air mineral bergas,baru tau nih

LadyBird said...

mestila same ngn mak dn ayah die.. :D

Cik Sibuk said...

orang dolu2 kata kalau muka iras ni..jodoh panjang :)

ish tapi tak suka teori tu. abis orang2 yang muka tak iras ni camne? makna tak jodoh panjang ke?

ish ish

.:fyzz:. said...

hola marya..
suka ja tgk foto2 masa bercintan cintun dulu..lovely couple..emm2.ada gak iras2..jodoh panjang...

DrSinga said...

bandung Johor ..
soda+ais banyak banyak banyak..+sirap+susu cair..
jangan letak air
biar ais tu cair...

ikatankasihku said...

air soda mmg femes kat johor...

IntaNBerliaN said...

bkn akak sorg je.. sy pun jakun.. xpnh gak jumpa air mineral bergas...hahhaha

eeiyss said...

walau is xminum sangat bandung... tapi gsmbaq tu sangatla menggoda

Ibuhani said...

org kata kalau suami isteri muka seiras akan berkekalan.....insyaallah!!! Sirap bandung + air soda mmg best!!!

Azi said...

wah kat peru ni cam2 ada, syok dpt byk ilmu & pengalaman di bumi orang kan...

marya gambar kasi close up sikit xberapa nak nmpk seiras, azi rabun hi3...

wan nurul hezrina said...

kak gambar kp jauh sangat aku tak dapat nak tgk gambar muka ko n laki ko ada iras ker dok

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

syiok nyer la ada air mineral gas....
x pernah rasa ..
hihihi..
tu la org kata..
bile pergi ke negara org luas pemandangan & pengetahuan..
syukur2...