Gracias!

Feb 9, 2012

Plaza de Flores

Assalammualaikum...

Hola cariño!

For me, flowers are the sweetest thing Allah ever made... I'd rather have flower on my table rather than diamond on my neck :)

Flowers = Flores



Cuti Maulidur Rasul lepas, as planned Gloria bring us to the nursery situated at Barranco...
Plaza de Flores = Flowers Plaza


Iman & chupon memang tak dapat dipisahkan :)
Chupon = Pacifier = Puting


Gloria-our maid, saya anggap dia macam family sendiri... Dia yang bersusah-payah mengorbankan off-day dia untuk menemani kami... Muchas gracias Gloria :)


Berbagai-bagai jenis bunga & pokok yang dijual di sini... Memang meriah... Asalnya saya nak membeli pasu untuk menanam serai, pandan & daun kunyit... So, lepas ni tak payahlah lagi nak pergi embassy semata-mata nak ambil sebatang serai...hehehe... At least, boleh jugak saya melepaskan gian untuk bercucuk-tanam semula... :)
Serai = Lemongrass = Hierba Luisa


I don't know what this flowers have been called, but its just so beautiful with the pink color :)
Subahanallah ~


This purple flowers also attract my attention... Terpegun dengan ciptaan Allah ni... Alangkah, cantik & sempurnanya :)
Cantik = Beautiful = Bonito
Sempurna = Perfect = Perfecto


Barisan florist yang tersusun kemas & bersih :)


Some people says, dunia is part of taman-taman syurga... Agaknya, bagaimanalah rupa syurga Allah itu ye...
Masya'Allah, tak terjangkau dek akal...

Tulip
Gambar atas ni bunga Tulip...
Ya, Allah... termakbul juga keinginan hati ingin melihat bunga ini in life... Cantik & sweet, tiada bau... Mr Hubby ambik gambar macam ni tak nampak bentuknya yang oval tu...huhuu....
Tapi takpelah, maybe next time pergi boleh amik gambar betul-betul :)

Tulips = Tulipanes

Bahasa Spanish ni seperti bahasa Inggeris juga, ada plural & singular :)
Ala, kita pernah belajarkan masa sekolah rendah dulu...hikhikhik ;)))


Macam-macam bunga yang dijual... Geram saya melihatnya :)


Rose = Rosa


Bunga ni dulu mak saya ada tanam tapi tak ingat apa namanya... Ada bermacam warna rupanya...

Colour = Color
Cara sebutan "kolor"


Lots of flowers = Muchas flores




"Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir." - Surah An Nahl Ayat 69



Bunga ros atau mawar antara bunga yang disebut di dalam Al-Quran ~

"Maka apabila langit terbelah lalu ia menjadi seperti bunga mawar merah seperti minyak gosokan (kulit merah) Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" Surah Ar Rahman Ayat 37-38





Heliconia
Pernah dengar bunga heliconia? Inilah bunganya... Di Malaysia pun banyak... Unik betul bunga ni kan...

Allah tidak menciptakan sesuatu itu sia-sia... Seperti bunga, ia membuatkan kita gembira, membantu mengurangkan keresahan hati... Kerana ia ciptaanNya yang unik...
Kita biasanya memberi bunga sebagai penghargaan... Sebab itu orang India, Cina atau matsalleh, bila berlaku kematian mereka menghadiahkan bunga atau sebagai hiasan kepada si mati... Orang Melayu juga begitu, menabur bunga di kuburan... Pada pendapat saya, ini bagi menenangkan hati keluarga si mati...


Bunga antara ciptaan Allah yang indah!


Bunga Matahari = Sunflower = Girasol



Pasu-pasu berbagai size & rupa tapi agak mahal harganya... 



Iman yang kebosanan menunggu umi, hehehe...

To be continue>>>>

Chao ~

P.S. Credit to my hubby yang ambil gambar yang cantik ni... Gracias mi amor, kerana sabar melayan kerenah isterimu ini :) 
P.S.S. Gambar dalam entry La Momias tu saya ambil dari Trickfist.com, di Lima ni ada muzium yang menyimpan tengkorak & artifak bersejarah, saya memang teringin nak pergi tapi tak digalakkan sebab Iman masih kecil... Lagipun Iman super sensitive dengan tempat-tempat begini... Serik nak bawak Iman takut nanti lain pulak jadi, seperti yang pernah terjadi dulu... Nauzubillah min zalik...


30 comments:

mama aini said...

salam marya..ehem..mama pun penggemar bunga..terutama rose..kalau ke cameron mesti beli rose !!!

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

Wow bestnya nursery di sana ya! Complete dan tersusun kemas jerk....

Kalau la I pi situ, sure gilerk punyer...hahhahaha....

Cantik-cantik bunga.....cuci mata laaa U kt situ ekkk....pandang kesegaran flora-flora di situ.....

Btw, I sendiri tak tengok gambar mumia yg u post tu, sebab takut...eheeeehhhh....

QueeN TerataI said...

salam marya.. syok je i baca entri u ni.. rasa mcm i plak yg ada kat sini.. best betulla bunga2 yg byk tu.. kaler2 yg menarik.. menawan hati dan menenangkan jiwa kan.. seronok dpt g tempat org nikan.. tp tula i xde kesempatan.. so baca ur entri jela utk kenal negara org.. hehehe

Kamalia said...

heleconia?1st time dengar nama tu,bunga maybe dah bese tengok kot..
gloria..dia boleh speaking English ke?
sangat suka jugak kalau dpt pergi nursery mcm ni..
saya pun tak sabar nak tunggu spring ni..tak sabar nak menembak bunga-bungaan..

Adylia Qarissa said...

cantiknya bunga kat sana...lagi cantik puting iman..heheee...

Rumah Kuning said...

Suka jugak bunga tapi kena jaga betul2. Buatnya terlupa siram dua tiga hari, kesian dia... apa pun comelnya bunga2 tu.

Ariff Budiman said...

Salam
Cantik sungguh bunga-bunga

CaDLyNN said...

cantiknye bunga-bunga tu......

Eye_nee said...

Ya-Allah cantiknya sis bunga2 tu....yg pink tu bagaikan rama-rama bentuknya...

AmirFX said...

Salam CIk Marya... Best gak kalau nak tanam2 bunga nie.. DUlu pernah nak tanam bunga matahari tapi tak menjadi.. Mungkin takder bakat kot.. haha..

..::SangRatoo::.. said...

Salam Marya..sangat cantek semua gambar²..bunga² tu nampak hidup sekali dlm gambar kan..Subhanallah..

Saya suka jugak dgn bunga²..tapi tak pandai jaga..heheheh :)

maszmadi said...

subhanallah cantik2nye..... mesti rambang mata dok dalam tu kan..

Ibuhani said...

Bunga adalah salah satu ciptaan Allah SWT yg sgt3 cantik n menenangkan hati bila ditengok kan.....teringin nak ada bunga2 mcm tu kt taman rumah k.ani...tp apakan daya....Pilah sgt3 panas!

|| NaFiRaa || said...

banyaknye bunga!! macam2 jenis ade.. naik juling mata tengok gambar bunga.. hehehehe

Qhaifa Nur said...

salam marya...

amboi banyaknya bunga...
cantik & indah bila di pandang...

salam kenal jua..

Papa Mifz said...

mesti peminat bungo nih kan...mcm mak den la...hehe

Hanis Azla said...

subhanallah.. indahnya bunga2 tu.. terpegun melihatnya..

Ms Fai said...

subhanallah... sgt indah ciptaan allah ni... rasa damai jer kan tgk bunga2 yg cntik dan berwarna-warni ni...so sweet ;)

Azi said...

csntiknya bunga2 tu semua wlpn sy xminat bunga.

indah sungguh ciptaan Allah...

cinnamon.com said...

suka bunga..

indah ciptaan Allah utk hamba-hambaNya.

eeiyss said...

besnyer bunga-bungaan~

anisalya said...

Ya Allah... cantik bunga-bunga tu. saay pun teruja tengok.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam marsya...cantiknyaaaaa!!Klu g sana,xtau la camna.Bunga rose tu cantik betulllll....seronok tgk!

Puan Kutu said...

wow cantik betul bunga2nya..sy paling teruja tgok pic bunga yg 1st tu.dh macam colour oncil yg dh disharpkan oleh sharpener kan..

Nida said...

Macam-macam jenis warna ada.. cantik-cantik semuanya...

ikatankasihku said...

untung hubby memahami minat isteri dia..so sweeeeeeeetttttttttttt... =D

IntaNBerliaN said...

cantiknya bunga2 ni semua.... boleh rambang bijik mata kalu g shopping sini..hehhe

wan nurul hezrina said...

suker gila ngan munge..bau wangi!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

benda cantik mcm bunga menceriakan hati..malaikat pon suka rumah yg bnyk bunga-bunga wangi

.:fyzz:. said...

i love flowers...suka sngt tgk foto2 bunga kt atas nih..msti marya rambang mata kan..waaa..msti wangi gak..:)