Gracias!

Feb 26, 2012

Inca Kola, Por Favor!

Assalammualaikum...

Hola cariño!

Alhamdullillah, I'm back! Thank you Allah! Iman pun dah semakin sihat walaupun masih ada sisa-sisa selsema, syukur padaMu Ya Allah... Beberapa hari ni juga kami tak pergi kemana-mana hanya berehat, berehat dan berehat sahaja di rumah... Sekarang ni Mr Hubby pulak  kurang sihat maybe sebab terlalu letih melayan kami dan harap-harap dia tidak dijangkiti virus yang sama... Semoga kesakitan yang Allah beri ini menjadi kafarah... Amin...

Saya juga ingin mengucapkan takziah buat keluarga Allahyarham Faris Nur Daniel... Allah Maha Penyayang, syurga buatnya pasti menanti... Saya tak tahu sekiranya saya di tempat mereka adakah saya mampu menerima segala takdir dariNya...

Buat teman-teman bloggers yang sangat saya kasihi; Kakcik Seroja, eeiyss, Nafiraa, Rumah Kuning, Gen2Merah, BrightEye, ShimaSalleh, Sang Ratoo, Mixed Family In Da House-Dini, Norhidana, Fiza, Hanis Azla, Nazayiena, arelan, AmirFX, Nida, ...cp, eye nee, Kak Radziah AR, msredcheesecake, Cikgu Ma, Apple Pearl, Ummi Iman, Lynn, Aisyah Jahirah, chemid, mama norlara, Kak Queenie, Kak azieazah, Puan Kutu, Ibu Hani, MeriamBebakar, anisalya & Fyzz: Muchas Gracias for doa :):) Kisses & Hugs xoxo...

Susumanis & mamavogue, thank you for the doa, tips & petua... Memang sangat power! :):) Mamavogue, kulit kayu manis atau cinnamon memang banyak di sini, mereka (Peruana) guna dalam masakan tapi paling digemari sebagai pewangi atau perasa tambahan dalam minuman... In spanish they called cinnamon = canela cara sebutan 'ka-ne-la'... 

Bila badan tak sihat selera makan pun mesti mati... Tekak rasa tak sedap, rasa payau je... Lagi-lagi bila dah telan pelbagai jenis 'dadah' yang doktor bagi... memang rasa tak best sangat! Tapi badan perlukan tenaga, my body screaming "I want sugar! Sugar! To sooth my tongue!"

So, Mr Hubby pun pergilah beli untuk isterinya nan seorang ni...hehehe...

Inca Cola
Elok je demam teragak nak minum minuman bersoda ni... Inca Kola!

Inca Kola also known as 'Golden Kola' maybe because of the yellowish-gold in colour... Refers to the Quecha Inca Kola are words for King & Queen...  Minuman ni menjadi kebanggaan rakyat Peru, macam menjadi national icon mereka lah... Remember Inca Civilization? Machu Picchu semua tu berkaitan dengan Tamadun Inca ni...  

Menurut apa yang saya tahu minuman ni hanya terdapat di parts of South America, North America and Europe... Tempat-tempat lain di dunia tak berapa nak famous sangat tapi boleh dijumpai di Latin American Specialty Shops worldwide... Rasanya di Malaysia pun tak pernah jumpa... 
Kalau ada jumpa, mesti cuba tau! Sedap! :):) The flavor has unusual sweet fruity flavor yang macam rasa bubblegum gitu :)

Esta bien, mi amigos!

Hasta luego, chao~

------<----<----,@

32 comments:

Gen2Merah said...

salam orang Peru.. ‎"Muchas gracias por todo!.. ehehehe..

saya dah masuk tahun ketiga mengajar.. Insya Allah akan melalui liku2 kehidupan pendidikan selepas ini...

Oh ye, minuman2 di Peru macam Inca Cola ni di tanggung halal ke ya? ehehehe... sori kak, saja je nak tau... sharing is caring kan..

Esta bien, mi amigos!

anisalya said...

alhamdulillah... dah makin sihat. mmg tak best kalau sakit sbb banyak benda ytak blh buat. sama mcm saya la. 4 the time being, anak2 dgn saya. kalau saya sakit siapa nak tgk anak2? takkan nak suruh husben blk. sian die. ddk dah la jauh. huhuhu... eh, teremo pulak. apa pun, u take extra care of urself ok.

hugs!!!

azieazah said...

Alhamdulillah, dah kembali normal.
Masa ni la tekak pun memang nak itu nak ini.

Kak Azie kalu baik demam suka nak yang masam, esp Tomyam!

..::SangRatoo::.. said...

Assalamualaikum Marya.
Alhamdulillah dah kembali sihat.Syukur.Mmg masa kurang sihat mcm² nak makan kan.Tapi nasib baik jue tak mengandung.Sebab ngk air Inca Cola tu mcm berselera je..hehehe

Kamalia said...

Alhamdulillah,dah sihat kembali.
Takpe,sekarang marya boleh jaga husband pulakkan.
betul tu,kadang2 sakit itu adalah kifarah dosa.Semoga kita tabah untuk hadapinya.
Inca Cola tak penah jumpa.mmg betulla kot,kat sebelah sana je banyak air ni,tapi mmg nampak sedap..
Take care dear..

yana-feehily said...

alhamdulillah dah makin sihat. :) terlepas entri, bz kemas n pindah rumah :)

moga sentiasa dibawah lindungan Allah..

.........cP~ said...

Alhamdulillah dah beransur sembuh..Sekarang kat Malaysia pun musim penyakit rotavirus. RIsau je selalu. lagi2 kalau anak buah yang kecik tu diarrhea.

Eye_nee said...

Syukur kamu dah semakin sihat...INCA COLA + AIS = NIKMATTTTT......jgn minum byk2 kan baru pulihhhh...

norhidana said...

alhamdulillah akak n iman dah beransur sihat...
nama pun cam bestkan..lain dr yg lain... kaler dia tu mmg lawo kak... inca cola...

kire cam tmbah tenaga ke kak air nih... yelah dh dmm tu lidah rasa pahit je,..bdn rasa tak best je kn

CaDLyNN said...

Alhamdulillahla marya n iman da beransur sihat...

sedap ye air tu..manela nak cr air tu kt malaysia ye..sure takdekan..hehe

Yana Libra said...

tak pernah nampak air tu~~

macam mana nak tgk makanan ngan minuman halal ke tak kat luar negara tu ye?

Mariambebakar said...

Alhamdulillah, semua kembali sihat!!

Macam best pulak tengok air tu :)

Cikgu Ma said...

salam kak...alhamdulillah Iman dah sihat...

sedap lak nampak air tu kak...bleh kirim kt saya ke? hihi

|| NaFiRaa || said...

Alhamdulillah..
selalu macam tuh kan.. lepas demam jek tekak mula lah mengidam nak makan macam2..

kalo ade kat malaysia konfem kena try air nih.. tapi setakat nih memang x pernah nampak lagi air nih..

KizZ said...

Wah...pertama kali kiz dengar ni..

AmirFX said...

Hola Marya! Macam air zappel jer.. Kola tu sebutan dia Ko - la ker?

ShimaSalleh said...

Alhamdulillah sihat suda... Shima klu demam mmg elak mkn ubat selagi boleh tahan. Sbb masa kecik2 dok kg mmg sakit tak penah gi klinik. Baik sendiri. Demam je mandi air jambu batu, minum air kelapa hihihi... Tp anak2 shima klu dorang sakt mak yg risau terus pi klinik hihihi

Ibuhani said...

Alhamdulillah......sihat dh ye. Hrp suami Marya pun akan sihat semula....Org kata air bergas mmg boleh pulihkan tenaga lepas demam atau sakit mcm 100 plus. Flavour dlm Inca Cola tu mgkn cam sejenis herba org sana kot...teringin pulak nak rasa Inca Cola tu!

Deru Ombak said...

Assalamualaikum...
First of all would like to thank you
For dropping by.
Kedua, semoga diberikan kesihatan yang baik
Kepada anda se isi keluarga.
Ketiga, salam kenal juga Dari saya, kakya!

saya suka smell ka-ne-la. :)

Asmara said...

Alhamdulillah semakin sihat. moga terus dikurniakan kesihatan yg baik utk marya sekaluarga. ;)

sudipVSsenduk said...

Alhamdulillah.. moga pulih sepenuhnya spt sediakala

atuk said...

Assalamualaikum Marya

terima kasih sudi ziarah dan follow PHD

salam pekenalan
salam ukhwah

Alhamdulillah
Allah memberi nikmat kesegaran semula

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. dah sembuh dari demam.. tgk air tu rasa teringin pula.. he..he.. tp entah bilalah dapat merasanya..

aReLaN said...

nampak cam sedap je tapi saya memang kureng ngan air gas ni.hehehe

p/s : dok jepun dulu 2 tahun je.twinning program

mama ju, said...

Salam.Moga Marsha terus sihat spt sedia kala.

Nazayiena said...

Syukur alhamdulillah Marya dan Iman dah sihat.....
Nampak air inca kola tu haus plk tekak kak Nurul nie....

wan nurul hezrina said...

nampak sedap sungguhlah minumam tuh=)kakkalau makanan n minumam kat sana mcm mana nak betul2 tahu halal ek?

Mama Ema said...

nampak sedap jer air tu

Azi said...

salam marya..
minuman tu nmpk sedap la pulak.. alhamdulillah marya dh sihat.

mama aini said...

syukur alhamdulillah marya dah sihat..beruntung kan dpt merasa berbagai2 jenis minuman yg halal yg tiada dijual dimalaysia.. :)

ikatankasihku said...

Sesuatu yg baru sy dpt tau bila baca n3 ni..thanks dear !

Puan Kutu said...

sy mmg anti minuman soda.hehe..