Gracias!

Feb 11, 2012

Plaza de Flores Part 2 (Last)

Assalammualaikum...

Hola!

Dua ke tiga hari ni agak busy sikit, hari Rabu haritu ada Garden Party di Embassy... Iman pulak tak berapa sihat, his right eye swollen with no reason... Petang tadi hantar dia ke Clinica de el Golf... He has infection in his throat... Malam tadi rasa badan dia macam panas sikit... This morning he become much better... Alhamdullillah... Mr Hubby pulak lately balik lewat sebab kena jemput orang dekat airport... Ada pegawai baru sampai :) 

Last two night, I got bad news, my uncle past away... He is my emak's cousin... Innalillah... Dalam keadaan seperti ni rasa macam nak terbang je balik Malaysia, but what more can I do... Lepas tu dengar pulak cerita one of my teachers masa sekolah dulu past away because of  cancer....  Just recite doa sahajalah dari jauh... Orang yang baik-baik semua dah pergi meninggalkan kita... At this time, I just miss my mak so badly :(

Whatever happened, life must go on... Betul tak? Ok, sambung balik cerita pergi Plaza de Flores aritu, selain dari fresh flowers ada juga jual bunga-bunga yang sudah dikeringkan... Cantik jugak :)


Rasa macam nak rembat satu tapi terfikir jugak macamana nak bawak balik... Kami datang naik teksi je... Teksi di Lima ni memang banyak... Tak berani lagi nak naik bas... Basnya mengalahkan bas mini kita dulu tau...hikhikhik..


Rasanya ada lebih dari 20 buah florist di sini... Kedai yang jual bunga kering, adalah dalam 4-5 buah gerai sahaja...


Insya'Allah, nanti nak ajak kak Siti (Officemate Mr Hubby) pulak datang ke sini... Saja jalan-jalan & cuci-cuci mata... Sambil tu kenalah rembat 1-2 jenis bunga ;p


Last shot before balik ke rumah...


Nak dekat 200 soles jugaklah beli flower pots, soil fertilizer & fresh flowers :) .... I just couldn't help myself... rasa geram ya amat melihat bunga-bunga ni... Rasa nak beli je florist yang ada kat situ... hehehe... Mr Hubby menjeling je... ahaks ;p... Bila dengan benda yang kita suka, we just cannot resistkan... Saya macam tak tahu kedekut kalau dengan bunga-bunga ni... Saya boleh tahan kalau tak beli kasut, handbag, baju atau perfume yang berjenama but not for my only interest ni :) 


I bought all this fresh flowers for S./50...hehehe... Couldn't believekan... Gloria pun geleng-geleng kepala... :)


One vase I put on the table at my kitchen and another one in the living hall...


Bunga ni macam bunga rose but it's not, maybe adik-beradik rose kot... hehehe... Dulu masa my wedding, my room & pelamin decorated with this kind of flowers... Konon-konon ala-ala vintage (english stlye)...hahaha...
Budget time tu very tight, so my pelamin pun just very simple... Alahai, rasa macam nak turn back time pulak... Kalau banyak duit mesti dah buat garden wedding... hehehe...


Bonito!


Bunga ni cantik tapi tidak ada bau... no fragante... its not like roses... roses have sweet-scented...


I bought some roses too... can you spot the different?



Ni picture yang dah touch-up... sesuka hati je kan...hehehe... Cantik ke macam ni? Hahaha~


Nampak tak rose yang colour purplish brown tu... Ingatkan yang plastik je ada, rupanya yang real memang nampak macam plastik... This is  real man! Pergi Cameroon dulu pun tak pernah  jumpa warna macam ni... 


Kat bawah ni gambar serai yang kami beli...hehehe...


Sebatang serai ni harganya S./2... Rasa nak gelak guling-guling... Tapi beli jugaklahkan, susah betul nak cari... Dah sampai kedai hujung-hujung tu baru jumpa...
Serai = Hierba Luisa

Itupun Gloria yang tukang translatekan... Gloria ni, tak reti berbahasa Inggeris, so we both bercakap broken Spanish dengan dia... hehehe... Basic-basic tu kami dah boleh dah sikit-sikit... Practice make perfect kan! I'm just afraid, one day my Spanish turn better than my english...hahaha... 


 Harga pots ni 25 soles satu... Kena jugaklah beli sebab memang itu pun tujuan asal pergi ke Plaza de Flores ni... Apa-apa pun kena mintak tolong dari gardener Embassy untuk tolong menanam & menyemai serai, pandan & daun kunyit tu... Sebab tak sesuai nak buat dekat rumah... Abislah kuku jari jemari yang cantik ni kan... hikhikhik...


Esta bien, nanti cerita lagi... Nak upload gambar masa garden party haritu pulak... 

Yesterday was past we can never call, let's it become sweetest memories to be remembered as we grown old :)

Adios mi amor!

Hasta Lavista Baby~

24 comments:

Mama2Q said...

cantiknya all those flowers!! tapi i tak pernah beli bunga...hehhe...

azieazah said...

Laa ingatkan bunga bunga tu semua akan menyerbakkan ruang tamu, rupanya takda bau yaa. Tapi tetap cantik dan nampak segarkan pandangan.

Elok juga U tanam serai dan pandan segala tu. Tak yah beli lagi. Next time petik petik tepi dapur jer kan? Wahhhh...!

blog-tips-kurus said...

flowery!!

belanja perkahwinan yg sederhana itu > berkat, kan...? :-)

CikLilyPutih said...

flowers.. sukernya tapi umah sekangkang kera je tanahnya

Dinas Aldi said...

Cantik bunga2 tu, penyeri rumah :)

mamawana said...

Assalamualaikum Hi Sweet Maria...

Senyum sokmo eh...

~najwa~ said...

salam kenal marya..


syoknya tengok bunga-bungaan itu,huu...

cinnamon.com said...

suka rose..sgt2 suka..

susumanis said...

salam beautiful marya..alahai bestnyer tgk bunga bunga peru tuh..kita pun cter bunga gak kat blog kita..hehe..nanti da nak kering bole la buat mandi bunga kan.. berseri seri gan aura bunga, x jemu cik hub pandang ..yeay :))

Teenager Housemaid said...

lawanya bunga2 tu semua..:D

LYAfrina said...

sape2 y minat bunga..confirm rmbang mata kalo smpai sini kan.. xtau nk pilih y mana

mizzkechique said...

nmpk mcm bunga palesu..hehe..


thx follow sy... :)

ikatankasihku said...

kecian iman, tak sihat yer..huhuhu..cepat2 sembuh k..

ni betol2 pecinta bunga ni.. :) romantik gitu..hihihi

IntaNBerliaN said...

haa serai tu sebatang tu je dia jual..hihiii

ieda said...

ya allahhh sure rambang mata kan dik

ps : x per dik .. akak nie pun dah mula kerja ada2 masa je leh BW huhu

CaDLyNN said...

alamak...bestnye banyak bunga2...kalau dha duk umah sendiri nnti lin pon nk hias umah dgn bunga2 gakla.. ehehe

CikPuanHaLia said...

Salam ziarah balas :)

Suka..suka..suka.. Sy pun suka sgt menggubah. Enjoy jer kan. Dan gubahan u simple but cantik..sedap mata memandang.

I follow u jugekkk :)

..::SangRatoo::.. said...

Canteklaa bunga² Marya..rasa mcm nak hampar je atas karpet dan guling² atas tu kan.. :)

norhidana said...

bestnyer... msti mata tuh duk tgk kiri kanan je kan..

cantiknyer bunga2 tuh... aah la kak mcm ros tp lain skit...
geram betul lah tgk bunga2 segar tuh... sgt memikat hati

Tea said...

hanya tersenyum melihat serai itu.. alangkah di sini berselerakan...


rose sgt cantik.. mcm tulip pun ade...

wan nurul hezrina said...

alahai mmg sukanya tgk munge..lawoo betui.nampak fresh.bau mesti wangi..kak,takziah pada keluarga arwah n al fatihah

Mariambebakar said...

I looooooooooveeeeeee roses.huhuhu :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pun suka tgk bunga tp malas nk beli bunga..satu sbb x tahan lama..kalau tanam lak manjang mati jer..

Aishah Jahirah said...

bas mini dulu....baik jangan naik...huhuuu.
cantiknye bunga2.....serai tu sebatang macam tu je ke.....haha