Gracias!

Feb 7, 2012

Simple Lunch!

Assalammualaikum...

Hola Malasia!

Just to make quick entry, sementara Iman taking his nap... Lunch hari ni, simple & easy...

Ikan Kerapu Goreng Berlada

Tumis cili & bawang yang telah di kisar... Saya guna cili Jalapeno & Pikillo/Piquilo... Letak asam keping & garam secukup rasa... Kalau pedas boleh letak sedikit gula... Masak cili sampai kering & letak sedikit serbuk ayam knorr bagi penambah perisa :)

Akhir sekali, barulah masukkan ikan kerapu yang telah siap digoreng... Saya suka ikan yang digoreng garing :)

Leek Flower Goreng Tomyam

Ni pun sayur goreng yang sangat mudah, just tumis bawang & campur sikit serbuk pati tomyam... Campur udang & sekeping tahu yang telah digoreng... Mudah kan :)

Sup Cendawan Tiram
Cendawan tiram ni dibuat sup... Alahai, lama betul tak makan sup cendawan ni! Tak boleh makan banyak-banyak nanti angin satu badan...ahaks...
Cara memasak, tumiskan bawang yang dikisar bersama-sama ginger & garlic yang dihiris, bila dah naik bau masukkan air kemudian diikuti dengan cendawan tiram yang siap dibasuh & disiat... Letakkan sedikit lada hitam & jangan lupa kiub ayam knorr :)
Garam secukup rasa & hidang panas-panas...

Sekejap lagi nak pergi mi esposo oficina (Office Mr Hubby) nak ambil daun pandan, esok ada Garden Party dekat Embassy... Ambassador suruh buat agar-agar laici... Sonang bonar! Hehehehe...

Saya kalau cooking yang simple-simple bolehlah, nasib baik tak disuruh baking cake... Alamatnya pengsanlah aku nanti...hahaha!

Lepas tu nak kena ambik darah pulak... Nak buat license kereta, kami belum buat keputusan lagi untuk membeli kereta atau tak... Setakat hari ni seperti tiada keperluan tapi jika teragak nak bawak kereta bolehlah sewa je, harga kereta di sini tinggi harganya...

Oklah, a lots of story to tell... semalam dah berjimba memuaskan nafsu ke Plaza de Flores... Nanti saya upload gambar ye.... Mari kita pengsan beramai-ramai melihat bunga-bungaan yang meriah & berwarna-warni! hehehe


Adios muchachos!

Hasta Luego~

29 comments:

anisalya said...

tak apa. simple tp sedap kira ok la tu kan? hahaha...

salam kenal dari saya ye.

kakcik said...

Kakcik suka sup cendawan tu. Enak dimakan begitu sahaja. :)

CikNana said...

sedap eh..lapar terus..:)

Zie said...

Wah menariknya...

Lya Colours said...

nyam nyam nyam !!

CikLilyPutih said...

hi marya,

lain kali cendawan tu tak yah basuh, just lap2 sket untuk bersihkan. klu basuh, dia lembik dah nutrien tu hilang plak kan...

sebab dulu ada belajar tanam cendawan ni. itu yg tau tu kan

ok upload gambo tau. nak nengok

de engineur said...

I think that is not 'simple'. It's a complete course of meal and the dishes look yummy!

Kamalia said...

simpel tapi sedapkan..biar tak penat memasak,tapi kenyang diperut..eh,ade ke pepatah mcm tu..haha
saya barang nak buat kuih/kek mostly bwk dr malaysia..kalau dah habis, org kat malaysia akan poskan..

norhidana said...

simple tp nmpknyer sedap tu... huhuhui

akak nk tanya skit lah... cili jalapeno tu pds sgt ke? ada mcm cili api ke? sbb ingt kalu tgk rancangan man vs food tu, cili jalapeno tu cam pds bebeno... tp ada lg cili dia yg dia panggil `ghost chili` ada ke kt tmpt akak tu ek?

susumanis said...

adoii sodapnyerr...walau jauh di peru..lauk nampak macam duk kl jeh..hihi..yum yum :)

CaDLyNN said...

lin hari2 masak simple je..
mmg our fav is sambal..hehe..senang hidup..kalau nk masak lain kene plan sbb brg dapur kt umah selalu takde..kikiki

|| NaFiRaa || said...

wuhuuuu... lazatnye.. terliur ngan ikan kerapu goreng berlada tuh.. yum yum~

Zarul said...

teringat saya dah hampir2 nak ke Peru tahun lepas tp tak jadi,masa tu saya buat trip Joberg/EZE

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hai marya :)..lama sy x jengah bizi sikit


sy pon mcm marya.. suka masak yg simple-simple..tp bab baking-membaking hahah pengsan 7-8 kali..jom kita pengsan sesama


sedap betul nmpk semua lauk tu..

Asmara said...

sedapnya.. nyum2!

Mixed-family in da house.... said...

Marya,

Beli kereta kt sana kena amik darah dulu ker? Kenapa ek?.....

Woow tak sabar tunggu entry bunga2 itu....hihihihi

maszmadi said...

bestnyer kerapu masak sambal, tapi kalu ikan tu xyah potong2 mesti lagik best kan.. lepas tu 3 hari x habis makan.. haha

nak bunga! nak bunga!..

Ibuhani said...

Simple but nmpk sodap!

Puan Kutu said...

klu simple goreng ikan makan dengan kicap jer.hehe..

tak pernah buat sayur goreng tomyam tu,nti bley cuba.tq ye resepinya.hehe..

miloais milo said...

yang simple tu kadang2 lebih sedap dan menyelerakan...

taks abar nak tunggu next entry bunga2an... :D

Papa Mifz said...

nampak simple...tapi sure hingga menjilat jari kan...:)

eva said...

wahhhh! sedapp sgt..suka sup cendawan tu hee

Daddylicious said...

macam ini dikatakan simple...peh kenyang perut!

wan nurul hezrina said...

kalau yang tak simple mcm mana kak??huhu..nampak sedap jerk sup cendawan2

eeiyss said...

nak terai sup cendawan tiram tu la... nampak goges... sedapnyer~

msredcheesecake said...

Saya pun suka ikan goreng garing..
.

Ms Fai said...

wah, dpt juga ea mkn ikan kerapu kat sana. jakun sekejap. hihi... x sabar tnggu next entri.msti cntik! ;)

Lynn said...

Plaza de Flores?belum tengok gambar saya dah pengsan dulu..ahak...
memang gambar2 kat blog awak nie terbaik lah..

ikatankasihku said...

sedapnyer nampak lauk2 tu..laparlah pulak ni..huhuhu