Gracias!

Nov 18, 2011

Bila Dah Bosan Makan Nasi

Assalammualaikum & Salam 1Malaysia!

Bile dok umah ni perut asyik lapor jekan... Rasa nak makan macam-macam... Lagi-lagilah bila cuaca sejuk macam kat Lima ni...

Masalahnya, nak makan kedai susah sikit... Yelah, tak macam di Malaysia...rasa nak makan boleh order McD ke..Pizza ke...senang sangat..angkat telefon terus sampai, kalau rajin sikit boleh drive thru...tapi kalau kat Lima tak dapekla kan...McD, KFC even PizaHut memang berlambak tapi kalau pergi, makan kentang goreng jelah jawabnye...heheheee...

Aku ni teringin sangat nak makan pizza... adelah jugak Mr Hubby bawak pegi makan Piza kat luar tapi order vegetarian jelah...sedap tapi macam tak puas pulak... masa pergi Wong haritu adelah ternampak roti piza yang dah ready made terus beli walaupun sebenarnya tak tau nak buat macamana... especially cheese nye tu tak tau nak guna cheese ape... but luckily masa jalan-jalan kat blog kengkawan terjumpalah pulak resepi macamana nak buat pizza yang so simple ni... I jumpa  kat blog Ila...Hai, Ila! Akak curi resepi Ila...boleh kan?? Heheheee...

Ila ni kawan masa study kat Uni dulu... 1 blok dengan die, blok K...K Krongkongkeng...hahahaha! Kita pun pernah1 class &  1 assignment group kan?

Fresh From The Oven
Nilah rupa pizza yang I buat...nampak sedap tak??

Tapi macam kena repair sikit lagi lah...heheheheee....

Homemade Pizza (My Version)

Bahan-bahan untuk topping:

Roti Pizza (Ila kata boleh guna Roti Naan @ Roti Pita -boleh beli dekat Carrefour/ Giant)
Sos Pizza (Sos spaghetti pun boleh guna-rasanya lebih kurang)
1/2 sudu teh Lada Hitam
1 sudu teh serbuk Oregano (Ila guna herba campuran - thyme, basil, rosemarry dll)
Cendawan Butang (fresh-dihiris nipis)
Keju Mozarella
1/2 biji capsicum
1/2 biji tomato
3 biji buah zaitun (dihiris)
Daging ayam dikisar (ditumis dengan minyak)
Bawang Holand (potong dadu)
Sedikit garam

Cara memasak:

Letakkan semua bahan-bahan tadi di atas roti, akhir sekali barulah diletakkan mozarella cheese di atasnya... Taburkan serbuk oregano dan lada hitam di atas bahan-bahan tadi... Kemudian barulah dibakar di dalam oven sehingga cheese cair....

Topping tu boleh adjust2 ikut citarasa kite...yang pasti lepas ni boring-boring boleh buat Pizza...

Next day nye tu, Mr Hubby tak balik makan tengahari so, rasa malas nak masak...Tinggal berdua dengan Iman masak simple-simple jelah... Kebetulan sos piza masih ade... rasanye pun macam sos spaghetti..buat spaghettie bolognese jelah... Hehehee

Spaghetti Bolognese




Bahan-bahannya:

Spaghetti (rebus dengan menggunakan sedikit butter)
Daging cincang (I kisar guna blender-dulu masa tinggal kat Malaysia I guna daging burger-sedap jugak!)
Sebatang daun celery (dipotong nipis-nipis)
1 biji tomato (Dipotong dadu)
1 biji bawang Holand (Dipotong dadu)
Sayur campur ( kacang peas, jagung & carrot)
Sedikit Oregano
Sedikit lada hitam/lada sulah
Sos Spagetthi (Prego @ Kimball- dalam case ni I guna lebihan sos pizza)
Susu segar (optional-untuk kurangkan masam)
Butter secukupnya untuk menumis
Sedikit Parmesan Cheese (optional)

Cara Memasak:

Panaskan kuali, masukkan butter...tumis bawang tadi sehingga naik bau...masukkan daging kisar tadi...masak sampai empuk...kemudian masukkan tomato diikuti dengan sayur campur & daun celery..lepas tu tuangkan sos speghetti, kacau sehingga menggelegak...Selepas itu masukkan susu segar...taburkan serbuk lada hitam/sulah & oregano serta garam secukup rasa... Akhir sekali tuangkan ke atas mee speghetti yang telah direbus tadi... Sedia untuk dimakan... Taburkan parmesan cheese jika suka...

Iman memang suka apa sahaja jenis mee...tengoklah die makan...hehehehee




Sedapkan Iman, umi masyak...sayang anak umi...xoxo

P/S: I dah jumpa mihun...nasib baik ade...

5 comments:

kak pah said...

marya, mmg boss besar si iman nih, makan atas counter top ok.....wish the 3 of u well kat peru xoxox

ShimaSalleh said...

wahhhhhhhhhh so yummmyyyyy... iman, kat mah umi tadak kusi ka hihihi... best ek dok situ

chepah ila hussein said...

cayalah kak Mar!..

Iman! umah umi takde kerusi yea..cian Iman makan atas counter....

MaryaYusof said...

Eh Kak Pah! Tq for visiting blog marya ye! Miss u la... xoxo

MaryaYusof said...

Chemot: Nak tunggu resepi dr kamu ni...hehehe
Ila: Tq resepi pizza tu, nnt klau ade resepi yg simple2 bgtau la...kdg2 ketandusan idea la nak msak ape...hehehee...

Iman mmg suke dok atas counter top tu...klau tgh masak letak je die atas tu sambil bg mkanan @ mainan...diamlah die..hehehee