Gracias!

Nov 9, 2011

Menu Hari Ini ~Leek Flower + Prawns + Beancurd Goreng


Sedap...Mr Hubby makan sampai licin...

Nak share resepi ni, kalau sudi trylah nanti...

Bahan-bahannya:

10 tangkai leek flower (dipotong 1 inci)
1/2 biji lobak merah (dipotong panjang-panjang macam batang mancis)
1 keping beanscurd @ tauhu putih yang dah digoreng (dipotong empat segi kecil)
1 keping tahu ikan (optional)
5 ekor udang basah sederhana besar (dibuang kulit-senang nak makan)
2 sudu sos tiram
2 biji bawang putih (diblender sebab lesung batu tak sampai lagi...tumbuk lagi sodaaap!)
Garam secukup rasa (aku tak letak sebab dah masin guna sos tiram)
Serbuk pati ayam knorr (I tak pakai ajinomoto sebab nanti botak kepala..kui kui kui)

Cara Memasak:

Senang je...Tumis bawang putih sampai naik bau, kemudian masukkan udang..tambahkan sos tiram, bila udang dah separuh masak masukkan leek flower dan lobak merah sehingga empuk...akhir sekali baru masukkan tauhu...rasa dulu, kalau tak cukup masin tambahkan garam & last sekali masukkan serbuk pati ayam sebagai penambah perisa...dah siap, hidang dengan nasi panas...

2-3 hari dah makan pedas-pedas, bagi perut relax masak ala-ala cinalah kononnya...

Leek flower ni ade dijual kat supermarket...dekat Pasar Besar Seremban berlambak tokeh cina jual...Die sejenis keluarga bawang, bunga bawang kot tapi kudip yang belum kembang..rasanya sedap, lemak manis-manis gitu...I beli sayur ni kat China Town, Calle Capon...tauhu pun sama...sape yang tak pernah makan tu cubalah...sedap!

No comments: