Gracias!

Nov 15, 2011

Ku Bahagia (Penangan Lagu Indo)

Assalammuaikum...

Aku pun tak tahu sejak bile blog ni jadi blog masak-memasak pulak... maybe sesuai sangat dengan status sekarang ni... Fulltime Housewife... Kubahagia...la...la...la...laa~

Ok...tadi ingat nak masak simple-simple je tapi tetiba jadi rajin pulak walaupun bangun pagi tadi badan rasa sakit-sakit... rasa macam nak demam...T_T

Apa-apa pun menu hari ni...

Ayam Masak ala Rendang & Sayur Goreng Campur...

Idea nak masak Ayam Masak ala Rendang ni lepas teringat malam semalam ada beli santan dalam tin dekat Supermarket Wong... So, nak ngetest la...

Supermarket Wong ni kalau tak silap Mr Hubby cakap; dulu owner die Chinese tapi sekarang dah diambil alih oleh orang lain... Local kalau tak silap... Kat sini ade jual banyak barang-barang dari Asia dan harganya boleh tahan - MAHAL okek...! Maybe sebab banyak barang import... Dah terdesak boleh lah kan....


Coco de Leche - Coconut Milk
Coco de Leche ni  Made in Thailand... Harganya mak datuk sangat mahal... S/.9.50 T_T

Oleh sebab tak jumpe pulak kelapa, boli jo lah...




Santan Thailand ni rupenye sangat pekat...

Best2...memang puas hati...berbaloi beli walaupun nak tercekik tengok harganya....

Ayam Masak ala Rendang


Ayam Masak Ala Rendang

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam
3 batang serai - dikisar
2 sudu makan bawang besar yang telah dikisar
1 sudu makan bawang putih yang telah dikisar
Cili api - ikut citarasa (dikisar)
1 inci kunyit (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur
Santan (ikut citarasa)
Garam secukup rasa
Serbuk pati ayam knor secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Memasak:

Panaskan minyak, kemudian tumis semua bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau... Masukkan ayam serta serai yang diketuk tadi dan biarkan ia kecut...kemudian masukkan santan diikuti dengan asam gelugur..kecilkan api tunggu sehingga agak kering...akhir sekali masukkan garam serta serbuk pati ayam knorr secukup rasa... Sedia untuk dihidangkan...

Sayur Goreng Campur


Bahan-bahannya:

Brokoli
Kobis bunga
Lobak merah - dipotong bulat
Baby corn - dipotong serong
Capscicum - dipotong panjang2
(Main agak-agak je)
1 keping daging ayam-dipotong kecil2
2 keping pedal ayam-dipotong kecil2
6 ekor udang sederhana besar (dibuang kulitnya)
2 sudu bawang merah & putih yang telah dikisar
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cap kipas udang
2 sudu besar tepung jagung
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Cara memasak:

Panaskan minyak...tumiskan bawang sehingga naik bau...kemudian masukkan dasing ayam, pedal serta udang...selepas itu, masukkan sos tiram & kicap...bancuh tepung jagung dengan air sebelum dimasukkan kedalam kuali...Seterusnya masukkan semua sayur-sayuran yang telah siap dipotong...goreng hingga empuk...masukkan air sekiranya kuah terlalu pekat...akhir sekali masukkan lada hitam dan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan...

Mr Hubby & Gloria makan bertambah-tambah... Gloria tu maid kitorang, compliment dari tuan rumah... Dia datang 2 kali seminggu... Dia cakap "Esta rico tu camida" maksudnya sedaplah...heheheee aku tanya pedas tak die cakap "si, pica"- pedas ke aku rasa letak cili sikit sangat...heheheee

Nak tahu satu rahsia tak??

Kuali besar takde dekat umah ni, tunggu kuali magic aku pun tak sampai lagi....terpaksalah guna periuk untuk menggoreng dan sebagainya...kecian tak??

Nilah periuknya...



Berat betul periuk ni...nak basuh pun susah...tapi ape nak buat...sabor je leee...

Adios!

P/S: Ade 2 ekor ayam lagi tak berpotong...aaiihhh...malasnya kalau kat Malaysia suruh je dorang potongkan tak pun beli je yang dah ready kat supermarket... Malaysia tetap dihati...





3 comments:

riq_77 said...

cantik periuk.... ;)

~ yus ~ said...

tengok gambar santan chaokoh tu teringat kenangan 4 tahun lepas. Masa di UK saya pun suka sangat guna santan ni. Bila balik Malaysia siap bawa stok 2 kotak besan santan chaokoh naik kontena tu...haha.

Lama juga masak apa2 yg ada santan guna santan ni. Kat malaysia takde kan...huhu, rindu dengan santan ni..mmg pekat, dan sedap bagi saya..:)

MaryaYusof said...

~yus~: Santan tu mmg pekat & sedap bile masak... made in thailand... tu lah di malaysia tak ade :(