Gracias!

Nov 29, 2011

Kalau Malaysia Dengan Durian, Peru....?

Assalammualaikum & Salam 1Malaysia semua!

Sepi 2 hari ni...kan hujung minggu haruslah berjimba..hahaha!

Sana-sini di FB kawan-kawan sibuk bercerita tentang durian... Terliuq ahkak tau!

Tapi takpe kenalah bersabarkan...walaupun anak tekak menjerit-jerit nak makan tempoyak...aduh, sodap eh!!

Adalah Peruvian yang I jumpa bagitau, durian ade di Peru ni tapi nuuunn dalam hutan...sedih betul...kenapalah dorang tak tahu nak appreciate the king of fruits tu...ish ish ish...rugi betul orang Peru ni...

Pernah tak korang terfikir kenapa Allah jadikan durian tu bermusim...walaupun sekarang ni tiap-tiap hari boleh jumpe (durian kawin)...

Allah jadikan sesuatu mesti bersebab betul tak? 

Durian ni kaya dengan protein tapi ia juga mengandungi merkuri (sejenis racun)...kite tak boleh makan terlalu banyak especially bagi orang yang sakit kencing manis...jadi jangan lupa diri bila makan buah ni, walaupun rasanya sangatlah sedap...makan sikit-sikit jerk...hehehee...apa-apa pun sila rujuk dengan pakar pemakanan ye...hehehee...

Dekat Peru ni, especially di Lima, harga buah-buahan agak murah berbanding dengan Malaysia...puas jugaklah kitorang makan buah especially buah strawberry & mangga... Mangga kat sini sangat sedap rasanya... baunya pun harum...

Strawberry = Fresa
Mangga = Manggo




Kalau ikut kata abang Rosfan  (ex-officer) kalau musim strawberry memang harga drop giler2 and berlambak2 dijual... Setakat ni kitorang pernah jumpa strawberry yang dijual S/.1.50 Per Kg...murahkan? So, I can't imagine when the season coming...how much would be the price...?

Di sini memang sangat puaslah nak makan strawberry, tahu jelah harganya kalau dijual di Malaysia...lagi-lagi kat Supermarket...kire barangan luxury lah...

Kalau kita di Malaysia, buah-buahan dimakan dengan kicap pedas, kicap, garam, gula @ asam tapi lain pulak halnya orang-orang di Lima ni...Orang-orang di sini makan buah bersama dengan susu...Susu pekat manis...

Tapi I tak pernah cuba...sedap agaknya...


Kat Malaysia ade ke susu tin sekecil ini??? Nan ado yo kengkawan!
Tapi, kalau  nak makan buah-buahan lagi-lagi fresa & manggo ni I suka letak coklat...Yummy!!!

Korang mesti cuba ni...

Potong-potong & tuangkan coklat...

Memang  favorite Iman nih!!!
Iman boleh habiskan satu mangkuk ni...  Jangan tak caya!

Masam-masam manis....kecur ayaq liuq!

P/S : Tension!! Lappy very slow...2-3 jam nak siapkan 1 entry...anyway, I got a lots story to tell... hope you guys can wait for my next potpet! Jangan serik tau!! Hahaha... Ciao ~



6 comments:

chepah ila hussein said...

woh!jeles nye....nak stoberi gak. boleh buat pavlova...boleh buat stoberi crumble...boleh buat jem...

nak stoberi!!!!

kak mar semalam ila baru je lepas makan bubur deghoyan! hahahahaha

Pn. Muda said...

Ha'ah la..strawberry coklat, feberat siti nih...haha....you cucuk2, rendam sama coklat masak..masuk peti ais biar keras..yummy....grill skit sebelum makan...yum...yum...

MaryaYusof said...

Ila: Pavlova??? mcmna buat die? Ajar2... mcm sedap je...I tak retila sgt mknan mat salleh ni...

Sedihnyeee..nak deghoyan jugak...huhuhuuu

MaryaYusof said...

Cik Puan Muda: Malaslah nak buat mcm tu...tp best gak kan...good idea...nt aku try tunjuk kat ko...hahaha!

wan nurul hezrina said...

wahhh telan air liur aku nie kak oii..nyam nyam

maszull said...

assalamualaikum marya...sedapnya tengok Iman makan strawberry mangga ngan coklat tu...:)