Gracias!

Jul 5, 2012

Masak Lomak Daging Salai Aguaymanto! ;)

Assalammualaikum...

Hola todos!

Ada ke yang tertarik dengan tajuk kat atas nun! hehee ;)) Inilah yang dipanggil penangan 'Masterchef'... Walaupun duk jauh di perantauan tapi masih mengikuti perkembangan terkini tanahair tau! hahaha ;D

Gimik je tu! hehee :))

Sebelum ni kan saya pernah terbaca beberapa orang blogger bercerita tentang sejenis buah hutan yang dipanggil buah letup-letup ... Dulu, masa saya bersekolah rendah  tempat saya belajar mengaji Al-Quran, saya selalu nampak pokok buah ni yang tumbuh meliar dekat semak-semak di tepi surau  tempat saya mengaji tu... Tapi tak tahu pulak yang buah ni sebenarnya boleh makan! :)))


Rupa-rupanya buah tersebut adalah sejenis beri yang banyak khasiatnya... Ia dikenali sebagai gooseberry atau in Peru they called it 'Aguaymanto'! Rasanye masam-masam manis seperti buah oren... baunya juga sangat wangi... Kaya dengan vitamin C... Dipercayai juga boleh merawat cancer, leukemia, malaria, asthma, hepatitis, dermatitis and rheumatism! :))))) Source: Wikipedia

Ada yang kata buah tersebut banyak di import ke Malaya dari Amerika Selatan dan dihidangkan di hotel-hotel terkemuka tanahair! Wah!!! :)))

Dulu masa saya bekerja (sekarangkan cuti panjang), selalu dok kat hotel-hotel  kalau outstation  so, saya memang ada perasan buah ni tapi just diletakkan  sebagai dekorasi atau food dressing... Tak sangka pulak boleh makan... Yelah takkan nak makan hiasan kot! Nanti orang kata kita 'jakun' lak...hakhakhak! ;)))

Image: Google

Gambar di atas ni contoh buah letup-letup yang saya maksudkan tu ;))

Di bawah ni gooseberry yang saya beli di Vivanda tempoh hari :))


Aguaymanto! Warnanya kuning & baunya harum bila dah matang :))


Boleh terus dimakan begitu sahaja... Memang sedap tapi bagi kita yang tak pernah jumpa buah tersebut terasa juga kejanggalannya tu...hikhikhik



Isinya yang serupa tomato ceri, menggunakan ke'bijaksana'an dan ke'pakar'an yang ada saya suka-suki mencampurkan buah tersebut dalam Masak Lomak  Daging Salai yang saya buat tadi... ngeeeeee....


Uiiiiissshhh... Memang sodap lah! Ahaks... Puji diri sendiri ;p  hehehe :))


 Bila mamam ada bunyi 'pops' dalam mulut & melting.... Sedapnyeee ;))

Nanti kalau ada dekat rumah kawan-kawan buah ni bolehlah cuba masukkan dalam masakan anda ye! Taruk dalam sambal belacan pun rasanye best jugak ni! hehehe... Insya'ALLAH... Pasti tak mengecewakan... :))

Apalagi checklah di semak berdekatan rumah atau di semak-semak kat kampung anda manatau ada buah ni... bolehlah dikormesialkan...hahaha :))

Semoga bermanfaat :))

Chau...

P.S. Tak sempat lagi nak drop and say hi dengan kengkawan lagi... Update curi-curi... Sedang merancang percutian ... Insya'ALLAH, mohon doakan yang baik-baik ye :))


39 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

wow buah letup-letup....kreatif la tuh boleh terfikir nak masukkan dalam gulai...satu inovation dah tu...kihkihkih..

wah syoknyer nak gi bercuti...nanti jgn lupa update tau....

Nens Collection said...

spesis beri jgak ek..
mcm sedappp sgt tgk pd rupanyer..;)
kite je yg xth kan..pdhal sekeliling tumbuhan pd kita adalah berguna tuk kehidupan manusia..subhanallah..

gulai mcm gulai mesia la..musti best!

fiza said...

Hhhmmmm...masak lomak, sedapnya. Saya klo nak makan masak lemak ni suruh mak masak jer lah, sbb mak masak sedap sgt. Tapi bila kita masak rasa tak sedap ☺☺☺

Lynn said...

Salam Marya..amboi..memang Master Chef tau..tak sangka sangat buah tu boleh makan ye..hehe..dulu buat main je..

rATu kEBaYA said...

memang nampak sedap gulai lemak salai ni.. mengancam..

miloais milo said...

masa kecik memang suker makan buah letup2 ni....
banyak tumbuh meliar... kat tepi2 jalan.... tepi2 padang...

UmmiSyarni said...

mmg tak pernah tau buah ni boleh makan.btw,ade ke org malaysia makan?hehe...

Acik Erna said...

assalam marya..daging salai masak lomak cili api tu pun dah sodap..he he

Zie said...

tak sangka kan, tumbuhan liar kat semak rumah kita, banyak khasiatnya..

emm terliur masak lemak tuhh

CikLily Putih said...

rasa cam belimbinG kecik tu ke?

Kathy Tuah said...

kita org panggil buah ni buah 'cepak jepun'..kat umah sy kat kmpung ada lagi buah ni tumbuh meliar kat tepi rumah.. mmg sedap kalau mkn mcm tu je..kdg2 sampai berebut2 nak petik buah ni ;D

Imaan09 said...

sis..sedapnya..teringat zaman kecik2 dulu, makan jugak buah ni..tp ingat buah hutan je, rupanya bagus buah ni..

faraherda. razalan said...

Oh....yelah. Sy pasan, buah ni dijadikan hiasan kat hotel2 kan? Kagum lak rs.

Sue-Rya Qistina said...

sedapnye!!!! saya suka sgt mkn buah ni. mase kecik2 dulu slalu je kutip kt tepi2 hutan tu..hehehe

yana-feehily said...

salam..buah letup ni yana tk penah tgk plk sblm ni..huhu..apa2 pun kak marya dahmemberikan sentuhan yg hebat kepada masakak akak (sentuhan tu ayat chef jo) hihi

selamat bercuti kak..moga selamat smuanya :)

Ummi Iman said...

Askm Marya,

Oh kat Peru ada juga ya buah letup2 ni. Siap jual lg. Kt m'sia ni rasanya susah dah nak cari. Hampir pupus dah rasanya. Dulu masa kecil byk dlm semak kt kaw rmh. Kalau jumpa mmg saya ngap ;) suka sbb sedap :) skrg nk cari susah juga.

Sedapnya masak lemak daging salai. Ada buah letup2 lg ;)

Aishah Jahirah said...

dulu mmg senang sgt nak jumpa tp sekarang sekali sekala balik kg dok usha2 gak tgk pokok2 yg tumbuh meliar.xde la pulak...

ieda said...

ohhh buah beri ye ... hurmmm 1st time tgk nie bentuk macam tuu
wahhh myra nie memang rajin masak .. lemak daging salai tuu ..
semua keperluan lemak2 nie ada disana ye dik , mudah nak cari ??

sure sedap nie .. akk kalau masak lemak nie suke masak lemak ikan masin dan ikan je ;) ayam @ daging kurang sikit ;)

QueeN TerataI said...

salam marya. pandai marya masakkan.. aduyai sya ni x pandai masak.. hehehe

Kakzakie said...

Buah berry yg Mary tunjuk ini totally different dgn yg ada di tepi surau masa Marya kecik tu. Sebab dalamnya tak sama walau kelihatan sarungnya lebihkurang, saiz juga tak sama.

Kakak dulu sebut buah cimplokan. Ada bau maung tak macam berri yg Marya guna ni sedap...

Kakak boleh bezakan sebab dua-dua kakak dah rasa.

eLL said...

buah letup-letup. banyak kat belakang rumah. rupanya ada orang makan ye. kena try nih.
hehe

Eye_nee said...

Salam sis..
Alahai Jumutnya pemikiran ni bila tgk N3 sis ni...dulu2 cuma suka meletup-letupkan jer buah ni..bukan main byk tumbuh meliar sekeliling rumah akk..la ni byg pun tak nampak dah..rugi rasanya masa dulu tak ambil peluang makan...Lemak daging Salai????...lamanya tak makan...kecur air liur dah ni....

Nazayiena said...

Sedapnya masak lomak daging salai yg Marya masak tu,org N9 mesti pandaikan masak lemak nie.....
Kat rumah kak Nurul skrg nie ada tumbuh pokok nie,anak2 x buah nie boleh mkn,dulu waktu kecik2 kat kpg kak Nurul ada tumbuh pokok nie dan selalu juga cari dan tgk yg dah masak tu ambik terus mkn.

maszull said...

assalamualaikum marya...bestnya masak lemak cili api daging panggang tu...:)

ShimaSalleh said...

As'salam KakMar,
Rindu banget sih nk baca entry kak yg pjg lebar hak.hak.. Pjg mana pun ku tetap baca tau.
Bleh mkn ehh, entah ada lagi ke idok kat tmpt shima nih. Dulu selalu wat main pundok2 je kan hahaha. Mmg mcm tomato ceri lah!
MIntak sikit daging salai nogori tuh.. Tak penah mkn. Keli salai pernah la hihihi

^_^ take care kakMar

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Salam. Dear, my peberet meal tiapkali Ramadan dtg tu.. Tp xde ler buah agy amenda ntah tu.. Heheh. Looks so yummeh..!

|| NaFiRaa || said...

Salam marya..
Ade kat mesi ke buah tu.. tak pernah nampak lg
Setakat ni. Mungkin juga zura jarang masuk semak
Hehehe.. Nanti nak try skodeng lah.. Haha.

Lauk tu sgt menggiurkan... Yum yum!

anisalya said...

salam marya...

lama tak ke sini. mood on off pulak lepas husben akak dah balik ni. hehehe... blh makan rupanya buah ni. selalunya masa zaman budak2 dulu buat main je.

susumanis said...

salam beautiful marya, mak aii sodapnyerr masak lomak tuh haa..kecur air lioo dah ni..hihihi, tapi kan kita x penah la plak jumpa buah cam gitu, kat hutan kat umah kita x de la pulak, kalau de kita mesti da try sbb mmg seme buah utan kita jadi tarzan suka rasa..kekeke, nanti nak cari le, nak gak rase or masuk lam sambal belacan kita kan..u take care darling n enjoy yr holiday kalau dah pi ya..love love muahhhs

izan mama mia said...

buah ni, boleh makan eks..br tahu ni...

Ibuhani said...

Masak org pilah tu! Tp org pilah MSK DAGING SALAI + bacang/rebung/belimbing x pakai plak buah letup2 tu.....hehehe.....kreatIflah mARYA! Tp letup2 kt sini bukn ke mabuk klu dimkn?!

NOOR FATIN said...

aumm. dap2! 1st time tgk rasanya. hehhe pandai la akak ni ;)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap nye.. Nyam3.. :-)

izz iizza said...

eh x sangka buah ni boleh makan..memang pernah nampak kt kampung dulu..dan memang sedap ya..alahai teringin lak nk rasa..:)

IntaNBerliaN said...

br ni sy terjumpa buah n dkt tesco.. xsangka buah yg tumbuh merata ni pun ada dijual.. :-)

Mariambebakar said...

Salam Marya,

Agaknya kat sana jumpa belimbing buluh tak? Kihkihkih..

Masak lomak, masakan orang negori..
Sooodapppp!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya.. is dulu2 mang suka amik buah tu dan makan... sedap.. masa tecik2 dulu.. tapi tatau lak sampai leh buat masakan ataupun hiasan.. wah... menarik ni (^___^)

mama aini said...

sedapnya lemak daging salai..mama pun suka makan..`hepi holiday` dear.. :)

sue zainun said...

kat kg saya banyak buah letup2 nih..mmm xpenah pulak buat masak..