Gracias!

Jul 18, 2012

Paracas Peninsula!

Assalammualaikum...

Hola todos!

Harini baru boleh update dengan tenang, Iman tak seberapa sihat tadi hantar dia ke Clinica El Golf lagi...      Selsema & demam sikit... malam tadi merengek-rengek sebab tak selesa agaknya... Tadi lepas makan ubat, terus suruh dia tidur biar die take a good rest... For myself tidur is natural medicine bila demam & selsema... Kelas pun saya terpaksa ponteng gaklah arini... Takpe I kan very fast learner! hak...hak..hak ;))

Terima kasih bagi yang sudi baca & komen past story: Las Islas Balletas! The Balletas Islands! tu ye... Muchas gracias ;))

Sebenarnya Balletas Islands dan Paracas Peninsula ni terletak di sebelah selatan Peru... Lebih kurang 280km dari capital city, Lima by following Panamericana (Pan American) Highway! Take around 3 and half hours if driving by car from Lima to Paracas, Ica... I will tell you later about our journey soon..insya'ALLAH:))

During the boat tour, at first Iman was a bit scared and when we're on boat he was hiding below my seat! Tengok memang kelakar...hehee.. But slowly, saya pujuk-pujuk dia lepas tu barulah dia berani sikit... Lagi-lagi selepas tengok macam-macam kan ;))

After boat tour, we're back on land for the next trip to visit the Paracas Peninsula... 


Sebelum tu, tengok dekat hotel kami ada orang bagi burung Pelicans ni makan... Lepas tu terus dia mengamit kami and shouting "Cino! Cino!" hak..hak..hak... Panggilan biasa bagi kami ni... Mereka ingat kitorang ni Cina tak pun Japon (Jepun) ;))


Hubby beria-ria ajak pergi dekat... Lepas tu terus dia buat aksi bagi burung tu makan... Baling ikan tinggi-tinggi... Lepas tu apalagi Pelicans tu berebut-rebutlah tangkap nak mamam :)


See, how big it is! Tinggi Imankan?.. Kenalah 10 soles, sedekah bagi buat beli makanan untuk burung tu...hehehee...

Settled everything, kami pun bertolak ke Paracas Peninsula by minivan... Nasib baik kami join trips ni dengan beberapa tourist yang lain instead of drive sendiri... Sebab jalan nak menuju ke sana sangat mencabar... Tiada jalan tar hanya jalan berpasir merah, tanah gurun kan :))

Untuk pengetahuan semua tempat ni telah diisytiharkan sebagai World Heritage National Site by UNESCO! Considered as strangest & richest ecosystems in the world! Hebatkan :))

Kami dibawa melawat tempat untuk melihat Flamingo tapi sebab jauh tak dapat nak share gambar kamera tak cukup canggih! hehee... We are not allowed to go near as it is prohibited to do so... 


 Lepas kejadian Tsunami 2007 yang lepas banyaklah artifact & tinggalan sejarah yang timbul! Cuaca di sini secara averagenya adalah 19 darjah celsius... Sangat kering, sebab boleh dikatakan sepanjang tahun memang jarang hujan... Desert climate yang preserve all those historical nature... Kuasa ALLAH!



Masa ni tengah dengar explanation from the tourist guide... Percaya tak if I'm saying matahari terpacak atas kepala tapi rasa sejuk sangat... Masya'ALLAH... Ni barulah betul Sedingin Gurun! heheee... Hubby gelakkan tajuk tu dulu... Sukatilahkan heheee...


Angin sangat kuat... Tengoklah Iman tu... Ni saja beraksi seolah-olah ditiup angin... hehee...


Iman dengan babah! :)


 Iman tulis-tulis! Sekali ajar terus tak henti-henti nak buat! :))


"Saya adalah burung Seagull, habitat saya adalah di tebing"

"Rakan yang melawat sila pastikan tidak meninggalkan laluan yang disediakan yang menyebabkan kerosakan geologi" Bukan saya yang kata tapi burung tu yang cakap...heheee ;))


 La Catedral! 

The rock formations along the Paracas coastline caused by the wind and erosion... Subhan'ALLAH! Pada asalnya bersambung tetapi sekarang hampir musnah after being washed away by the earthquake-generated Tsunami...

Sekelip mata, segala yang menjadi kebanggan musnah jika itu kehendakNYA... Catedral kalau mengikut maknanya bermaksud gereja besar... Mungkin sebab itu ia musnah... Sekadar pendapat saya (,")v  


Hubby & Iman bergambar depan board yang menunjukkan gambar La Catedral serta penerangan sebelum & selepas Tsunami... Tempat ni sangat tinggi dan menggerunkan 90 darjah ke bawah adalah laut! Tu yang dukung Iman sebab rasa ngeri... ngeeee....


Sebelum gempa August 2007- image google :)


Taik burung yang mahal!! hehee ;))


Diambil dari tebing tempat kami berdiri untuk melihat panorama yang indah ciptaan ALLAH ini... Tengok kat bawah tu ada orang...cinonet jerk... agak-agak berapa meter tingginye ni??


Air laut Humbolt current , tidak seperti di Malaya... airnya sejuk serta berombak kuat! :))


Saya memang gayat dengan ketinggian! Peluk Iman ketat-ketat... Bahaya tebing tu oooiii!


Love this pic! :))


Dikelilingi gurun yang kontang saujana mata memandang... ALLAH The ALMIGHTY! :)


Sea & desert comes together! Amazing! :))


Sebahagian muka bumi yang berubah akibat bencana...


Bye La Catedral! Don't know when we'll be met again!


Next, Roja Playa (Red Beach).... 


Dipanggil red beach because of the sandy beach along the coastline :))



Aktiviti menulis tetap diteruskan :))


Sempat rasa air tu... Memang sejuk....gagagaga... :))


From the dark-chocolaty to the red and yellow sandy desert! Masya'ALLAH... Tidakkah mengagumkan ;))

Terima kasih kerana sudi membaca, panjang lebar dan banyak kali juga stop dan sambung semula karangan ni... Insya'ALLAH dipanjangkan umur nanti saya sharekan pula pengalaman yang saya yakin semua tertunggu-tunggu... Huacachina! American Oasis! 

Hasta La Vista... Chau carino! :))

17 comments:

Anum said...

wow seronoknya

mamavogue said...

Hola Marya Sayang,
hihihi.. lame x tinggal jejak!

Memang best dapat gi tempat baru & mengagumi kebesaran Allah :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya, will come soon.. tapi nak gtau, gambaq simerah ada dalam wordless semalam (^__^)
....................................
http://sanisahsabu.blogspot.com/2012/07/22owordless-wednesday.html
....................................

kakcik said...

Subhanallah. Indahnya kejadian yang Allah ciptakan.


Selamat menyambut kedatangan Ramadhan buat Marya sekeluarga. :)

SURIA AMANDA said...

Subhanallah...indahnya ciptaan allah swt..bila la berpeluang nak merasa semua ni..

eLL said...

as salam kak marya

seronoknya dapat berjalan-jalan cari pengalaman dan kegembiraan disamping niat utama mengagumi kebesaran Allah yang menciptakan alam...

susumanis said...

MasyaAllah, hebatnya ciptaan Allah swt, lucky beautiful marya boleh njoy his great creations :)

susumanis said...

MasyaAllah, hebatnya ciptaan Allah swt, lucky beautiful marya boleh njoy his great creations :)

sudipVSsenduk said...

dgn melihat kebesaran ciptaan Allah, dapat mendekatkan diri kita denganNya.. Subhanallah, cantiknya!

Brooch Wholesaler said...

cantik sangat ciptaan Allah!
gambar last tu ape benda yg kat awan nampak macam line tu?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.. besnyer kak marya... indahkan ciptaan DIA... terhebat dan tiada tolok banding ( betui dak eja tolok banding tu? hihi (^__^) )

Ibuhani said...

Subhanallah....cntknya warna alam d lautan ditgh2 gurun! Smoga Iman cpt sembuh ye......penat berjln jugak sikecik tu!

anisalya said...

salam marya...

Ya Allah... memang cantik sangat. betapa besarnya kuasa Allah kan? subhanallah.

wan nurul hezrina said...

hebat sis!sukanya ngan ciptaan Allah.masyaallah..mmg mengkagumkan.Allah mmg maha pencipta..bila tgk2 ingat tgk magazine rupa ko amek gambar

izz iizza said...

bestnya..pemandangan yg cantik..:)

IntaNBerliaN said...

samalah kita... saya pun gayat jugak.. hihi

Mariambebakar said...

Salam Marya,

What a nice pics,.
Kagum dengan siptaan Illahi,
Terasa diri kerdil di bumi-Nya..

Mummy gelak bila baca 'gagagaga' Marya yang kononnya menggigil bila sentuh air yang sejuk. Hahaha, very attractive you know..

Pastikan Iman sentiasa diingatkan dengan moment ni. It s beautiful, it s wonderful!!