Gracias!

Jul 2, 2012

Seafood Snacks ~

Assalammualaikum...

Hola todos!

Que tal? (How are you doing?)

Thank you for wishes & doas for my baby (dah bosar dah), 10 Sya'aban 1433H tempoh hari... Kalau ikut kalendar Masihi, birthday Iman yang ke tiga jatuh pada 1 Ogos 2012... Jangan lupa wish jugak ye! hehehee ;)) 

Dua tiga harini dok busy melayan Masterchef Celebriti... Tengok kat youtube... So far, baru sempat tengok episode 4! Best sangat! Rasa macam fenomena baru lak kat Malaysia sekarang ni ek! :)) 

Bila tengok-tengok rancangan tu terasa membuak-buak semangat nak memasak ni! hahahaa ;)) Berangan-angan kalau-kalau boleh jadi Masterchef! Ahaks! 

Kelakar bile tengok gelagat dorang tu tapi kalau saya kat tempat dorang rasanye tak boleh kot nak memasak... Mau terketaq-ketaq kat situ... Sebabnye, semua nak cepat, pantas, nak hias-hias bagai... Macam saya, tak reti nak masak ramai-ramai lepas tu kalau dalam keadaan pressure memang tak menjadi... kekok! Bab menghias lagilah tak reti, yang saya tahu dah masak terus ngap! hehehe... ;D

Cerita tentang makanan ni, nak share satu tempat kat sini... Yang bagi saya unik & sesuailah untuk kita ni kan :)

Restoran ni nak kata fastfood, ermmm... bolehlah kot! Tapi seafood-fastfood! Yang penting rasanya sangat-sangat sedap! :))

Restoran ni namanya Nitos! Terletak dalam Food Court Plaza Aventura, Callao... Bila berada di negara asing,  lagi-lagi majoriti penduduk bukan beragama Islam, mariscos = seafood menjadi pilihan kami kalau keluar berjimba-jimba! Ahaks ;))


Hubby ordered Set Chicarron de Calamar (Fried Squid) & I ordered Mixto Mariscos! (Mixed Seafood)... Nyum...nyum... Alamak, terasa-rasa kesedapan & keranggupannye tu... Dahlah puasa arini...hikhikhik ;))


Mixto!


Sauce nya biasalah dorang ni tak makan pedas & selalunye creamy-creamy! Lain kali, cakap dengan hubby kite bawak sos kite ek! Sos Life Malaya mari...hakhakhak! :D


This is truly our favorite! Mouthwatering ensaladas! Masam-masam sedap! Aduh, drooling! Cara penyediaan saya kira macam buat ceviche/cebiche jugak! :))

Restoran ni tak jual selain seafood tau! 


Macam biasa, Chica Morada adalah sinonim dengan Peru ni kan... Air jagung hitam! :)


Side dish, ubi kayu goreng! Terasa nak tergelak, sebab kalau kat Malaysia ubi kayu adalah makanan rugi time penjajahan Jepun dulu...rasanye orang kite memang tak pandang pun kan, hik3 tapi kat sini, tapioca dikomersialkan siap jadi snack lagi...hehehee... ;))

Saya tak boleh makan banyak-banyak ubi kayu ni, sebab nanti angin satu badanku...huk3...


Last but not least, kerepek pisang! Kepek pisang kat sini sodap tau! Ranggup & perfecto! Tak heavy so, saya kira macam snacklah kan...heheee... Rasa macam nak ajak hubby pergi mamam kat situ je lagi...hehee...

Rasa-rasa kat Malaysia ok jugakkan kalau ada restoran snacks macam ni! Lain dari yang lain but still not that weird! Kan...kan...? Ke dah ade? ngeeee...

Oklah I end here, take care... Nak masak untuk berbuka nanti... Loves you all! :))

Chau ~




55 comments:

fuad ansari said...

sy kalau makan seafood, gatal2 badan..

sebab selalu ada event kat hotel, rugi kalau tak makan seafood, kawan2 bagitau, kalau gatal2 badan takpe lagi, jangan gatal2 yg pulak sudah la.. (",)

Mat Som said...

Assalamualaikum Marya,

Saya tgh tunggu isteri saya buat sarapan ni, di sini jam 6.11 pagi sekarang. Di sana pkl berapa ya?

Oh kat sana pun ada ubi goreng, baru saya tau, tkasih beri maklumat rahsia ni...hahahahaha

Ok jumpa jumpa lagi...Adios....

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Yang biasa bagi kita, luaer biasa bagi orang lain. Begitu juga sebaliknya. :)

Malam tadi kakcik tengok MCS - alaaaa... AA dah buat silap sampai pasukannya kalah. Kesian Dato' Fazley, tak sudah2 kena manage AA tu! :(

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Salam. Dear sis Marya, kat sini byk yg frozen aje ler jual kat hypermart kalu seafood cenggitu. Balik rumah sendrik goreng.. :) Takpun, kat belah2 Pantai Timur byk ler, especially tepi pantai.. tapi yg fast-food style xdek.. ^_^

eLL said...

sotong goreng tepung. adore! hehe
pastu yang feveret tu kerepek pisang. uh, memang syokkk.

BrightEye said...

Assalamualaikum k.marya..

Seafood-Fastfood kt sana totally nmpk unik.. klau m'sia wat camtu best gak kan? fried seafood..lebih mcm tampurra pun ada..hehe.. wat BE terliur laa..hehe(^_^)

inazamri said...

mmg best kalau kat Malaysia ada restoren camni.Apakata bila Marya balik Malaysia nnt buka la disini.LAin dar yg lain.Cantik gambar bekas minuman tu.

missSenget said...

mak aih..siap dgn kerepek pisang..

ubi kayu goreng pn..

teringat kt mak2 pulak.. sedap tu..

hihih..

tp seafood dia nmpk crispy betul la..!

Nens Collection said...

wahhh...sume ade kepek pisang ade..ubi pon ade..best!..

selamat berbuka sis!..
semoga sentiasa dilimpahi dengan rahmat disana..aminn

~~zana@pb~~ said...

sedap tu snack ubi Marya, angin pun anginlah...buang tkpe:-)

eMMe said...

wow~ sana makanan lain dari yg lain.. kalo kat sane ade restoran makanan seafood... patot buat juga la kat Malaysia, hahaha...

Sue-Rya Qistina said...

wow!!! look sooo delicious..nak sikit :D

♥MAMASYAZA♥ said...

terliur tgk sotong celup tepung tu, mesti sedap

K.nor said...

assalamualaikum marya.

banyak ke makanan halal kat sana?

namapak meriah sgt hidangan tu..walau semua goreng2..

:: Mrs.Eady :: said...

yummmeeehhhh!!!

Mixed-family in da house.... said...

salam Marya,

bangga tgk ubi kayu ...hihihi....dapat masuk restoran gituuuu....

apa kata balik malaysia nanti, Marya bukak francais restoran tu? ehheeeee

|shuhadaothman|TM said...

sedap tengok sotong goreng tepung tu. terliur pg2. hehe

Sidratul Muntaha said...

ensaladas tu pedas tak?
boleh mkn gitu2 je ker?
hohoh..
mcm sedap plak aku nengok
\btw,aku tgh gigih tgk Masterchef US season 3.
ade contestant buta sorang
Christian Ha..
hohoh..
best woo..
mcs kat sini tak sempat tgk lgi..

QueeN TerataI said...

lapar terus bila tgk semua yg di atas.. pos sikit ke Malaysia boleh? hahahaha.. mcm lah kat Malaysia ni xleh buat sendiri kan? hehehe

izz iizza said...

nampak pun memang sedap..:)

tapi seafood xleh nak makan la..alergic..melepas la kalau sy nak rasa..:)

Abil Fikri Ahmad said...

Salam marya, nampak sedap jea,,snack durian tak de? hehehehe nampak komen u di blog pasal durian tadi..Anyway, takut terlupa ke, tak sempat ke,,uncle wish Happy Bday to Iman coming ogos nanti.

~ yus ~ said...

saya terliur tengok Mouthwatering ensaladas tu. Dah macam pencuk nenas majlis orang kahwin tu pun ya juga . Baca pun rasa air liur merenjis dalam mulut...huhu.

Mmg skrg tgh giler tgk masterchef selebriti tu..best kan.

| SUE | said...

wah best tu ada kepek pisang!

wahida said...

kepek pisang!! sedapnya!!

aku mmg layan Masterchef Selebrity tu nok...tak boleh tak tgk...pukul 9 mlm je dah terpacak depan tv...hehe...

mama aini said...

assalam marya..terliur pulak mama tgk makanan yg sedap2 ni.. :)..selamat berpuasa dear..

yana-feehily said...

wah..menariknya, siap ada kerepek pisang n ubi kayu lagi. seafood tu mmg nmpk menyelerakan..

SURIA AMANDA said...

BESTNYA KAN....kalau la kat malaysia ada outlet mcm ni..confirm penuh...

miloais milo said...

peberet iols ubi goreng dan kerepek!
hik hik hik

tu lah - bilalah kat malaysia - restoran fastfood nak jual ubi goreng plak???? ganti kentang goreng... baru lah ada kelainan kan????

Cho Zila said...

puasa mesti ingat pasal makanankan.. nampak sedap... esp tak nampak berminyak sesangat...
camner kalau balik malaysia nanti komersialkan ubi kayutu...

masterchief celebritytu mmg best gak... tapi tuler kalau akak gak ditempat diaorang memang tak terbuat...

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
zura yang tak puasa nih pon terliur..
ubi kayu pon femes jugak kat sana.. kalo kat mesia.. musim hujan best makan ubi kayu rebus kan! tetiba plak teringin nak makan..hehehe..

selamat berpuasa n selamat berbuka..:)

sayadankamerasaya said...

Hola

He cambiado a una nueva dirección de blog

:)

faraherda. razalan said...

Menariknya seafood snack tu. Terliur lak sy kat sini. Hehehehehe! Wow! Ubi kayu grg tu menarik la. Sape kate org tak pandang? Ubi kayu skg mahal tau. Hehehehehehe~

Mama2Q said...

kerepek pisang!! My fav snack!

Bapa mertua saya sbb da biasa makan ubi kayu time jepun dulu, sampai skrg suka makan ubi kayu...

Eye_nee said...

sambil baca siap telan air liur sekali tgk sotong goreng tu...ubi goreng dikormersialkan....cukup bagus kan...dan kerepek pisang nipis2 tu sedapnyaaaaa....

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

huhuhu

kecoq air liuq chek. hihihihi

Aishah Jahirah said...

mcm kt malaysia le pulak ada ubi,ada kerepek pisang...rasanya mesti hampir sama jekan.kat malaysia gerai2 tepi jln jual ubi goreng.nak kerepek pisang, tebang je pisang kat belakang umah wat sendiri.hehee

m.u.l.a.n said...

omai... omai.... terasa di tekak ni..

Mamasya said...

Salam Marya. kat sana ada kerepek pisang dan ubi kayu....sedap ngunyah tu...kedua2nya akk suka. tp kat Cairo ni dua2nya takda. kalau restoren seafood hanya jual makanan berasaskan seafood saja termasuk nasi goreng seafood.
re; Marya, Egypt sebenarnya terbhg 2 iaitu sebhg besar terletak di benua Afrika dan Asia Barat. Sharm El Sheikh yg akk pergi terletak di Benua Asia Barat dan dah dkt sgt dg sempadan Arab Saudi. Kalau husben Marya ada peluang posting negara Arab mmg seronok juga sbb kemana2 senang nak solat dan mkn makanan halal .

Norf said...

oh.. patut dlm lagu dora ada. .. "tapiocaaaa" hehe.. ke saya silap dgr... heeehe...

Kesuma Angsana said...

salam.. wah I luv ubi kayu goreng! kat peru pun ade yek!. Slm kenal ,tq follow saya n dah follow u back 458

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon suka tgk masterchef selebriti..kagum ngn derang hihi


seafood! wallah..my peberet


apa kat balik mesia nnt marya buka francaisnya kat sini..sure molotopss

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

mai febret!
yummeh!

Ummi Iman said...

Askm Marya,

Baru sempat terbang ke Peru, sblm ni mmg masa x mengizinkan. Start mlm Smlm baru buat BW :)

Mmg nampak sedap semuanya. Kagum je tgk. Patut kena ada satu kedai mcm ni d m'sia. Sedapnya ubi kayu kalau cicah sambal bilis. Dulu2 mak selalu rebus cicah sambal belacan pekat. Sedap. Walau berdesup kepedasan ;) skrg tak boleh mkn belacan. Gatal :)

Nida said...

aduhhh.. terliur sungguh tengok mix seafood dengan squid fried tu... kami yg lihat pun terasa kerangupannya.. yg memakannya lagilah..heheh

p/s: maaf lama tak menjengah.. tengah sibuk mempacking barang :)

Hanis Azla said...

aduhai.. terliur2 dah akak marya..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

makan kepek.. sambil tengok tv.. aiyok.. besnye (^___^)

eita said...

rambang mata nak memilih ni...

Momma AA said...

cedapnyer.. especially ensaladas tu.. terliur bila marya menggunakn perkataan drooling tuh.. haha...

jemarisuri said...

hola...hihi

selamat berbuka puasa marya..

**mmg terbaek food tu..js tengok pun terliur...hihi

UmmiSyarni said...

waa..bestnye kalau ada kedai mcm tu kat msia ni.

Bulan Syurga Firdausi said...

rindu nk makan pisang tu mak buat...mmm mlm ni gak nk mkn seefd heee sedapppnye

wan nurul hezrina said...

kak ko masuklah mastercef..mesti ko teror..hikhik lama tak singgah tgk entry makan2 ko..lagipun aku posa nak jamu mato jap!hikhik

anisalya said...

bagus kalau buat kat malaysia sebab time2 santai tu blh pekena jugak snacks mcm ni.

susumanis said...

salam beautiful marya..makkkkk sodapnyerr..kita kan kalau baca n tgk gambo pasal foods ni mg x bole tahann, rasa nak je mik ticket n fly to peru n enjoy makan kat kedai ni gan marya..hihihi..bestnyerrr

Ibuhani said...

ibuhani mcm dh sukalah dgn NITOS ni! Seafood goreng2 is my fav!