Gracias!

Jul 20, 2012

1st Ramadhan & Huacachina! Subhan'ALLAH :)

Assalammualaikum...

Hola todos!

Alhamdullillah, berakhir sudah hari pertama berpuasa bermakna hari pertama jugalah saya & hubby berpuasa di bulan  Ramadhan yang mulia ini jauh dari family & sanak saudara... Perasaan? Ntahlah ye... macam confuse pun ade jugak...hehee :))

Kami berpuasa awal sehari dari Malaysia... Tengok tarikh kat atas tu... Hoy es Viernes! (Today is friday! :)))

Sambungan kisah percutian kami,  actually a day before Boat Tour: Las Islas Balletas! & amazing visit to desert & sea: Paracas Peninsula, we went to Huacachina! Boleh pulak saya terskip cerita ni...hak..hak..hak! ;))

Tetiba macam confused lak tentatif perjalanan kami... Ya ampun! hik3...


Inilah Huacachina also known as Oasis of America! Tasik ditengah-tengah padang pasir... Masya'ALLAH... Cantik sangat pemandangannya... tapi yang menyedihkan oleh kerana kesuntukan masa kami tiba lewat petang dalam pukul 5 lebih... Kat sini cepat gelap jadi tak dapat nak tengok kecantikannya di siang hari... Apa-apapun kami bersyukur sangat dapat juga menjejak oasis ni :))

Sejarah tentang tasik ni boleh baca di sini...

Walaupun dah lewat kami cuba juga memanfaatkan waktu yang ada... Apa je aktiviti di sini selain dari Dune Buggy! Yeeehaaaaaaa~ :))



Muka ada senyhum... Tapi hati ada goyang! ahaks! :))

Banyak kali juga lah tanya dengan driver tu bahaya tak untuk budak kecik... Risau juga kan mana tau kok terbalik lak kat tengah-tengah gurun tu kan naya! Hish... kerisauan yang tak munasabah langsung kan...hehehe...

Iman relax je... siap pesan kat ummi, "Takut dengan ALLAH je"  Adeh! Rasa macam kena tumbuk dengan anak sendiri...hehehe ;))


Iman jerit-jerit tapi suka! :))) Kami bertiga dengan pemandu sahaja tau...Untuk rekod bayaran adalah S./50 seorang tak termasuk Iman... Free je Iman naik ;))

Driver tak pandai bahasa Inggeris tapi kami 'memang pandai' berbahasa Spanish! Nanti balik Malaysia kita cakap Spanish ye...hak hak hak... ;p :))


Late afternoon the dunes offer amazing view as sun sets across the sand dunes desert! Subhan'ALLAH! Terima kasih ya ALLAH :') Terasa nak mengalir airmata...

Terasa seperti mimpi! :')


Maafkanlah model yang berangan seperti bak kata En Arif Warna Nostalgia: Stunt Woman! hehehee :))


Gurun terbentang luas! Pergerakan sememangnya terbatas sebab berjalan atas pasir has it's own challenge! Terbayang bagaimana Baginda Rasullullah SAW & sahabat dulu berhijrah dari kota Mekah ke Madinah menempuh segala kepayahan berjalan di bawah matahari yang terik & berpasir... Benar-benar menginsafkan... Jangan lupa kengkawan selawat atas junjungan Nabi SAW :))


Kami berhenti ditengah-tengah sand dunes untuk menikmati kecantikkan alam dikelilingi kawasan bergurun yang sejuk...


Ica City!


The display of the colors of the sky change across the sea of sand as it is absolutely beautiful! :))


More pics!
 :))



Huacachina Night View! Tidakkah kamu kagum dengan kuasa ALLAH ini! :)

Ayuh, kita melihat! Kita kagumi! Tapi ia bukan milik siapa-siapa... Sesungguhnya kerajaan di langit & bumi ini milikNYA yang mutlak!


 Goyang berdiri kat situ sebenarnya... Rasa tak stabil, manatau mengelongsor ke bawah tak pasal-pasal sand boarding dengan Iman..hehee... :))

Lepas tu kami bertolak balik semula ke hotel di Paracas and overnight... Perjalanan dari Paracas ke Huacachina hanya 1 jam lebih sahaja tak termasuk tersalah masuk kampung orang...hehehe...

Apa-apa pun sangat bangga dengan Hubby yang sangat adventure & berani mati drive kereta sepanjang perjalanan kami ini... Sayang abang!

See next episode: Nasca Lines and the mummies!!! Jeng...jeng...jeng... :))

Adios!

P.S. More pictures please click here >>>>>>>>>> Marya Yusof

51 comments:

Nieza said...

Assala Marya, sorry baru sempat singgah sini..salam ramadhan.samalah kami pun berpuasa jumaat juga. memang mencabar berpuasa thn ni sgt panjang sampai 20jam kat sini.

best tgk gambar jlnx2 tu..:)

Lya Colours said...

salam ramadhan =)

atuk said...

Assalamualaikum Marya

kami kat sini baru beberapa jam mula berpuasa

Subhanallah...ditengah padang pasir ada tasik yg indah


Selamat Menjalani Ibadah Puasa

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh awak dah berpose satu hari ya..kami br je nk pose hihi


selamat berpuasa marya..masak apa buka semalam?


bestnya jalan tmpt adventure gitu :)

ShimaSalleh said...

As'salam KakMar,
Selamat menjalani ibadah puasa juga buat kakMar & keluarga.. Baru pukul 9pg tp afiq dh minum bergelen2 susu sejak subuh tadi! huh! hohoho.. Bukan tak larat tp terasa sungguh kekeringannya hihi even smlm seharian minum air hingga 2lt>..
Can't wait for the mummies return! Return ke tak return nih? Hahahaha..

Rizal Slaughterheart said...

Salam Ramadhan~

Pearghh... cantiknya Oasis tu... teringin nak pegi... biasa tgk dlm gambar jer... sambil dengar lagu band Oasis. haha

♥MAMASYAZA♥ said...

wow bestnya dapat merasa pengalaman kat padang pasir camtu

Juliet_iRa~" said...

salam ramadhan kak.. :)

wahh holiday ea..cantiknyaaaa..nmpk sunset lagi..hehe...

suka tgk gambar y huacachina night view tu...subhanallah..

Kakzakie said...

Alhamdulillah kami di Malaysia hari ini baru mula berpuasa. Moga ramadhan kali ini memberi penuh keberkatan buat kita semua.

Selamat berpuasa.

rumah kuning said...

slmt berpuasa. comelnya tempat tu. nak ikuttt....hehehe

Azian Elias said...

MASYALLAHHH..great view.. Akak teringin nak buat benda macam ni..
Dune Buggy ye.. Ingat nanti kalau dapat ke Dubai, teringin nak buat cam ne..

Apa2 pun Ramadan Mubarak ye..

CikLily Putih said...

cantikny marya, jeles lah..

anyway selamat berpuasa ye

MulutPayau said...

Assalamualaikum marya...

Subhanallah....!!!! cantiknya pemandangan tu semua....

Selamat berpuasa utk Marya dan keluarga....

Abil Fikri Ahmad said...

Salam Ramadhan..berbuka sana apa yg special?

saifulizan shaari said...

syokknyer......tingin betul nak gi tampat nie

NOOR FATIN said...

salam kak marya.

tu la terkejut jugak sbb akak kata dah berakhir satu ramadhan, eh padahal kat sini baru puasa, xsmpat nak berbuka lagi. hik hik baru tau, nanti raya pun sehari awal la eh??

subhanallah, cantiknya tempat tu! terpegun, kagum! bertuahnya akak dapat menjejakkan kaki ke sini. heeheheh best2!

selamat berpuasa kak! ;)

Ummi Iman said...

Askm. Jeles dah habis puasa 1 hr :)
Mmg cantik sungguh tasik tu. Pandainya iman berkata2. So, iman pun tak boleh takut benda lain except Allah hehe..

Mariambebakar said...

Salam Dear,

Selamat menyambut ibadah puasa di perantauan.

Maha Suci Allah, ciptaan-Nya tiada tolok bandingnya..Syukurlah Marya dapat melaluinya.

Bila agaknya mummy dapat peluang itu?

Belum berkesempatan menjengah semua entry Marya gara2 broadband exceed limit..

Mummy akan berjalan ke Peru selepas 24 Julai :)

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Waaa.. Bestnya.. Memang ngam kalau dapat sand boarding..

Mama2Q said...

subhanallah..bertuah marya....

Selamat berpuasa di rantau orang....

Hanis MY said...

Wahh seronknyaa tmpt tu sgt cantik... Berbelit ldah nk sebut bhs spanish mesti marya dah terror sedikit sbnyk kan? Apapun salam ramadhan buat marya sekeluarga

Nini D.. said...

Sis...
Selamat berpuasa :)

Gen2Merah said...

subhanallah... Indahnya ciptaan Yang Maha Esa.. best lah akak mareya dapat menyaksikan sendiri fenomena dan suasana gurun di negara orang.. pastinya ia pengalaman yang menakjubkan...

pasti seronok berbuka puasa d sana kan..

m.u.l.a.n said...

ramadhan kareem..!!!

subhanallah cantiknya huacachina tu.. jugak yg lain2 tu..

senang ke nak drive kat sana? depa guna english jgk ke..

ummiarissa said...

selamat berpuasa ye..wah awal puasa awal ler raya ye...maaf baru boleh singgah...tak online 3 hari..

salam kenal juga ye..

Dinas Aldi said...

Selamat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan kali ini, Marya.

Subhanallah, cantiknya pemandangan! All the colours kat langit gurun tu, cantik sungguh..& pemandangan malam di bandar tu memang superb lah :)

CaDLyNN said...

cantiknye!

slmt berpuasa utk k.marya sekeluarga...

Puan Kutu said...

cantik sungguh view,subhanallah..

ayat takut pada Allah je,sungguh kiut awak iman..:)

Lynn said...

Salam Marya..

Selamat Berpuasa..
Wah wah..seronok Iman ye kecik2 lagi mummy ngan daddy dah bawa berjalan..Takpe lah Marya nanti balik Malaysia boleh berbuke ngan family kan...kuatkan hati..hehe

Tihara said...

Salam ramadhan ya marya...take care :)

Momma AA said...

Salam marya,

wahhh.. sungguh kagum dgn ciptaan Allah SWT.. bertuah marya dpt pegi n menikmati kecantikkan alam..
saya pun seronok, walaupun x dpt pegi cam marya tp dpt feel pengalaman marya dr entry ni.. :)

Sidratul Muntaha said...

subhanallah
sangat cantik langit ptg tu
best aa dpt adventures jln2 tu

eLL said...

as salam kak marya,
selamat berpuasa, cantiknya tempat tu kan.

raya di malaysia ke kak?

Nens Collection said...

cantikknyer permandangan tersebut..subhanallah..

kak marya..kalo saya tu..mahu berpuluh2 keping gambar ngn kereta tu..unik la..;)

sudipVSsenduk said...

Subhanallah.. cantiknya oasis tu! langit tu! padang pasir tu! bertuah badan dapat melihat ciptaan Agung.

Marya, tak terasa ke nak ambil sikit pasir tu buat uncang kecik2 main batu selemban? hihihi

wan nurul hezrina said...

lamanya tak singgah jenguk ko..kak salam ramadhan kay..sukanya tgk gambar ko..adventuregitu..mcm mana puasa kat sana ok?

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
oohhh.. kat sana puasa awal sehari eh?? Selamat berpuasa untuk Marya sekeluarga..:)

Zura terpegun sangat tengok pic Huacachina tuh.. macam tak percaya pon yer jugak.. tengah2 padang pasir ada tasik.. MasyaAllah~ canteknye ciptaan NYA..

kalo lah ade rezeki.. teringin sangat nak ke Oasis nih.. insyaAllah..:)

Eye_nee said...

Subhanallah cantiknya tasik tu bila waktu malam diwaktu siang hari pun tidak terkata indahnya...

Knor said...

salam,lama tak singgah sini..emmm mmg tercantiklah ciptaan Allah

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA:)

Daddy Ziyyad said...

Subhanallah..cantik betul view oasis tu!

Sahur & buka di sana jam berapa ya? Ramai ke komuniti Muslim?

SURIA AMANDA said...

subhanallah..cantiknya...

MamaEma said...

As Salam Marya, selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa... sungguh indah suasana di sana

izz iizza said...

bestnya tempat ni..hati sy pun rasa sayu-sayu jer..melihat keindahan ciptaan tuhan yg begini..

nur said...

selamat berpuasa!!

Pink Lavender said...

hai marya..

selamat berpuasa...
seronokx merasa berpuasa kat negara org?hehhe

makneng follow awak
jemput follow makneng

susumanis said...

salam daling...
Iman relax je... siap pesan kat ummi, "Takut dengan ALLAH je" soooo cute of iman ckp ni laa..alhamdulillah anak nyang soleh iman ni..masyaAllah cantiknya ciptaan Allah swt, tak terbayang mcm mana cantiknya surga kan so jom byk byk buat ibadah utk ker surga dgn rahmat dan kasih sayang nya..aamin...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

subhanallah..cantik (^___^)

tersenyum pulak bila baca ayat iman tu... cute! (^___^)

IntaNBerliaN said...

ooo kat sana awal sehari yer pose... :-)

*selamat berpuasa :-)

Cikgu Ma said...

waaa...seram pun ada kak g lawat tempat ni...

salam ramadhan kak =)

Hanis Azla said...

subhanallah.. terima kasih marya kerana berkongsi pengalaman yg indah tu dengan kami.. semoga bertambah2 keimanan kita pada Allah dengan melihat ciptaanNYA..

mama aini said...

indahnya ciptaan Allah..