Gracias!

Jul 16, 2012

Las Islas Balletas!

Assalammualaikum...

Hola!

Alhamdullillah, sempat jugak nak update... Rasa macam sekejap sangat masa yang berlalu... Bermakna mood bercuti-cutian pun dah berakhir... Tak lama lagi nak sambut Ramadhan, terasa sayu pulak... :(

Seminggu hubby bercuti, jadi terpaksalah tinggalkan blogsphere seketika... Menjalani kehidupan di dunia realiti itu yang lebih baik ;))

Harini tuan rumah hantar orang untuk betulkan master bathroom kami selepas kejadian itu! hehehee ;)) Nak sebulan baru nak fixed everything! Tak kisahlah katanya nak tukar segala-galanya... Tiles, toilet bowl & bla bla bla.. Sukahatilah kami terima je ;))

Kisah tentang percutiaan kami tempoh hari... Percutian yang singkat tapi bagi saya adalah pengalaman yang sangat-sangat bermakna, penuh dengan kejutan & misteri... SubhanALLAH... Saya nak coret di sini sebagai rujukan pada masa akan datang... Untuk anak-anak & cucu-cucu baca nanti... Insya'ALLAH :))

Percutian yang separa terancang ni, bermula pada 9/7/2012 (Isnin)... Kami bertolak dengan menaiki kereta yang hubby sewa selama seminggu... Cerita tentang pengalaman perjalanan di bumi asing ini akan dikongsikan kemudian ye ;))

Dipendekkan cerita, kami tiba di Paracas pada lebih kurang 3.30 petang selepas menempoh 3-4 jam perjalanan dan terus check in hotel... Kami pilih hotel budget murah je... Sekadar untuk melepaskan penat & tidur semalaman sebelum aktiviti esok hari...


We stayed a night at Mar Azul Hotel... Bersih, selesa & yang penting tranquilo (tenang) ;))


View dari tingkat atas hotel... Bangunan di sini seperti baru dalam pembinaan... Tak seberapa tersusun tak pasti kenapa, samada masih baru dibuka atau dalam proses pembangunan semula selepas Tsunami (Earthquake) 2007 yang lalu...

Berhadapan lautan pasifik dan dikelilingi gurun yang berdebu... Cuaca adalah lebih kurang sekitar 20 C pada waktu siang dan 12 C pada malam hari...



Lelaki tu tourist guide kitorang... Fasih berbahasa Inggeris... Bukan senang nak jumpa orang yang pandai berbahasa Inggeris di Amerika Latin ni tau! heheee ;))


Ni bukan bangau! Tapi Pelican Birds... Banyak terdapat di South America ni :))

Pauh panjang, besar hampir setinggi Iman...


Pagi-pagi selepas sarapan kami bertolak menaiki boat untuk Island Tours... Las Islas Balletas...


Candleabra or Candleabrum (Tres Cruces/Trident)... 

Lines engraved on stones, ukiran pada batu yang tidak diketahui tujuan dan siapa pengukirnya... Dipercayai juga ada kaitan dengan Nazca Lines... Related to Pre-Inca Culture, which is possibly been drawn millennial years ago! 


Sememangnya mengkagumkan, kerana ia tidak pernah terpadam or been eroded by anything!  Masya'ALLAH...


Humbolt Penguins! The threatened species... Kami hanya melihat dari atas boat dan tidak dibenarkan turun ke darat supaya tidak menganggu habitat semulajadi haiwan-haiwan ni :))


Thousand species of birds around the Islas! Menakjubkan :))


Yang hitam tu adalah ribuan burung-burung yang singgah & bersarang... Macam kismis!


Tumpok-tumpok taik unta burung! hehehe... Baunya toksah cakap... Hampir 1 jam teroleng-oleng atas air dicampur dengan 'haruman' bird poops! Erkkk... uweeek... sememangnya meloyakan... terpaksa menahan nafas begitu lama...huk3...


Walaupun busuk tetapi siapa sangka tahi burung inilah yang pernah menyelamatkan ekonomi Peru suatu ketika dahulu... It is the world's best quality fertilizer in the world! :))

Tahi-tahi burung ini dikorek atau di'harvest' every 5 to 7 years, kena tunggu dia tinggi membukit baru boleh ambik... Just imagine, akan ada pekerja yang tinggal serta bermalam di pulau-pulau ni semata-mata nak collect tahi-tahi burung tu untuk di eksport ke England & France...

Aduh, satu jam pun kami dah tak larat nak duduk lama-lama kat situ inikan pula berbulan-bulan!! Memang tabahlah orang tu...huhuhuu...

Ciptaan ALLAH itu sememangnya tidak sia-sia :)


Tahi-tahi burung ni dipanggil "Guano"... Masa menaip ni pun masih teringat-ingat kebuuusyuuukannye tu...hik3... :)


Leon del mar!


Sea Lions ;))

Saya tak tahu pulak yang jantan ni banyak bini... 18 ke 20 ekor bini dia...adoyai! hehehe ;))


Thick white layer of bird dung! Dah tinggi menggunung dah ;))


Alhamdullillah, we are so lucky dapat tengok wild dolphins in live! Delfines (Spanish)!


Jarang-jarang boleh tengok ikan manja ni... Kalau nasib lagi baik boleh tengok wales...Tapi belum musimnya... Kata tourist guide tu, bulan October to November ada wales! Wah, syoknye! Macamlah nak pergi lagi..hak...hak..hak ;))



Secara keseluruhannya, kami sangat-sangat puas hati... Alhamdullillah... Banyak yang kami pelajari &  sedikit cerita untuk dikongsikan kepada yang sudi membaca...

Sesungguhnya semua ini milik ALLAH... Semoga bermanfaat dari coretan 1/4 perjalanan kami ini... Tunggu next entry tentang National Reserve Paracas where the ocean & desert comes together.. Insya'ALLAH :))

Chau carino!

xoxoxoxo

P.S. Want to see more amazing pictures click here >>>>>>> Marya Yusof

42 comments:

Lady Rina said...

seronoknye...cantik tempat2 tu...suke sangat...:)

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Tengok gambar dari tingkap tu, teringat kakcik pemandangan dari tingkap sewaktu menginap di Kuching. :)

Kakzakie said...

Betapa mereka menitikberatkan habitat binatang yg mereka ada Marya. Sebab itulah pembiakan mereka terancang..

inazamri said...

cantiknya gambar2semua tu.

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

syoknya dapat meninjau tempat-tempat orang kan....tak sangka kaya juga dengan habitat semulajadi di sana...cantik sungguh.....tengok post yg ni teringat masa dini pi Bako dulu...penuh dengan wildlife....

Err, macam mana reaksi Iman ya berhadapan bau-bauan burung ituuuu....? hikhikhik...

Tak sabar tunggu next post...

missSenget said...

comel je sea lion tu..!

teringin nk peluk2..

mesti lembik2 licin mcm katak.. keh3..

Nens Collection said...

x sabarnye nk tggu episod seterusnya kak marya..bestnye leh tgk live cenggitu kan..lagi kita rs takjub dengan kebesaran Allah S.W T..subhanallah..;)

rostina76 said...

salam marya....
Seronoknye pengembaraan baru. mmg tak ternilai pengalaman u ni bila dpt tgk live semua wildlife dr dekat & dlm habitat sebenar mrk. kros pernah tgk penguin & dolphin tapi @zoo masa d New zealand. itu pun dah excited sgt2, kalau dpt live mcm u ni ya ALLAH mesti lg seronok...btw xsabar nak tg next N3 marya...

ShimaSalleh said...

Masya'ALLAH! Masya'ALLAH.. only that words i can say... Menakjubkan!
Even the bird poops! kena tgu 5-7tahun baru nak setinggi bukit? ke gunung? Allahuakbar!
Thousand of birds singgah situ.. klu dok tengah2 abis kena patuk hikhik.. Jgn kata tahi burung, kakMar belum bau buah2 tembikai yg busuk mcm mana! uwekkk jugak.. pengalaman ikut hubby yg dulu keje bwk tembikai..

Usap2 dolphin tu tak? hi.hi.hi.

Eye_nee said...

Speechless..cantiknya alam Allah ni...pelbagai kehidupan.....penguin..Sea lions...Dolphins dapat kamu saksikan in live dihabitat mereka...u r so lucky...

umiyumi said...

Salam Marya,
seronoknya dpt tengok penguin, burung2 dan dolphin tu ye. umi pernah jugak tengok dolphin kat sini. tp tak berani nak main air laut sbb jerung pun ader :p
nasib baik dalam blog tak boleh bau busyuk tahi burung tu kan, kalau tak, sure ramai yg pengsan! :D

Mama2Q said...

seronok kan jalan2 tgk kebesaran Ilahi...tidaklah Tuhan jadikan sesuatu itu sia2....ada manfaatnya percutian itu utk marya dan utk kami di sini...alhamdulillah

Sue-Rya Qistina said...

wow!! sgt menarik :)

Jom VOTE for me!

http://m.facebook.com/photo.php?fbid=470409726303119%26id=294357500575010%26set=a.470077823002976.115444.294357500575010%26refid=8%26_ft_=qid.5764545462290944014:mf_story_key.-4214720707673601770

ieda said...

seronoknya marya , jalan2 macam nie
sesekali keluar dari kelompok kehidupan dan menikmati keindahan , memang terasa tenang kan
akk tumpang tgk keindahan ciptaan allah dari kejauhan nie .. nicee sgt2 ;)

Kesuma Angsana said...

Wah sangat2 menarik lah ! Teruja KA tgk

Ibuhani said...

ukiran pun dh nmpk bentuk simbol kunonya! Sesuatu yg sukar diterima akal tp terbentang didpn mata mmg sesuatu yg menakjubkn. ibuhani suka kpd sesuatu yg unik mcm ni! Terasa kebesaran Allah SWT!!!

eLL said...

assalamualaikum kak.

subhanallah, cantiknya.
'guano' kalau dalam bahasa kelantan memberi maksud 'macamana/kenapa'
hehe

Abil Fikri Ahmad said...

Hebat kan,,macam mana org dulu boleh mengukir sehebat tu...menakjubkan dan cantik...

♥MAMASYAZA♥ said...

wow bestnye, dapat gak pengetahuan serba skit pasal tempat yg cantik dan bersejarah di sana. cerita seterusnya pleaseee

maszull said...

assalamualaikum marya...menarik nyer seronok kan dpt pi jenjalan tengok pemandangan n taik burung tu...:)

Alin Marlini said...

sejuk hati pandang gambar2 tu..cantik

Asmara said...

SubhanaAllah.. mmg bertuah dapat tengok sendiri kejadian sebegini kan. thanks for sharing Marya! ;D

rATu kEBaYA said...

cantik sangat tempat ni... beruntung dah dapat tengok secara live... rasa nak jugak kesana melihat keindahan alam..

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

wah..........best ni.....kat belah Peru mana Marya pegi ni, bagi citer detail ye...hehe....thks

Fai CeritaCinta said...

jalan2 tengok keindahan alam memang sangat bestt!! subhanaallah... kekuasaan Allah memang tiada tandingan. selamat berpuasa kak marya

Mutiara Bernilai said...

SUbhanallah...
cantiknya tempat2 ni sis..
teringinnya nak p..

insyaAllah, moga semakin byk keindahan yag kita lihat, semakin dekat kita dengan Tuhan.. :D kan?

Ummi Iman said...

Byknya burung. Memang teruja melihat binatang yg byk dan bebas mcm ni. Kagum dgn ciptaan Allah yg menakjubkan. Apalah reaksi iman agaknya..

Bulan Syurga Firdausi said...

ya Allah......best nye kak..cantik2nya gambar pemandangan tu...

UmmiSyarni said...

bestnye berjalan kat negara orang.thnx for sharing.wpun xdpt pegi,dpt jgk tgk :)

wahida said...

bestnya dpt tgk penguin depan mata...aku suka semua pic kat sini...rasa mcm aku pulak yg ada kat sana...

mcm mana lah org tu boleh tahan dgn bau taik burung tu kan...gigih betul dia...

fieda said...

tak dapat pergi tgk gambar pun dh teruja..

|| NaFiRaa || said...

salam Marya..
terkagum plak tengok lukisan atas batu tu.. zura ingatkan ia gunung pasir.. batu eh?? nampak seolah2 licin cam gunungan pasir..

banyaknye burung yang hitam2 tuh.. cam semut plak bila tengok kat gambar tuh..:P

okeh.. bab taik burung tuh zura tak dapat nak bayangkan cam ner rupernye.. setelah di kumpul 5-7 tahun.. tebal nye cam ner yer.. x leh nak bayangkan..

bertuah nye marya dapat tgk dolfin..bestnye..

cepat2 update lagi k~ tak sabar neh~

Azi said...

ya allah... terpesona melihat keindahan ciptaan tuhan...

Si Matatajam said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan... Bestnya dapat p jln2 kat tmpt orang kan....

che mid said...

Salam.. teruskan bercerita.. Che Mid tengah terlopong ni...

m.u.l.a.n said...

subhanallah cantiknya... seronok nya kalo dapat pi jgk.. tqs for sharing..

NUNU EERA said...

cantiknya.. peguin2 tu msti comel.. klu i geram nk picit2 pp die.. huhu

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... kak marya, rasa dapat berjalan2 di sana walaupun duk depan komputer opis ni ja (^____^)

Ibuhani said...

Wah! Dolphins sgt comeiiii kan. Kami pun prnh tgk wild dolphins kt laut Lovina Bali.....tentu si Iman suka tgk hidupan2 ni semua!

anisalya said...

betul tu. buat kenangan kan? bila iman dah besar boleh baca catatan mama nih.

wan nurul hezrina said...

masyaallah kak...lawa sangat..nurul teringin nak tgk life dolphnie..nak pegang..huhu tak berpeluang lagi

Mariambebakar said...

Salam Marya,

Kenapalah mummy lambat 'datang' ke sini?..
Lambat melihat keagungan ciptaan Illahi,.
Sangat cantik dan sesungguhnya perjalanan hidup Marya lalui sangat indah.:)