Gracias!

Jun 24, 2012

Cuti-cuti Lima! - Part 2 (Fake Nazca Line)

Assalammualaikum...

Hola todos!

Sambungan 'Cuti-cuti Lima! - Part 1'... Sebenarnya, banyak gambar yang nak dikongsikan berserta dengan cerita tapi macam banyak sangat so, kenalah tapis sikit, pick, select & paste kat sini...hehehe :)))

Selepas ke pantai kami naik ke darat, tempat ini dipanggil Costa Verde atau Green Coast, dimana disepanjangnya terdapat beberapa park seperti Larco Mar, Parque Del Amor, Malecon De La Molina dan beberapa lagi... Apa yang saya tahu, disekitar Lima sahaja ada lebih dari 70 parks!

Banyak kan? Parknya pun cantik-cantik, bersih & dijaga sangat rapi... :))

Pernah dengar tentang Nazca Line???

Nazca Line is one of exotic places in Southern Peru... Nazca Line adalah garis-garis yang membentuk lukisan atau gambar yang boleh dilihat dari ruang udara dipercayai wujud antara 200SM hingga 700M dicipta oleh budaya Nazca... Terdapat ratusan gambar antaranya gambar burung, monyet, labah-labah, ikan, llama dan banyak lagi...

Yang bestnya di park yang kami pergi ni berlanskapkan Nazca Line ini :))

Beberapa gambar saya kongsikan :))


Lakaran burung :)


Kebetulan cuaca sangat baik hari tersebut... Cerah & angin yang menghembus sangat-sangat dingin... Biasanya bila musim sejuk, cuaca adalah berkabus & mendung sahaja... Pada waktu kami tiba cuaca lebih kurang 22 hingga 24 darjah celcius! Paling rendah 18 darjah celsius!


Park ini betul-betul berada di tebing yang curam! 90 degree! Seram kalau berada ditepi hujung tu tau! Sebab bawahnya adalah jalan raya seterusnya adalah laut! :))


 Kalau lihat betul-betul yang biru tu adalah laut dan juga langit ;))


Pemandangan yang tenang serta mendamaikan... Ketika ini pukul 2.10 petang... 


Saya rasa kalau di Malaysia pada waktu sebegini elok duduk di dalam rumah atau bangunan sahaja kerana panas... Tapi di sini, mereka boleh bersukan & beriadah di bawah sinaran matahari tanpa rasa bersalah...hehehe :))


Terdapat tempat permainan kanak-kanak... Imanlah yang paling suka... Orang pun kurang masa ni :))


Hola! Me llamo Iman... Soy de Malasia! Me gusta jugar!


Muy feliz! Muy contento!


Yo juego futbol con babah! ;)


Memberanikan diri serta mengambil risiko bergambar di tepian bukit yang sangat-sangat curam! 90 darjah! Can't you imagine?! hehehee ;p :))


Gambar di atas tempat saya bergambar dengan Iman tadi... Bawahnya adalah batu-batuan sebelum nampak jalan raya dan laut! Seram bila ingat balik... ngeeeeee...


Pandangan dari atas ke bawah... 


Pemandangan dari tebing! :))


Sempat lagi babah & Iman guling-guling atas rumput! :))


Selepas sahaja gambar di atas diambil, ada seekor anak anjing yang sangat comel datang mengejar ke arah kami... Konon-konon nak main-main... Saya yang terkejut sebab anjing tersebut dilepaskan bebas oleh tuannya terus lari lintang pukang... Comel pun tapi sebab teringat ia adalah najis tu yang larik walaupun dia dalam keadaan kering...hik3 ;p:))

Hubby menjerit cakap jangan lari... So, saya yang sedang berlari terus berdiri statik membelakangkannya dan tawakal agar anjing tersebut tidak datang ke terus ke arah saya...

Yang kelakar, Iman yang pada asalnye lari bersama-sama dengan saya terus berhenti dan tanpa disangka dia pula yang mengejar anjing tersebut! Apalagi tindakan luar kawal Iman itu telah menakutkan anjing terbabit dan terus lari lintang pukang juga...hahaha :D

Menjadi kerja hubby pula mengejar Iman dari terus mengejar anjing tersebut...hehehehe... Kelakar bila diingatkan semula :D


Gambar saya berposing adalah wajib... Take chance while still have... hehehe


Tapi lepas tu dia nak juga sibuk! hehehe ;p


Tengok dia tak bagi Ummi posing-posing...hu3


 Last, fake Nazca Line's spider shape! :))

Muy interesante!

Gracias por leer...

Chao! :)

 P.S. Busy sikit dengan beberapa aktiviti perwakilan dan peribadi... Kena bijak bahagi masa sekarang... hehee... Loves you all.. xoxoxoxo!



40 comments:

anisalya said...

tenang je tengok benda hijau ni. subhanallah... cantik sungguh.

Ummi Iman said...

Seronok dpt cuci mata ditempat2 mcm ni. Ada gaya Iman sepak bola. Dpt bykkan aksi kejar mengejar tu ;)

eLL said...

as salam kak marya,

indahnya semua tu kan kak. cantik-cantik dan rajin dorang ubah kejap jadi burung, kejap jadi benda lain pulak.

bestnyaaaa

Ummi Iman said...

Tak pasti komen sblm ni keluar ke tak ;)
Seronok pergi tempat2 mcm ni. Relaks minda. Ada gaya Iman sepak bola ;) dpt bygkan aksi kejar mengejar tu :)

Asmara said...

baru tau tentang Nazca Line. good info! kot2 la sesat kat peru boleh dptkan info kat sini. hihi..
Nice picture Marya!

Ibuhani said...

Ini kena view dr atas/udara baru cntk, Marya! Naik helicopter....huhuhu....atau patut ada menara utk view!

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Wah.. Sis, tgk pokok kat jurang tu pon mcm takut2 je berdiri! Heheh.. You nampak mcm anak dara masa nih... I loikeeee! Luv, TPJ.

♥MAMASYAZA♥ said...

wow cantiknya pemandangannnn, sungguh indah ciptaan tuhan

Nens Collection said...

pehh..kalo kt meisa..jalan2 gitu..mau itam legam..pastu pitam smpai ptg kang..haha

seronoknyer..tebing tu mmg curam..xde penghadang ke..bahaya plak..

suasananye mmg awesome!..subhanallah..nyaman skali!

Anum said...

seronoknya happy family

miloais milo said...

susunan bunga membentuk lakaran binatang yang amat cantik...!

tenang aje tengok gambo laut dan langit bersatu...

QueeN TerataI said...

cantik dan nyaman je pemandangannya kan.. bersih plak tu kawasan sekitarnya.. indahnya ciptaan Allah SWT.. subhanaallah...

SURIA AMANDA said...

bila la dpt peluang nak pi sana..

wahida said...

ya Allah!! cantik2 nya nok...cantik tapi aku gerun part yg tebing yg curam tu...scary pulak aku..

pas tu aku kelako baca iman ngan anjing main kejor2...kehkeh...

pok amai-amai said...

Sonoknye tgk padang hijau mcm tu. Terjaga je. Kemas je. Bersih je. Mmg klu sy ade kat sane, sy nak bwk Aydin g men time2 mcm tu. Tak ramai org. Cuaca pun tak perit mcm kat sini. Syahdu tol...

~~zana@pb~~ said...

From Sabah pulak komen...hehe..lama tak jengok sini, kita pun sibok juga walaupun surirumah sahaja.
Gambar tebing tu mcm kat Tips of Borneo, gigil lutut tapi sebab nak buat kenangan, gagah juga la ye. Iman mcm anak akak, semua budak takut dgn laut, ibu dia lagi takut.

Sue-Rya Qistina said...

cantiknya view kt sane!

Hanis Azla said...

subhanallah.. cantiknya tempat tu.. nampak sangat tenang dan mendamaikan.. nak lepak lama2 pun tentu seronok kan marya..

BrightEye said...

Assalamualaikum,

hi k.marya.. i love the nature..so beautiful..

susumanis said...

salam beautiful marya..niceeeee...sukenye tpt yang biru biru nih, langit biru laut biru, rumput ijau, so cantik n model of t day pun cantik loh cume de model kecik kacau la pulokk..hehehe

Mummy Chubby said...

Cantiknyeeeee!!!

Fai Shaklee said...

cantik... bestnye akak kat sana,selalu dpt tgk pemandangan yg best2. hehe... tebing tu fai pun takuttt,curam betul..! kelakar lah iman ni. boleh pulak die kejar balik anjing tu balik. mesti anjing tu konfius jap "sape yg patut takut dgn sape ni" kekeke :)))

m.u.l.a.n said...

subhanallah cantiknya view... rasa meronta2 nak pi sana...

ShimaSalleh said...

Allahuakbar!
Mmg cantik. Hijauuuu aje 'bau' dia. Wah kalau la kami pon dpt guling2 kat situ..
Hemm Iman makin hari makin hensem lah, pandai ckp spanish ye Iman :)

Tang anjing pon shima akan jd mcm kak Mar jugak tau! Fobia! pernah kena blok ngan 3-4 ekor anjing liar! Kuss semangat

Queenie said...

subhanaAllah...

bertuahnya awak diberi kesempatan menghirup udara dinegara yg indah itu...

~::Chenta::~ said...

nak guling2 jugak!!!

^______^

jemarisuri said...

cantik view nye marya...tp time tengok curam rasa gayat plak js...hehe..mmg fobia tmpt tinggi..^^

IntaNBerliaN said...

curamnya... sy plak yg tgk ni rs gayat.. :-)

fieda said...

nmpk seronok nya..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau sy mesti merangkak kat tepi curam tu sbb takut nk berdiri..gayattt hehe

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
Subhanallah..canteknye..
paling suka suhu kat sana.. walaupon panas tapi suhu tetap cam dalam ekon.. kalo kat mesia.. mau pitam tengah2 hari berposing kat padang.. hehehe..

takutnye lah tengok tebing curam tuh.. zura nih gayat sket kalo kat tempat2 gittu.. hehehe..

sonok iman ngusik ummi dia yer~:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... besnyer kak marya.. is terbizi pulak... ni baru sempat singgah (^___^)

Mak Wardah said...

Salam.

Nauzubillah, cantik sgt2...rasa nak terbang pergi & sikecik Iman pandai pulak kacau Ummi dia. Enjoyable life for your family. take care

mama aini said...

assalam..mama hanya mampu berkata indahnya ciptaan Allah !!!..hu2x..untung marya tinggal kat sana..

norhidana said...

bestnyer dh ptg gitu pns2 blh lg jln2 kt tmn... best gk ek cuaca kt peru tuh...kalu kt melesia dh mendidih dh otak heheheh...

cite psl anak anjing tu hehhe kelakar tul lah... mule dia kejar korang, pastu dia lak kene kejar...

mama ju, said...

Salam sejahtera Cik Puan Marya.

Mama memang buta ttg Lima! syukurlah ada Cik Puan! Gambar cantik.

Jumpa lagi.

CikLily Putih said...

suker park nie cantik giler... takut gak tgk gambo batu tu kan...

bestnya duk peru ekk

ieda said...

havenyaaaaaaaaaaaaaaaaa tempat nie dikkk .. x terkata akk nie huhuh

wan nurul hezrina said...

suka dengan pemandangan kat sana.kan besh kalau dapat g sana kak

Mariambebakar said...

Waaa,
Kenapa la mummy lambat sampai ke sini?..

Berani betul Marya bergambar berhampiran cerun tu..Pasti Iman berada kemas di dakapan kan?.

Mummy pulak jenis tak berani, nak kata 'takut tinggi' tu tak adalah sampai peringkt fobia, tapi kalo zaman kecik dulu, dah merangkak bila berada di tempat macam tu..
What a nice2 pictures dear,. Thanks for sharing!