Gracias!

Jun 21, 2012

Cuti-cuti Lima! - Part 1

 Assalammualaikum...

Hola todos!

Welcome everyone! Thank you for your visit! Obvious or unobvious, I really appreciate it! :):))

Just a quick quick update, since Iman's taking his nap right now...hik3 ;)))

Entry tertunggak tentang percutian kami yang tak seberapa di sekitar Lima, biasalah belum berpeluang lagi nak keluar dari Lima, Peru ni... Kena tunggu 'big boss' aka 'big sponsor' bagi green light barulah kami boleh keluar kot... Ntah bila tak tahu lagi... Busy je memanjang... Kerja dunia memang never ending... Betul tak? ;p

Minggu ni pun jadual penuh, Selasa ada Meeting Perwakilan untuk Jamuan Kecil Bersama Rakyat Malaysia, Peru yang akan diadakan esok... Semalam sibuk ke pasar membeli barang-barang untuk masak esok, petang pulak ade Spanish Class... Harini barulah rehat sikit... :)

Tetiba jadual 'surirumah' ni penuh... Belum lagi hantar Iman ke school... Insya'ALLAH plan nak hantar dia pergi ke sekolah and we've discussed about it lately... :)))

Last week hubby sewa kereta untuk jalan-jalan & practice drive since di sini kereta semua left-hand drive... No mucho dinero para comprar de auto! hehehehe ;))) 

Tak tahu nak kemana, hubby bawak kami ke Maritima Museo en Callao (Maritime Museum in Callao)... Terletak berdekatan dengan pelabuhan Callao... 


Dah nama pelabuhan mestilah dekat dengan laut...hehehe :))


Burung liar kat sini besar-besar, burung berparuh besar tak tahu nama apa ntah!


 Sepatutnya sekarang musim sejuk tapi cuaca on-off, on-off panas sejuk, panas sejuk... Kesan dari el nino dengarnya...


Sila pengsan tengok mak orang ni berposing...hehehe... ;p


Tugu peringatan macam tugu negara kita jugaklah...hehehee ;p


Sempat bergambar dengan guard sebelum masuk ke dalam muzium... Pendek je guardnye... Nak dekat sama tinggi dengan aku...hahahaha.....ops! :))


Hubby & Iman dan bola meriam! Iman memang suka berdukung, tu yang nak hantar dia pergi school supaya kurang sikit manjanye tu... Dia sorang kan! hik3;)))

Bosanlah muzium ni... erm... malas nak tepek banyak-banyak gambar... Cukuplah tu...hehehe ;p 

Yang penting ada Cameraman & Video man amik gambar kami & suruh berlakon pura-pura ambik gambar... Terasa glamer jap! wakakakaka :)) Nampak sangat muka kitorang ni orang asing ;p 

Ni story hari Sabtu (16.6.2012), sewa kereta for 3 days... Esoknye tu kami ke Pantai Makaja... Ala-ala Waikiki Beach di Miami USA... Biasalah dorang ni suka berangan macam orang-orang US! ;p

Ingat tak Larco Mar yang pernah saya ceritakan dulu di entry : Larco Mar

Tebing yang tinggi, Rosa Nautica Restaurante; hari tersebut kami ke pantai yang dibawah cerun tersebut! :))


Pacific Ocean! Open sea yang berombak kuat!


Iman baru bangun tidur... Maklumlah naik kereta kan...hehehe


Ombak yang kuat tu sememangnye menakutkan... Tak sesuai untuk mandi tapi sesuai untuk ber'vogel-vogelan' sunbathing! hahaha :p ;))

Ramai yang sea-boarding! Biasanya mereka ni terdiri dari golongan yang kaya-raya dan berkulit putih (orang kulit putih)... :))


Laut ni terletak di tebing yang tinggi dan curam... Rasanya semulajadi, kalau tak mesti dah runtuh tanahnye tu...hik3... Belakang saya tu yang macam tangga kayu tu, adalah tempat untuk melarikan diri sekiranya berlakunya tsunami... Sempat ke? erk.... Nauzubillah...

Signboard berkaitan dengan Amaran Tsunami berada di mana-mana... saya pun tak pasti samada pernah berlaku Tsunami atau tak di sini... Nanti saya check balik... :)


Angin yang kuat serta ngauman ombak menakutkan Iman... 


Petanda sinar UV...  Green light tu tandanya tak bahaya untuk sunbath! :) 


 Rosa Nautica Restaurante! Nak tengok dari atas boleh ke entry: Larco Mar ni...


Dak tecik dah start nanges... Uwaaaa! uwaaa! Takut air laut! 


Mr hubby bawak jugak dekat dengan air... Pantai di sini berbatu-batuan dan pasirnya juga berwarna kehitam-hitaman... Mungkin untuk menggelakkan hakisan :))


Gengam baju babah kuat-kuat!


Peluk babah ketat-ketat!


Tengoklah tu ;p :)))


Akhirnya nanges jugak!

Mengigil sejuk dan ketakutan...hehehe...


Paragliding!


Ada bran?!

Saya tatuttt!


Tak tahu nak buat gaya apa lagi dah... Ini je yang pandai...hahaha ;p :))


Sikit gambar orang vogel-vogel! hahaha! :)))

Panjang berjela... Ya ampun... Thank you for reading... Tunggu next entry, park yang berkonsepkan landscape Nasca Line :))

Chao!

P.S. Sue, I miss you too... If you are reading... xoxoxo

48 comments:

Masya said...

wa'alaikumussalam..

lame tak singgah sini.. peru macam panas jer.. samelah sini pun....

baju raya tak siap huhuhu.. kami pun akan beli jer kot sebab semua tempahan dah tutup...

wahh ade segmen dendang perantau yer.. sy tunggu....

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Kalau dah pengsan, macam mana kakcik nak baca catatan seterusnya? hehehe...

:: Mrs.Eady :: said...

teruja & tumpang seronok melihat semua gambar! :)

ibuhebat said...

wah bagusnya.. siap ada amaran selamat utk sunbath or not. hehe..

Kakzakie said...

Nampak Iman takut sungguh. Deru ombak dan bunyi angin tu buat dia takutlah Marya. Kakak suka lihat batu-batuan dia yg kelihatannya kilat - kalau di M'sia mesti org kutip bawa balik boleh masuk dalam aquarium...

Sue-Rya Qistina said...

as salam,

saya suka sgt dgn keindahan pantai! my girl dulu pun mase kecik2 penakut sungguh dgn ombak. tp skang, baru ckp nk g picnic, kemain seronok lg la kan..hehehe

Jom singgah blog saya www.suriaqistina.blogspot.com dan www.buluhvoice.blogspot.com

Nigina said...

hehehe cian tgk si kecik tu.. takut betui dia... jgn si kecik tu... kalau gina pun takut tengok lama-lama ... jenis gina takut tengok ombak hehehehhe

Mixed-family in da house.... said...

HAHHAHAHAHA....

Marya,

tak baik tau tunjuk gambar org vogel-vogel....kihkhihkhihki......

BrightEye said...

Assalamualaikum,

Seronoknye tgk k.marya bercuti2 dgn family.. the view is quite nice, it reminds me when i was in australia. Comel tgk iman menangis kt tepi laut, takut la tu ye..hehehe

nur anis said...

seronok singgah sini..dapat tau suasan di tempat orang..:)

nur anis said...

seronok singgah sini..dapat tau suasan di tempat orang..:)

Eye_nee said...

Lawak tgk muka Iman dah melalak sgt tu...kamu dan suami pun suka menyakat...lagi anak tu takut lagi bawak ketepi pantai tu...siap kutuk pak guard pendek lagi..hahaha...

norhidana said...

bestnyer jln2 tp pantai.... ke laut... 'mmg betul2 tkt nampaknyer hero tu... dia seram dgr bunyi ombak tu kot...

maszull said...

assalamualaikum marya....wah seronoknya jenjalan sambil bercuti ..
menarik pemandangan kat sana...:)

Nens Collection said...

akak marya..langsing mcm model dah..hehe..cantik!!

iman takut ye..ammar dulu2 takut2..pas kene paksa ayah die..skang die plak paksa ktorg mandi..huhu..

tp nmpk mcm kuat je ombak die..
lain dr ombak kt mesia..;)

eLL said...

sonotnye cuti. bestnya kak. semua cantik-cantik

Aishah Jahirah said...

pemandangan xsama mcm kat malaysia....bestnye jalan2..

yana-feehily said...

salam kak marya..lama tak dtg sini..datang2 je blh jalan2 kat peru..bestnya :)tumpang seronok...

QueeN TerataI said...

salam marya.. lama rasanya x jengah ke sini.. harap ampunkan sya yer.. bz lor.. wah.. syoknya tgk air laut tu.. seb baik my son yg seorg tu suka laut.. rumah i pun dekat dgn laut so hujung minggu je confirm beriadah la ditepi laut ambil angin laut.. hehehe

Gen2Merah said...

wahhh, seronoknya kak... tengok gambar pun sejuk ati memandang.... pasti cuaca kat peru ni sentiasa redup kan..

Nana said...

bessnye...ocean pacific...cantik...
suke laut...biru jer...=P

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

As-salam.. Marya..


dr awal sy tunggu ada x gambar org vogel-vogelan hihi..ada ropenyerr..


lautnya mmg cantik tp ombak besar gitu mmg tatutt

Acik Erna said...

salam Marya..tak mau pengsan..rugi nanti tak dapat tengok gambar yang cantik2 he he..

SURIA AMANDA said...

cantiknya laut dia.....Iman tu kenapa takut sgt tuh?

L said...

hee.. sonoknye akak boleh jalan2...

jom baca kejap..=D
http://lolz-l.blogspot.com/2012/06/still-jahat-walaupun-dah-solat.html

cinnamon.com said...

assalamualaikum-

menarik semua pic ni,iman sama dgn anak kak,iman soffea, juga takut dgn laut..nak cecah kaki juga tak nak..

kenalah buat tak nampak bila ada manusia yg bervogel2lan..

pok amai-amai said...

Iman asik nak berdukung je? Bad mood sbb bru bgn tido eh?

Hehehehe...

Mat salleh nie kan( entahlah, hispanic pun consider as mat salleh la kan? huhuhuhu)klu ke beach, bukan nak mandi mcm org kite. Tp nak berjemur je keje. Kdg2 mcm kelakar lak. Heee~

Ummi Iman said...

Dah sewa kereta jalan selagi boleh ;) apa pun selagi namanya laut mmg menarik untuk dilihat. Iman ni sama mcm iman. Takut pada keganasan dan bunyi yg kuat hihi. Ayah dia siap beritahu jgn sebut perkataan takut. Nanti dia tambah takut. Untung lah nk dukung. Kalau iman nk lari2 ;) kalau takut mmg nk dukung lah.

ShimaSalleh said...

Suka tgok batu kat persisir pantai tu... cantik! amik sebiji kakmar bwk balik ;p hihihi.. Bunyik laut mmg agak menakutkan bagi bebudak.. aQil pun masa baby aje jejak ke pantai. Dah besar ni blom lagi excited gak nk tgok reaksi dia :))
p/s: Ummi vogue!

mama aini said...

assalam marya..bestnya marya & family berjimba2 kat sana..cantik pemandangan kat sana..thanks dear share pic.yg cantik ni !!!..kesiannya iman takut angin & ombak tu.. :(

Bitt (doubleIS) said...

really nice la kak...salam kenal :)

Aku Seorang Pengembara said...

salam Marya

puasa-puasakan lah mata ....dan istighfar bayk2 bila kome lalu sebelah deme yg memvogelan diri itew....hikhik

next....

Azian Elias said...

pantai berbatu2 tu boleh mandi ke?

dia nak berdukung je sebab dia sorang aje cuba da satu lagi sure tak nak dah..hee

aizamia3 said...

suka tengok gambar2 pemandangan tu.. cantik.. ;)

Mamasya said...

Salam Marya.tkasih wish bday Syakirah.cantik view pantai itu..tp byk batu2 besar pantai sana.Iman takut ombak...Syakirah pun gitu tp suka main pasir...

Khairul Abdullah said...

Haha..sekarang dah musim panas...aktiviti "vogel-vogelan" ni akan berleluasa di tempat saya ni.....

Mama2Q said...

hehe...sian budak tecit tu...kalau anak saya pun takut rasa nya bila dengar ombak menderu kuat gitu...bestnya dpt jalan kat sana!

anisalya said...

salam marya,

ada vogel2 ye? hahaha... time ni je la blh jln2. dah blk msia rindu pulak kat sana.

Ibuhani said...

Cantiknya! Budak2 kecik mmg takut laut kan sbb luas sgt kot! Explore jgn x explore Peru ni. Rugi......bilalh dpt gi sini....cntk LIMA ni!!!!

Ibuhani said...

Cantiknya! Budak2 kecik mmg takut laut kan sbb luas sgt kot! Explore jgn x explore Peru ni. Rugi......bilalh dpt gi sini....cntk LIMA ni!!!!

Ibuhani said...

Cantiknya! Budak2 kecik mmg takut laut kan sbb luas sgt kot! Explore jgn x explore Peru ni. Rugi......bilalh dpt gi sini....cntk LIMA ni!!!!

miloais milo said...

wahhhh... paragliding! bestnya....

Hanis Azla said...

takut laut yer dia.. he..he.. paragliding tu, akak pun tatuttt.. akak pun blur bab nak posing2.. sudahnya mesti terselit juga pose dgn aksi peace mcm tu.. he..he..

susumanis said...

salam beautiful marya, best la jln jln kan, iman tu senang je x mo bagi manja sangat, kasi adik made in peru, baby girl la kot..hehehe

IntaNBerliaN said...

cantik2nya pemandangan kat sini yer.. :-)

oo iman sk dukung.. alisha lak xsuka.. dia lbh sk jln sendiri.. lg rs bebas kot.. hihii

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

cantik (^___^) takut pulak tengok burung besaq2 tu.. nanti gigit kiter.. hoho

wan nurul hezrina said...

mcm merahlah imannie.takut air laut

Mariambebakar said...

Salam Marya,

Baru berkesempatan menjenguk Marya..Apapun, mummy start from bottom.. cerita terbaru Marya tak tengok lagi :(
Ingat nak jenguk semua entry sekaligus, dak Umar dah nangis pulak.. bila stop ni tak tau pulak bila nak sampai ke 'atas' tu?.

Marya cakap kat Iman,.
Iman kan boboi boy, mana boleh takut kat air :)