Gracias!

Jun 6, 2012

Oh, my English... Spanish?!

Assalammualaikum...

Hola mi amor!

Como estas?

Hubby takde ni, jarang update malam... :))) Hubby pergi dinner katanya, Young Diplomat Dinner ke apa ntah... Takpelah duduk rumah boleh baring-baring & peluk-peluk dak bucuk Iman... Dahlah sejuk-sejuk ni ;)) hehee...


Kalau cuaca macam ni sedap minum air panas-panas...  Manzanilla (Spanish) or Chamomile Tea! Panas sikit badan & tido pun lebih nyenyak... Dulu, tak pernah pun tahu ada Chamomile Tea ni... Maid kami yang kenalkan, setiap hari dia bawak 2-3 uncang... So, saya dok ngendeng kat dia tanya air apa yang dia minum...hahaha! :D :)

Lepas tu terus saya beli 1 kotak, test minum... Rasanya macam Chinese Tea sikit tapi lebih mild & fresh! Ummmppphh... hikhikhik :)))

Yang penting without sugar! Nyaman... Nanti boleh cari kat Malaysia kalau ada ye :))

Oh ya, antara khasiatnya boleh tidur nyenyak.... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.... 

Untuk masalah kulit; eczema, rashes & etc.  Sakit perut seperti sengugut & bla bla bla... Sila google ye... hehehee :))


Sebenarnya saya nak buat entry lain tapi lain pulak cerita yang keluar... hehehe... Bunga ni bunga apatah tapi wangi jugak baunya tu... Sweet je... Pokoknya pun tinggi & besar :) Macam bunga raya tapi bukan bunga raya tau! :)

Sebenarnya otak saya letih sikit harini, tadi dalam Spanish Class boleh pulak Profesora (Cikgu) buat test! Adoi! Boleh jawab tapi hentam & banyak spelling error

Cabaran bagi saya sekarang adalah sukar mengeja... Kenapa? huhuuu... Tak tahu... Kalau dulu saya boleh mengeja (Bahasa Inggeris) dengan tepat sekarang macam hampeh.... Adakah kerana faktor umur? (Ceh, alasan!) HaHaHa! :)))

Banyak ejaan bahasa Inggeris yang saya kena tengok & check guna dictionary apatah lagi bila belajar bahasa baru- Espanol! 

Adakah kerana wanita bersalin lagi-lagi melalui pembedahan boleh menjadi seorang pelupa! Ceh, alasan lagi! ;p

Apa-apa pun, walau apa pun saya gembira! :)))

Setakat pandai bahasa Inggeris & Sepanyol, bukannya bahasa syurga pun... Alasan, alasan, alasan ;p


Me gusta! Senyum sikit...hik3 ;);)))

Jangan pandang lama-lama nanti rindu! hehehe :))

Good night... Forgive me & doa for me! Thank you... Gracias... 

Chau!

47 comments:

Cikpuan rara said...

kalau sejuk2 minum milo panas mmg sedap.heee

mama aini said...

assalam marya..cantik `munga pink` tu..ha2x..ehem marya cute sgt..ikhlas dr mama !!!..kalu mama yg belajar bahasa tu..satu apa pun tak bolih masuk..hu2x..sentiasa blank !!..hikk2x..

eLL said...

saya suka espanol, bajet diri ini macam Maria Mercedes. Eceh. banyak makan semut ke lupa? haha, ampun kak bergurau je. macam bunga raya atau pun bunga Rayau?

Sue-Rya Qistina said...

owh teringinnya nak belajar bahasa spanish! tapi haritu kt office ni ade buat kelas bahasa ke-tiga..tp xdpt nak join disbbkan kekangan masa..huhuhu.. :(

mamavogue said...

Salam Marya Sayang,
takpe2, alasan tu sume diterima hihihi..

Bulan Syurga Firdausi said...

heee jeles hubby akak t sy tengok lame2 hee kak, english sy pun adoi3 huhuhu malu rase nye kadg2 tu..

pss mmm nak akak panggil sy ape ek?syahrul boleh firdaus boleh..

akk nk tau name sy yg lain..?
arwah nenek panggil sy yun,
ade akak senior belaja dulu yundek (singkat yun pendek)huuu x suke :P,
ade kwn2 panggil daus, yun, nazmi(paling jauh menyimpang) adoii

kawan kerje byk panggil syahrul..
tp cikgu n ustaz ustazah sy suke panggil sy firdaus.. :)
sy selesa akak panggil sy ape pun ;) tp akak byk jgk da penggil sy firdaus..
kim salam sy pada suami n fmly akk d peru ye...

Ummi Iman said...

Askm Marya,
Chamomile tea.. Mmg sedap. Saya kalau tea yg bukan original tea (faham ke?) mcm tea berperisa lain mmg tak letak gula. Lebih sedap.

Dah pening agaknya campur spanish dan english. Mmg tak best kan kalau banyak buat silap. Nak buat mcmana dah namanya belajar hihi.

Teringat kisah masa kelas aromaterapi massage di UKM. Malam nk exam siap merayau di Ampang Park. Nasib baik lulus.. amali dan teori. haha bangga jugalah. Sebab dah lama tgglkan alam study. Kakak yg ikut saya tu failed. Dia kata ni semua gara2 tak study hehe.. Ala tu kelas main2 je... disponsor pula tu.

Dapat juga offer study kat UKM untuk subjek tu... Terkejut juga. Tapi tak pergi. Pening lah nak menghafal nama semua jenis herba dan gabungan2nya tu... ;) alasan.. Kos pun mahal ;)

Bunga tu mcm bunga raya je.. Tp bukan bunga raya ya?

POSH76 said...

nyamannyer tea tu...

:: Mrs.Eady :: said...

oh my english!hehehehe ~

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

Suka lah entry nih, sempoiiii gitu...hikhikhik.....

Kat Malaysia (well at least Penang ada, pernah jumpa) ada jer jual Chamomile Tea...tapi tak pernah beli, sebab yg jumpa tu, depa jual sekali dgn bunga nya.....so tak pasti nak minum bunga ker atau nak kunyah ker ? (hahahha a...alasan di situuuuu).....

Setuju ngn Marya, bila dah ada anak ni, otak tu susah betul laaa nak blaja bahasa baru kan.....(saya copy alasan...hehehhehe).....

Sampai sekarang, saya belum reti lg speaking mANDARIN, cuma sejak Ajwad pandai cakap, barulah saya paham sikit2 (itupun banyak yg x paham....kihkihkih)

Dulu pernah mintak ngn hubby nak attend kelas mandarin, tp x bagi, sbb dia cakap dia boleh ajar....last2 ke lautttt.....hihihihi....

CaDLyNN said...

bestnye blaja sepanyol..

NIZAM said...

sy pun suke tea o. rasa ringan je bila minum.

Zie said...

tak pernah minum pun... hukhuk

wah belajar bahasa sepanyol... wuhuuu best... tergeliat lidah kalau chek pi blajaq...

kakcik said...

Macam2 alasan ya? :)

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
wahhh Kagum abes.. sonok jugak kan belajar bahasa lain.. cabaran jugak tuh.. tapi part amik exak mmg tak bape gemar..hahahaha..

tak pandang lama2 pon rindu jugak.. hehehe

MamaEma said...

wow, bestnya belajar bahasa spanyol...

Pen Biru said...

wah bahagianya idup..sejuk2 minum panas..

ieda said...

kalau dpt berbahasa spanish .. its advantage dik ... ! .. ;)

fuad ansari said...

dalam byk2 kelas, sy rasa kelas bahasa yg paling santai.. tak kiralah belajar bahasa apa sekalipun.. (",)

untunglah, belajar bahasa spanish.. silap2 nanti iman pun boleh cakap-melayu-inggeris dan spanish.. (",)

p/s: dah tak cekap mengeja b.inggeris ok lagi.. sy risau akak dah tak cekap mengeja b.melayu je.. (",)

miloais milo said...

penah minum chamomile tea - memang sedap...
dan bunga tu cantik kalernya...
marvel of peru @ four o'clok flower

maszull said...

assalamualaikum marya...seronoknya masa sejuk2 dpt minuman yg panas2..nyaman je...:)

m.u.l.a.n said...

rasanya hypermarket ada jual tapi tak rasa berminat nk beli... hehhe, ni dah tau khasiat baru la teruja nak cari... takpe takpe, coffee lover ni akan jadi tea lover jugak...

seronok tu dapat belajar bahasa asing...

Gen2Merah said...

sedangkan bahasa inggeris pun saya belum master lagi.. ini kan plak nak belajar bahasa asing yang lain.. hehehe..

Nanti akak marea ajar saya bahasa Peru Espana yaa.... hehe

Mat Som said...

Marya
Lupa-lupa? Barangkali terlalu ingat akan kampung halaman dan kaum keluarga di Malaysia...?

Atau selalu tidur nyenyak pada waktu petang dek kerana teh yg hebat
itu?

Kakzakie said...

Walau Marya kata susah at least kalau sehari 1 patah perkataan kena bertahun akan banyaklah... kakak sebab selalu masuk sini Mary kata gracias tulah yg kakak ingat hihi...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ringkas pulak entri kak marya kali ni... amik masa kejap je dah leh habiskan.. selalu kena meneliti, memahami dan senyum2 sendiri (^___^) best la kak marya ni (^___^)muah!

Fai Shaklee said...

hehehe... =)

pok amai-amai said...

Sy tak nah minum chamomile tea. Tp sy pnh jdk barista n rmi gak yg order chamomile tea (selain earl grey). Heheheheh....tp sy ni kalah dgn teh. Klu minum je teh (teh ape2 jenis pun even teh hijau), mst kembung perut.

Daddy Ziyyad said...

Saya teringin nak belajar bahasa Sepanyol...selalu tgk kat TV aja..hehehehe...

Selain English, bagi saya kena kuasai bahasa Arab..lepas tu saya nak kuasai lain2 bahasa..:)

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Wah, alasan yang Marya bagi semua meletup. Jangan marah ye kalo mummy nak copy paste untuk tujuan peribadi.hehehe

Mummy sedang belajar bahasa mandarin dengan cheche & Meimei..Kihkih

FnF Simple Life said...

hmmm...penah dgr gak org kata gitu...sy 2x cser mmg pelupa sgt2...ngeee...tp benda lama2 sume fresh in memory...huhu...suka minum teh herba...teh hijau...teh2 yg jenis takde gula panas2...best

Kunang-Kunang said...

Salam Marya,

Tahu banyak bahasa ada untungnya. Bagus dapat peluang belajar.

Kunang-Kunang said...

Salam Marya,

Untung dapat belajar banyak bahasa.

jemarisuri said...

pekena milo tabur pun best gak..hihi

Gen2Merah said...

buenos días kak Marea... Esta mañana, tomo el té je... ( Hihihi, harap2 akak boleh paham Spanish tu)...

Cho Zila said...

alasan.. biasalah akakpun gitu mencari pelbagai alasan... tapi kagum tau orang pandai banyak bahasani ... akakni bahasa inggerispun merangkak.. tu yang sekarang tengah cari kelas untuk anak2 belajar bahasa lain...
Oh My English...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon dah makin pelupa la marya..sy pon fikir sbb bersalin mgkin urat ingatan sy dah bnyk putus kiki alasan sunggohla kan haha

Citarasa Rinduan said...

assamualikum marya..
terharunya daku bila sahabat dr luar negara sentiasa berkongsi ilmu dan cerita....

ayu teringin nak belajar bahasa jermany.. hehehhe senang tak?


kalau bahasa sepanyol boleh balajr dengan mayra kan?

eva said...

time sejok2 suka minum milo dgn teh jer. tp teh biasa.. lipton! ahhaha..

sronok blaja bahasa luar negera. teringin nak blaja bahsa korea heee

Gmj said...

Wah seronoknyaaaa. ada style la akak tulis. hikhihik

at least akak ada jugak thu bahasa lain dari bi kan? hehehe

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Take ur time.. Slowly akan recover balik English tu.. Hihi..

Teenager Housemaid said...

kak marya...
hehe, macam best je blajar bahasa baru ni..:D
saya teringin nak belajar pelbagai bahasa.. tahu banyak bahasa ni menariklah.>:D

cinnamon.com said...

Assalamualaikum.

skrg suami belajar bahasa arab.

ramai yg berjawatan tinggi belajar bahasa arab.

tabik dgn mereka..

terasa nak buat tea melayu pulak..

Sidratul Muntaha said...

ehehe..
samalah..
umru dah byk n kena 2 kali cesarean
mmg pelupa betul
klu ngikut
byk base dah boleh ckp sikit2
base melayu,base jawe,base inggeris,base perancis..
tpi asal base inggeris mesti kena tgk dictionary..
kalut2...

rATu kEBaYA said...

nak cari jugaklah teh tu... sebab senang nak tido malamkan...

Ibuhani said...

seronok tau tgk rncgn oh my english kt astro....hehehe...pelupa tu sifat manusia. x kira tua atau muda. Pelupa x per...jgn lupa diri sudah ye!

ShimaSalleh said...

Rasa2 tak nafikan ibu yg dh melahirkan akan ada lupa2 sikit.. Haii sama la org yg nulih ni ha..
Alamk, teh shima kureng sket, time agak2 nk sejukkan bdn baru le bancuh. Penuh satu botol kat umah ni hihi. Bancuh bila ada yg dtg ziarah tp ramai yg request kopi! huh! huh! Bila gaya teh ku ni nak habis! ekekeke.. Teh china boleh telan. Biasa mmg minum kat kedai chinese muslim nih.. Wajib minum klu pi mkn kat situ hikhik..

Sbnrnya ini la post kak Mar yg shima asik terlupa nk baca tau, jgn xtau hikhik.. Td dh komen kat newpost kak mar.. tp tak baca lagi yg ni hahahaha buleh gitu..

Okehh nk jwb soklan kak Mar. En.ayah dah ok. Dah kerja pun. Besok cek up rutin kat spital. Buat masa ni dia kena eksersize mulut tu pelan2 sbb xleh buka luas2 lagi.. Ada juga la sikit2 parut yg belum baik, means bila kena peluh, panas dia akan rasa sakit kat luka tu termasuk bekas jait yg kat kepala..Apa2 pun alhamdulillah sbb dia boleh bekerja..

Huiii pjgnye komennnn ;p