Gracias!

Jun 14, 2012

Recipe! Recipe! Cheese Baked Pasta!

Assalammualaikum...

Hola Chicas y Chicos! 

Chicas = Girls
Chicos = Boys

Short entry, as per requested by the three beautiful ladies! Intan Berlian, Kak Ieda & Cadlynn! Tres hermosas damas! Vamos! :))

Cheese Baked Pasta!

Simple & easy! Sap sap soi! hehee ;)))


Bahan-bahan; Any kind of pasta you like, in my case I use farfalle (butterflies) & Cavatappi... Boleh juga guna Spaghetti, Penne, Fussilli and etc. :))


Bawang besar secukupnya, bawang putih, capsicum, sayur campur, fresh button mushroom (dalam tin pun boleh juga), celery, telur (saya guna sebiji sahaja)... Salt, black pepper, white pepper & mixed herbs (oregano, basil, pasley- macam buat spaghetti bolognese).


Selepas basuh, chop & dice capsicum, garlics and onion accordingly...  Begitu juga mushroom, just potong slice by slice... Sambil itu, rebus pasta tadi sehingga masak & tos kan... Kemudian asingkan... Sediakan bekas yang sesuai, saya guna pyrex senang boleh terus hidangkan selepas dibakar ;))


Cavatappi yang telah direbus, ditos dan diletakkan dalam bekas for first layer :)

c

Masak dan tumiskan all the vegies termasuk isi ayam, udang atau daging yang telah dikisar with olive oil or vegie oil... Cara memasak sama seperti membuat spaghetti bolognese... Simple! :))


Sambil tu boleh buat cream sauce for top layer... Bahan yang diperlukan, tepung gandum, lada hitam, lada sulah, susu dan garam secukupnya... Jangan lupa stok ayam (boleh guna serbuk atau sos)... Masak atas api yang perlahan sehingga pekat & pastikan tidak berketul! :))


Tuang sos spaghetti yang dimasak tadi di atas pasta - second layer! :))


Put the farfalles for the third layer & tuangkan lebihan spaghetti sos tadi atasnya...


Next, curahkan cream sos tadi, last shred up some Mozarella Cheese, Cheddar Cheese, Ricotta or anything &  sprinkle of Parmesan over the pasta and sauce... Now, its ready to be baked!

Baked uncovered for at 350 degrees for 15-20 minutes! :))



Yummeh!


Terasa nak buat lagi lah pulak...hehehe... :D:D

Buena suerte & Feliz Cocinar! :))

Good Luck & Happy Cooking!

Adios!

P.S. Busy bees, technico datang betulkan jakuzi! Yeay! Psssssst... nanti blogwalking slow-slow... gracias! Buzzzzzzzzzzzzzzz *w*

43 comments:

Gen2Merah said...

wahhh, cayalah masakan orang Peru ni.... Buena suerte & Feliz Cocinar! :)).. hehehehehe....

saya belum sarapan kak.. jom minta sikit... hehe (",)

Nieza said...

waduhh sedapnya tgk org Peru msk ni. suka baked pasta ni..kalau buat selalu bubuh topping cheese tu bykx2..hehe

Nieza said...

waduh.. sedapnya tgk org Peru masak ni, saya suka ni..kalau buat baked pasta sendiri ni suka bubuh topping cheese tu banyak-banyak..hehe

anisalya said...

bila ada cheese semuanya jadik sedap. hehehe...

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Kakcik datang nak makan ni. :)

eLL said...

ala, takde microvawe. pyrex ada. hahaha

Huda said...

sedap dan nak buat ikut resipi marya la pulak..

Nigina said...

sedapnya nak try buatlah

chepah ila hussein said...

sedap nye!
nak cuba lah!

Nini D.. said...

wah..sedapnya!
tq tau utk resepi ni :)

umiyumi said...

Salam Marya..
wah sedapnya baked pasta ni. terliurlah tgk :)

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Wow.. Nampak sedap jer... Nanti leh try gak.. Minggu nie saya pun bizi gak dengan kerja as technico.. haha..

Bulan Syurga Firdausi said...

kak...pos kat firdaus cikit la kak huuuuuuuuu

Zie said...

hukhuk sedapnya marya,, pantang lagi nih,,, hehe

Acik Erna said...

assalam marya..sedapnya..acik belum pernah buat bakar..selalunya goreng je

fiza said...

wah...sedapnya. Bley try nih.

JunAina said...

Yummy2...tapi kat rumah semua perut calssic kalau mask benda2 baru mesti mak jer nak habiskan...sedih2...

ieda said...

muah ! .... muah ! ... muah !
( alamakkk terlebeyyy sudaaa muhha )
TQ so much sayang ..
sedappp .. ujung minggu nak buat
insyaallah tgk nanti akk pose ekeke ;) gigih nie sbb nyata senang kan ;)

pok amai-amai said...

Mcm resipi lasagna la awak. Heee! Sbb ade tomato sauce. Sy suke lak tgk sbb kaya dgn cheese. Yummeh! Boleh pos g Msia tak?

=p

miloais milo said...

kelaparan plak iols....

simple - tapi nampak sedap!
thanks jugak - sudi kongsi resepi!

Yana Libra said...

sedapnye tengok~~

wahida said...

sbb ada cheese mmg sumpah buat aku terliur!!

norhidana said...

sedapnyer... rajin Marya siap bt layer2... kalu dana sekali harung je... jenis yg `terlebih rajin` heheheh

Aishah Jahirah said...

lama tak singgha sini..makin hebat memasak mcm2 walupun kat peru...:)

Nana said...

sedapnye...
satu ari nnti nak cube la...
thanx 4 the recepi..

IntaNBerliaN said...

nanti nak buatlah kak... cheese tu yg mnggoda tu.. hihii...

thanks tau kak sbb selalu kongsi resepi... :-)

|| NaFiRaa || said...

walaupon dh lepas lunch.. tetap terliur.. yum yum~

Hanis Azla said...

tgk org rajin ie MARYA buat macam senang aje.. nnt akak nak buat jugalah.. rasa tercabar tgk hidangan tu.. klu dpt buat sendiri sure best.. harap kerajinan memasak itu adalah hendaknya..

maszmadi said...

wah, nampak menyelerakan..... nak buat tapi xder oven lak nak bakar... huhu

maszull said...

assalamualaikum marya...sedapnya meleleh air liur tengok...:)

~::Chenta::~ said...

gracias ..
Andree andree yeeebaaa yeebaaa ..

Salam Cheese pasta Omojo!

apo2 la ea kak Peru ..

Giler terliuq ni ...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh sy sudah laparrr =)

Gen2Merah said...

Avatares kak Marya. pasar por aquí de nuevo yaa.... ehehehe

(harap2 kak marya faham... hihihi)

Azian Elias said...

aduii..bab2 cheese ni mmg tak tahan lahh. droolingggg..

mama aini said...

assalam..pandai marya masak ya..ehem terliur mama..nak sikit !!!..

MulutPayau said...

mmang terliur tengok....!!!!!
Tetiba jer perut terasa lapar....

Zulfadly said...

kena try ni, dah start cuti, ada byk masa nak try,hehe

blog-tips-kurus said...

saye tiada oven. huhu!

*resipi saye lg simple. hihi!

FnF Simple Life said...

wow... cheesy... yummy

m.u.l.a.n said...

thaaannkk you for sharing...

drooling here...

de engineur said...

that pasta looks so yummy good!

Nens Collection said...

yummy!!...sedapnyer..x sangka akak dh pandai masa masakan sana...

akak..naseb xde papekan berlaku disebbakan jakuzi rosak tu..alhamdulillah..take care ye sume..;)

Nur-nba said...

Salam.. Apa khabar Marya? Lama tak ke blog ni. Maaf ye.. Sedap sungguh tengok juadah tu.. Rajin Marya..