Gracias!

Jun 11, 2012

Syukur, Still Alive!

Assalammualaikum...

Hola!

Que tal? 

Muy bien, Alhamdullillah :))

Sesungguhnya ALLAH Maha Pengasih lagi Maha Penyayang... Pada ketika ini, nadi milikNYA ini masih berdenyut dan tak putus-putus menyatakan kesyukuran kepadaNYA...

Lama tak update, hampir lima hari... Keinginan untuk mengupdate tu ada tapi idea yang mencurah-curah tetiba hanyut bila jejari mula menari di keyboard... hikhikhik ;p

Seperti biasa bila lama tak ke udara, entry yang panjang berjela sememangnya menyesakkan nafas si pembaca... Maafkan saya, tidak bermaksud memaksa... Terima kasih kerana sudi meluangkan masa ;)))

Jueves (Khamis), 8 de Junio  2012... berlaku lagi gempabumi ntah kali ke berapa... Makin dah biasa, kadangkala tertunggu-tunggu pula...hehee... Realize its not a joke but what more can we do, the truth to be living in 'Pacific Ring of Fire's country!

Alhamdullillah, ALLAH masih melindungi! :))

Cerita hari Sabtu, hari untuk berehat-rehat...


Early morning, not as usual hubby went to work... Prepare simple & orang malas healthy breakfast for   us... Hubby mamam Coco Krunch (dia buat sendiri sila jangan tiru ;p) and mine makan oat with yogurt! Nyum...nyum...

Hubby tak suka oat... Puas dah paksa makan tapi dia tak mahu nak buat macamana kan :)))


Macam saya, suka campur-campurkan macam-macam dalam oat... Any frutas can be soooo good ;)))

Frutas = Fruits


Oat + Yogurt + Kiwi

Heat the milk & oat in the oven for at least 30 segundos (seconds) or until fluffy, put on some yogurt & any slice of fruit you like... Banana, apple, strawberry or everything :))


"Me gusta yogurt!" Iman...hehee


Auuum... Budak comot belum mandi! hehehe...

The story begin, Iman nak cerita... Babah pergi work ummi ada project dengan Iman :))


Ni bunga ros auntie Gloria belikan, dah nak layu... So, ummi kemas-kemas & cabut-cabut mana-mana petalos (kelopak bunga) yang dah agak layu...


Macam ni ;));))

Ummi cakap nak buat mandi... Nak berendam like princess, auw! ;)) hehehe...


Tada~

Ummi nak buka jakuzi ni nak relax katanya... Lama tak guna dah jakuzi ni :)))


Like this! Iman tak faham kenapa ummi buat macam tu so Iman jerit-jerit cakap ada semut takmo masuk dalam tu... Sebelum ni takde pun bunga-bunga ni bagai! huk3 :))

Ummi cakap kalau Iman taknak, Iman pergi tengok TV ummi nak mandi ;p


Tapi, Iman dah siap-siap dah nak join jugak! huhuhuu... Nak duduk pun geli! Apa daaa...


Main-main buih je... Sebab tak suka bunga-bunga ni... Ummi pesan, takmo kencing tau! Uik...

Tengah enjoy tu, ummi on jakuzi...Terpanjat boboi! Eh, silap... Terpanjat Iman! hehehe... :D

Bunyi kuat air ombak-ombak... Macam best tapi lepas tu ada keluar asap! Penuh... Bau hangit! Ummi cepat-cepat off jakuzi, grab Iman keluar bath tub & lari keluar bano!

Bano = Toilet

Huwaaaaa... nasib baik takde apa-apa! Ummi tarik nafas hembus & said don't panic! Lap-lap Iman & terus call babah... Lepas tu, ummi turun panggil Uncle Manuel mintak tolong tengokkan bilik air yang berasap tu....huhuhuu...


Sejuk tau! gagagaga...


Nasib baik kami tak kejung dalam tu kena renjatan! Syukur-syukur...


Iman sejuk, sampai duk cangkung macam nilah... Ummi ni leh main-main snap gambor lak...hehehe...

Babah balik, babah cakap, "Itulah, main-main lagi!" Mana ada main-main... Suka-suka je.... ;p

Lepas tu babah pun takut nak mandi dalam bano tu, padahal takde apa-apa pun... Petang tu technico datang, katanya as long tak on kan jakuzi tu boleh je mandi macam biasa... Dah rosak rupanye... Kena panggil pakar betulkan...huk3... 

Lepas tu Ummi masak simple-simple je... Sebab terkujat! Ummi buat cheese baked pasta!  

Yummy!


Ummi ni sejak dok Peru suka sangat mamam Italian cuisine ni... Adeh!


Layankan aje... Babah suka, Iman pun suka jugak! :)))


Dok lepak-lepak mamam depan TV pun best jugak... Ada pulak cite "Shrek"...hehee :))

This is what we call 'sempoi' lunch! :))


Macam ni, ala-ala nippon... Ummi cakap makan macam ni elok sebab takleh mamam banyak... Kalau tak perut terhimpit! hahaha! Ummi tipu sebab babah mamam banyak sangat!  :D

Oklah, Iman nak mandi tapi dalam bano Iman je... Dah serik nak mandi dalam bano ummi & babah tu...huhuuu...

Nite you all! 

Ops, it's morning here :)))

Adios!

60 comments:

Mat Som said...

Marya

Sedapnya sarapan tu!

Iman dibesarkan dibenua gergasi bola sepak dunia, harap-harap ia berjangkit kepadanya, dan boleh menggantikan Mokhtar Dahari.

Iman,
Dah mandi bunga tu, ramailah nanti yg terpikat.

blog-tips-kurus said...

mane gambo ummi kat bano tu? weeeeeee... (>.<)

kakcik said...

Assalamu'alaikum...

baguslah Ummi Iman ni, bila terperanjat boleh masak pasta. :)

~ yus ~ said...

kalau saya mmg suka makan oat dan yogurt untuk beakfast tu sedap kan.

Ya Allah, nasib takde apa2, bahaya pulak jakuzi tu da rosak ekk, tp mcm seronok je tengok mandi siap berendam dengan bunga2an tu..

Sempoi je makan depan tv mcm tu, kemas je tengok rumah Marya...:)

pok amai-amai said...

Ishh...nasib bek takde pape. Tapi mmg menyeramkan....haih!

Dlm saspen tu, tibe2 syok lak tgk baked pasta awak. Yummeh! Sy ni peminat pasta. Lagi2 klu ade chedar cheese/ mozarella. Alamak! Terliur lak rs. Heeee~

SangRatoo said...

Salam Marya,
alaa..nape tak tempek gambar umi die mandi tu..hehehe..

Menu² Marya nampak menariks dan lazat..jue belum start buat homemade daging burger versi Marya tu..nanti i dah buat..i will update ok :D

:: Mrs.Eady :: said...

same la tak mkn oat heheheeh...tak lau nk telan! :)

NIZAM said...

seronok Iman mandi2 bunga. :)

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

aawwwww ciannnn Iman, baru nak posing2 dlm bath tub, tup2 kena keluar emergency....uisshhh, takutnya, alhamdulillah takder apa-apa..

Iman..psssttt...pssstttt...

Aunty pon suka italian cuisine mcm mummy iman tu....tentu SODAPPP kan mummy masak.....

IntaNBerliaN said...

mknan yg lastu mcm sedap.. camne nk buat ek kak :-)

Riri Yoorin said...

sedap tu oat.. menarik

wardah @ fie shah said...

Sampai dah biasa ye Marya dgn gempa? Hope ure doing fine kt sana k. Amboi mandi bunga anak beranak. Naiklah seri Marya & Iman lepas ni. Babah kena jaga lebih ni. Kehkeh.

mama ju, said...

Salam Mar

Seronok tgk gelagat keluarga bahagia. Mama baru minum malt dan 2 keping roti bakar. Selamat bergembira!

.........cP~ said...

Salam.

Amboi..Mandi bunga.. Haha. Sedap je tengok makanan tu..

Ibuhani said...

wah.....ibuhani pn dh lama x mandi susu dgn kelopak bunga ros!!! Tu yg berangan nak pokok ros byk2 kt rumah sbb nk mandi manda dgn bunga ros....hehehe...

Huda said...

Wah nasib takde apa2 kan kat bano tu, hehe..sedapnya pasta tu sama cam saya buat aritu, masak simple janji kenyang..

Zie said...

emm selalu yer gempa bumi... emm memang bederau darahkan kalau gempa melanda... di sini yg terkena tempias pun dah takut...

besnya berjakuzi ...

m.u.l.a.n said...

baked pasta memang yummeh... rasa nak buat jgk la utk dinner nanti..

seronok mandi bunga tu dgn iman... tapi careful tau next time...

Adylia Qarissa said...

dkna pon tak suka makan oat :)

tertiba jer rasa nak mandi :p

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya tgk cheese baked pasta tu. lazat skali.
kat umah akak pun sama, rumah akak memang takde meja makan, beli aja meja jepun tu, senang nak lipat simpan..hehehehe

eLL said...

as salam kak marya.
amboi Iman, bestnya mandi munge. hehe.

boleh tak saya nak menziarah? sebab bestnya, ada makanan best-best kat sana.

Eye_nee said...

Amboi dia sampai terasa nak tunggu kedatangan gempa..ala bisa tegal biasa la pulak kan....Takutlah pulak tetiba Jakuzi hangit..alhamdulillah tak der apa2 berlaku...

Mummy Chubby said...

As salam Marya...ermm...xpenah cuba lagi yogurt+oat+fruits...maklumla, mummy mmg xleh telan sgt oat sesaja.so, blh cuba nih..hehehee

miloais milo said...

sedapnya nampak baked pasta tu....
selalu kah earthquake kat sana nok????
risau lah kalo baca berita pasal earthquake ni...

miloais milo said...

sedapnya nampak baked pasta tu....
selalu kah earthquake kat sana nok????
risau lah kalo baca berita pasal earthquake ni...

gadisBunga said...

ok. sebagai penggemo oat dan yogurt, saya dah amik resepi brekpes tuh! hahaha!

Hanis Azla said...

terliurnya akak tgk oat + yogurt tu.. smlm pun kita org keluar cari plain yougurt.. en.asben nak makan macam kat istanbul plain yogurt + honey + fruit sos.. he..he.. Ya Allah marya.. naik bulu roma akak baca kisah pasal jakuzzi tu.. Alhamdulillah takde apa2.. syukur.. semoga marya dan keluarga selalu dilindungi hendaknya..

CikLily Putih said...

nasib baik tak jadi apa2 kan... tapi bestnya ada jakuzi kat umaH kan

maszull said...

assalamualaikum marya...nasib baik x ada apa2 yg berlaku kan...:)

ShimaSalleh said...

Uikk boleh pulak gitu jadinye ye Iman. Stori iman ni best la. Besok2 Iman story-mory lagi tau.

Klu kak mar mandi lagi kat situ mesti mcm terngiang2 aje kan

Mamasya said...

Salam Marya.gempa bumi...moga tak kuat dan Marya sekeluarga sentiasa slmt. wah 2 beranak mandi bunga...bestnya.. tp nasib baik sempat perasan jakuzi ada problem.
bake pasta...makanan kegemaran anak2 akk ni.

MamaEma said...

mesti wangi-wangian slepas mandi bunga kan iman

jemarisuri said...

syukur marya takde apa2...

**pasta alamak js boleh ke mkn ekk...^^

~~zana@pb~~ said...

Maria...seumur hidup akk x pernah mandi susu, mandi bunga dgn limau biasa ler...hehe...
Bahaya tu kalau boleh berasap, kena pastikan betul2 dah repair.
Iman dah hensem, takyah mandi bunga tau:-)

Fai Shaklee said...

^___^

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

huh marya mujur tak jadi pape kan..bahayala kan kalau ada kerosakan camtu..


okla tu babah mau buat sendiri bekpes dia..simple je pon kan..camtula suami mithali tee hee


dalam terkujat on smpt wat maskaan sedap yeee


p/s: gambar profile tu perasan punya gamba..sesekali takpela kan HAHA

Cho Zila said...

alahai sarapan sihat yerk... akakpun suka makan gini... anak2pun suka...

jakuzi memang gitukan... memang terperanjatler... takper yang penting lepaihtu dapat makan sedap...

NzA said...

Emmm...comelnya muka iman baru lepas mandi...
akak pn kalau mkn oat mesti nk kena cmpur bhn2 lain......

rostina76 said...

weh!!!mujur xde kejadian yg tak diingini berlaku. huhu, itule org kabor xde koje cari koje.....next time bunga tu boh dlm tempayan mcm lisa surihani kawen tu. baru lagi klasik&yg penting selamat. kik3x...

AmirFX said...

Salam.. Morning Marya! Kat sini dah nak masuk tgh malam.. Yogurt tu nampak sedap jer... Hantar sini sikit boleh..? :p

susumanis said...

salam beautiful marya..ini cerita lucu tapi ada seramm..alhamdulillah u all dua beranak baik baik aja,mau x panik kalau tgk syok mandi bungee tetiba de bau hangit la pulokk.. nway iamn ok je jadi hero kecik teman mummy mandi bunga..gambo maummy lps mandi bunga x taruk meh, sure berseri seri bagai pelangi..hihihi..love love..susumanis

khaty said...

Very creative...I like your post. You really enjoy your life there. I think you're such a nice lady and great Mum!

Tak Pe Je said...

Salam. Sis, i rasa jakuzi tu terkujat bila masuk bunga! Hahah. Dah ada aura positif byk sgt, sampai malatop! Tak larat i baca, tergolek gelak. Tapi sebab xde apa2 buruk yg jadi.. Kalau ada, kain cita. Take care.. Much Love, TPJ.

mama aini said...

assalam marya..ehem iman pun mandi bunga ek !!..hikk2x..bijak2 anak2 skrg..syukur alhamdulillah marya & iman ok..bahaya juga jakuzi tu.. :(

Gen2Merah said...

Hola akak marea... Have a nice day in Peru... Sarapan Oat + Yogurt + Kiwi tu ok gak kan.. pasti memukau rasa untuk perut d kala pagi ini..

Enjoy2 kat Peru yaa,.. Iman pun seronok (",)

ct rahani said...

wah bestnya mandi bunga.. Alhamdulillah x apa2kan sis.. nampak sedap cheese baked pasta tuh.. yummy.. :)

Nida said...

Wah Marya.. kalau beginilah masakannya dah boleh buka restoran di Peru..:)

Bulan Syurga Firdausi said...

syukur...alhamdulillah..10 tahun yang lepas arwah abah sy pergi tinggalkan kami sekeluarga...

Nini D.. said...

memang selalu kenyang mata kalo dtg blog nih, :D

Kamalia said...

salam marya..samalah kita,kadang2 bila da earthquake dah biasa sgt tau..sampaikan kalau dah lama tak datang tu,siap tanya lagi"eh,dah lama takde jishin kan?hehe *jishin=earthquake
mr k tak kisahla.dia saja je nak ngusik marya aritu.dia mmg mcm tu,pantang org typo sikit,mesti dia kan usik org tu..haha.harap marya jgn kecik ati pulak ye..
lagi satu,kenapa kat sini kami jrg beli roti,sebabnya kami kena tengok emulsifier tu based dr ape..ada yg dr animal fat,ada yg vegetables..so,kena tanya kalau kat ingredients tu x stated dibuat dr apa..haha.kat sini agk susah jugakla nak beli roti atau kek tu..eh,rasanya sume tempat mcm tu kot..

norhidana said...

panic2... nsb la tak jd apa2 kt Marya n Iman... itulah konon2 nk mandi bunge berjakuzi kan rupenye... nsb takde apa2 kan

comel je muke iman tuh kesejukan hehehe

Papa Mifz said...

oat+yogurt+kiwi tuh nmpk sgt2 menarik!!

Cikgu Ma said...

assalamualaikum...apa khabar? =)
sedapnya kak....untung la suami, dapat isteri pandai memasak...hehe

Ummi Iman said...

Askm Marya,
Tu lah duk tunggu2 gempa, sekali dalam rmh muncul ;) Just kidding. Alhamdulillah takde apa2. Iman berseri lps mandi bunga, untie sudah terpikat tgk ;)

Teringin nak buat baked pasta ni.. erm..

ieda said...

uishh seram lak akk dgr pasal gempa truu , harap2 x lah menyebabkan keburukan kan dik huhu .. seram kalau pasal gegar2 nie .. skrg acap kali dah kami di mesia dgr ..

wah2 x hinggat cheese bake tuu .. mintak resepi , nak wat gak .. x menahan tgk ;)

CaDLyNN said...

cheese baked pasta tu..nmpk sgt sedap...nk resepi please kak :p

wahida said...

aku yg pernah rasa sekali gempa bumi kat Bali tahun lepas pun aku dah serik weh...ko pulak boleh tertunggu2...ekekek..ye lah, dah biasakan...

nasib baik Iman takde apa2...Alhamdulillah...
take care ye dear!!

Mardhia Yusof said...

Assalamualaikum wbt

1st time singgah..;)
terjumpa blog akk thru blog En Rashid.

Seronoknya dpt tinggal kat negara org.Plus, dengan family tercinta..
semoga sentiasa selamat dan dilindungiNya.

p/s: nama lebih kurang sama plak. hehe..suka dgr bahasa spanish..sbb slalu tgk telenovela..;)

anisalya said...

alahai... cantiknya roses tu. suka!!! suka!!! akak pun tak suka oat tp husben suka sgt. adeh...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kenapakah is tertinggal cerita ini.. oh tidak

alhamdulillah xde apa2 berlaku... aduhaiiii~