Gracias!

Aug 10, 2012

Hanya blogger biasa-biasa sahaja :))

Assalammualaikum...

Hola carino!

Sejak akhir-akhir ni buat entry auto publish je... Nak BW pun tak sempat lagi... Sebulan ni rumah pulak asyik dikunjungi orang, betulkan master bedroom yang dah berbulan-bulan tak siap-siap lagi... Time nak raya banyak pulak halnya... Harap-harap semuanya siaplah sebelum raya nanti... Moga ALLAH permudahkan segalanya...

Beberapa harini Iman pulak kurang sihat, selsema, batuk... Dah berjangkit dah dengan saya ni... Babah je masih steady... Cuaca pulak makin sejuk...gagaga... Siap pergi beli 'heater' baru lagi... Dugaan sepuluh hari terakhir Ramadhan ni... Jadi kena kuat sikitlah... insya'ALLAH :)

Dah lama tertunggak entry ni, tapi nak jugalah cerita pengalaman di interview TV3 haritu... Manatau nanti berguna pada yang perlu & sebagai catatan untuk anak cucu baca nanti...insya'ALLAH :))

Bermula bila satu hari saya menerima email dari seseorang ;) :)


Mula-mula tu macam tak percaya sebab manalah tahu kot-kot 'SPAM" ke kan... Buat malu je...ahaks! :) :)

Banyak kali juga berfikir, betul ke ni? Lepas bincang lebih kurang dengan hubby so, saya pun membalas email tersebut & menyatakan persetujuan... Pada asalnya saya ingat mereka akan tayangkan blog sahaja, tak sangka pulak nak buat 'Live Phone Call'... Erkkk... agak gelabah & malu-malu di situ* uwek* ;p

After a few conversations via email & phone, finally the date is set & time has been arranged! Chewah! ;) Untuk makluman tiada skrip disediakan, segala-segalanya adalah super spontan! =='

Saya just prepare beberapa soalan 'syok sendiri' and practice! hahaha :D Macam orang tak betul pun ade jugak... Padahal dengar suara je kan... hiks...

Masa interview tu saya perlu berhati-hati bila nak menjawab semua soalan sebab kalau salah bagi jawapan mahu saya kena 'babab' dengan 'Ollanta Humala' hehee... Sedikit sebanyak menyentuh mengenai negara mereka jadi mestilah kena hati-hati & baik-baik ;))


Alhamdullillah, segalanya berjalan lancar seperti yang boleh dilihat di youtube yang di upload oleh Ummi Iman... Oh, saya tak boleh nak tonton dari sini! Streaming pun tak boleh tak tahu sebab apa, melalui tonton.com.my juga tak boleh sebab ade stated katanya hanya untuk tontonan dalam negara sahaja...huhuu :(

 Jadi sangat menghargai jasa K.Rose (Ummi Iman)... Terima kasih yang tak terhingga... Juga pada semua rakan-rakan blogger yang tak henti-henti memberi sokongan... Moga ALLAH balas kalian dengan yang lebih baik... Ameen :)


Ramai yang bertanya macamana pulak boleh TV3 bumped into my blog! Alamak, nampak sangat blog saya ni tak fames kan...hahaha! :D Jawapannya; saya sendiri pada asalnya tidak tahu! Mungkin kerana rezeki, ditambah lagi dengan status 'Perantau di Bumi Peru' adalah bonus bagi saya... ;))

Saya berfikiran begini, everytime you write a blog and publish it, it's available for the whole world to see (unless you set your account as a private)... Jadi, tiada issue saya kenal dengan mana-mana orang TV3 atau apa-apa yang berkaitan dengannya... Am I an attention seeker? Ermmmm... poco...poco...poquito... If not takkan ade blog ye tak? hak hak hak ;p

Saya hanya blogger biasa-biasa sahaja... Berkongsi cerita untuk tatapan sendiri, anak cucu & siapa sahaja yang sudi membaca... Bila berblogging saya rasa gembira & tak sunyi seolah-olah saya bercakap serta bercerita dengan seseorang... Boleh dikatakan semua entry saya 'syok sendiri'... Tulis pulak panjang-panjang...hehehe... ;))

Yang paling penting saya dapat kenal ramai rakan-rakan maya yang baik-baik belaka... Mungkin ada yang tak baca tulisan saya tapi sekurang-kurangnya mereka say hi & drop something in my comment box... Itu sahaja sudah membuatkan saya tersenyum...:))

Saya juga tak tahu sampai bila saya akan menulis, tiba masanya nanti saya akan berhenti... Yes, surely someday, when I've got nothing to story about... When I have other commitments... Nobody knows... Until then, to all my beloved readers obvious & not obvious... Muchas gracias por todo!  

Hasta la vista! Chau :)

P.S. Lepas interview terus berbual panjang dgn MIL melepas rindu... Beliau menunggu depan TV & buka sound kuat-kuat semata-mata nak dengar khabar anak, menantu & cucunya dan taknak terlepas menonton...sobs :')

P.S.S. Mak pulak terlepas rancangan tu sebab abang yang dok tunggu depan TV tak perasan nama 'glamer' adiknye ni...hahaha! :D Kesian mak... Takpelah manatau nanti kalau ade peluang lagi... Boleh mak dengar... mode#berangan# ;p :) :)

52 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Marya,

jgn berhenti menulissss!!!!!

hugs for iman ya

ShimaSalleh said...

Ala.. kesian kat Mak.. Xpe kak mar dah call tu, hilang rindu mak :))

Kesuma Angsana said...

wah dh jadi blogger femeslah lepas ni tahniah2 ye

missSenget said...

glamer laa akak lepas ni..

nnt balik malysia, nk mintak sign..!

poco poco poquito tu mcm comel je bunyik dia..hihi..

Rai said...

macam best je bahasa peru..ada macam spanish eh? ke lebih kurang je bahasanya..hehe..

saya tak tengok rancangan MHI tu.. video pun tak tengok lagi.. rugi!

kakcik said...

Kakcik juga 'mengenali' Marya melalui blog. :)

nur anis said...

wahh..bestnya kak..tahniah..:)

KakNi (CikNi Ahni) said...

Geram betul lah saya ni sebab bila bukak video tu tak de suara. apa2 hal pun tahniah kepada marya dan teruskan lah menulis ok. take care!

rumah kuning said...

biasa tak biasa...marya dah masuk TV. hehehe tahniah.

mama ju, said...

salam sejahtera Mar

Tahniah sekali lagi. Mana tahu lepas ni kena terjah lagi dgn pihak tv utk mengetahui suasana hariraya pulak.

Mar ni umpama anak mama. Mama senang dgn cerita2 Mar. Moga ukwah berpanjangan.

Arkid Negara tu kisah lama, hehe dah edit keluar sebenarnya.

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

zura bangga tau dapat tengok teman blogger zura kat tv.. walaupon bukan tengok live.. tetap rasa bangga..

semoga segala urusan dipermudahkan~ selamat menjalani ibadah puasa dan membuat persiapan raya..:)

SURIA AMANDA said...

waaa..dah boleh ramai yang kenal la nanti ni..hehehe....

saniah said...

Akak pun terlepas peluang nk dengar suara marya rugi nye...:-(
Hopefully ada lg ye mana tau utk segmen hariraya di perantauan kot InsyaAllah :-)
Mestila ada org yg nk tahu about you guys..ni org mcm akak laaa heheee
Ok dear...take care k

Aishah Jahirah said...

salam kak marya...
saya pun terlepas ari 2...teringat masa tu dah dekat pukul 10...huhuu xde rezeki nak tgk n dgr live kat MHI..

Aishah Jahirah said...

salam kak marya...
saya pun terlepas ari 2...teringat masa tu dah dekat pukul 10...huhuu xde rezeki nak tgk n dgr live kat MHI..

Lynn said...

Salam dear..

Sorry lama jugak lynn tak jenguk Marya..Kekangan tugas membataskan segala..wah..suprised sangat..lynn tak tahu pun..ala..dah terlepas lah ye..kena nengok kat youtube ek..Anyway..Tahniah..tumpang berbangga tau..Mana pula blogger biasa2..luar biasa lah tu..keep smiling..hehhehee..

Selamat berbuka dear..

eLL said...

salam kak marya, nanti saya tengok youtube ye.

(sori tak sempat nak komen byk2)...

Azian Elias said...

well dear, if our niyyah is good.. INSYALLAH.. tak perlu nak femes kan diri.. ALLAH maha mengetahui.. Akak pun ada blog sebab love to share for those yg nak share. bukan blog bertujuan nak cari musuh.. i love to have more n more frens..

Anum said...

blog sis best

jemarisuri said...

sronokkan...kalau duk perantauan ni nk2 dpt berckp pun dh ok terutama dr negara kita...hihi

***terlepas gak rindu mak pd marya kan..

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

salam...
waaa.. kak marya.. tahniah.. rezeki dpt ditemuramah dgn TV 3.. byk cerita2 kt Peru yg akak cerita.. dpt timba serba sedikit pengalaman dr akak marya di sana....

Daddy Ziyyad said...

Oh, saya belajar sesuatu di sini..saya baru tau nama presiden Peru! ahahaha...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya tulis panjang manapun.. is akan baca.. sebab entri 'syok sendiri' tu buat orang len pun syok jugak.. is pun senyum2 ja setiap kali baca entry kak marya.. muah2! hehe

Khairul Abdullah said...

Teringat saya first time masuk paper waktu zaman sekolah dulu..excited giler...lepas tu masuk tv zaman universiti...lagi excited...pastu masuk majalah 3 few years back...quite excited...tapi family kat kampung sangat2 excited.

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

Apa salahnye sheshekali meng'glamer'kan diri...best apa...ahaks....
Blog kita adalah hak kita nak tulih apa pun...aseikan tak melanggar hukum hakan penulisan sejagat....bior la org kata kita syiok sendiri...asei kita bahagia dengan cara kita....
teruskan berkarya dengan cara sendiri ok....dan berkongsi cerita dengan pembaca...
Selamat berpuasa

Puan Kutu said...

sy klu keje pg hari tu msti tak terlepas..biasanya kt opis msti tgok tv.hehe..hari tu tak keje kt umah mmg jarang bukak tv..klu tak mmg excited nak dengar suara marya.hehe

entri syok sendiri wajiblah..sy pun suka!hiks..

Cikgu Ma said...

lepas ni glemer la blog akak..hihi

~~zana@pb~~ said...

Panjang entry Marya x ni. Akk pun buat blog syok sendiri. Kita cerita keluarga je dah cukup. Cuma jgn kisah rumahtangga sudah:-)

Mat Som said...

Marya, Assalamualaikum.

Benarlah kata bidalan
'Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yg tahu'

Tahniah, membaca entri-entri Marya memang menghiburkan kerana ia sangat unik.

Semoga terus suksess

susumanis said...

salam beautiful marya, da jadi selebriti blogger loh..hihi..alhamdulillah x kisah la glam ke biasa ke janji niat kita betul, kita tulis utk manafaat seorang insan x kira la siapa, related ke tak, sbb yang baik itu kalau dikongsi bagai benih yang baik, insyaAllah tumbuh jadi pokok yg ada buah, lagi pulak jadi ilmu baik yang diamalkan, x putus pahala kita di alam sana, insyaAllah, take care darling, semoga lailatul qadar milikmu n milikku dan milik semua juaa..aamin

CaDLyNN said...

jgn benti menulis kak..hehehehe

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Semoga dilimpahkan rezki sepanjang tahun hendaknya..

ieda said...

setuju dikk
bila blog nie semua org boleh baca , even dari luar .. kalau tidak x kan akk kenal mayra kan kan kan ;)
rejeki kan dikk
i'm happy for uu ..
tapi akk still x leh tgk video nie
mencik huhuh ;))

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun terlepas gak nak tgk

ijayuji said...

Salam marya! tumpang gembira :D penjelasan marya tang dr mana org tv3 tahu atau tak tu mcm gossip2 kat melodi hihihi... Rezeki marya n family :-))

Azi said...

blogger biasa2 tp ada keunikan tersendiri..
keep it up.. mesti ramai nak tahu psl peru pas ni...

seronoknyer suara dapat masuk tibi..hehehe.

anisalya said...

salam marya...

lama jugak tak melawat marya. adeh... sibuk dgn penyakit M dan jugak nak susun atur rumah. lepas raya nak pindah masuk insyaAllah. blog kita hak kita kan? kat sini la kita share segala macam benda. dn kat sini jugalah kita jumpa kawan2 baru. semoga marya happy2 selalu. jaga diri ye...

Penyuluh Perikanan said...

503
salam kenal, kunjungan perdana
untuk persahabatan saya follow 503
ditunggu follow kembali dan terima kasih

Mama2Q said...

as salam. tak boleh nak dgr pulak suara marya tu...huhu...saya rasa kan, tak lama lagi diaorg pegi buat dokumentari pasal peru lak...leh masuk muka marya sekali...:)

Ummi Iman said...

askm Marya,

hari ni baru free sikit, bukan sikit tp byk ;) beberapa hari ni byk tidur. mata ni mengantuk je.

bila ada blog pasti ada yg berkunjungkan? jika ada yg dirasakan menarik pasti ada yg tertarik nak mengenali ;) biasalah tu.. ramai juga yg lain mcm tu. tp tolonglah jgn diorg cari akak ;) takde sebab pun diorg nak cari hihi. bila dgr suara marya tu.. rasanya ada sama sikit suara kita di talian ;) hari ni baru nk bgtau.

apa yg akak belajar jd diri sendiri itu penting. bila kita ikhlas berblog insyaallah ramai yg akan sudi mengenali. tak kiralah apa pun kisahnya. tapi akak lebih suka blogger yg peramah :) baru seronok nak sembang2 ;) walaupun dulu akak tak peramah juga hehe.. belajar dari kesilapan.

Nens Collection said...

VANGGA NYER SAYA KAK MARYA..HEHE..
BESTNYER!!!..TERBAIIKK LAH!!

atuk said...

Salam Ramadhan Marya

saya tumpang gelemer...he he

Cho Zila said...

dah rezeki tak kemana blogger biasaker luar bisaker.. yang penting kitani tulis blog sebab kita sukakan...
janganler berhenti menulis..

Eye_nee said...

Walau sepanjang mana pun kamu tulis akk tetap baca sis..satu persatu..tak pernah nak skip2 pulak..seronok baca pengalaman Anak Malaysia di perantauan...teruskan menulis...

AriF FaZDiLaH said...

jangan lupa mai utagha...mana tau..kot2 kami masuk tb sama...

norhidana said...

itu tanda nya blog ini ramai peminat yg senyap atau yg sering bersuara...
tp seronok baca blog kwn2 yg duduk diperantauan...

Hanis Azla said...

pengalaman yg indah tu.. thanks marya kerana berkongsi.. barulah tahu keseluruhan ceritanya.. itulah indahnya dunia blog.. kita boleh jumpa dgn ramai org tanpa kita bersua muka.. org lain boleh kenal siapa kita tanpa mengenali kita siapa.. kan.. semoga marya dan iman akan cepat sembuh hendaknya.. take care dear..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam aidilfitri buat marya sekeluarga di peru :)))

mama aini said...

mama tumpang bangga !!..sian `mak` marya terlepas MHI aritu..
siapa kata blog marya biasa2 aje?..ramai yg suka baca entry marya tau..Tahniah dear..dan tima kasih sudi jadi sahabat maya mama juga..sob2..

wan nurul hezrina said...

SUKA NGAN TULISAN KO..BILA KO DETAIS CERITA PASAL PERU MMG SERONOK MEMBACANYA.KEEP WRITING KAK..

-gedek! said...

Kamu Femes!

(Salam Aidilfitri!)

Arham Md Ali said...

Walaupun dah lama, tapi baru baca entry ni, syabas Kak!