Gracias!

Aug 13, 2012

Demam Menjelang Raya!

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Como estas?

Seronok tengok persiapan raya semua yang berada di tanahair... Aura raya tu memang terasa sangat tapi bila kenangkan diri masih di sini terus terasa...alahai... syahdunya! Feeling lebih sikit bila dengar lagu raya... Barulah tahu perasaan sebenar bila raya diperantauan... hu3... Kita & hubby siap 'bet' siapa yang nangis dulu... menyampah tau! *Dia nangis dalam bilik air mana kita tau kan...hahaha ;D*

Kami tak balik beraya tahun ni... First time dalam tempoh nak masuk 30 tahun hidup di bumi ALLAH ni, ini merupakan kali pertama beraya bukan sahaja tidak disamping keluarga tapi jauh dari tanahair... Wow! Hebat tak? huhuhuu... Nak nanges ;p :)

Tapi takpelah, raya tetap raya kan... ;))

Seminggu ni kami semua tak sihat... Demam, batuk serta selsema... Dugaan... dugaan...

Macam biasa budak tecik ni lah yang teruk sikit... Batuk...batuk...kong...kong...kong... tengah-tengah malam... Nangis...nangis mintak ubat! Memang kesian sangat... Tapi time tulah kita rasa nak naik angin semua kan sebab kita pun tak sihat, ditambah dengan mata yang baru je nak terlena... Rasa macam nak naik 'hantu' maklumlah dah lama tak berjaga malam jaga baby...huhuuu... Hubby pun sama gak tak sihat...

Sekarang musim sejuk... Malam-malam cuaca boleh cecah 12 ke 14 darjah celsius! Memang tak sejuk sangat pun tapi sebab orang Melayu makan belacan macam kami ni memang tak tahan sejuk... Rasa nak berselubung je dalam selimut...hiks...

Tambah-tambah lagi dengan keadaan umah yang berabuk... grrrrrrrrr.... Ni semua gara-gara pembaikan bilik air yang dah berkurun-kurun tak siap-siap! Ggggggrrrrrrrrr... gggeeerrrraaaammmm sgt tau!

Kalau kat Malaysia ni memang dah kena 'babab' dah agent & tukang tu... Tapi kami pun tak tahu macamana boleh jadi 'sesabar' ini... heheee ;p :)


Dengan cop-cop ni lagi... Aduh... duh...


Lagi cop!


Kerosakan yang sedikit... Meleret-leret semuanya terlibat! Habuk... debu... toksah cakap... :(

Akibatnya...


Doctor bagi 'nebulizer'! Terlalu banyak sangat kahak...


Sampai tertidur-tidur... 3 round! 


Sebelum rawatan... Active macam orang sihat je... Tapi bila malam tak boleh nak tidur... Ni sibuk mengendeng mainan orang lain...


Bekalan 'gula-gula' buat Iman... Nasib baik jenis senang nak bagi ubat... nganga je mulut... :))

Moga Iman, babah & ummi (nak jugak) cepat sembuh... Kafarah dosa-dosa kecil... Moga ALLAH terima :))

Raya tahun ni tak shopping baju raya tapi shopping baju sejuk! Rasa tak cukup pulak...huhuu


Raya kedua insya'ALLAH buat majlis sikit...jemput rakan yang terdekat je... buat sekadar yang termampu... Taklah rasa sunyi sangat raya tahun ni nanti ;))

Insya'ALLAH, dipanjangkan usia nanti update lagi... BW juga! :))

Adios!

51 comments:

blog-tips-kurus said...

sane sejuk?

sini panas dunia le dear. rase nak pasang air-cond, tapi kesian kat tulang nanti (alasan nak save bajet. huhu!)

saniah said...

Poor iman.....moga cepat sembuh ya. Kesian you all...biasala kan kat msia ni mana ada sesejuk tu...sabar lah
Nnt jgn lupa update cerita raya k...
Get well soon :-)

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Salam. Get well soon, ya...! Open house sis Marya jauh sgt nak pegi.. Kem salam je la, ek? Try Skype dgn family nanti masa takbir, tgk camno? ;) sabau...

Zie said...

oo baru pertama kali yer... semuga tabah yer...
tahun ni ank buah yg dok jerman balik... alhamdulillah, kepulangan yg dinanti...

semoga semua kembali sihat dan ceria, dah nk raya nih..

jemarisuri said...

hola marya...

ala kesiannya...js pun pernah kena camni tp dekat je time tu..kt sbh tak dpt blk raya...hikhik...

selamat hari raya marya...maaf zahir dan batin ye..kot2 x smpt nk wish you...^^

moga cepat sembuh nye...

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Semoga kesihatan Marya sekeluarga terutama Iman segera pulih. Besar ganjarannya bersabar di bulan yang mulia ini. :)

Ariff Budiman said...

Salam Marya
Raya tetap raya kan walaupun di rantauan

norhidana said...

sian Iman, sian juga utk mama n papa nyer yg sama2 dmm... bile siapnyer toilet tuh? mmg kalu ada kerja2 pembaikan umah habuk2 tu blh bt kite sakit... semoga raya nnti dh sihat semuanya

BrightEye said...

Assalamualaikum k.Marya..

Skali skala sambut raya di perantauan ok gak.. BE pernah sambut raya di luar m'sia 7 tahun.. mmg xde rasa suasana kampung, nak main bunga api semua tp kadang2 seronok gak raya dgn org bangsa lain ni..hehe

Semoga family akak dan juga akak cepat sembuh pada hari yg mulia nnt..
Selamat hari raya.

wardah @ fie shah said...

Syafakumullah semuanya..take care ok. Selamat hari raya, maaf zahir batin Marya =)

CaDLyNN said...

semoga cepat sembuh ye buat kmarya sekeluarga..sian iman..

selamat hari raya.. :)

Anum said...

ala sedihnya tgk

Bulan Syurga Firdausi said...

raye ke2 nt sy datg ye hehehehe penah tgk budak ambik penafasan mcm tu jgk mase duk sakit kt hospital hari tu...syafakallah...

Kakzakie said...

Sejuk berkelubung dalam selimut memang best tapi lama mana boleh buat kan Marya... lama-lama boleh pening jugakan.

Yg dewasa tu oklah sikit tapi kalau macam Iman kesian juga sampai kena nebulizer lagi.. moga semuanya cepat sembuh.

~~*Lady Salwa*~~ said...

Semoga cepat sembuh seperti sediakala...

Jauh tu beraya... Memang pengalaman kan...

Mixed-family in da house.... said...

Hola Marya.

get well soon ya....

*** sejuuukkkk tuuu 12-14 celcius...grrrrrr...

Acik Erna said...

Assalamualaikum marya..semoga cepat sehat marya sekeluarga.

doc said...

ada bawak ketupat mini nona tak...?

:: Mrs.Eady :: said...

semoga semua diberikan kesihatan yg baik... :)

selamat hari raya kak :)

NUNU EERA said...

msa renovate umh dlu pn berabuk2.. mama smpi btuk hampir sebulan..:(

Eye_nee said...

Dugaan kamu di Bulan Ramadhan ni sis..tak sihat sekeluarga yer....Semoga Tabah...makan ubat yer biar segera sembuh...Semoga Allah melindugi kamu sekeluarga...

Sidratul Muntaha said...

yup
duggan ramdhan..
aku ni sakit tekak tak baik2..
maybe tonsil infection lagi lah..
ari2 dok minum air lemon suam or teo lemon suam..
mkn madu..
mkn ubat sakit tekak..
tensen oo
ara plak mula blik selsema..
aqil naik plak allergic..
adei..
sabar jelah..

*mg syahdu klu raya kat perantauan..
tpi kes aku,pakagogo confirm nangis tpi aku tak nmpk sbb mak bpk dia dah takde...

Nens Collection said...

saya yang nangis dulu ni b4 kak marya ngn hubby..hoho..dh ratu leleh gini la..baca pon dh leh nangis..huk..huk..

jgn lupa buat rendang kak marya..skali ngn ketupat palas!..pasti rs cam kt mesia!

eLL said...

kesian akak... semoga cepat sembuh ya. kesian iman tu, alahai. rajin2 makan ubat ye.

Hanis Azla said...

akak pulak yg dah sebak sbb marya tak dpt balik beraya.. he..he.. over shadow betul.. aduhai.. tgk gambar tapak kaki dgn benda tak siap tu buatkan akak rasa penat juga.. bagusnya marya boleh bersabar.. keep it up.. semoga marya & family cepat sembuh.. takpe beli baju sejuk byk2 asalkan semua boleh sentiasa sihat.. asalkan berbaju baru di hari raya kira macam baru baru juga tu wp baju sejuk kan.. take care marya..

m.u.l.a.n said...

moga iman dah sembuh... moga cepat la siap rumah tu...

take care..

mama ju, said...

Salam sejahtera,
Ciannya sikecik tu,
apaapapun bergembiaralah nak raya ni..!

Abil Fikri Ahmad said...

Marya, Iman ada semput ke?..Really hope u guys kat sana cepat sembuh..n jauhkan Iman dari habuk tu ler..yg contraktor tu bila nak siapkan bilik air...?

Daddy Ziyyad said...

Salam..

tak apa..pengalaman tu...beraya di perantauan..hehehehe

oh..baru saya tau di peru tu sejuk jugak ya...saya failed Geografi! hahaha

ramai ke komuniti muslim kat sana? ada masjid buat solat raya?

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

Ciannye iman.. sampai tertido amek nab.. Moga Marya sekeluarga cepat sembuh yer.. cam ner nak sambut raya kalo x sihatkan~ :)

betol tuh.. kalo wat majlis kecil2 pon terasa jugak meriah sambut raya.. walaupon memang berbeza suasana raya di perantaun tapi sekurang2nye terasa jugak kita ngah beraya kan~
jangan lupa pasang lagu raya kuat2 tau.. amik feel raya..hehehe

take care n moga ceria2 selalu..:)

izan mama mia said...

mg cpt sembuh....aura raya kt sini..dh makin hebat..

wan nurul hezrina said...

aku mmg anti aircond kak..kalau ada aircond mcm takleh tidoq..tapi tulah debu tak hingatlah banyak.dulu time si sofia eczema mmglah parah ari2 tengah malam kena mop

sudipVSsenduk said...

shopping baju sejuk di hari raya... hihihi

ShimaSalleh said...

Sedikit kelainan la tu KakMar cayang. Biasa beli baju raya, kali ni beli baju sejuk. Kenangan tu nanti :)
Take care semua! Aqil susah mkn ubat ;p

Kesuma Angsana said...

moga diberikan kesihatan yag baik ye utk seluruh keluarga, jaga diri dan raya ni kat mana2 pown sama asalkan yag tersayang ada disisi kita

susumanis said...

Salam Beautiful Marya, get well soon to u n yr loved one, malam raya nanti nangis sikit sbb ingat malaya, nangis banyak sbb Ramadhan da berlalu..insyaAllah

Deru Ombak said...

Buat Marya Dan keluarga di kejauhan..

Salam aidilfitri dari saya sekeluarga.
Maaf zahir batin. :)

Ummi Iman said...

Askm. Kesiannya semua tak sihat. Semoga cepat sembuh dan jaga diri baik2. Mungkin sebab habuk diorg buat kerja tu kot. Di tambah udara yg sejuk. Kenalah cuti minum ais ;)

Jgn sedih2 raya di perantauan. Mesti keluarga di Malaysia pun teringat dan sedih juga nanti... ckp org je kan? Tak buat cookies raya ke?

SangRatoo said...

As Salam Marya,
sejuk ye cuaca di sana?kat sini, jue sejuk aircond pun kadang² tak tahan..hehehe..apa² pon, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin utk Marya sekeluarga ye..jaga diri baik²..peluk ciom utk budak tecik tu ye..hehe

-jue, ajib & aaron-

wahida said...

sedih pulak aku baca n3 ko ni...
jauh di perantauan....tak pe lah, pengalaman kan...paling tak menahan korang laki bini siap bet siapa nangis dulu...ekekek...

harap korang semua cepat sembuh yer...

Mariambebakar said...

Salam,

Love to see Marya n Family lagi (Curi2 bukak blog kat opis)..
Cian si Kecik tu, Ops, mak n ayah si kecik sekali..

Semoga Marya cepat sembuh tau, Insyaallah!

Salam Aidilfitri juga, seronok kenal Marya Yusof!

UmmiSyarni said...

semoga cepat sembuh.ramai pulak rakan2 blogger tak sihat nak dekat raya ni.
Salam aidilfitri dari ibu naufal n keluarga :)

Kunang-Kunang said...

Salam Marya dan selamat menyambut hari raya aidilfitri.

Didoakan semoga Iman sihat yer!!!

eMMe said...

Salam Aidilfitri dari eMMe,
buat Marya sekeluarga, moga raya tahun ni bermakna..tak kira walau dimana pun kita brada... jaga diri, kesihatan n famili ya!

inazamri said...

semoga cepat sembuh ye.Selamat menyambut lebaran dan maaf zahir batin dari akak sekeluarga

Lynn said...

Salam dear..

Ala sedih tengok Iman tu..sampai terlena die ye. Nape teruk sangat rumah Marya tu..?Kalau lynn pun mesti sakit hati tapi takpe lah mungkin Marya sabar sebab di bulan Ramadhan kan..

Anyway..Salam aidilfitri dari lynn dan hubby ye..Semoga gembira kat sana. kalau nak nanges..nanges je..Lynn pun kat umah MIL nanges jugak..Paling syahdu..bile bersalam dengan Hubby..terkeluar abis hingus2..hehehehe..

Nanti upload gambar raya kat sana ye. Lynn pun raye biasa2 je..Entah kenapa tak tahulah..Macam ada rasa tak seronok tapi tak tahu benda ape..

Anyway..semoga Iman ok..cepat sembuh..u all pun sama jugak..Plz take care dalam sejuk2..

Salam sayang..

SURIA AMANDA said...

semoga cepat sembuh...nak raya ni..

caramello said...

Selamat Hari Raya, sekali sekala raya jauh..pengalaman tu...klu time study dulu, kita sume dh berkampung kat bus stand Alor Gajah tu hikhik...kenangan sungguh

mama aini said...

mama harap skrg ni iman semakin pulih ..selamat hari raya dear..

izz iizza said...

semoga iman cepat sembuh..

bestnya dengar cuaca yg sejuk2 gitu..hehe..kalau sini tempat-tempat tinggi cam genting la baru dpt rasa cuaca gitu..:)

anisalya said...

iman dah macam mana? okay... kak ngah pun kalau kena batuk kadang2 tu kena nebulizer jugak.