Gracias!

Aug 2, 2012

Party Airmata Iman! :)

Assalammulaikum...

Hola todos!

Alhamdullillah, selesai sudah Live From Peru on MHI TV3 pada 2/8/2012 (waktu Malaysia) 1/8/2012 (Waktu Peru)... Terima kasih atas sokongan kawan-kawan yang tak henti-henti kepada saya... sangat terharu... *sobs* 

Harini bukan nak cerita pengalaman saya tu, entry tu terpaksa saya tangguhkan dulu sebab ada yang lebih penting...hehehe.... ;))

Rasanya semua pun tahu 1/8/2012 haritu genap usia Iman 3 tahun... Tahun ni memang tak celebrate macam tahun-tahun lepas... Maybe nak buat masa sambutan hari raya nanti... Sekali dengan 'open house' insya'ALLAH...

Tapi babah ada buat 'surprise party' untuk Iman! :D


Babah belikan 'Blocks' & 'Bowling Set' ni! Tanpa pengetahuan Iman :))


Sebenarnya dia yang mintak permainan ni especially 'Blocks' tu... Mainan dia dah terlalu banyak sampai kami pun tak tahu nak bagi apa so, bawak dia ke Toys Store, biar dia sendiri yang pilih! ;))

Memang rambang mata masa kat Toys Store tu, semua benda dia nak usik tapi last-last dia request nak kan Blocks macam ni... So lepas negotiate dengan dia lebih kurang, kami pun balik rumah tanpa membelikan apa-apa pun...hiks... Kejam kan? heheee ;p


Babah beli senyap-senyap tup tup dah ade kat rumah a day before birthday dia tu....hehehee... :))

Time ni dok tertinjau-tinjaulah mainan tu...


Tapi kami cakap dengan dia, "This is not for you, ni untuk anak uncle Jorge!" Tak pasal-pasal uncle Jorge jadi mangsa... Apalagi... Mengamuklah dia...

*Uncle Jorge adalah 'housekeeper' apartment kami... *

Puas dia ikut saya ke sana ke mari nak mainan tu...hiks...


Siap menyondol-nyondol, peluk-peluk & pukul-pukul ummi dia ni... adeh... 


Buat muka kesian konon-konon nak mintak simpatilah...hehehee ;))


Akhirnya, melalak jugak! Huwaaaa!


Kebetulan sama pulak mukanya dengan kartun "gumball" kat belakang tu...hak...hak...hak ;D


Huwaaaaaa! Pecah jugak tangisan...hehehe ;))


Babah cakap boleh bagi but in one condition kemas semua mainan yang sedia ada & buang mana yang dah rosak serta tak perlu...hehee :)))


Dengan linangan airmata, Iman kemas & siap-siap '5S'... hehee... ;)) Sedih tengok semua mainan yang dah rosak dibuang... Sayang rupanye dengan mainan tu semua, tapi bila suruh kemas selalu ngelat...hehehe... 


Ok barulah boleh pegang & officially jadi milik Iman sepenuhnya :))


 Checking...checking... Macam tak percaya pulak ye! ;))


Mainan idaman yang diterpa dulu ;))


Siap lompat-lompat lagi! Yes! Yes! ;))


Akhirnya...


Blocks ni memang baguskan untuk merangsang daya imaginasi anak-anak... Alhamdullillah...


Ummi & babah tersenyum puas bila tengok Iman happy! :))


Hidung still ade kesan hingus & airmata... hehehe... Itulah kisah Party Airmata Iman! Kami memang suka nyakat dia...hehee :))

Kemungkinan lepas raya nanti nak hantar Iman pergi school... Sekolah yang ada English medium... Sekarang Iman dah boleh sikit-sikit menguasai bahasa Spanish & English (ajuk-ajuk orang cakap)... Kami akan cuba kekalkan berbahasa Melayu & Inggeris dirumah sebab kalau di sekolah sah-sah bahasa Spanish akan menjadi bahasa pengantaraan... Hari Sabtu pula, kami bercadang nak hantar dia ke Masjid untuk belajar Bahasa Arab (Mengaji, Jawi and etc) insya'ALLAH... Moga berjalan lancar semuanya :))

"Ummi & babah tidak mahu anak-anak hilang kecintaan pada negara... Hilang jati diri sebagai seorang Muslim-Melayu... Biarlah orang kata kami kuno, konservatif atau apa sahaja kerana pandangan manusia tidak penting!  Moga ALLAH rahmati :)"

P.S. Terima kasih buat Kak Anie (Kunang-kunang), Ummi Iman-Rose, Kak Susumanis  (Di FB) & Doc sebab sudi berkongsi cerita Live From Peru MHI di blog kalian... Sangat-sangat terharu... Buat semua blogger lain juga Kak Azie Azah dan semua yang tak sebut di sini... Terima kasih atas sokongan! Moga ALLAH berikan yang lebih baik buat anda semua! Ameen :)
P.S.S. Waktu interview tu terawal dari jangkaan saya, bagi yang tak sempat tengok boleh check di tonton.com.my... Kebetulan Ummi Iman ada upload ke youtube (walaupun tak seberapa jelas tapi saya sangat-sangat terharu dengan usaha yang dilakukan olehnya, tak terbalas dek saya) >>>>>http://www.youtube.com/watch?v=MHJ_En5vP9E Terima kasih Rose :))

64 comments:

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya...

lamanya kakcik rasa kakcik tak singgah ke sini. :(

Happy belated birthday Iman. Kesian Iman kena sakat. Semoga Iman membesar sebagai anak yang cerdik dan soleh. InsyaAllah. :)

ieda said...

eekeke jahat mama niee
kesiann iman
tapi syok gak nyakat anak2 nie kan
tudiaaa bukan main seronok , ceria wajah lepas nangis bila dpt mainan baru ye imann ;) ekkee

tahniah dik .. akk juga x dpt tgk .. yelah kerja kan ..
insyaallah kalau ada dlm utube akk trry tgk link tuu ;)

jemarisuri said...

ala kesiannya ngan iman nk nyakat ngan mama dan babah dia...hehe

apa pun tangisan tu mmg buat mama dan babah cairkan...^^

moga iman menjadi nak yg soleh ...insyaallah

Che Rosliza Che mat said...

Pertama kali jejak sini dan follow...

UmmiSyarni said...

kesiannye tengok iman nangis.

~~zana@pb~~ said...

haha....lenkali lps main, Iman kena kemas...thn dpn dpt mainan baru, mintak laptop tau.

SangRatoo said...

salam Marya,
congrates ye..hehehe..sian Iman kene sakat dgn ummi and babah die..hehehehe..puaslaa ummi and babah yee dpt sakat anak..hehehe..mmg comel muka iman buat muka gembeng mcm tu..hahahah..kalau dah besar..Iman silalah ngk balik entry ummi ni..

utk Marya, husband and especially to Iman, selamat berpuasa.Semoga bulan Ramadhan kali ini akan memberi seribu rahmat kepada Marya sekeluarga..muahhh!!~

norhidana said...

salam Marya... dana tak sempat dgr lg panggilan kt MHI tuh tp dh suh adik yg tgk MHI tuh, terus dia cari blog Marya... hehehhe

aduhla kelakar tul Iman nih, babah ngn ummi nyer pun saja dengki, nyakat sampai nngis2 bdk tu... sedih tul dia sbb dpt tgk je menan idaman yek... Iman2...
tp,bile dh dpt tu senyum sampai telinga heheheh...

m.u.l.a.n said...

dapat iamgine iman nangis melalak2 tu.. hahaa... soooo cute.. noti ummi & babah ni... kesian iman kena usik ya..

CaDLyNN said...

sian iman kene sakat dek ummi dan abah die..hihihi..

doc said...

selamat mengemas boling dan block itu tiap tiap hari ya marya!!!

:)

ijayuji said...

Salam marya! walahhhhh... mak n ayahnya suke nyakat jugak ya ehehe... hensem iman skrg niii :D mcm muka sapa tuuuuuu :D nak tgk kat YT jap :D

eLL said...

as salam kak marya.

ololololo comelnya iman bucuk. nangis pulak, secomel gumball tu tapi iman lagi comel walaupun tengak nangis. hihi.

dah siap main nanti kemas ye. semoga perancangan akak berjalan lancar ye kak.

Eye_nee said...

Amboi mak dan ayah Iman ni..sampai hati mengusik macam tu..sampai begitu sekali sedihnya anak tu menangis...kesian tau tgk muka dia masa menangis tu..hishhhhh....

susumanis said...

salam..kikiki..adoii leh tahan u all nyakat iman yeee, nak tergelak punn ya tgk picas 'drama' king tuh, tapi kesian lebih gak, kalau auntie su de sana sure ummi gan babah da kena marah, haippp..meh sini auntie bagi je kat iman k..kikiki

Mixed-family in da house.... said...

hahahhaha.....'nakal' eh umi dan babah Iman ni, ciannn Iman, tak pasai-pasai 'hujan'....hikhikhik...

Iamn suka blocks, Abg Ajwad pon suka blocks jugak, mmg bagus utk ransang daya kreativiti depa ni Marya....

***tp abe Ajwad kedekut sikit, main sorang-sorang, takmo share dgn Amzar...hukhuhkhuhk

KhaiRin : anies said...

sy siap pesan kt cik abang, tgk MHI pg nnt..hehehe ntah dia tgk ke tidak sbb lps subuh da zzzz
kwn sy siap ckp, apa ye nama blog akk tu? alamak, lupa la pulak..
kalu sy, sy akn sakat iman tu lama sket..kasi banjir dulu br kasi present hehehe

Ummi Iman said...

Askm Marya,

Kesian iman kena buli ;) sama mcm iman saya pun suka blocks juga ;) tp kami tak belikan lg. Dia ambil anak adik punya ;) itupun yg comel2 je. Hr2 main. Bersepah2.

Best iman ya dpt mainan baru.

Masa tgh tgk entri ni iman saya pun nk tgk. Bila terpandang muka iman yg menangis tu.. terus dia terdiam lama... lps tu dia ckp angis hihi. Lps tu sambung tenung lg. Iman saya tak boleh tgk org nangis. Mudah tersentuh ;)

Mmg seronok bila tgk anak happy. Kita pun happy sama :)

sudipVSsenduk said...

best kan nyakat budak sampai nangis, anyway happy birthday Iman!

Yea, my kids pun suka blocks.. hari2 dia org design something new guna lego & awal2 suruh book ticket utk ke perasmian Lego Land di JB this september.

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
alahaiii.. cian Iman~ ummi ngan babah menyakat dia yer~ beriya iman menangis.. hehehe..

menan blok tu memang bagus untuk kanak2.. boleh menambah daya kreativiti dorangkan.. cuma yang tak tahan part nak mengemas.. hehehe..:))

zura tengok jugak video kat FB tadi.. tapi x de suara plak.. nanti cuba carik yang lebih clear..:)

fiza said...

Happy belated birthday iman. Kesian iman, naughty tau ummi & babah nih.

Saya tgk MHI tu...tahniah ☺☺

Fai CeritaCinta said...

haha, kesian iman kena buli dgn ummi dan babah.. sekarang jugak fai nak tgk tonton. zasss.. hihi

Cikgu Ma said...

bagusnya main x sepah2...

missSenget said...

amboi ummi babah..

drama sakan eh..!


hepi belated besday iman..!
moga membesar dengan cemerlang..


p/s kak, fb kite br deaktif haritu.. nnt merdeka kita add akak eh.. :D

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

Alahai.. si cumil iman... sangat teruja baca cita ni (^___^)

Kesuma Angsana said...

budak2 gitulah ,,,,ingat lg waktu anak2 KA kecik2 dok kerja mengemas je !

Cho Zila said...

akhirnya iman dapat gak mainantu ... kesian dia kan.. tapi bestlah baruler dia menghargainya... happy belated birthday boboi...
ala akak tak dapat dengarpun.. mertua akak tukar rancangan lain masatu... takper cari kat tontonler...

inazamri said...

epi bday Iman,ciannye dia kena sakat ngan ummi ye sampai nangis camtu..sama pulak dgn kartun kt tv tu hihi.Dah tgk marya kt youtube cuma tak clear tang suara.nnt nk tgk kt tonton pulak.Age akak nak masuk 38 dah ni.Takde rahsia ape2 la,cuma dari kecik tggl ngan nenek..bila masuk usia belasan tahun hari2 kena minum jamu yg dia buat sdiri..air rebusan kunyit bagai dan ulam2 tu je la.anak sulung age 15.oklah marya..akak nk ready utk berbuka.

Mama2Q said...

huhu jahat tau mama iman dgn ayah dia....kesian nanges...tp comel la nanges huwaaa gitu...heheh....

tak sempat tgk tv3 hari tu....huhu..mesti hilang rindu org kampung kat marya...:)

Mama2Q said...

http://qaisaraqaid.blogspot.com/2010/12/qaisaras-activity.html

Cer tgk pic qaisara kat atas tu, sama minat la dgn iman, block tu...hehe

Nieza said...

Happy birthday buat Iman comel..alahai cian dia tapi nangis lagi comel. Alhamdulillah dah selesai yer Marya.nanti cari kat tonton la tgk.

Zie said...

kesian imn dinyakat ummi dan babah...
emm sampai bila marya akn duk disana?

ShimaSalleh said...

Alololo.. cian Iman kena buli ye..
Tp dia budak baik, dengar kata.. klu aqil dah lamo dia rembat muahahahaha... Skrg pandai, beli menan baru, menan lama tak pandang dah, kasi kat adik je hihihi..
Happy 3rd birthday Iman :)) Be a good boy, good muslim :))

Shima belum nak masukkan aqil ke tadika...

Ezad Skytech said...

hee..puas menangis..akhirnya dapat jugak mainan tu...hee~

Puan Kutu said...

happy belated besday iman..sama macam abah aiman,suka mengusik budak tu smp nangis.hiks

Azian Elias said...

saja je menyakat budak ye.. kesian iman...happy at last..

Mamasya said...

Happy belated bday Iman.moga ceria dan sihat selalu dan mengembirakan hati ibu dan ayah.cian Iman kena nyakat....tp best dpt hadiah yg diidamkan...

Bulan Syurga Firdausi said...

alaa siannye die..tak pe point nak suh kemas je tu kan kak heeee comei die nangis mcm sy nangis dlu2 :P

Momma AA said...

Salam,

hepi belated besday iman... Smoga iman jadi anak yg soleh n anak yg baik yer cyg...
hugs n kisses for iman!!

Momma AA said...

Salam,

hepi belated besday iman... Smoga iman jadi anak yg soleh n anak yg baik yer cyg...
hugs n kisses for iman!!

Momma AA said...

Salam,

hepi belated besday iman... Smoga iman jadi anak yg soleh n anak yg baik yer cyg...
hugs n kisses for iman!!

Momma AA said...

Salam,

hepi belated besday iman... Smoga iman jadi anak yg soleh n anak yg baik yer cyg...
hugs n kisses for iman!!

Alin Marlini said...

alahai...ciannyer Iman....

Asmara said...

ala tak dengar video tu. hihi.. glamer you tau! ;D

*btw pasal beras jepun tu kan, masak mcm nasi biasa je sukatan dia. tp kurangkan air sikit je. nasi dia melekit2. boleh cuba masak 1 pot je dulu ke. hehe..

izan mama mia said...

heheh..kesian iman .... sedih tgk pic dia nangis tuu...
happy besday yer iman....anak kita sebaya laa..mia 15/10 nnt genab 3 tahun..

miloais said...

assalamualaikum my dear...

lama banget tak meninggalkan komen kat blog uols..

- selamat berpuasa buat marya dan keluarga...

- happy belated birthday buat Iman...

and tahniah - that tv3 - MHI...

IntaNBerliaN said...

happy belated bezday iman... :-)

alahaiii sampai camtu sekali nangis yer... hihii mmg dia betoi2 berkenan dgn mainan tu :-)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ms anak first (risya) dulu kami pon rajin belikan hadiah permainan..tp bila dah anak 2 (zikry) kami tak belikan permainan dah hehe..sbb mainan-mainan seme 1 hari je elok..esok pecah berderai dah..


tp kesian giler tgk iman nagis tu..sebek betul dia..notti la ummi ni nyakat iman yee hihi

MamaEma said...

Salam Marya,

Belum berkesempatan nak tgk kat you tube..bila marya dah letak link kat entri ni..okey, nak pergi tgk.

Wah, seronoklah iman dan ada mainan baru kan.

Daddy Ziyyad said...

Happy Belated Birthday buat Iman !!!

Hahahaha..kena sakat sampai nangis...betullah..kebetulan kartun kat TV tu pun nangis! hahaha..

Dah ada youtube nya..yeahhhhh..boleh saya tgk

Hanis Azla said...

sian iman.. tp mmg seronok bila sekali sekala menyakat anak sendiri kan marya.. akak terlepas nak tgk marya di MHI.. nnt akak terjah blog kwn2 utk tgk marya..

Izan Ishak said...

salam marya...

happy belated besday utk iman ye!
alahai... iman kena sakat ngan ummi n babah ye. sedih plak auntie tgk tu...

insyaAllah... izan doakan yg terbaik juga buat iman bila dia dah mula skolah nnti ye.

mama ju, said...

salam sejahtera Mar

Mama ada tgk you tube tu walau tak dgr suara dpt suasana dia pun oklah..

KakNi (CikNi Ahni) said...

Kesian nyer Iman kena 'dera' di hari jadi... hahahah.... adoi... alamak, camne saya boleh terlepas MHI tu... adoi lagi sekali

L said...

hehe.. comel jep anak akak.. semoga iman mnjadi penyejuk mata ummi dan abi die.. amin.. selamat berpuasa akak..=)

wahida said...

selamat hari lahir Iman!!

tak baik korang tau menyakat anak sampai gitu sekali...huhu...aku lak sedih tgk dia nangis...sob sob...

ala, tak sempat tgk ko nok...nnt nak tgk kat utube lah...

msredcheesecake said...

waaa... seronokla dapat toys baru... HB iman...

wan nurul hezrina said...

iam gud boy..sampai pink muka2 nanges..cumil anak ko nie kak=)

Kamalia said...

alololo..siannya iman kena buli dgn ummi dan babah ye.tp bila nangis macam tu brtambah comey muka dia..geram, rasa nak gigit je..(terus ummi iman cubit auntie ni..oucchh sakit la.haha.)..
ok,nnt saya dgr nak dgr suara marya camne..mesti suara merdu kan ..

Ibuhani said...

Happy bday, iman! Smoga diberkati Allah SWT dunia akhirat...

Azi said...

sian iman kena sakat yea...

marya bagusnya iman org xkasi dia xusik yea..

anisalya said...

besar2 block iman ye? kalau dah duduk johor blh la bwk budak2 ni ke legoland yang mana harga masuk je dah buat kita rasa nak pitam. hahaha... mmg bagus block ni utk rangsang anak2.

izz iizza said...

rudinya sy x berkesempatan bk tengok..

apapun tahniah ya..:)

mama aini said...

ehem sian mama tgk iman nangis.. :(
semakin comil iman ni..