Gracias!

Aug 27, 2012

Iman's School Day (En La Mezquita)!

 Assalammualaikum...

Hola todos!

Sana sini masih lagi bercerita tentang Hari Raya... Tumpang gembira melihat kemeriahan raya ditanahair... Tak sempat lagi nak jalan 'beraya' ke rumah kawan-kawan... Baru 2-3 rumah dah semput...hahaha ;))

Nak juga berkongsi cerita tentang raya kami di sini tapi mood macam turun naik sebab tak tahu nak cerita mana dulu...hehee... Nampaknya kenalah ketepikan dulu cerita tentang raya sebab nak cerita tentang Iman dulu... 

Esok seperti yang dijanjikan insya'ALLAH kami akan mendaftar Iman ke sekolah... Sekolah ni terletak tak jauh dari rumah kami... walking distance je pun... :))

As Iman very excited to go to school, the same goes to us! hahaha! ;D Rasa macam mimpi lak Iman dah nak masuk sekolah... Kindergarten je pun...hehehe ;))

Untuk rekod di sini 3 tahun dah boleh masuk kindergarten :)

Sebenarnya memang dah lama kami fikir nak hantar Iman pergi sekolah, banyak juga yang kami fikirkan tapi bila banyak-banyak fikir pun tak baik juga sebab lama-lama boleh jadi confused... Jadi, kami ambil keputusan hantar jelah Iman ke sekolah and the rest serah pada ALLAH SWT... As long kita tahu niat &  tujuan kita, pastinya akan dipermudahkan, betul tak? :);)


Lepas ni jadual pun akan berubah, Isnin sampai Jumaat, Iman akan ke kindergarten manakala hari Sabtu pula kami akan hantar dia ke masjid untuk belajar agama, seperti belajar jawi (bahasa Arab), mengaji, fardhu ain yang lain insya'ALLAH... Medium pengantara tentulah dalam bahasa Sepanyol + rojak-rojak bahasa Inggeris! :)

Alhamdullillah, community Islam di Lima, Peru ni telah mula menerapkan ajaran agama Islam di kalangan anak-anak mereka... Kelas yang Iman attend ni pun percuma sahaja... Lega sikit rasa hati sebab sekurang-kurangnya Iman boleh belajar agama dengan kawan-kawan... Sebab kalau belajar dengan kami biasalah banyak ragamnya..hehehe ;))


Terasa lucu bila Iman cuba-cuba mengajuk cakap Spanish! hehee ;))


Ni semasa belajar di masjid... 


 Biasanya dia leka dengan dunia dia sahaja apalagi kalau dapat pen & kertas untuk diwarna & diconteng...hehehe... Tapi sekurang-kurangnya Iman boleh bersosial & dapat bermain dengan kawan-kawan... Yelah, setiap hari duk umah kawan dengan ummi je..hiks. :)


Agak terkejut juga mereka bila melihat Iman boleh membaca Al-Fatihah walaupun tak seberapa nak lancar... Masya'ALLAH, kanak-kanak sebaya Iman ni memang mudah menyerap apa yang kita ajar sebab otak mereka ni macam spongebob squarepant! :)) 


Untuk pengetahuan semua sekolah di sini bukan seperti sekolah di Malaysia... Maklumlah majoriti beragama Khatoliks jadi kami perlu lebih berhati-hati & memantau setiap ajaran yang diterapkan... terutama sekali bab makanan... Nasib baik bekal makanan kami perlu sediakan sendiri jadi kuranglah sikit kerisauan di situ...

Everyday I have to remind him... again and again... Don't take others food... Please... It's okay if people taking yours but don't eat whatever people give to you... Nanti sakit perut... nanti Iman gatal-gatal...bla...bla..bla...

Kami pun dah siap 'alert' dengan cikgu kat situ yang Iman tak boleh makan orang lain punya bekal since he has allergy in certain foods... Dengan harapan 'tricks' kami ini menjadi... Ya ALLAH moga Kau lindungi...  Ameen...

Setakat harini dia macam faham... :))


Hasil tangan Iman... hehehe... Dah pandai pegang pencil & mewarna... Ummi & babah dah cukup bangga! 

Sampai sini dulu, panjang dah rasanya ni... 

Chau! :))

48 comments:

ela said...

salam dear..
salam kenal yer..seronok dgr bahasa latin!

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

InsyaAllah Iman akan jadi anak yang cerdik secerdik Ummi dan Abahnya. Dia akan tahu mana 'boleh' mana 'tidak' melalui apa yang diajar dan dipelajarinya nanti. InsyaAllah. :)

Dr Singa said...

beg Iman gambar apa..?
Spanbob?

comellah Iman!!

UmmiSyarni said...

oh,dah pegi school yer.good luck Iman!

BrightEye said...

Iman comel..InsyaAllah he'll be a clever boy.. (^_^)

eLL said...

masya allah.
salam kak marya.
seronoknya lihat anak teruna dah masuk sekolah. amin, semoga Allah melindungi kak marya sekeluarga.

Mixed-family in da house.... said...

Hola Marya!

wahwahwah Iman dah masuk sekolah.....bagus bagus....tak kisahlah kalau mula-mula dia tak dapat catch-up study, yg penting dia bersosial...hehehe...lagipun, budak2 macam Iman ni memang otak depa baguzzz, kuasa penyerapan tersangat lah kuatttt....jangan terkejut tau Marya, nanti dalam masa 2 bulan, Spanish Iman lagi fasih dari umi nyer...hikhikhik...

All d best to Iman ---from aunty Dini

Mariambebakar said...

Salam sweetie,.
Hehehe, mummy baca dan tolong teruja untuk parent Iman dulu..excited kan anak mula pergi sekolah. Walaupun kecil lagi, terasa macam dah ada anak dara/ teruna yang dah besau..
Ingat pasal makan anak kat sekolah, kita akan risau. Tapi tricks Marya kat cekgu2 Iman tu mesti berjaya. Insyaallah, Allah jaga, tambahan tujuan dan niat kita ikhlas..
Semoga hencem boy tu cepat belajar :)
So far mummy ajar mengaji dan Iqra kids sendiri. Gara2 kekangan waktu yang kami hadapi, tak boleh mummy rancang hantar kids ke kelas agama w/pun sabtu or ahad coz kami sendiri tak tahu, di mana mummy and anak2 pada hari tu :(

Anum said...

iman cool

ieda said...

harap2 everything goes well dengan 1st day iman ke sekolah .. dan doa2 dia x cepat jemu nanti ..

harap di permudahkan lah dik kan .. kalau di malaysia 3 tahun kalau hantar cuma utk nursery .. x der lah belajar mana pun ..
kalau kindergarten memang mereka terima usia 5-6 tahun shj .. akk pun mula masukkan anak2 umur mereka 5 tahun .. risau juga mereka jemu ;)

sure iman suke .. ramai kawan tuu ;)

Acik Erna said...

Assalam myra..insyaallah..iman akan faham dan ingat pesana umi dan babah..iman akan menjadi anak yang solleh dan beriman..sesuai denagn namanya

Momma AA said...

Salam marya..

Seronoknya iman dah pegi school.. eca pun sibuk nak pegi school.. tp tu laa.. kena tunggu intake next year.. duk umah mcm2 ragamnyer.. elok keluar berkawan..

Aishah Jahirah said...

salam aidilfitri...salah silap minta maaf...hee baru ada kesempatan raya ke sini.
insyaallah Iman akan dilindungiNya...ummi dan babah dia dah amek langkah berjaga2 yg terbaik...balik msia nanti ckp spanish la dia...:)

Ummi Iman said...

Asam Marya,

Seronoknya tgk Iman dah pergi sekolah :) akak pun terfikir nak hantar Iman akak masa umur 3 tahun. Biar dpt bergaul dan belajar. Setakat 2 jam tu bolehlah.. semuanya dalam perancangan lagi..

Bagus juga guna trick mcm tu.. ;) pandailah Iman ckp spanish lps ni.. perkembangan yg bagus tu dah boleh mewarna dan baca alfatihah.

Nens Collection said...

banyak yg kene allert dgn makanan dan juga ilmu yg diajar ye..hope sume mendapat perttolongan yg maha ESA..

iman dh dpt sesuaikan diri dgn kawan2 sana..nnt kalo balik mesia mesti pelik ngn kawan2 kt mesia..hehe

kak marya nnt senang2 join teka2 nens ye..hehe

mamavogue said...

Assalam Marya,

Tahniah ye, anak bujang dah ke sekolah :) mesti dia seronok sebab belajar byk perkara dan kenal lebih ramai kawan..

syiela said...

salam kenal.. moga iman dapat menyesuaikan diri dengan suasana persekolahan di sana..

** pandai iman :)

Rai said...

salam marya,

sekolah utk budak early age ni cuma utk asah skill sosial dia je.. akedemik tu biasanya nanti 6-7 tahun pun takpe..lagi pun kalau awal2 sangat pun takut dia boring jugak kan..

mesti comel kalau dengar iman mengajuk cakap spanish..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

budak bijak :)

♥MAMASYAZA♥ said...

sronok bila tgk iman kusyuk ngadap buku, so cumel

ShimaSalleh said...

Good job Iman!
Aqil????? pampes pun belum lepas lagi haih! kenapa manja sgt dgn pampes nih huhuhuhu..

missSenget said...

iman, belajar elok2..!

nanti bole ckp byk bahasa.. bestnya..


excitednya nk ada anak sndiri..! *mood gatal* =P

Mummy Chubby said...

Selamat hari raya marya...
Alamak, xdpat tgk awak kat tv3 ritu..seharian di dapur..hehehee...

Nazayiena said...

Baguslah dah htr Iman ke sklh,xlah boring sgt dia kat rumah main sorang2,klu kat sklh dptlah dia bergaul dgn kwn2 sama umur dgnnya,lps nie kalahlah bahasa spanish umminya tu.....

faraherda. razalan said...

Awakkk! Lama tak singgah sini! Hee~ Wah! Iman dah start skool! Syoklah dia kan!?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah xcitednye.. siMerah punya turn lambat lagiks... is pulak yang terlebih xsabaq (^___^)

KakNi (CikNi Ahni) said...

ho ho ho... good luck Iman!!! semoga dpt belajar dan semoga enjoyyy!!!

merahandbiru said...

salam,

selamat hari raya

KLIK isu pendidikan menutut keadilan

maszull said...

assalamualaikum marya...seronoknya Iman dah pergi kindergarten n belajar agama juga...:)

Ibuhani said...

Betul tu. Pemakanan harus dijaga agar mudah terima pelajaran nnti. Smoga Iman dipermudhkn menerima pelajaran ye......welcome to school Iman! BLJR rajin2 ye....

wan nurul hezrina said...

iman kan good boy..mestilah iman pandaiiii..suka tgk kawan2 iman dr pelbagai bangsa2 aku mcm jakun tgk.hehe terbayang kalu kawan2 merah mcm kawan2 iman.hehe mesti pandai merah belajar bangsa asing

norhidana said...

bgsnyer... iman kan clever boy, itu yg cpt je dia tangkap apa yg di ajar...
semoga iman dilindungi kt kindergarten nnti

Hanis Azla said...

All the best utk iman.. semoga sentiasa dilindungi dan pandai bawak diri hendaknya.. seronok kan utk melalui pengalaman pertama anak ke sekolah.. mcm2 perasaan bercampur baur.. tp ianya menjadi pengalaman yg cukup indah nnt..

eMMe said...

Salam Aidilfitri Marya n famili di Peru... hurm... kene berhati2 kan...manyak makanan tak halal kat sana... hope Iman paham n bijak n tahu n ikut pesan mamanya...

m.u.l.a.n said...

Taqobbalallahu minna waminkum... Salam Syawal & Maaf Zahir Batin..

oh yaa.. dah start new school year kan after summer hols... bab makan tu mmg kena remind tapi better cakap dgn cikgu betol2.. the teachers & school management perlu peka dgn semua students esp yg lain2 ugama..

Lynn said...

Salam dear..

Selamat Hari Raya..saya baru sedar dari pengsan nie sebab tadi baca blog Marya puji saya..hahahaha..Muka saya dalam gambar je nampak sweet..tapi kalau tak senyum..Ya Allah..malas nak cakap..hehehe

Seronok tengok Iman da masuk sekolah. Mesti dia pon lagilah exited berbanding mummy dia kan..Kita sebagai ibu seronok dapat tengok semua perkembangan anak. Harap2 Iman menjadi anak yang sangat bijak dan baik..dan soleh sekali ok..insyaallah..sama2 doakan yg terbaik untuk anak2 kita..luv u...jumpa lagi..

wahida said...

yeayyy!! Iman dah pegi sekolah....mesti dia rasa seronok dpt jumpa ramai kwn...

bagus lah komuniti Islam kat Peru, terapkan ajaran Islam sedari kecil lagi...

Queenie said...

pejam celik pejam celik, dah start sekolah iman tu kan?

ya la...sekolah kat tempat asing mmg kena xtra alert esp bab2 makan minum ni...moga dipermudahkan Allah swt utk segala2nya ya...

Deru Ombak said...

Assalamialaikum Marya...

Pembelajaran Dan pembentukan akhlak Dari awal itu sangat penting bagi Iman yang mula membesar. Alhamdulillah sudah mula pergi sekolah Dan mesjid.

To the mommy, wish you always happy and healthy.
Insyaallah. :)
(Buat Marya)
Nun di kejauhan.
Sekeping hati di salut rindu.
Berpijak pada tanah yang berbeza.
Untuk sebuah kehidupan.
Ketentuan dari yang maha ESA.

di sini.
Di bumi Malaysia.
Tanah tumpah darah tercinta.
Terus menanti
Sebuah kepulangan.

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia ke 55.

MamaEma said...

Salam Marya di Peru,

INSYAALLAH..Alhamdulillah...iman dah pandai baca Al-Fatihah...sehingga mereka yang lain pun terkejut..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah Iman dah skul..bestnya Iman pandai cakap spanish nnt :))

Khairul Abdullah said...

Lepas ni mak dia boleh ler keluar shopping tanpa gangguan...:)

Gen2Merah said...

salam mama... dulu saya ingatkan negara Peru ni macam tiada orang muslim.. rupanya sangkaan saya meleset... sejak paparan aidilfitri akak masuk d Tv3, baru saya tahu betapa Islam mmg di sambut meriah d serata dunia...

salam aidilfitri akak mareya

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...

Wah...Iman dah pergi sekolah ya...seronok dapat ramai kawan..semoga dia menjadi anak yg soleh...

Mama2Q said...

salam marya..bestnya iman dah gi school...qaisara pun rasanya nak antar jugak, tp tunggu cukup tahun ni kot, insyaAllah...

mama aini said...

wah ..tahniah iman dah sekolah..

sal ya said...

happy schooling ye iman.

ka . ka . mim said...

Iman dh sekolah... bestnya... balik mesia mst semua org kagum dgn iman ckp bahsa lain dr bahsa mesia... hihihihi