Gracias!

Nov 19, 2012

The Beauty of Friendship!

Assalammualaikum wbt.

Hola!

Como estas?

Alhamdullillah, nosotros muy bien... Kami sihat-sihat sahaja :)

Bulan ni and akan datang Disember will be hectic month! Dengan program school Iman, program di Embassy etc. etc.

Oh ya! Giveaway masih berjalan... Cuma saya ada kekangan untuk buat promotion... Terlalu banyak yang nak kena buat... Moga dapat sambutan... Kalau takde sambutan pun saya tetap akan bagi hadiah pada yang join... Terhad 5 hadiah je ye...hehehe ;):)

Thank you.

Thank you juga pada yang 'like' page "Marya Yusof"... Maybe we can share any news, knowledge and some benefits in future. I'm social-type (easy going) and hate to be alone...  I know, in some occasion its good to be alone, for muhasabah diri dan sebagainya... but two ways communication is better... make me feel so good :):)

And I understand some people don't like to be 'friend' with the people that they're not even know... It's ok! And thank you again for 'like' my page... :)

Understand me, por favor.

Talk about friendship... Saya memang suka berkawan & setakat ni saya berkawan dengan semua orang... Tak kira siapa pun dia, apa baju dia pakai, umur berapa, kerja apa, jawatan apa, dari mana... Just in certain cases I have to be careful... You know, manusia ni macam-macam kan ;) :)

Here, in blogsphere (blogging world) I have a lot of friends... Sampai saya tak terkejar! Some of them I can feel the 'bond', kita boleh 'rasa' betul-betul perasaan aura keikhlasan tu melalui tulisan/komen mereka... Lagi-lagi yang jenis tak berkira! Oh, occasionally they make me having 'special feeling': guilty & terhutang budi! hehehe... Anyway, I love you all... Thank you for being a good friend of mine :)

However, when its come to real life, everything not that's easy... the relationship become so complicated & difficult to understand! Yes, I have to admit & I can't take it for granted... 

Saya cuma ingin difahami bahawa saya juga seperti orang lain yang ada life, sosial & masalah saya sendiri... Saya manusia biasa yang tak dapat memenuhi kehendak, setiap permintaan. I'm not genie in the bottle to fulfill every wish! Semua pun kawan saya, semua pun saya sayang...

Sesiapa yang benar-benar mengenali saya akan tahu betapa saya menghargai sebuah "PERSAHABATAN". Dan persahabatan bukan sekadar 'add' button 'friend' and 'approve'! It's not only about saying "Hello & Goodbye". It's means a lot...

Bloglist Cleansing.


Saya menghargai semua sahabat maya apalagi rakan-rakan yang kenal saya secara terus. Saya minta maaf kerana terpaksa me'remove' serta membersihkan 'bloglist' yang ada untuk memudahkan saya BW dan sebagainya... Lagipun, ada yang tak ber'update' up to one year! So, I assume the owner is no longer interested in blogging anymore. Semoga kita berjumpa di lain-lain sosial networking.

Business & friends. 

Pengalaman yang saya rasa semua yang ber'business' pun pernah alami... "Friend-friend' discount! The lowest as possible...hiks ;)

Dear my lovely friends, I have to be professional & fair to all... You're my friend & others also are my friends too! Please do understand... :)

Friends will never betray & back-stab their friend.

Please, I share because I care... Saya berkongsi bukan untuk memporak-perandakan hidup orang lain. You want, you take it. But, if you don't want... it's ok & peace no war! As simple as that... And please don't run because I'm not going to chase & force you dear...

Okeeyyy... Just seek & hide! hahaha :D Just kidding :p :)

I'm a Libran (Libra)! You can read how most Libran would react to their friends! Kena bezakan antara menilik masa depan & personaliti ye! Nanti ada pulak yang kata Haraaam...ops! :x

Bersahabat dan berkawan tanpa syarat adalah yang terbaik! Pahala & barakah adalah bonus bagi yang bersahabat kerana ALLAH! :)

Pengalaman baru.

Menerima jemputan dari sahabat untuk menikmati hidangan Peru yang tidak pernah kami rasai kerana faktor 'Halalan Toyiban' ;)

Mereka pernah tinggal di Malaysia, pernah cerita dulu di sini: Edisi Khas Merdeka Raya!

Aji de Gallina 
Arroz con Pollo 
Peruvian Causa de Atun 
Fresa con Chocolate  
Crema Volteada- Peruvian Caramel Custard
Jangan risau saya dah mintak resepi, insya'ALLAH nanti saya share kan ye! :)


Jazakallah khair... Gracias por las comidas estaba riquisssimmmma... Muy rica y muy deliciosa! :)b

Orang berbudi kita berbahasa, Orang memberi kita merasa... Unforgettable memory for us! :):)

Salah satu cara saya berlatih berbahasa Spanish adalah bergaul dan bercakap dengan mereka... dan ianya sangat membantu :)

Sebagai isteri seorang diplomat kadang-kala agak sukar untuk saya bersosial! Walaupun saya sedar suami saya hanyalah 'diplomat kecik' tapi biarlah ALLAH sahaja yang tahu segala-galanya...

Bersosial juga adalah hak kami dan kami bebas untuk berkawan & bersahabat dengan sesiapa sahaja... Usahlah mempertikaikan 'profesionalisme' dan sebagainya kerana kami tahu tanggungjawab kami as long it's not against the rules & laws... Terima kasih pada yang mengambil berat :)

Darah Melayu masih mengalir dan akan terus mengalir selama-lamanya... Fact!

Jamuan berjemput, datang berbalas... Adat Melayu memang indah... Persahabatan dirai seolah satu anugerah...

Spaghetti Goreng sebagai ganti Mee Goreng 
Jeruk Cili @ Chillies Prickle
Ni saya jumpa di China Town aritu... Kata hubby, pedasnya lambat sampai! Not up to my standard! Eksyen betul orang Melayu sorang ni...hehehe :p

Roti Jala
 50 pcs pun rasa nak fengsan buat macam manalah nak buat 150 pcs nanti ni...hiks... :p

Pisang Tanduk Goreng

Tiada yang lebih indah dari dapat berjemaah bersama-sama... Berkongsi cerita sambil makan-makan :)

Pie de Limon
 Buah tangan dari tetamu yang datang! Gracias hermanita Roxana & familia! :)

Bukan kedekut berkongsi resepi, saya pun dalam proses belajar lagi...hiks ;)


Kuah kari yang pekat... Favorite saya ni mamam dengan nasi panas-panas! Perghhh...melekat kat tangan seminggu! hehehe :D


Teh tarik pun ada! :)

 Thank you for reading...

Chau! :)

P.S. Suka, tak suka, benci, sayang... Setiap manusia ALLAH kurniakan naluri atau instinct dan setiap tindak balas seseorang pada kita secara lisan atau tidak, bagai gelombang yang boleh kita rasakan... Kita tidak boleh menipu diri sendiri apatah lagi orang lain... Jika ada salah saya, maafkan saya.


41 comments:

Nai @ TPJ said...

Salam. Yg penting, ikhlas... Org lain punya hati, bukan bidang kuasa kita, dear.. ;) peace no war...!

Kakcik Nur said...

"Bersahabat dan berkawan tanpa syarat adalah yang terbaik! Pahala & barakah adalah bonus bagi yang bersahabat kerana ALLAH! :)"

Kakcik suka dan setuju dengan kata-kata itu. :)

Mewahnya makanan, terliur kakcik... hehehe

eLL said...

mari terus bersahabat kak.

salam

umiyumi said...

Salam Marya,
wah meriahnya dgn makanan berbagai jenis dan yg sedap2. untung juga ya org kat sana suka juga berkawan dan jemput ke rumah. tak mcm org kat sini. tp mungkin sbb dia tahu kita tak boleh makan makanan dia hehehe..

IntaNBerliaN said...

saya rasa akak xda salah pe pun kak.. entry akak pun selama ni just cite psl akak kat sana je :-)

CaDLyNN said...

kak marya..

sile share resepi pls...
terliur tgk gmba..hehe

Mat Som said...

Assalamulaikum Marya
Semoga Lima dan seluruh Peru terus aman,dan suami Marya dapat bertugas dengan lancar, dan anak isteri dan para kakitangan semuanya dlm keadaan bahagia di negara org.

Itu saja ulasan saya untuk kali ini.Tkasih

QasehnyaRania said...

salam..
walaupon di mana berada budaya MElayu tetap indah di mata kan..

halalan toiyiban yang penting ;D

jgn lupa dah pandai nanti share resepi yer ;D

Anum said...

alhamdullilah

atuk said...

Assalamualaikum Marya

Iklas dalam berukhwah...Insyaallah diberkati oleh Allah

Acik Erna said...

assalam marya..acik setuju..bersahabat dan berkawan tanpa syarat..marya ikhlas berkawan tanpa mengira pangkat dan darjat..kalu ikutkan cik yang rasa malu..acik orang kampung biasa je..tapi keiklasan marya membuang rasa malu acik..terima kasih marya

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lebiu kat marya (^___^)

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

Ala Marya, biorkan jer mereka2 itu, buat jer cam Yong ni ha..." ada aku kisah "....hehe....
kalau pikior sesangat sebab nak jaga hati orang, kita yang merana nanti.
kita adalah kita, orang adalah orang, perjalanan hidup setiap insan berbeza. Apa kita buat adalah hak kita, cakap jer kat diri sendiri bagi hati kita sejuk " deme jeles la tu kat aku ". Bangga lah dengan diri ok..dan byk2 kan syukur dan sabar.
Ish....mengomel lah pulak...hehe..

norhidana said...

indahnyer satu ikatan persahabatan.... lg2 kalu dpt bersahabat berlainan negara tp ttp 1 agama yg sama... mcm best je sume makanan peru tuh... nk nyebutnye pun tergeliat lidah heheheh

Rai Ourkizuna said...

pie lemon sangat tempting..hahaha..

macam macam jenis kawan dalam dunia ni kan..saya syukur sangat berblogging sbb dapat ramai kawan.. biar pun cuma kenal di alam maya je..

Liyana said...

hai kak...lame x jenguk sini :)

Momma AA said...

Salam marya..

bertuahnya saya jadi kawan marya.. :)
ikhlas dalam perhubungan.. berbuat baik dengan semua x kira siapa pun, insyaAllah kita juga akan dibalas baik..


;)

Sue-Rya Qistina said...

tgk makanan tu semua rasa lapar pulak. hehehehe

Eye_nee said...

Maaf sis..lama tidak mengunjungi kamu...tidak seronok membaca N3 kamu kalau hanya sekerat jalan....Vertigo yg akk hidap menyukarkan akk membaca keseluruhan N3 kamu...cuma kali ni rasa tertarik sgt dgn tajuknya..perlahan-lahan akk habiskan juga membacanya...

Friendship tidak perlu ada syarat kan sis...segalanya terbentuk dari hati yg ikhlas berserta kejujuran yg tulus...Jgn pernah terfikir mengkhinati kerana lukanya biarpun sembuh parut masih tetap utuh kelihatan...perit nyilu dan kesakitanya kekal terpahat di ingatan....

:: Mrs.Eady :: said...

betul..berkawan,bersahabat la tanpa syarat..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui teruja tgk gmbr mknn tu kak oi..

Fai CeritaCinta said...

fai dapat rasakan hidup bermasyarakat kat Peru tu sangat best..!! tak pernah la kita kat Malaysia ni dtg rumah kwn siap solat berjemaah dgn tuan rumah. terasa sangat masyarakat sana sangat mementingkan tali persaudaraan sesama ialam... tetiba terasa teringin sangat nak ke sana,hehe (>___<)

maszull said...

assalamualaikum marya...berkawan biar seribu berkasih biar satukan seronok dpt kawan2 yg baik...:)

Mixed-family in da house.... said...

Hola Marya,
wah semua makanan nmpk sedap. Ada yg kelihatan mcm pulut kuning ya. Best kan dapat rasa new food? Dini suka sangat klu dpt try makanan orang/negara lain.
Ok sabar menanti utk Marya share resepi nanti.
Kat sana , sekolah x cuti hujung tahun yer?

Nor Salmi said...

Setuju dgn Marya.. Bersahabat dan berkawan tanpa syarat adalah yang terbaik. Iklaskan hati, sucikan peribadi, barulah ikatan persahabatan akan berpanjangan.

AmirFX said...

Salam... Hola Marya! NAmpak meriah jer makanan tu semua..

Mama2Q said...

salam sahabat :)

Hehe...bila berniaga, selalu mcm tu kan, org yg nak beli asyik nak mintak diskaun giler2...org yg jual kdg2 serba salah sbb itu kawan2...so be profesional mcm marya ckp tu...:)
Org yg nak beli tu, kalau tak mampu, dok diam2, jgn beli...jgn buat org berniaga susah hati, tul tak...

sebab tu saya tak pandai niaga ... :), takut selalu tak sampai hati....

BTW..bak la diskaun sikit...ekekeke....(gurau jer)

missSenget said...

roti jala..

lama sgt tak makan..!

pagi2 tgk gmbr mknn, ade hrpn tghari nnt bedal nasi banyak2..keh3..

wan nurul hezrina said...

pelik pelik lauk pauk tapi nampak sedap.terasa nak rasa jer kak..nyum nyum..pos kat aku cket kak oii..

akupun romovekan bloglist yang tak aktif mmg fening kepala ngan bloglistnie..tapi tulah kalau banyakk2 blog berat n payah nak bw

Puan Kutu said...

setuju semua statement marya tentang persahabatan..makanan nie semua nmpk sedap wpun nak baca namanya je dh tergeliat lidah sy.hihi

Nazayiena said...

Bestnya bila diberi peluang bersahabat dgn org luar yg baik hati.

izan mama mia said...

wah...makanannya....sdap nampak

mama_yayang said...

pie lemon tu nmpak sedap..i'm a pie lover..terliur tengok =)

Hanis Azla said...

indahnya silaturahim itu.. selalu seronok bila tgk hidangan2 marya buat tetamu.. nampak betul kesungguhan untuk merai tetamu.. bagusnya..

Nur-nba said...

Salam Marya.. Lama benar tak berkunjung ke mari. Pernah cuba baca blog daripada hp tapi tak boleh buka, tak tahulah kenapa..

Terima kasih atas kesudian Marya berkawan dengan Kak Nur. Setuju dengan pendapat Marya.. Dalam dunia ni, pelbagai ragam manusia kita akan jumpa. Tak salah berkawan dengan insan yang berlainan bangsa dan agama asalkan tahu menjaga batas2 yang disyaratkan dalam Islam.

Keikhlasan bersahabat memang akan dapat kita rasakan.. Aura positif tu memang akan terpamer dari gaya penulisan dan penceritaan di dalam blog. Teruskan berkongsi cerita dan ilmu dengan pembaca.

Moga Marya dan suami berada dalam keadaan selesa dan selamat di perantauan. Seronok membaca kisah dan pengalaman rakan2 blogger yang jauh dari tanahair. Jaga diri ye..

mama aryan said...

tetiba rasa lapar tgk gambar makanan yg banyak tu..
sahabat itu..tanpa berkata2 pun kita ttp rasa tenang bila disampingnya

Si Matatajam said...

Meriahnya juadah...bertuahnya dapat merasai pengalaman berharga di tempat orang..

ShimaSalleh said...

kenapa semua food tu nampak cantik dan meriah??? hihihihi...
Kak Mar tak dpt mkn durian crepe, u shud try strawberi crepe la pulok ye... Iman kan hantu strawberi hihihi. Resepi crepe bleh jenguk kat fb Azlita.. blog pun dia ada... Blog yg sgt cantik , full of fooooooddddd! :D

sal ya said...

salam... dah lama tak datang sini. makan2 mmg best. hehehe...

mama aini said...

ehem sayu pulak mama baca entry ni..thanks marya sudi jadi sahabat mama..semuga persahabatan ikhlas kita berkekalan selama2nya..insyaallah..biasalah dear..kita manusia biasa tak lepas dr melakukan kesalahan & kesilapan..itulah hitam putih kehidupan..

NEKCIK said...

salam Marya...just be yourself and do what you think is right!!! we can't please everybody!!!