Gracias!

Nov 8, 2012

Iman'ul Yaqin (The believe of Certainty)!

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera!

Hola a todos!

Muhammad Iman'ul Yaqin nama Iman sebenar... Dulu mula-mula nak letak nama Muhammad Iman Yaqin sahaja tapi masa hubby nak daftarkan nama tu kebetulan ustaz yang sama masa menikahkan kami dulu ada di situ juga... So, hubby tanya pendapat ustaz tentang nama ni... nama ustaz tersebut Ustaz Manas!  :)

Ustaz Manas bagi cadangan ditambah 'ul pada pertengahan nama anak menjadi  Iman'ul Yaqin yang bermaksudnya Percaya (Yaqin) dengan Ketentuan... Semoga Iman membesar menjadi seorang Soleh yang tahu tujuan dan makna hidup. Yaqin akan takdir ALLAH atas dirinya adalah yang terbaik. Believe everything happens for a reason! :)

Dulu-dulu kami panggil Iman - Yaqin, oh saya suka panggilan ni! Tapi dari baby malah sejak dari dalam perut lagi kami dah panggil-panggil dia Iman so, sampai arini panggil Iman... :) :)

Iman dalam Bahasa Sepanyol lain pula maknanya... Iman bermaksud magnet atau tarikan... Yes, Iman always attract others! hehehe ;):)

Perkembangan Iman :)

 Lepas elok dari demam, selesema & batuk yang berpanjangan tempoh hari, Alhamdullillah selera makan dah kembali macam biasa... Iman memang bukan pemakan orangnya, makan sikit tapi ulang-ulang... kecik & halus macam kami masa kecik-kecik dulu jugak...hiks ;)

Bulan lepas ada rezeki lebih sedikit babah dengan baik hati belikan Iman set Lego! Sebab? Ingat tak hadiah hari jadi yang ke 3 dulu? Hadiah 'Blocks' tu memang menjadi mainan kegemaran dia! :)


Tambah dengan set 'Cars-Lightning Mc Queen & the gangs!' sekali :)

Hari-hari dok repeat cerita 'Cars' sambil main Lego sampai nak boleh hafal skripnya... Kaaaachow! Kachika! Kachika! ahaks :p


Kami dah stopkan dia isap botol air 'chong'! Sebab dah nak masuk 4 tahun eloklah dia minum dalam cawan je tapi dia tetap takmo... Nak jugak botoi yang boleh dia peluk bila tidur! :)

So, saya belikan dia botoi ni ler... comelkan :) Ok, ini dia yang pilih!

Semua pun dia nak pilih sendiri... pakai baju pun dia pilih, kasut pun sama! Dan dia tak mahu pakai uniform sekolah pun! =='

Cerita sekolah Iman, minggu lepas ada perjumpaan ibubapa dengan guru. Nama teacher yang jaga Iman, Guadalupe namanya... Dan teacher BI pulak, Sandra!

Komen dari kedua-dua cikgu ni so far,  memerangsangkan... Iman sekarang pergi sekolah pun nampaknya dah pandai bawa diri... Siap boleh say bye & bagi flying kiss pada saya! Huwaaa... mula-mula tu rasa macam kehilangan jap! huhuuu... Tapi takpe tanda Iman dah besar kan :)


Kadang-kala teacher bagi bawa balik 'homework' untuk Iman & kami buat sama-sama...


Kata teacher, Iman sangat-sangat tekun bila disuruh melukis, mewarna, menampal & etc. Kami memang dah lama perasaan yang dia memang 'preoccupied' bab-bab painting & melukis ni... Dan dia suka buat binaan atau origami ciptaan imaginasinya sendiri... :):)


His homework with parents participation :)


Iman memang manja... Masa untuk ada adik! Insya'ALLAH...doa-doakan buat kami :) ;)

Iman masih fasih berbahasa Melayu... Di sekolah, Iman faham apa yang orang kata, las maestras & los amigiutos! Cuma, orang sahaja yang tak faham apa yang dia cakap...hehehe... Baru 2  bulan setengah bersekolah, kami juga tak meletakkan harapan yang tinggi untuk dia fasih berbahasa Spanish apatah lagi berbahasa Inggeris...

Sekali-sekala terdengar juga dia menggunakan kedua-dua bahasa itu... by accident! Untuk dia saja-saja bercakap kedua-dua bahasa itu dengan kami memang agak sukar...

Tapi, maestra kata Iman learn so fast/aprende muy rapido! Alhamdullillah, kami harap Iman tak stress & belajar mengikut kemampuan dia... Dan bukan untuk memenuhi kepuasan hati siapa-siapa :)


Hasil lukisan Iman & umi berpandukan gambar yang umi beli dulu :)


Mi pera! My Pear!


Sekolah Iman pun banyak buat macam-macam eksperimen... Ada banyak hasil karya Iman tapi ni salah satunya... "Mi huevo sin cascara".

Nanti umi upload sikit-sikit gambar hasil karya Iman... insya'ALLAH next-next entry... Sekarang ni masa amat terhad. Nak BW pun tak sempat. Apatah lagi nak menulis entry.

Nanti bila Iman dah besar, dah balik Malaysia bolehlah baca balik & senyum-senyum :):)

Terima kasih pada yang sudi baca! :)

Besitos!

P.S. Alhamdullillah, sakit perut 2-3 hari lepas dah ok! Penangan minum banyak sangat Purple Corn @ Chicha Morada! Lebih setengah botol habis untuk saya seorang...hehee




34 comments:

blog-tips-kurus said...

bertuah Iman dapat peluang belajar di luar negara.

*betul ke name dia Guadalupe??

Acik Erna said...

assalam marya..lepas setahun iman bersekolah..mau ibu iman pun tak boleh faham apa yang iman cakap..he he..iman kan budak bijak dan cepat dapat..tak pe nanti ibu pulak belajar dengan iman..harap marya dan keluarga sentiasa sihat dan dilindungi di negara orang

Khairul Abdullah said...

Aah la Marya, at his age..his artwork is so good. Bravo!. Terus galakkan dia yer.

Mixed-family in da house.... said...

Marya,
owh sungguh comel dan bermakna nama Iman'ul Yaqin. Dini suka...hihihi.

Nampaknya Iman ada bakat arkitek, suka melukis dan main blocks........

InsyaAllah ada rezeki nanti Iman dapat adik ya......doa utk umi dan babah tau.....

*****nanti mai Penang memang wajib ler mai rumah dini.......tapi pejam mata berselerakan.....hikhikhikhik

BrightEye said...

Assalamualaikum,

dh lama BE tak singgah blog akak.. Sedap nama penuh iman.. so arabic name.. Hope he'll become the trustful n' soleh to his parents and his future..amin..

eLL said...

insya allah,

lovely name imanul yaqin.

woahhhh cars! saya pun suka...

Kakcik Nur said...

Assalamu'alaikum Marya.

Dah ada tanda ke Iman bakal dapat adik? :)

Cikgu Ma said...

moga iman jadi anak yang soleh dan bijak ^_^

Nens Collection said...

salam kak marya..;)

boleh jd slim ni kak marya kalo asek g toilet ni..hehe..

set lego tu mmg nmpk best sgt..dh bertambah dh pon koleksi lego iman..mainan yg menguji imaginasi berfikir ni..bagus lego ni..botol susu pon comel la..hehe..

hope iman boleh kuasai english + spanish b4 balik mesia kan kak..suker sy bila tgk anak2 melayu boleh kuasai byk bahasa..kalo nens,english pon terabur..huhu

semoga kak marya sekuarga sihat2 selalu ye kt sana..;)

saniah said...

Kreatif ni imanul yaqin ni...:-)
Jgn lupa stimulate kedua dua belah otak nya..biar balance kreativiti n logic nya :-) bijak iman ni.....hemm

Aishah Jahirah said...

budak2 mmg fast learner...kecik2 dah ada pengalamaman di negara orang iman ni...:)

:: Mrs.Eady :: said...

sweet iman~

Kakzakie said...

Betul dah sampai masa Iman punya adik. Kakak doakan Marya.

Semakin cerdik dan pandai berkawan itu yg dia seronok utk ke sekolah

mamavogue said...

Assalam Marya Sayang,

Kalau bole mmg nak catat satu2 segala aktiviti dan perkembangan anak kan.. Iman dah besar, dah nampak independent :)

Pengaruh tv dan sekeliling memang susah nak elak, dan makin bertambah tanggungjawab kita untuk buat si anak membezakan mana yg bole diikut dan mana yg tak boleh.
Utk Hakim pun mamavogue dah pilih2 kartun mana yg dia bole tengok, mana yg tidak..

ieda said...

duluu akak suke nama iman nie ..sedap dan sejukk je utk dipanggil .. ingat dpt lagi anak lelaki .. leh letak , sekali dah x boleh ekeke ..soo pendamkan aje ;)

alhamdulillah , perkembangan ank2 nie berbeza2 kan .. ada minat membaca ada minat macam nie .. ok lah kalau ia membantu iman utk berjaya ..

cantik lukisan iman , x sabar lak nak tgk hasil kerja tangan iman lagi ;)

maszull said...

assalamualaikum marya...seronoknya Iman banyak Lego utk mainan die n pandai juga melukis yer...:)

ShimaSalleh said...

Aqil makin berisi.. pampes XL pon ala2 dah sempit wuwuwuwuwu...

Nafira usof said...

Salam Marya..

sedap nama Iman~ maksud pon baik2 jer..
dah besar dah Iman.. makin hensom dia.. My Anis pon masih pakai botol tau.. tapi minum susu masa nak tido jer lah.. pernah ajar dia minum susu pakai cawan.. tapi dia minum sikit jer.. kalo pakai botol 8oz pon sekejap jer dia minum.. so, hubby suh bagi botol jer..huhuhu

Rajin iman buat homework.. tekun jer dia.. hehehe

Daddy Ziyyad said...

ahahahahah..Iman boleh geng dgn anak anak saya...Saya dah naik jemu asyik di ulang ulang kat TV, kat tablet cerita Cars 1 & Cars 2 !! hahahaha...Saya pun dah naik hafal skrip Lightning McQueen & Mater tu..wakakakakakaka

fuad ansari said...

cuma sy kurang pasti pada tanda ' bila mengeja imanul yaqin.. sy selalu menggunakan tanda ' untuk membezakan huruf alif dan 'ain je... seperti alhamdulillahi robbil 'alamin...

ke fahaman sy salah erk...

p/s: sekadar bertanya je.. tak bermaksud apa2... tapi yg penting sebutannya betul kan.. dan maksudnya pun baik.. mesti bila besar nanti iman gembira sbb dia punya nama yg baik..(",)

Izza - Jiejah said...

salam singgah . iman soo cute ;-)

m.u.l.a.n said...

takpe iman, slow n steady.. umur2 ni utk main2 lagi..

take care marya..!!

wan nurul hezrina said...

merah punpayahhhhh sangat sangat nak berpisah dengan botolnyer

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

iman nampaknya sgt berbakat hal-hal berkaitan painting! mungkin bakal jd arkitek x ni hehe

Jemari_Suri said...

time ni tengah seronok tau sbg parent..tolong colours sama dia org..tolong tulis pun ada...sbb tak larat nk tulis...hihi

**alhamdulillah marya dh sihat..

Puan Kutu said...

aiman bkn saja comel,tp bijak..:)

seronok iman dpt belajar diluar negara, bergaul dengan lainh bangsa ,dpt belajar byk bahasa,n yg paling best punya ummi n babah yg memahami.

sy doakan semoga iman cpt2 dpt adik..:)

wan nurul hezrina said...

salam kak mai..aku barujer baca komen ko..bz bangat..hehe ko nak tukar banner?mana banner blog ko?ok gak kalau nak letak banner kelambuker banner blog aku?tak bape nak paham hehe.ko nyer banner yang mana kak?alah aku nyer uv pun bukannyer banyakpung.huhu

Ema Blog said...

wow, iman yg lukis buah pear tu ke? memang kreatif...

tukar banner? boleh-boleh..tapi nak buat camana yer..ema bab gini tak berapa nak pandai..hehehehe

Nor Salmi said...

Cantik nama Iman.. cantik juga maknanya.. Moga Iman menjadi anak soleh.. yang membahagiakan mama & papa duia & akhirat..
Pssttt.. dh ada tanda ke Iman nak dpt adik??

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya!!!
dah xterkata.. windu sangat... windu kak marya, windu iman, windu cerita2 kak marya (^___^cepat anak2 membesar kan? is doakan iman dapat kawan baru yang boleh main2 sekali kat umah.... amin (^___^)

mama aini said...

ehem sedapnya nama iman..semuga iman menjadi ank yg soleh..amin..mesti iman seorg kanak2 yg bijak..

sal ya said...

tu la... tngk syllabus tmpt nak hantr budak berdua ni next year. blh tahan jugak.

de engineur said...

He's very cute and he's going to be a handsome guy later!

IntaNBerliaN said...

bagusnya iman ni... budak pandai!! bagus budak2 yg sk berimaginasi ni... :-)