Gracias!

Nov 13, 2012

Short Essay in Spanish: Quien Soy Yo?

Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera!

Selamat Deepavali buat kawan-kawan yang beragama Hindu & selamat bercuti buat rakan-rakan yang lain yang mana ambil cuti 'tersepit' harini...hiks ;):)

Haritu kan dalam class Spanish kami diarahkan buat short essay, closed-book & spontan! Hahaha... poning kepalo den sokojap! Masa yang diberikan 15 minit tapi nak dekat sejam lebih tak siap-siap! kekekek :p

No tengo idea! Takde idea! Uwekkk... alasan :p ;)

Tajuknya: Quien Soy Yo? Who am I? 

Kalaulah bahasa Melayu, dah lama kasi goreng sampai hangus! hehehe ;)

Ok, ni essay saya! Budak tadika pun lebih bagus kot! hehehe ;):)

Hola! Me llamo Marya! Yo soy de Malasia. Soy musulman.Yo vivo en un apartamento con mi familia en Lima, Peru. Me apartamento cerca del Parque el Olivar. 

Yo tengo un hijo se llama Iman. Mi esposo trabaja en la ******. Yo no trabajo. Yo soy ama de casa. Antes yo trabajo el L****. Yo soy ******.

Yo una alta persona, no muy delgada y no muy gorda. Yo no muy seria persona. Pero, yo soy una persona graciosa, feliz y alguna vez una persona comica.

Me gusta cocinar, leer novela comedia romantica y escriber diaria. Todo dias, yo llevo mi hijo a la colegio en la manana a las nueve.

En Malasia, yo tengo una casa. La casa es pequeno pero bonita. Me extrano mucho de mi paiz porque todo mi familias y amigos alli. En el fin de ano yo, mi esposo y Iman deseo regresar a la Malasia para vacaciones y visitar de las familias.

Bayangkan hampir 1 jam lebih ni je yang terlintas kat kepala saya! huhuuu... Saya ngaku masih belum fasih berbahasa Spanish tapi kalau setakat nak pergi kemana-mana (dah lepas naik bas sorang-sorang! Yeay!), untuk tawar-menawar, nak order itu ini...insya'ALLAH dah boleh walaupun broken! Main belasah je... Asal orang faham... :D 

80% penduduk Lima ni tak tahu berbahasa Inggeris jadinya nak taknak kena juga bercakap & belajar bahasa ni! 

Seronok! Belajar bahasa memang seronok! Sekarang ni pun kadang-kala tersasul cakap bercampur-campur dalam rumah ni! Sampai angkat telefon pun, kalau ada yang nak promote apa-apa boleh pulak cakap, "Yo no comprendo! No entiendo! Habla ingles, por favor?" - Saya tak faham, I don't understand! Cakap B.Inggeris, please? hakhakhak... patutlah orang tu tak henti-henti bercakap! ngee~ 

Oklah, dah malam time to sleep! Iman school esok! 

Chau mamito & papito!

Besitos! Muahhh :*



26 comments:

Anum said...

suka entry sis

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

bebelit lidah is baca (^___^)
kot nak ada alih bahasa (^___^)hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

takpe takpe, lama nanti mesti fasihkan. best bila kita tahu berbahasa lain dari bahasa inggeris, satu kelebihan tu

Ema Blog said...

memang susah..nak baca ayat kat atas pun cam dah terbelit lidah ni..hehehe..

p/s : dah hantar link utk banner tu ke?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam marya.Apa kabar?lama xsinggah kat sini...baca pon dah mcm trgeliat lidah:)
Tp mmg bagus klu kita tau lain2 bahasa....bonus tuh!

Kakzakie said...

Hihi... Marya kakak dok bacalah juga sambil tu senyum membayangkan kakak pun pandai cakap Spanish.

Balik M'sia kelak bolehlah buka kelas pulak..

Kesuma Angsana said...

bagus juga tahu byk bahasa nikan!

mama ju, said...

Mama bayangkan Mar tgh ckp Peru dgn loghatnya sekali...waduh...
Selamat Maal Hijrah.

norhidana said...

terkehel lidah ni nk membaca karangan bahasa sepanyol nih... adududu...

Sidratul Muntaha said...

base perancis aku lama dah berkarat..
yg aku tahu
Bonjour.
je M'appelle Ida Rahayu..
tu jelah..
tpi mgm best la belajo base asing ni..
nak2 lidah jawe mcm aku
tunggang terbalik
base english pun boleh failed..

Nafira usof said...

Salam Marya..
ok dah tu.. janji lepas nak cakap yang basic2 pon dh kira ok.. tapi kalo minat mmg boleh belajar betol2 sampai fasih.. silap2 boleh jadik cikgu dan ajar kami2 plak.. hehehe

mala said...

terror tu spanish!

maszull said...

assalamualaikum marya...bagusnya bila balik Malaysia nanti dah tahukn...:)

Mat Som said...

Assalamualaikum, Hola María ...
Wow ... es fluido en español.

Seronoknya dapat bercakap dgn pelbagai bahasa.

Saya percaya sedikit masa lagi Marya akan menulis pelbagai novel dan buku yang boleh dipasarkan di seluruh dunia.

Nak menulis dalam bahasa Melayu pun, pasarannya terhad, kerana orang kita tidak mahu isu-isu yang berat. Mereka lebih suka membaca cerita pontianak, saka, dan kisah cinta.

Semoga Marya dapat menghasilkan buku-buku, atau novel yang setaraf dgn karya Hamka, Pramoedya Ananta Toer satu hari nanti.

Insya Allah Marya.
Selamat maju jaya.

m.u.l.a.n said...

tak lama lagi mesti lancar nanti tu.. seronok dapat belajar bahasa asing ni kan..

Lesung Batu said...

as salam..lama sy tak singgah sini kan..seronok dgr marya cite..bes kan dpt belajar bahasa spanish..bole terpele'ot klu kena kat sy nih..hihi..

azieazah said...

Masuk kandang kambing, kan? Mengembek la, tapi jangan sampai tak mandi plak eh? hahaha

mama aini said...

mama aritu sibuk sikit..buatkan hantaran majlis perkahwinan blogger baru arini dpt BW..untung bila pandai banyak bahasa.. :)

Dkna Abza said...

huhuu..best kan kalau dapat belajar bahasa negara luar :)

satu kelebihan tu kak..

Ibuhani said...

Tu kira berabuk gak tu sbb dh boleh tulis lebih dr 50 perkataan......hehehe.....congrats sbb dh pandai tulis karangan dlm bahasa dia org!

Yunus Badawi said...

Illamo Marya,

Bolehlah jadi guide kami kalau kami nak pergi Barcelona atau Madrid tengok bola .... ngeeee

Daddy Ziyyad said...

Adakah pronounciation nya sebijik sebijik ikut ejaan macam kita sebut ejaan dalam bahasa Melayu?

Puan Kutu said...

dah boleh tulis esei dah kira sgt mabeles la tu...syabas!hehe

sal ya said...

at least ada jugak essaynya kan...

Hanis Azla said...

salam marya.. wah.. kalau dah boleh buat essay tu kira dah terorlah tu.. congratulation.. yg akak tahu por favor aje.. he..he..

ShimaSalleh said...

tergeliat lidah... bahsa jawa pun tak khatam2 hihihi