Gracias!

Oct 1, 2012

Dah setahun??! Setahun lagi... :)

Assalammualaikum...

Hola a todos!

Lamakan tak update... ada yang rindu tak? keh3... *Ferasan* ;):)

Harini Iman cuti school 2 hari, Isnin & Selasa... One-off Public Holiday katanya due to Third Summit of South American-Arab Countries (ASPA) kat Lima ni... Uih...ramai gaklah Pak Arab kat sini dok jalan-jalan kat bandar semalam...hehehe... Polis pun merata-rata buat rondaan... Kat Masjid pun... Semalam Menteri Luar Negara Palestin bagi salam pun saya tak kenai... hahaha... Teruk betui kan ;)) Kalau tak boleh juga snap, posing, posing amik gambar...hehehe ;):)

Ok, stop melalut... Apa pun, hubby kena juga pergi kerja sebab tak boleh cuti lor... :( 

Nak story & nak catat kat sini, 27/9/2012 beberapa hari berlalu genap setahun kami meninggalkan tanahair Malaysia... Bermakna setahun jugalah kami tidak melihat wajah mak, mil & ahli keluarga yang rapat yang lain secara 'live' walaupun keluar kat Rancangan MHI TV3 Raya haritu... sobs... sobs... :'( 

29/9/2012 yang lalu juga genap setahun kami hidup diperantauan... Meninggalkan bumi Malaysia dan meneruskan kehidupan di bumi asing, Peru... Asingnya seperti hidup di hujung dunia yang jika dikorek tanah dari sini maka tembuslah hingga ke Semenanjung sana... Wah, kelass tak ayat! hehehe :)

Setahun juga saya memegang gelaran yang mulia, Surirumah Sepenuh Masa di dalam bahasa Inggeris dipanggil Full Time Housewife dan dalam bahasa Espanol, Ama de Casa! Gelaran yang mana satu ketika dulu amat saya tak suka... Takde standard lah kononnye...hehehe... Yelah Surirumahkan tak boleh nak pakai baju glamer-glamer, tak boleh nak touch-up2, nak pakai heel.... Gile ke apa nak pakai heel dalam rumah...hehehe... Tapi sebenarnya boleh aje... Untuk hubby kita kan... Boleh gitu-gitu...ahaks! *wink* ;))

Bermakna setahun juga saya bercuti tanpa gaji... Ya ALLAH, peluang begini bukan semua orang boleh rasa kan... Kadang-kala timbul juga kerinduan untuk kembali bekerja... Jumpa kawan-kawan... Gossip-gossiping! Ops! Sekarang dah insaf...hehehe ;):)

Dalam lama tak update tu saya doklah belek-belek entry lama-lama... Tetiba rasa sakit perut... rasa geli kat telinga, nak rasa muntah pun ade... eeeeeiiii.... tak suka nak baca... macam Yo Oo Oo je... Rasa nak delete pun ade... hahaha ;D

Tapi, takpelah buat kenangan... Tak sabar nak tunggu setahun lagi... Nak balik Malaya oooiiii... Rindu dah tak tertahan ni... Doakan kami... Next year, kami nak balik... nak balik... Dah buat list apa nak 'export' & 'import' dari sini ke sana, dari sana ke sini...ssssshhh rahsia...hehehe... walaupun beg tak cukup besor... hakhakhak... ;))

Macam mimpi setahun yang berlalu... Kerana kasih & sayang aku turutkan... Kerana kutahu syurgaku di sini.... Bersamamu... Hubby :):) Big apple for you ♥ ...muaaahhhhhh... 
(Puji mau lebih, Oktober nikan...*wink*wink*) ;))


 Macam tak lengkap entry tanpa gambar... Macam mamam nasik tanpa lauk...hehehee... Tepek jugaklah gambar ni kat sini... Sila abaikan jerawat batu tu ye...tak reti nak edit bagi nampak flawless... Dah memang gitu kulitnya.... Bertambah umur sudahhhh...hehehe :))

Oklah, besitos a todos! xxxxxxxx

Chau :)

P.S. October is coming! Aiyooo... October already lah... ;):)





55 comments:

Kakcik Nur said...

Assalamu'alaikum Marya...

sekejap sahaja masa setahun itu berlalu, kan? Bila balik ke Malaysia nanti, Iman dah pun jadi anak teruna yang kacak dan cerdik. :)

susumanis said...

salam beautiful marya, time flies kan, cepat betol masa berlalu, ni dah 4th q of 2012, semoga kita dirahmati Allah swt walau dimana kita berada..aamiin..balik malaysia roger ya, bole kita minum tea tarik n citer citer..insyaAllah :))

Nai @ TPJ said...

Salam.. Yeay ^_^ Dah nak balik Malaya...! ^_^
Pejam-Celik2 Iman dah kena bid farewell kat kwn2 skolah..
Caiyok2 sister! xoxo, Nai @ TPJ.

Anum said...

sweet sis

inazamri said...

sethn dah berlalu...takpe sabar lg sthn je nak balik Malaysia..pejam celik tup2 dah ada ditanahair nnt.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

best ape cuti tanpa gaji..
teringin saya tau, tp apekan daya..
tade tujuan nk cuti gitu.. heheheh

best jugak duk tempat org skali sekala..
tp bab rindu merindu kampung halaman tulah part plg payah kan..
apepun, sabarrr ajelah!

♥MAMASYAZA♥ said...

lagi sethn, berjalan puas2 kat sana, tengok negara org, bestkan

BrightEye said...

Assalamualaikum..

lg setahun k.marya alik ke tanah air ye..? Bila dh alik malaysia mesti rindu kt Peru lak..hehe (ada ke..?)

Anyway hope u'll enjoy in Peru for 1 more year.. bukan senang nak jln2 di negara orang lama2..BE duk OZ selama 5 tahun pun tak puas..heheheh

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

rindu lah cerita dari peru !!

yeay setahun ajer lagi...pejam celik pejam celik dah muncul 2013.....

enjoy Peru sekarang Marya, sebab nanti balik Malaysia sure rindu Peru dan Gloria! Kihkihkih

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

Cek cuba korek tanah tu sehari sengah meter ker....kalau setahun dah berapa km dapat tu kan....mana tau...kalau tak dapat sampai ke semenanjung pun kot2 terjumpa gemstones....kayooooo......hehe....suker jer akak bab2 menyakat ni...

missSenget said...

salam kak..

mohon kirim pakwe peru sorang..

keh3..

Acik Erna said...

assalam marya..bila dah mula bekerja nanti marya akan rindukan jadi surirumah sepenuh masa pulak..macam tu la selalunya kan

setaun tu tak lama marya..sekejap je rasantya masa berlalu

wardah @ fie shah said...

Salam Marya, semoga terus happy di sana! Berapa lama you kt sana ni?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

29/9 tu tarikh besaday zikry hehe

kesian kan surirumah..seme org x suka gelaran tu sbb mcm x glemer..dan org suka nk pandang rendah kt surirumah..apa kata kita mintak istilah surirumah diupgrade biar lebih glemer sikit hehe


p/s: sori lama x singgah..bizi giloss..ni pon curik-curik bc entri marya haha

Kakzakie said...

Mujur dapat ikut en hubby ke sana kalau tak tak ada peluang merasa jadi surirumah sepenuh masa. Next year dah balik dah kena kerja balik.. mana tahu iman nak adik dapatla cuti itupun 2-3 bulan je.

Nens Collection said...

ooo..sy igt akak mmg duk sana x balik malaysia dh..hehe( ayt kasik panas)..ekekeke

alhamdulillah kan..setiap permulaan ade penghujungnya..moga cepat2 leh balik malaysia kak..

nnt ade rezeki leh jumpa2 kan..;)

saniah said...

Balik malaya nnt update kisah kat opis la pulak....alaa terputus cerita dari peru...:-)
Atauuu mungkin ke negara lain pulak kot? Hehe pandai2 je akak ni kan...yg tuan badan dah rindu sgt3 dgn ibu n family kat sini...saje usik kamu dik..
Sabarla utk sethn je lg :-)

ka . ka . mim said...

pejam celik pejam celik, dh setahun.. nnt balik jgn lupa souvenir dr peru k... hehehe

mak encik | SZ said...

salam marya ....

Alhamdulillah, bukan mudah nak buat keputusan tinggalkan sementara kerjaya kita kan ... apapun tempat isteri mmg di sisi suami, sedih la kan dok berjauhan ... apapun hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri kan ... :)

mama ju, said...

Salam sejahtera,
Diam tak diam dah nak tahun baru!
Gambar tu cute sgt, cantik letak kat wall.

Mummy Chubby said...

As salam... what happen in october? he he he... semoga marya happy hidup diperantauan ye.

:: Mrs.Eady :: said...

so sweet :)

mama aini said...

assalam marya..sekejap je masa berlalu kan..ia dear..tempat isteri disis seorg suami..semuga kebahagian jadi milik marya & family selama2nya..insyaallah amin..ehem bila balik malaysia nanti bolih lah mama jumpa marya kan?.. :)

Daddy Ziyyad said...

so means that awak kena tunggu total 2 tahun baru nak balik Malaysia? lama juga tu...balik aja lah time raya haji ni nanti..ekekekekeke

KhaiRin : anies said...

xpe..nnt da smpi ms nyer rs kejap je ms berlalu..
p/s blk mesia nnt ttu dah ber4 kn? heheheheh jgn mrh..

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya~
dah setahun ek? sekejap jer masa berlalu..
bercuti tanpa gaji.. salah satu pengorbanan yang mampu Marya buat.. tahniah~

sweetnye gambar tuh.. sweet sgt2!! :)

Khairul Abdullah said...

Happy 1st Anniversary Marya. Semoga pengalaman setahun itu membuatkan diri terus tabah serta mudah untuk mengharungi cabaran setahun yang akan datang. All the best to you and your family :)

ShimaSalleh said...

pejam celik pejam celik...
ehhh dah balik malaysia semula... keje en.Nazri habis dah.. time tu mula la rindu Peru kan! kan! ;p
I wonder... entry utk iman dulu tu kan... good news tu bukan KakMar berbdn dua ke???? tetiba tau teringat entry tu mcm tergantung jap! *_* hihihi...

syiela said...

sekejapkan dah setahun dah.. pejam celik pejam celik dah habis setahun lagi :)

Ema Blog said...

As Salam,

Sekejap saja masa berlalu...pejam celik pejam celik..

bila balik Malaysia nanti..adakah nama blog still sama...

maszull said...

assalamualaikum marya....sekejap jer masa berlalukan dah setahun berada di negara orang moga bersabar hingga tahun hadapan dan akan kembali ke Malaysia semula...:)

Rumah Kuning said...

comelnya pic bertiga beranak tu.

norhidana said...

cptnyer masa berlalu kan... pejam celik pejam celik dh setahun kn.... msti dh banyak dpt pengalaman masa duk kt sana

Cikgu Ma said...

tak pe kak..cuti tak bergaji pun janji ikut cik abang ke mana saja..kalo saya pun nak..hehehe...


moga semua selamat...gunakan masa kt tempat org sepuasnya kak....

Mariambebakar said...

Salam dear,
Memang rindu nak dengar cerita dari peru.. Rasa dah lama betul Marya tak menjelma..

Takpe, Marya merantau di tempat orang, masa adalah penentu kepada kehidupan.. Nanti Marya akan berpeluang balik ke tanahair lagi, Cuma bersabar pada masa saja :)

Kalo mummy bercadang nak bercuti ke peru ada disediakan penginapan free ke?..hahaha

Mamasya said...

Aslmkum Marya.dah sethn...pasti tak terasakan...kejap masa berlalu, dah boleh nak balik cuti....akk hari tu ngam2 je cukup tempoh layak bercuti, terus balik cuti...hi..hi. cuti tanpa gaji...pengorbanan kita sbg isteri utk berada disisi suami, ikut kemana pergi.akkpun dah 2x ambil unpaid leave, ada yg tanya tak rugi dr segi kerjaya...kerja no 2..famili no 1 .

eLL said...

salam kak, kalo akak kerja di malaysia sekarang, setiap hari kita boleh jumpa kan~

Hanis Azla said...

mmg peluang yg diperolehi satu peluang yg indah.. dpt share pun dah rasa seronok.. setahun dah berlalu.. semoga setahun lagi yang perlu dilalui akan dipenuhi dengan segala kebaikan dan kebahagiaan hendaknya.. take care marya..

Norhafizah Bt Abdul Halim said...

Salam..darling marya yg cute mute..walaupun dh msuk 3 series ttp sweet gitew.i loike..:) marya..fyzz lately so bz la..dh la tak baper reti guna hp adroid2 nih..nk update blog pun jadi huru hara n amik masa yg lama..huhu..btw..tak sngka kan.dh setahun..dn rasanya dh setahun jugak fyzz knal marya...emm insyallah nnti marya balik Mysia mana tau ada rezeki kita berjmpa kan..btw take care..:)

Mat Som said...

Assalamulaikum Marya

Tahniah, kerana melewati masa yg cukup terisi.
Ramai insan yg ingin menjadi seperti Marya
Memiliki segala impian spt sekarang.
Mensyukuri nikmat Allah, dan Dia akan
menambahkan lagi kurniaNya
FB,Twiter dan Blog mendekatkan Marya dgn kawan2 lama dn saudara mara yg ditinggalkan

Hazmin Hamudin said...

Lama jugakkan tak jumpa family... Dua tahun baru boleh balik Malaysia dan jumpa family.

Nor Salmi said...

Salam Marya..
Agaknya akak sorang je kot yg suka sgt nak jadi surirumah sepenuh masa.. Tapi apakan daya, hajat tak kesampaian..

Sabar ye kerana perlu menanggung rindu utk setahun lagi..

Mama2Q said...

opsss....jgn delete post2 tu sume...balik malaysia nanti sure teringin nak godek2 balik kenangan di Peru plak...silap2 rindu kat peru nanti!

Aishah Jahirah said...

merasa pergi negara org walupun jd suri rumahkan...heheh...setahun je lagi,pejam celik pejam celik tgk2 nanti dah balik malaysia tanah air tercinta...:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is dah datang menjenguk dan akan berada di blog ini buat beberapa minit (^____^) ubat rindu nak komen

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah setahun, cepat je masa berlalu kan kak marya (^___^) moga sentiasa diberkatiNya (^___^)

nanti balik malaya, jangan lupa jenjalan kat perlis (^___^)

SangRatoo said...

As Salam Marya...
seronoknye die nak balik kampong..hehhe..sekejap je kan setahun tu..ibarat kite lepas bersalin pun..sekejap je besar anak tu..apa² pun..semoga dipermudahkan segala urusan Marya nanti ye...muah muah :*

Telor Power said...

jgn sedey2.....

bila balik malaysianya.
mcm mana lah rasa hidup di tanah air orang yg berlainan budaya ye sis?

sal ya said...

nanti dah balik malaysia and start kerja rindu pulak nak jadik housewife.

ieda said...

alhamdulillahhh
dah rejeki mayra kan ..
alhamdulillah ikut hubby , merasa juga jadi perantauan ..
seronok .. nak2 bila raya ..
kalau dpt balik lahh

kejap je tuu dikk
kejam cilik dah setahun dan setahun layie ;)

KakNi (CikNi Ahni) said...

diam tak diam dah setahun ye marya.... sekrg pun rasanya marya dan family dah boleh adjust kot dgn kehidupan kat sana. biasanya saya perhatikan, kalau dah biasa dok oversea ni, mesti lepas ni nak duduk oversea jugak... apa2 hal pun take care ye marya

Ibuhani said...

Nak balik dh ye.....jgn lupa email tau.

wan nurul hezrina said...

setahun lagi batru alik??huhu lamanya..ko alik terusker ko alik kejapjer??btw jumpa aku alik nnt kalu sempat arr..hehehe..

ala pic ko tuh mana nampakpun jerawatnyer,..suka tgk!

IntaNBerliaN said...

setahun tu rasa macam lama sgt lagi tu... mesti akak dah rindu dgn masakan mak kan.. :-)

Nur-nba said...

Salam Marya.. Sedihnya bila tahu dah setahun Marya tak balik Malaysia.. One of my friend pun migrate ke London ikut suami dia. Itulah dia pengorbanan...

Kami doakan Marya dilindungi waktu di perantauan. Jangan la delete entri2 lama ye. Akak belum baca lagi.. Cantik gambar last tu.. :)