Gracias!

Oct 22, 2012

Dulu dan sekarang...


Assalammualaikum wbt.

Hola!

Macam biasa, every weekend mesti kami akan keluar jalan-jalan... 'window-window shopping'! hehehe... Sekarang kami berjinak-jinak menaiki bas! Bas yang macam bas mini tu...hiks... ada juga yang besar... ;):)


Bas di Lima

Semalam kami cuba naik Metropolitano Bus! Bas ni special sikit sebab konsepnya macam keretapi dengan laluannya yang istimewa! Hanya bayar S/.1,50  boleh pergi kemana-mana destinasi sekitar Lima :)

Iman lah paling excited, ajak naik teksi pun die tak mahu dah...hehehee... Teringat dulu masa kami nak ke Kota Kinabalu melawat kakak hubby di sana... First time bawa Iman naik train (komuter) & bus (sebelum naik flight)! Punyalah seronok! Sampai menangis-nangis bila dah turun dari train tu, sedih bebenor gamaknye...hiks!

Nampaknya di sini life kami back to basic semula! Naik bas, jalan kaki, naik teksi... Tak macam di Malaysia dulu, start je kereta terus jalan... :)

Dah lama rasanya kami meninggalkan zaman menaiki bas, train & teksi ni secara kerap... Rasanya ada 10-12 tahun... Zaman sekolah-sekolah dulu... :)

Cerita tentang kereta teringat kereta saya dulu, sekarang dah let go! Dah jual sebelum kami bertolak ke sini... My first car! Kereta Persona Blueberry... Saya ingat lagi no.nya WRS 1142... Sayang dengan kereta tu, tapi nak buat macamana kalau tinggal di Malaysia pun takde siapa nak jaga... Kena bayar pulak tiap-tiap bulan... Maklumlah hutang tarik maksimum! kehkehkeh :p

Sekarang ni tinggallah kereta kancil Mr Hubby! Hubby sayang sangat kereta tu walaupun bagi saya dah tak economical lagi untuk disimpan...hahaha... Hubby baca ni mesti dia marah... :p

Cerita pasal kereta teringat pulak rumah! Ya, sayang nak jual rumah tu! Jadi kami sewakan je pada orang... Angan-angan nak beli rumah lain, manatau ada rezeki... Rumah tu... ermmm...ntah terpulanglah pada hubby, nak jual atau nak sewakan je... Takmo pening kepala, jual jelah... Buat modal rumah baru... Betul tak bang?? ;):)

Sekarang ni kalau fikirkan balik, kami kena mula dari bawah semula... Bukan sedikit, tapi banyak!

Seronok juga back to basic gini... Rasa seperti 'orang baru' nak mulakan hidup... Kalau boleh biarlah lebih elok dan baik dari yang dulu... Sekurang-kurangnya biarlah ada perbezaannya... Tak banyak sikit pun jadilah... Kenalah setimpal dengan apa yang dilepaskan... kerana itulah tujuannya pun kan :)

Merepek... ye saya sedang merepek! hehehe ;p :)

Thank you for reading!

Chau!




36 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Memang best naik bas sekali sekala Puan Marya.

Nor Salmi said...

Sudah tentu kita nakkan yang lebih baik drp dulu. Insyaallah, moga segala impian Marya tu bakal jadi kenyataan.

Ibuhani said...

Mula dr bwh sebenarnya bagus. Ia akn mengingatkn kita kpd kesusahan yg pernah kita lalui....susah2 dahulu senang2 kemudian gitu! Kami pn lama dh x naik bas. Smoga semuanya akn jd lbh baik dr dulu utk kehidupan marya nnti......slmt shopping2!!!

Aishah Jahirah said...

xpe...kumpul semula aset nanti.insyaallah murah rezeki pasni dapat yg lebih baik lg drpd sebelum ni....:)

norhidana said...

as salam Marya

kalu pengangkutan awam tu lbh baik n kite jd lg rilex apa slahnyer gune kan... mcm best je kan byr murah blh round2 1 bandar hehehe...

dana pun ada seekor en kancil tau, skrg nih dh abis byr n adik yg guna, ramai org nk beli tp syg nk jual... lgpun kete tuh jimat minyak n kondisi msh lg tiptop heheh

Kakcik Nur said...

Assalamu'alaikum Marya...

Bila kakcik baca catatan Marya ni, terasa macam Marya dah nak balik ke sini je... :)

Anum said...

seronok kan naik bus sesekali

Huda said...

Anak saya pun jakun kalau dapat naik bas tau..Maklumlah sekarang tau naik kereta je tak macam zaman kita dulu2..

azieazah said...

Bestnya naik bas turun bas! Boleh rasa real! Tentulah suasananya berbeza sedikit dari di Malaysia. Basnya cantik!

Mariambebakar said...

Salam Dear,
Memang teruja dapat naik bas, mummy pun kerap juga bawa kids naik bas and train..Saje bagi mereka merasai pengalaman tu..

Rumah Marya kat mana?.. mummy nak tengok2 kalo marya nak let go..
Apapun mummy wish yang terbaik untuk Marya and family ok..

CaDLyNN said...

dah lame tak naik bas.. last mase zaman sekolah2 kot..

susumanis said...

salam beautiful marya, iman kak suzi pun suke naik bas, xcited sesangat kalau g ampang point naik bas..nak picit loceng x sabo sabo, bdk bdk mmg cute kan :)

faraherda.razalan said...

Klu sistem pengangkutan awam kat Msia ni praktikal n memudahkan rakyat, mmg sy tak ingin nak nek kete ke tmpt keje....

atuk said...

Assalamualaikum Marya

saya pun dah lama tak naik bas....

Daddy Ziyyad said...

Jual rumah lama tu...top up dgn hasil mahsul jual barangan alpaca Peru....balik sini for good nanti boleh beli bungalow ...:)

So kereta kancil hubby tu siapa yg pakai sekarang?

Kalau duduk di Malaysia ni, mmg hazab nak guna public transport..tak effisyen.

syiela said...

anak2 akak tak pernah lagi naik bas... selalu mereka request nak naik...

kalau pengangkutan awam kat sini mmg the best tak nak la bawa kereta lg...

Rai Ourkizuna said...

saya tak kisah naik kenderaan awam kalau yg tepati waktu..senang kita nak plan..kalau mcm di malaysia leceh bukan apa..tak tau dia nak sampai pukul berapa..benda boleh siap cepat jadi lambat.. hehe

:: Mrs.Eady :: said...

tak merepek lah!

saya suka entry nie :)

-gedek! said...

uncle suka naik publik... rasa rock pulak

S! M4T4 C0KL4T said...

holaa
lamanya tak naik bas mini...teringat time jln2 KL naik bas mini...hihi..

**bila marya akan blk Malaysia...^^

ieda said...

budak2 memang akan lebih xcited dik .. usah kata disana .. kalau di malaysia sendiri , lebih lagi ;)

Kesuma Angsana said...

samalh mcm en hubby KA walau ada kereta len sang kancil tu tetap dia nak simpan sebab sayang sgt2

Azi said...

betul tu marya, dh lama dh azi xnaik bas, teksi, jln kaki. duk malaysia start keta terus jln, xde keta susah..

org yang kaya adalah utang yang xde utang marya..

Mixed-family in da house.... said...

hola marya!!!

tak apa marya start back from basic....at least dah ada pengalaman berharga terkumpul kan???

(di samping brg2 exclusive peruuu....hikhikhik)

Nafira usof said...

dulu2 pon zura naik bas jugak nak gi mana2.. pastu bawa kete gi keje.. sekarang.. naik bus+train sebab tak kuasa nak layan jam.. haaaa... back to basic jugak kan namanye.. hahaha..

okeh.. merepek jugak! bye~ kikikiki

m.u.l.a.n said...

kalau public transport sgt bagus servisnya, mmg kami naik.. tapi sini takde.. semua kena drive sendiri.. bandar kecik ni, bas mini pon takde.. teksi pon takde.. teksi pi airport je yg ada..

Fai CeritaCinta said...

time sekolah dulu kalau nak ke mana2 memang naik bas... sekarang ni nak naik nas pun malas, sebab tak suke bersesak. hehe :)

Khairul Abdullah said...

Samalah kita - back to basic...saya kat sini hari2 naik train - berjalan kaki kurang2 2 kilometer sehari. Kdang2 naik bas, kadang2 naik flight :)

Jarang2 sangat drive - sebab tak perlu. Semua tempat boleh sampai dengan public transport yang sangat effisien, cepat dan tepat.

.:fyzz:. said...

salam marya
fyzz benar2 minat ngan carpet tuh..tp cam tak cukup bajet..takpa fyzz kiv dulu yer..tp kalau fyzz nk (bfore marya balik Msia) fyzz gitau marya len ok..btw tq sbb inform kt kami di mesia nih..

mmg marya sonok sngt naik bas..sufiya anak fyzz yg sulung pun suka sngt ajak naik bas...dulu kan..masa mula2 kawin..fyzz ngan hubby nek moto je..kdg2 hubby keja fyzz naik bas je pegi keja tau..tp semua tuh pengalaman berhargakan..ops lupa..fyzz suka naik train gak..masa dok kl dulu la..hehe..

Momma AA said...

Salam marya..

momma pun dah lama x naik bus.. eca dah bape kali mintak nak naik bus tp nak pegi mana.. takut la nak naik bus.. warga asing penuh..

Golden Rose said...

bestnye...pengalaman mengajar kita kehidupan

mama ju, said...

Salam sejahtera,

Mama sejak dua menjak ni dah berani balik sorang ke kg naik bas. senang je terus turun depan rumah emak!
..mcmmana pertanyaan Kak Cik tu...

ShimaSalleh said...

kereta pertama shima pun kancil jugak. Dah jual masa prgnt aqil sbb dah ada anak kena la pakai keta beso sikit dan bleh tumpangkan sedaramara kan hihihi... Tp tetap teringat kancil lama tu dan masih igt juga nombor platnye huhuhu

sal ya said...

rumah tu blh jadi aset. akak sekeluarga tak ada kereta. tak ada hal. okay2 je.

Puan Kutu said...

bebudak dimalaysia skang ni pun sgt teruja naik bas.macam aiman suka jer klu dpt naik bas.almaklum dekat sini asyik naik kereta je kan..

mama aini said...

dah lama mama tak naik bas..mengadanya kan.. ;)
banyak kenangan kan marya & blh buat kita tersenyum sendiri bila mengingatkan zmn terpaksa merangkak2 dr bawah..hu2x..