Gracias!

Oct 15, 2012

Kisah saya & Permaidani Alpaca! :)

Assalammualaikum...

Hola carino!

Lama tak menjenguk & dijenguk...hiks... Ada yang rindu??? :) hehehe... ;p

Ok harini Iman dah start school after seminggu vacacion! Ok, Iman pun ade semester break jugak.. hehehe... Kira macam cuti pertukaran season gitu... Sekarang ni kami di sini nak masuk musim panas dah, kira sekarang ni ala-ala Primavera (Spring) gitu! hahaha ;D

Harini nak update cepat-cepat sebab nanti saya nak jalan-jalan rumah kawan-kawan pulak... Lama dah tak mendengar khabar berita semua... Maaflah... lately busy buzz buzz bees ler pulok! kihkihkih ;):)

Sebenarnya Marya nak share cerita tentang Permaidani Alpaca... Masih ingat? Dulu-dulu pernah saya cerita kat sini : Recipe & Alpaca Rugs! Ermmm... actually, kami dah ada satu...hiks... And insya'ALLAH, nak angkat lagi & lagi... 

Waaah, manyak duit ko Marya! kikikiii... Bukan duit kite lor tapi duit hubby... Tapi isteri tetap ada portion kat situ jugak khennn... eh, silap bukan portion tapi hak! Hak isteri... Uik... tuntut hak ler pulak! muahahahaa ;) :)

Saja lah nak share story, bukan nak riak-riak... No... no... no... mintak dijauhkan perasaan tu...huhuu... Sharing perasaan gembira & benda yang baik, insya'ALLAH... :)


Yang ni seseorang punya! Insya'ALLAH, moga selamat sampai ke destinasi dalam keadaan yang baik :)

Dulu-dulu, hubby macam tak suka nak guna & pakai karpet semua bagai sebab dia alergik... Tahu jelah karpet trap abuk, berdebu etc. kan... Marya pulak, suka je nak pakai karpet/permaidani ni tapi dah hubby tak suka nak buat camna ikut jelah... So, kami pakat-pakat guna tikar Sarawak je atau tikar rotan tu... hehehe... :))

Tapi sekarang dah lain... Sekarang ni hubby pulak yang terlebih sudu dari kuah! hahahaa ;D Kalau boleh dia nak bawak tidur 'rug' kat depan tu...huhuuu... Saya cakap nanti kita beli comforter pulak ye...hehehe...


Gambar atas ni adalah perbezaan antara Sheep Wool no 1 and Alpaca Fur no 2... Ntahlah ye, maybe sebab kami dah sentuh, rasa & pegang bulu kedua-duanya tu... So, kami dapat rasa bezanya memang ketara sebab bulu biri-biri lebih kesat & kasar sikit jika dibandingkan dengan bulu Alpaka ni :) Kalau tengok pun boleh nampak bulu biri-biri yang bergumpal-gumpal tu, manakala Alpaka Rugs tu lebih nampak smooth gitu kan... hehehe :)


Supersoft! Tu dia... tengelam kaki dak tecik ni...hehehe ;):)


Cerita tentang Alpaca Rugs ni, saya ada kawan Peruvian yang pernah tinggal di Malaysia dulu... Dia cerita dengan kami... Dulu, masa dia tinggal di Malaysia dia ada bawak Alpaca Rugs ni... Satu hari adalah kawan dia (orang Melayu) datang rumah & tanya pasal permaidani ni... Kalau boleh kawan dia tu nak beli dari dia tak kira berapa harga yang ditawarkan sekali pun... Sebab dia dah jatuh cinta dengan kecantikan & kelembutannya tu... Tapi, dia tak boleh nak jual sebab jiran dia pun nak jugak permaidani yang sama...huhuuu... 

Dipendekkan cerita, akhirnya dia tak jual pada sesiapa pun sebab takut nanti ada yang jealous & merajuk hati... Payahlah kan... Sana kawan, sini pun kawan jugak...hiks... So, sebab terpengaruh dengan cerita dia, hubby pun terus ajak pergi tengok permaidani ni... Tak kusangka hubby boleh jatuh cinta jugak! hehehe... Tahu jelah orang lelaki bukan suka sangat menda-menda ginikan... :)

Alhamdullillah, selama kami menggunakan permaidani ini tiada alahan/elergi kerana bulu Alpaca tidak seperti wool biasa... Less allergy reaction atau hypoallergenic (Kurang tindakbalas elergi)! Boleh baca di sini : Wikipedia  :)

So, sekarang ni kami fikir why not we share with our friends & relatives di Malaya nun... Benda yang baik, rare @ sukar diperolehi pulak tu... Nak tahu lebih lanjut boleh PM saya :)

maryayusof@gmail.com atau clicks fanpage kat atas tu ye... Thank you! ;)

~Quality is remembered long after the price is forgotten~










45 comments:

Kakcik Nur said...

Assalamu'alaikum Marya.

Kakcik kurang suka dengan permaidani sebab kakcik penghidap athma. Permaidani di rumah kakcik pun suami yang pilih dan beli. :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Ibuhani said...

Waalaikumsalam wbt.......hehehe....ibuhani dh balas email dia. Pls do respond ekk. Slmt bersekolah Iman!

Anum said...

nice

Acik Erna said...

assalam marya..memang nampak cantik dan gebu..tapi setakat tengok.je .tak mapu rasanyaacik nak beli..
oh ye nak tanya..ok ke bila dipos tu marya..tak de masaalah dengan kastam ye..dulu2 masa acik keje di airport..permaidani/carpert antara barang yang cukai nya tinggi..sampai ada yang sanggup sorok dalam beg la..
sekarang ni acik tak tau la..dah lama pindah.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bestnya carpet bulu alpaca tuuu..tenggelam kakiii..tp brp kos penghantaran gi malaysia marya?

Cikgu Ma said...

cantik la kak...utk saya 1 kak...hihihi

:: Mrs.Eady :: said...

Cantik nyer kak!

Kakzakie said...

Kakak suka Marya:)
Cantiklah design dan warna yg Marya pilih. Kalau golek-golek atas carpet tu pun gebus je...

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

cantik design dia...
mmm..hg pun mesti cantek giles ni...hehe....
Originated from Peru ker ?
Kalau terjejak ke Peru ni harus masuk list.....

norhidana said...

as salam Marya,

wahhhh bestnyer, lembut gebus betul sampaikan tenggelam kaki tuh.... agak2 yg Marya beli tuh berapa ek harga dlm rm? kalu reasonable n boleh beli, mcm best je kan kalu dpt, sbb skrg kt umah ni mmg takde karpet2, dana elergic ngn habuk2 nih... cpt gatal2...

CaDLyNN said...

kakmarya..nak tahu berapa price dia....

.:fyzz:. said...

salam marya..oo nih la yg dimaksudkan..ha ah leh matching ngan sofa baru fyzz..hehe...mahal tak marya harganya? berapa kalau convert det mesia..??

cee iman pun ada semester break gak..selamt ke sekul semula to lovely iman..:)

Nens Collection said...

wahh..mesti mahal gak kan..gtau la ranking2 herge die kak marya..suka sgt kapet2 ni..hihi..

Dr Singa said...

depa shear bulu tu dari alpaca macam depa shear dari biri-biri tu eh?

Mummy Chubby said...

As salam marya...hu hu hu...mummy mmg suka carpet camtu tapi ada budak2 kat umah, ssh tol nak jaga.he he he

Rai Ourkizuna said...

huihh..tenggelam kaki..tidur petang kat atas kapet ni best ni.. hahha..

♥MAMASYAZA♥ said...

sama jugak cam akak, kat umah en. abah mmg allergic ngan karpet, so kat umah, karpet digunakan waktu raya je, seminggu lepas tu, gulung simpan atas loteng aje. mmg guna tikar sarawak n tikar buleh aje. tapi betul la marya, cantik betul karpet yg marya pilih tu, berkenan akak tgk

Knor said...

cantik...gebus gitu,,mcm kek..

Bulan Syurga Firdausi said...

serius gambar pertama tu gorgeous :)

mala said...

cantiknya karpet ... kami di oman nak masuk winter.

fiza said...

Cantiknyaaaaaa...gebu plak tu.

Alin Marlini said...

nmpk cantik dan gebu

Kesuma Angsana said...

KA pown kuranggemar ngan kapet2 ni , nnti bersin terus hehehe, butyg ni serius cantik lah

Lynn said...

Salam Marya...

Rindu sangat dengan blog awak dan awak sekalilah..hehe

Sory..lately lynn busy sangat..busy dgn perasaan pon ade jugak hahhaa..Tq sebab walau tak kenal sangat tp Marya selalu support lynn..Tq so much..muah muah..hik hik...Lynn interested sangat dengan karpet u tu..tapi bila dah tak duduk umah sendiri,malas sangat nak beli lagi..harap2 lynn dapat balik ke rumah sendiri then dapat pesan karpet Peru tu..cantik..suke sangat..Jangan balik dulu tau selagi lynn tak tukar ke Selangor..hehehehe..ok dear...kiss tuk Iman..muah muah..wassalam

Kasih Salina said...

assalamualaikum kak marya..cantiknya karpet tu semua..mesti harganya pun kau2 nih..tapi kauliti mesti terbaik nih sampai suami akak pun blh jatuh cinta kan..

KhaiRin : anies said...

kos penghantaran? ada yg versi kecik x mcm alas meja?

TiranaAduka said...

salam sis.
Cantik la patern2nya..agak2 kt sini ada tak?

TiranaAduka said...

salam sis.
Cantik la patern2nya..agak2 kt sini ada tak?

maszull said...

assalamualaikum marya...cantik dan menarik karpet tu...:)

.:fyzz:. said...

Salam marya...fyzz ada fb...fyzz halim...tp lupa pword...huhu...sedih la...

mama ju, said...

Salam sejahtera

Gebu dan memang terngin tapi takut duit tak cukup!

mama aini said...

assalam marya..ehem mama juga alah kpd carpet..jadi mama pun beli carpet terkini yg tak tampung habuk..kat malaysia pun dah banyak jual carpet2 yg hampir serupa spt carpet marya tapi mahal sikit harganya !!..hu2x..
ehem..rindu kat marya..

Nor Salmi said...

Cantik dan gebu je..tentunya selesa buat baring2 sambil tgk tv.. Ramai yg berminat tu..

sal ya said...

tu la... gebus je.

Mrs JemariSuri@mama QiSha said...

tu dia cantik...
marya kalau nk pos ke malaysia agak2 berapa kos dia ye...mesti mahal ni...hihi

js pun x mampu kot^^

susumanis said...

salam beautiful marya, tingin jugee namun nanti tgk budgeto nya dulu ya..hihi

ieda said...

waa cantiknyaa permaidani nieee
dah rasa lembut dan gebu je carpet tuu
x susah shipment dia ye .. ok lah ..aak kalau bab2 nie selalu x pandai , harapkan hubby lagilah hhuhu

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Nice, macam 3d pun ye..hehhehee

m.u.l.a.n said...

i like.... i like....

tapi kan... tapi kan anak dara ni baru terkena adik2 penyakit sinus... maka hasrat nak tambah sekeping hari tu pon terpaksa delay dulu...

tapi kan, nnti sampai masa kita pm ya..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cantik permaidani ni akak..

gadisBunga™ said...

skip tilam. tidur atas ni je lah! ;D

Azi said...

azi pn kurang gemar kan permaidani ni.. apsal hubby tetiba menjadi gemar pulak tu??

cheeze maz said...

salam ziarah... cantik...

jemput ke blog akak cheezemaz.blogspot.com boleh order serbuk cheese SESEDAP sos CHEESE WEDGE di KFC hanya RM 10.00 (x termasuk courier. bukan seperti jualan di online lain yang RM 11/ RM 12 / RM 14 (x termasuk courier)

Golden Rose said...

nak gak carpet ni...

wan nurul hezrina said...

nie ker bussness ko kak?ok gak nnt ko bg lah banner aku letak kat blog aku..aku tak geti nak letak mcm org lain2 iklan2 sbb uv pun rasanya dok banyak..ko lagi banyak kot..hehe tapi bolehlah aku letak kat side bar..hehehe