Assalammualaikum wbt...
Hola Amiguitos!
Lama dah peruk entry ni.... tak sempat nak publish sebab asyiklah tergendala... BW pun ntah apa-apa...huhuuu... Jangan marah ye! :))
The first and foremost recipe from Peru! Waaaaahhh....
Pleased to present my Lomo Saltado! :))
~Stir-fried beef fillet with fried potatoes~
Cop! Kami tak pernah rasa the real Lomo Saltado... Sebab?
Tak ada yang halal! Semua saya buat mengikut resipi yang ada dalam buku... And surprisingly, rasanya seperti Daging Masak Kicap cuma cara masakannya sedikit berbeza... Ni maid saya yang cakap tau...hehehe... :))
Meh, try & rasa sendiri mesti menjadi! Insya'ALLAH :):)
Resepi saya ikut kesesuaian, sedikit ubah suai dan bahan-bahan yang mudah diperolehi di Malaysia... :))
Lomo Saltado
Bahan-bahannya:
500g Daging Lembu (Dipotong nipis 1/4 inch)
500g Kentang (Potong memanjang seperti french fries atau boleh juga guna French Fries yang frozen tu)
Minyak Sayuran secukupnya
1 sk Oregano Kering @ Fresh Parsley (chopped)
Bawang Besar (Dipotong baji)
2 biji Tomato (Dipotong seperti biasa, tapi yang ni saya guna tomato ceri)
1 Fresh Red Chilies dihiris nipis (Resipi asal guna Aji Amarillo-Cili Kuning)
Cuka secukupnya (jika suka)
Kicap secukupnya
Garam & serbuk lada hitam secukupnya
Cara Memasak:
1. Goreng French Fries sehingga garing & kekuningan warnanya. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan daging yang dipotong tadi kemudian masukkan garam & lada hitam ikut citarasa.
3. Goreng daging sehingga keluar jusnya & agak masak.
4.Angkat daging dan ketepikan.
5. Gunakan kuali yang sama, tambah minyak jika perlu.
6. Masukkan bawang, tomato & cili sehingga layu.
7. Masukkan cuka, kicap & garam serta lada hitam secukupnya.
8. Masukkan daging sehingga masak.
9. Seterusnya, masukkan French Fries tadi.
10. Bolehlah dihidangkan dengan menaburkan oregano ataupun parsley tadi.
Selamat mencuba!
Chau :))
46 comments:
Salam Marya
Tengok drpd bahan2 tu memang sah ala2 ke masak kicap, olah2 sikit lagi memang sah masak kicap...hehe...
selamat menjamu selera
Salam... Owh, yummeh..! Bleh la try lps nih, sis.. Tqvm 4 sharing..! xoxo, Nai @ TPJ.
simple..
bole try ni..! hehehe...
kalau x pndai masak pn, bole jadi kan..? :D
huhuhui... kalu baca resepi mmg mcm msk kicap kan cume takde rempah2 mcm kulit kayu manis n the geng tuh kan... hehehe...
salam jaaa..
ko kan
ko ckp ko tak terer bab cake2 ni
tpi aku salute la sbb ko terer msk lauk pauk ni
mcm aku
masih tercari2 lagi rentak tuk signaturekan dish aku ni
haruskan aku maska ikut style jawa tak bape nk jdi aku
or aku harus berlatih masakan melayu dgn semantap2nya sbb laki aku org melayu tulen?!
- org pahang
yelah..
masakan jawa pedas manis
yg dia plak bangsa
sambal pedas giler
lps tu masak lomak cili api
rendang klu boleh uish..
nak yg mantop
adoyai..
layakan jelah..
certain time kena memasak mcm style pantai timur:
laksam ka..
laksa putih tu ka..
*aku mgm tak terer memasak lauk pauk!
(pengakuan jujur dan ikhlas!)
tp warna die tak gelap sgt kan akak..kalo kite masak kicap..mmg kicap betol..hehe..hitam legam..
mmg sedap & menyelerakan..teringin nk try!
sedapnya sis
nyummm! nyummm!
wow boleh try ni.
Marya...jgn reveal my email tau! Reveal comment tu saja....hehehe....
kalau tengok rupa ada macam daging masak halia pun ada..
eh..terliur la pulak..teringat kentang di rumah :P
Salam Marya..
Hubby zura suka makan lauk daging~ tapi kadang2 dia tak suka mencuba menu yang pelik bagi dia.. tapi tak salah mencuba.. pasti ejas2 sket kasi kena ngan tekak dia..kekeke
ini membuktikan bahawa masak kicap amat femes..cuma diolah ikut taste setempat..
Ohh..saya biasa masak macam tu jugak..resepi sendiri, cuma tak letak parsley/oregano jer. Rupanya nama dia Lomo Saltado yer...
Hola Marya!
wahwahwah..sudah sukses dgn resepi Peru.....looks tempting ! ....
wei... mesti sedap punyer ni!
thx for sharing.. nampak sedap..
akak.. ada petua tak cara nak lembutkan daging..
Salam Marya,
yang dasat nyer, presentationnyer tuh..
Macam sayang jer nak makan..hihiihi..
Erk, macam dah lama marya tak buat entry aktiviti terkini..
Or mummy yang dah tertinggal?
Salam marya! holaaaaa!!! ehehe.... simple jerrr, agaknya kalau korek2 lagi resepi dia org mesti ada yg lebih kurang mcm masakan dia org kan cuma bhn2 tu mungkin lain sikit, nanti letak lagi lah resepi2 org sana leh cuba2 kan kan, tak pun tanya jer maid tu ehehe,,,
Salam marya.. menu yg mengamit selera.. resepi mudah2 macam ni sukalah akak nak mencubanya.. yg susah2 tu selalu dok salin aje.. entah bila nak membuatnya.. he..he.. entah bila nak rajin dan pandai masak macam marya.. kena dok oversea jgk kot baru nak rajin masak sendiri.. he..he..
Assalam Marya,
Hola...
akak rasa bezanya kat situ adalah parsley and oregano.. the rest sama je kann.. akak ingat nanti nak coba lahh.. then nak tayang kat marya.. heee
chauuuu..
salam,
Singgah ptg sis tgok menu
ha.. ha.. resipi yang ada dah banyak... yang trynyer baru sikit.. suami akak pulak tak lerh perlik2 .. nak yang biasa dia makanjer... alahai.. lagiler malas mencuba...
assalamualaikum marya....best juga resepi ni boleh la mama cuba nanti..:)
suka2...daging msk kicap...hihi
Salam dearest sis...
aritu akak masak ikan (apa ntah, taktau nama...) agak besar gak size dia...dah takder idea nak masak apa, nak steam, nak masak sweet n sour, nak asam pedas, nak masak lemak ciliapi - semuanya anak2 taknak, dah jemu...
so akak konon reka satu lagi menu - salah satu bahan ialah kicap..nak tau rasa apa? sebijik masak kicap jugak! hahaha
akak pikir kalau dlm setiap bahan masakan ada kicap maka masak kicaplah jadinya kan? hehehe
but yours mmg nampak delicious!
salam dikk
wah2 ... sedapp nie
sbb ada friess kan ;)
hurmm nanti akk cube ;))
salam beautiful marya, wah bagusyerr resepi ni..saya mesti coba..insyaAllah..hehe
As Salam Marya.
Good try, rupa macam blackpaper beef pun ada tapi rasa kicap ya.
Rasanya nak cuba jugalah masakan peru ni, mana tahu dapat bertahta dihati anak2 dan hb.
thaannkkss... nak try la nanti.. sbb ada oregano tu..
bahan2 dia sng je nk dpt.. blh try ni ;-)
Ada ala-ala kicap tapi tak hitamlah Marya, kalau M'sia sah masak kicapnya hitam
Sebab tu nama pun tak sama
nmpk menyelerakan, ada mcm2 diletak dlm tu...tp warna dia nampak pucat...
Salam jumaat, nanti balik Malaysia U dah boleh bukak restaurant...akak jadi pelanggan jer..bagus tak idea akak? Idea mak pemalas
Salam Marya,
Semoga sihat. Best jer nampak, nak kena cuba ni.
assalam marya..thanks share..nanti mama try ..
assalamualaikum akak..maaf sebab lama sangat tak komen2 sini...laptop baru pas format...so, segalanya jdi baru...n so sorry sebab lupa nak masukkan akak dalam bloglist...thanx sebab ingatkan ..hehe...
ni pun cari blog akak kat gugel..^_^
salam marya...
macam sedap je ni. boleh try la nanti.
hurmmm... mcm sedap je...
sedapnye.. terima kasih kongsi resepi ni akak :-)
slm knl & polo, jenguk dari blog zura nafiraa :)
hurm... resepi special ni... leh try la... kan...sesape yg inginkan kelainan... thx Marya
Nampak sedap menu tu
lapaqnya tengok gambaq ni... huuu~
aahlah kak cara masak dia mcm daging masak kicap atau daging masak lada hitam..tulah yang susah kat perantauan..kena masak sendirijer selamat..mcm ayam daging ko beli kat mana kak?mmg senangtak nak carik yang halal?nnt ko gtaulah barang2 mkanan ko carik kat mana.manalah tahu aku plak tetiba dok peru..huhu
Sempoi org kedah kata....tgk pun sedap kan marya...good trying
Post a Comment