Gracias!

Oct 9, 2012

Yuuuhuuuuuu~`It's my birthday! (^___^)V

Assalammualaikum wbt.

Hola!

Tick...tick...tick...tick... What's that sound? It's your biological clock, Marya! :)

 Alhamdullillah, syukur pada ALLAH masih bernafas & dapat menjalani hidup yang penuh indah ini walaupun bukan di tanahair sendiri... 8 Oktober 2012 secara pengiraan tahun Shamsiah (Masihi) saya genap 30 tahun... :) Semoga tahun-tahun mendatang lebih cerah, bermakna dan yang paling penting sisa kehidupan 30 tahun akan datang dan seterusnya (jika panjang umur) diberkati olehNYA.. Ameen Ya Rab :):)

Terima kasih atas ucapan & doa yang tak putus-putus saya terima... Semoga setiap doa yang dititipkan adalah buat kalian juga... Muchas gracias! Abrazos & besitos islamicos a todos! xoxoxoxoxo

Harini baru sempat nak update... Kebetulan 8 Oktober di Peru ni diumumkan Public Holiday! Oh, bukan sebab birthday saya! Ferasan jap... Tapi disebabkan oleh peristiwa Battle of Angamos - dimana Peru kalah perang dengan Chile! ngeee~

Kelakar pulak rasanye sebab kalah perang pun nak cuti...hehehee... Oops! ;p

Sambutan birthday? Macamlah ada yang nak tahu... ;p Ermmm... biasa-biasa je... hehehe... Anyway, turning 30's make me feel so good! It's just a number after all *Sambil belek-belek muka dicermin* :p ;)

Actually, there's no cake & fancy celebration but we have our special lunch at Kak Siti's house... She & her husband invited us  and it was like celebrating my birthday there...weeee~

Jom tengok menu apa Kak Siti hidangkan kami tadi :))


Ada pasta Alfredo, chicken & potato grill, bun & salad yang yummy! Pssssssssssttt... Kak Siti ni terror masak tau! And masakan dia sangat-sangat sedap & class gitu! ;))


Tengoklah 'birthday girl' tu... Still looks like 20's kan... ngeee~ hehehe :p ;)

Seperti orang lain juga, sambutan hari lahir pada kali ini amat bermakna kerana bukan sahaja usia bertambah tetapi juga merupakan permulaan fasa yang baru dalam timeline kehidupan... Another milestone in my life... 

Rata-rata umur umat Rasullullah SAW ialah 60 hingga 70 tahun sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis yang bermaksud; "Umur umatku di antara 60 sehingga 70 tahun. Dan sedikit sahaja di kalangan mereka yang melebihi tempoh tersebut." (riwayat al-Hakim Tarmidzi dan Ibnu Majah)

Bermakna jika berdasarkan hadis ini, jika dipanjangkan umur oleh ALLAH SWT maknanya saya ada 30 ke 40 tahun sahaja lagi untuk merasai nikmat-nikmat kehidupan di dunia ini... ALLAHUAKBAR!

Kita ni memang banyak gelak ketawa... Suka sangat sampai kadang-kadang terlupa yang kita akan mati juga kan...  ALLAH!

Rasullullah SAW bersabda; "Sesungguhnya hati-hati ini akan berkarat sebagaimana besi berkarat apabila terkena air." Baginda ditanya, "Ya Rasullullah, apakah penggilapnya?" Rasullullah bersabda, "Banyak ingatkan mati dan membaca Al-Quran."- Abdullah Bin Umar

Mati itu pasti! Janji & rahsia ALLAH... Mengingati matikan sunat :)

Thank you for reading! Nak tidur, lewat sangat dah ni... Take care... Buenas noches a Peru! Que tengas un buen dia Malasia! Nos vemos! Muaaaahss :))





55 comments:

Acik Erna said...

assalam marya..alhamdulilah..walaupun dah30 tahun..tpi nampak muda remaja lagi..betul,,cantik manis gitu..

Anum said...

wish u happy b'day

fiza said...

Selamat hari lahir Marya. Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, diberkati kehidupan didunia dan akhirat dan smoga kekal bahagia selamanya.

Aku Seorang Pengembara said...

Selamat hari lahir...moga ceria dan berbahagia selalu.

Abil Fikri Ahmad said...

HAPPY BDAYYYYYY.....Moga panjang umur dalam penuh berkat dari Allah...

SURIA AMANDA said...

Happy Birthday!!!

♥MAMASYAZA♥ said...

happy birthday marya. semoga sentiasa dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg baik, dipanjangkan usia n happy selalu

norhidana said...

ye, 30 tu just angka je... mcm takde apa2... tp sebenarnya perubahan fasakan... dr muda remaja kepada dewasa... dari mcm budak2 kepada matang... dari seorang perempuan kepada wanita... hehehe merapek je ayat dana ni...

seronoknyer ada yg celebrate bday Marya siap msk sedap2 lg....

semoga dilindungi dan dipelihara oleh Nya...

Aishah Jahirah said...

selamat hari lahir kak marya.moga sentiasa dilindungi dan dirahmatiNya...:)

Fai CeritaCinta said...

HAPPY BELATED BIRHDAY SIS MARYA... (hugsss)

Nens Collection said...

yeahh!! kak marya cam baya2 sy jek muka tu..hehe

rupanyer dh masuk 3 series..moga dipanjangkan usia, ditambahkan ilmu didada,dimurahkan rezeki..aminn

bestnyer ade yg meraikan besday kite kan..;)

Ibuhani said...

Happy Bday, Marya! Smoga diberkati Allah SWT dunia akhirat. Kita sama LIBRA! Bday ibuhani 4 oct lepas!!!

KhaiRin : anies said...

happy birthday!

Sue-Rya Qistina said...

As Salam Marya,

Happy birthday!
Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki hendaknya. :)

Eye_nee said...

hepi Belated birthday sis..Semoga Allah sentiasa merahmati kamu...Barakah umur buat mu..kemurahan rezeki yg tidak putus utk mu dan kesihatan yg baik mengiringi kehidupan mu....

BrightEye said...

Assalamualaikum,

Happy Birthday K.Marya.. May allah Bless you and may you live happily ever after..InsyaAllah..

P/S: Birthday kite sama bulan lah..hehehe..BE 4th Oct..

ShimaSalleh said...

Yup! mengingati mati itu sunat, dan mati itu pasti!
Loveeeee your writing!
Selamat hari jadi sekali lagi KakMar! Wish u were here boleh peluk2! hikhik
Anyway, shima pun dlm perjalanan menuju 30 going on 13 wakakakaka! Aiyooooo lagi berapa bulan lagi nih! Nasib la org lahir bulan januari kan! Hahahahadui!! Sesambil tu, cepat2 la kasi Iman adik! ahaks ;p

XOXO

Nai @ TPJ said...

Salam. Happy Birthday, beautiful Maria..! Semoga hidup diberkati Ilahi di sini dan di akhir sana. Ameeen...

m.u.l.a.n said...

HAPPY BIRTHDAY MARYA...

HAPPY & HEALTHY & DIRAHMATI SELAMANYA...!!!

Cikgu Ma said...

wah...seronok la sambut bzday kat tempat orang kak...

30? muda lagi..boleh beranak lagi kak..kihkih...saya 40 tahun..hehe...tak de la...kurang 2 tahun dari akak...

moga akak sentiasa dalam Rahmat Ilahi, dipanjangkan jodoh bersama Abg Nazri, moga keluarga akak dalam lindungan Allah walau dimana berada ^_^

Azi said...

happy belated birthday marya.. kita beza setahun...

Mrs JemariSuri@mama QiSha said...

hola...

happy besday marya.
semoga berbahagia selalu...^^

saniah said...

Happy birthday marya...moga diberkati Allah sepanjang hidup....masih muda yaaaa....30thn???....nmpk mcm 25 gitu :-)
Enjoy your birthday dear ;-)

Cik Puan Rara said...

hepy buffday kak! may Allah bless u always.

KakNi (CikNi Ahni) said...

Happy birthday marya!!! XOXO

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Happy birthday dear,
Welcome to the group.. Angka 3..Hehehe.
Masuk umur 30, satu perasaan lain yang timbul, mungkin kerana merasakan umur kita semakin berkurangan.. Mummy dah terasa..

rumah kuning said...

Happy birthday Marya.
Semoga sentiasa berbahagia dan diberkati Yang Maha Esa.

AmirFX said...

Salam.. Hola MArya! Selamat Hari Lahir yang ke 30 Semoga dimurahkan rezki dan dipanjangkan umurnya....

azieazah said...

Kerana masa yg berbeza agaknya, notification besday Marya lewat baru muncul di FB. hehehe

Selamat Ulangtahun Kelahiran semoga terus bahagia, sihat sejahtera di rantau orang...

Queenie said...

Happy Birthday dear!!!

moga diberkati usia, dimewahkan rezeki berlipat kali ganda, hidup bahagia bersmaa suami dan keluarga tercinta....amin.

Gen2Merah said...

selamat hari jadi kak Mareyaa.. semoga hidup sentiasa d berkati ya...

Rizal Slaughterheart said...

As-Salam....

come here to say Happy Birthday Ma'am. Smoga Panjang umur dan dimurahkan rezki Cik Marya... Aminnn~ :)

aduh... kecoq air lioq tgk makanan tuh... lapar... huhu

Nafira usof said...

Salam Marya..
nak wish sekali lagi tapi kat blog plak..

selamat hari lahir Marya..
semoga semua doa dan impian Marya akan jadik kenyataan.. amin~

bestnye ade orang masak2 untuk celebrate birthday Marya.. sedap2 plak tuh~

susumanis said...

Sanah helwah beautiful marya, ingat pulak kak su masa umo 30 dulu, phewwww da lam tinggai umo tu rupenya, time flies.. semoag hidup marya penuh dgn cinta dan rahmat Allah swt ya..aamiin ya Rabb :)) xoxo

Nazayiena said...

Hepi besday Marya,semoga pjg umur,murah rezeki dan diberkati Allah SWT.

maszull said...

assalamualaikum Marya...selamat hari lahir yer moga sentiasa dibawah lindungan Allah selalu...:)

http://maszull.blogspot.com/2012/10/hepi-belated-besday-buat-blogger-marya.html

Kamsiah Yusoff said...

salam kenal dari akak...
happy belated besday Marya..

wan nurul hezrina said...

arijadi ko ker kak..tua dah ek..hehe takper umur tua badan vouge lagi.hikhik..lama gak aku tak singgah umah ko nie kak..

rindu nak tgk iman..ko bila tahun nak alik mlysia..?kalau ko alik alik kejabke alik terus..

btw selamat hari jadi semoga Allah berkati usia,pjg umur,kekal bahagia dunia akhirat dan dimurahkan rezeki

IntaNBerliaN said...

happy belated bzday kak marya... eh upenya kak baru 30 yer.. laaa umo kita xjauh bezalah.. saya 29 thn... hihii

CaDLyNN said...

kak marya,

happy birthday, semoga panjang umur, murah rezeki, bahagia selalu dan hidup lebih diberkati oleh Allah :)

Cho Zila said...

ala lambatler wish.. takperkan.. selamat hari jadi marya... moga Allah mengurniakan kebahagiaan dan kesejahteraan pada Marya...
sama hari jadi ngan anak saya Azalia yerk...

Alin Marlini said...

Happy Belated Beday Marya :)

.:fyzz:. said...

salam marya sahabatku yg jauh di perantauan...tahniah dan moga Allah rahmati usia marya..dn fyzz doakan marya n family..amin amin...and welcome to 3 series..fyzz last year..:)

Nor Salmi said...

Happy belated birthday, Marya...
Moga Marya bahagia selalu dan sentiasa dlm redha-Nya..

fuad ansari said...

hepi besday kak mar... (",)

p/s: peringatan yg baik... ye lah kan, manusia byk yg alpa dan leka sebab takut mati dan cinta dunia.. (",)

Mat Som said...

Assalamualaikum Marya
Marya,
Selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 30 tahun
Alhamdulillah,
Marya ni bagus,jujur dan tulus,
tak rahsiakan umur macam org kebanyakan

Semoga terus murah rezeki,panjang usia dan sennnnntiasa gembira dan ceria bahagia di samping suami dan putera yang comel itu.

ijayuji said...

Salam marya!!! Termiss pulak n3 besday girl :D happy belated besday to u, semoga di permudahkan segala urusan marya dunia n akhirat insyaAllah!! Bukan takat mcm 20an tp mcm budak baru abis SPM ;))

mama aini said...

assalam marya..`hepi belated bezday dear`..semuga pnjang umur dan diberkati olih Allah selama2nya..amin.. maaf mama lambat lawat marya.. :(

MulutPayau said...

Selamat Hari lahir marya...semoga sntiasa dimurahkan rezeki , diberi kesihatan yg baik dan brbhagia di samping keluarga tersayang....

ieda said...

salam dear mayra ..
sekejap masa berlalu semakin menginjak usia kita .. apa yg telah kita lakukan dan lalui harap dpt mematangkan fikiran kita dan mayra sendiri ..

selamat ulangtahun dari akak di kejauhan ini & sorry sgt2 terlewat wish .. maklumlahh bila kekangan kerja yg x menentu adakalanya kita lupe .. ;)

semoga panjang umur dan murah rejeki selalu dan sentiasa happy ;)

ieda said...

dikkk akak jarang buka fb .. huhuhu

email akak dik
ieda0106@yahoo.com

Bulan Syurga Firdausi said...

asif jiddan yaa ukhti :) Allah....nakpak sgt lame sy tak ke sini ye... kak sanah helwah kak :) jgn marah ye da lewat baru nak wish heeee

sal ya said...

salam marya...

dah wish kat fb tp wish jugak kat sini. happy belated.

Nur-nba said...

Salam Marya.. Rupanya Marya muda dari Kak Nur.. Happy Belated Birthday.. Semoga sentiasa beroleh rahmat dariNya.. Amin.

wan nurul hezrina said...

lambat dah aku wish kak..btw semoga panjang umur n murah rezeki...moga cepat2 alik mlysia.hehehe