Gracias!

Oct 4, 2012

BASTON DEL EMPERADOR! ;)

Assalammualaikum w.b.t...

Hola!

Que tal? How are you doing? :)

Harini Iman pergi school selepas 5 hari bercuti... tambah satu hari (semalam) ponteng sebab selsema & batuk... again... :(

Lepas lama bercuti harini pergi sekolah, nangis bagai nak rak! Aduh, kalau ikut hati nak bawak balik je... tapi tak bolehlahkan nanti esok-esok dia buat tricks yang sama takmo pergi sekolah pulak...hiks...

Cerita 2 minggu lepas, kami ke Festival de Las Flores di Parque de Kennedy! Macam-macam munga ade! hiks... geeeeraaammmm sangat! Tapi kena istighfar banyak-banyak supaya tak terjebak nak borong bunga-bunga yang ade... Kalau ikutkan hati macam-macam nak beli tapi sebab hubby dah bagi lampu merah awal-awal so, macam beringat-ingat sikit lah...huhuu... 

Nak buat macamana walaupun menjawat jawatan sebagai 'Menteri Kewangan' tetap tak boleh nak berbelanja suka-suki... Kenalah kawal perbelanjaan mengikut budget yang telah diperuntukan...hakhakhak ;D

Jejak-jejak je kaki kat pesta tu, saya dah nampak dah bunga idaman hati! Berbulan-bulan dah cari kot-kot terjumpa... Akhirnya, jodoh kami di sini ;):) Hati berbunga riang...


Bunga apakah itu?? ;)


Nama bunga ni Baston del Emperador! Maksudnya Maharaja Rotan! Hebat tak?! Khelass gitu kan... kan :))

Orang kita panggil bunga Kantan (Ginger Flower/Torch Ginger Bud) :)

Masa saya beli ni ramai yang dok tanya-tanya saya nama bunga ni... Tetiba saya jadi perhatian kat kedai bunga tu...hehehe... Bunga kantan ni dah jadi macam exotic flower kat sini sebab di jual bersama-sama dengan heliconia dan beberapa bunga hutan yang lain... memang susah nak dapat bunga ni kat sini...Kalau ade pun kat kedai bunga macam nilah...huhuu...

Puas juga cari serata town tak jumpa-jumpa jugak lagi... Nampaknye kenalah tunggu next year bila ade fiesta bunga lagi :(  *sigh*


 Tersipu-sipu bila saya kena explain yang bunga ni kita guna dalam masakan... hahaha ;))  Dah jadi tukang explain pulak kat makcik-makcik ni macamana saya masak & makan...kehkehkeh... Mesti dorang pelik, sebab orang kita makan bunga...hehehe... :))


Happylah dapat jumpa bunga idaman... Lepas ni completelah kalau nak masak asam laksa, asam pedas, kerabu...perggghhhh.... :))


Manja-manja sikit bergambar dengan bunga Kantan! Abaikan hidung kembang & jerawat tu... Gedix betul! ;p ;)

 Kalau kat negara sendiri tentulah pelik bergambor dengan munga kantan... Siapa yang pelik sebenarnya ni? Kita ke mereka? hahaha... Sila jawab?? :);)

Lagi gambar boleh tengok di FB saya ye... just 'Like' kat sebelah kanan atas tu... Nanti saya add anda di blog peribadi saya ok! :) Macam ni lebih mesra kot... 

Dulu, saya hanya add/approve kawan-kawan yang saya kenali je... sebab FB peribadi so, exclusive sikitlah kan... Saya tak kisah sangat dengan 'stalker' semua ni sebab,  siapalah saya ni orang nak 'stalk-stalk' kan...hiks... Tapi atas nasihat hubby & untuk tujuan keselamatan juga, saya kenalah juga hati-hati... Manusia ni kan macam-macam... Faham-faham jelah :)

Jadi, kalau ada yang 'like' maknanya dia sudilah berkawan dengan saya, maybe we can share something somewhere, ilmu bermanfaat etc etc... To be honest, I also very keen to know my silent readers! Wah, ferasan ;p :)

Wait... rakan blogger juga! So, click-click kat situ & be friend-friend ya! ;):) *w*

Takmo pun takpe :)

Thank you for reading! Adios :)



43 comments:

sal ya said...

salam marya...

akak suka tengok bunga. last dapat bunga pun masa konvo adik. lepas tu tak dapat bunga lagi dah. so hows iman?

blog-tips-kurus said...

nmpk dari jauh mcm tulip..

jelesnye!!!! ;)

ieda said...

wahh seronoknyaa dikk
disana punn ada festival bunga ye .. macam di malaysia flora dan fauna tuu kan ;)

aloor comel ape .. x nampak kembang punn , yg kembang bunga kantan tuu je ekeke ;)

ijayuji said...

Salam marya!!!!
Good good good!!!! Ehehe.... Satu jer nak kata, besttttnyerrrrrrrrrrr part bunga kantannnnnn tuuuuu jelesss kita! Suke dgt dgn bau dia, lps niboleh buat kerabu :D alahaiiiii kita kat sini guna bunga kantan frozen lagi tauuu itu pun tggl sekuntum dah dekat 3 tahun agaknya ddk kat dlm freezer hihihi.... Ituhari balik mesia takut dah nk bwk kuar daun2 tu yg takbwk balik tuu huhu... Tgk byk bunga2 kat situ kita org paling suke bunga mcm minah bunga gituuu ehehe..

Citarasa Rinduan said...

waalaikumusalam..

selamat pagi dari bumi Malaysia...

wowwwww.
memang teruja lihat bunga kantan y cantik2 bersama si model jelita...
berapa harga sebatang ya?
Ayu tggu gak entry nie lps Marya tayang pic nie kat FB...

PS; kita sukaaa kwn awak. thanks sbb approve fb kita 3-4bulan lps

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

Hebat sungguh bergambor ngan bunga kantan tu kan....
kelakor pun ada bile pikior balik...tapi tu la kan.. exotic sungguh jadinya....
ish...tebayang laksa la pulak....

Aishah Jahirah said...

eh bunga kantan dah jadi macam bunga hiasan le kat sana...kalau kat sini bersepah2 dijual...hehe
ala xde fb la nak like2 buat masa sekarang...

Dr Singa said...

saya tak ada fesbuk.. :)

kita kawan kat sini je lah ehh..
:)

Anum said...

cantik.nya

mama ju, said...

salam sejahtera,

Wah dah byk ayat2 cinta guna bahasa sana!

Bunga kantan, eh lawa pulak ..
kat sini dah mahal, kdg hingga 1.50! adik saya edar kantan ke kedai cuma 20, 30 sen!
Jumpa lagi!

norhidana said...

as salam Marya,
wahhhhhhhhh bangga gitu kan, bile org2 sana duk tanya psl bunge kantan tuh... rugi je diaorang, tak tau tuh kalu campur dlm laksa, asam pds ngn kerabu perkh sedap tak hengat... bunge yg lain cantik tp selalu blh jmpa kan, bunge kantan pyh lak nk jmpa

Marya tak tanya ke dr mana mereka dpt bunge kantan tuh?cari dlm hutan or export dr negara asia...

missSenget said...

salam kak..

nampak gembira betul dapat berposing dgn bunga kantan..hahhaa...


lepas ni bole tempek gmbr bunga kantan dah kene masak pulak..

rostina76 said...

salam marya!!!!serius blh htr majalah gambar ko pegang munga 'Maharaja Rotan' tu.hehehe!!!!btw cantik rupenya ye munga kantan kita tu kalau dah di jambak byk2 kan.
org kata, banyak berjalan luas pengalaman....haaa, betul le tu. pasni jalan2 lagi @peru tu mana tau kot2 jumpa buah rambutan ke, cempedak ke plak ;)

KakNi (CikNi Ahni) said...

kalau macam tu, bila balik malaysia nanti boleh lah borong bunga kantan tu banyak2... hu hu hu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Marya....gelak k.atie bc,org sana letak bunga kantan sebaris ngan bunga2 yg famous tu:D
Tp ya la ,bunga kantan tu kan cantik!...Klu k.atie blk kg,sellau petik jer kat kebun....byk tumbuh kat umah apak k.atie.
Yg penting free...gitu:)

Nens Collection said...

bunga kantan pon deorg buat hiasan ye..ehehehe..kalo kt kite hiasan dlm gulai la jwbnyer..haha..

tp segar2 kan bunga deorg kak marya..;)

Cikgu Ma said...

akak..nanti balik jangan lupa GA utk saya tau..hihihi

CaDLyNN said...

kt malaysia sure takmo bergamba dgn bunge kantan kan kak..ekekkee..

nnti kite like ye..jrg on9 kt umah..kt opis takleh bukak fb..hoho :p

Sidratul Muntaha said...

salam myra
ko thu
mlm tdi aku mkn nasi goreng kerabu
Ya Allah sedapnya...
ade gingertorch nih
pergh..
tahu2 abis sepinggan nasik!

ShimaSalleh said...

tgok album dulu baru jenguk blog ;p
Dengan bunga kantan pun jadilah kan hikhik... Bangga juga org mesia makan bunga kikikik.. spesis bunga hutan lak tuh! hakhak ;D

Gerammm sgt tgok album kak Mar walau hakikatnya eden dok la minat sgt klu cik abe kasi bunga kuikui... baik kasi cekelat tambah lemak dibadan ekekeke...

Oh ya! aqil bila dah turns 3 baru la dia pandai segala mcm hal. Dari bercakap sampai ke kayuh basikal :))) sekaligus dia sapu!!! Lagi satu shima ajar pegang lutut dia sambil dia kayuh. Tekan la lutut dia tu hikhik.. Lama2 pandai la dia kayuh basikal sendiri. Jgn xtahu, dulu2 shima tolak dia naik basikal tu dgn kayu btg mop!!! habis kena perli ngan jiran-miran ;p

Goodluck Iman!

UmmiSyarni said...

floria putrajaya takde pon Baston del Emperador ye?hihi...

fiza said...

OK...lunch nnt saya 'like' yer sbb kat office nih FB hanya bley pakai time lunch & after office hour...huhuhu...

Abil Fikri Ahmad said...

Salam Marya..bunga bungaan sana sama tak ngan yg kat sini..?

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

ahaks~ selalu kita tengok orang posing ngan bunga mawar or rose.. kali nih boleh tengok orang posing ngan bunga kantan.. special gittu..

kalo zura kan~ bunga kantan nih hiris halus2 masukkan lam nasi goreng.. perrgghh.. meleleh dah nih.. petang nih nak gi carik bunga kantan jugak lah.. sedapnyeee..

Mixed-family in da house.... said...

Hola marya,
amboi2 iman bercuti 5 hari terus meraung xnak gi sekolah yek....sama jer pe'el ngn abg Ajwad ni...hihihi

Marya,
cuba bayangkan scene marya bergambar dgn bunga kantan itu di tgh2 Kl, pasar Chow Kit.....rasa2 ada tak yg tertanya-tanya nanti? kihkihkih....apapun, memang cantik bunga kantan tu klu dh buat jambak camtu kan....selalu beli setakat seketul dua, tak terserlah 'keayuan' nya gitewwwww.....

Queenie said...

salam sis..

lain tempat lain suasananya kan?
kalau akak bergambar depan pasar chow kit sambil peluk bunga kantan camtu, agak2nya masuk muka depan akhbar tak ek? ehehehe...

mungkin org sana cakap, patutlah wajah Marya berseri2 sebab makan bunga heheh...

Khairul Abdullah said...

Wahh..ada kantan, kat sini memang tak jumpa langsung..jeless jeless.

azieazah said...

Best jer kan jumpa benda-benda yang menjadi sebahagian hidup kita kat tempat orang yang jauh beribu batu...

PotiaCasaDelarossa said...

Lawa2 bunga2 tu...

inazamri said...

mmg nampak cantik sgt bergambar sambil pegang sejambak bunga kantan tu.Mmg satu kelainan la.Nnt kot ada yg nak kawin kat Malaysia ni lepas tgk blog marya ni leh la try guna bunga kantan lak...

Zie said...

depa lain tu beli bunga kantan tuk makan ke buat perhiasan? hehehe..
ok jugak dapat bergambar dgn bunga kantan... kat sini petik je masuk kuali... hehehe

sorry lama tak kesini...bz yg amat..

Khalish rayyan pun selsema sian plak...

Mamasya said...

Slmt berhujung mingu Marya.wah posing dg bunga kantan...lepas posing bunga masuk periuk buat masakkan... hi..hi...tp tengok dr jauh mmg tak perasanpun bunga kantan itu....nampak cantik dan fresh.
akk hr nipun dpt buah tangan bunga kantan dr Msia....sukaaa...

Alin Marlini said...

memang kelas nama bunga tu

Papa Mifz said...

boleh lah cuba bukak restoran jual laksa ke kat sano...sure mendapat sambutan sebab masakan baru bg mereka...;)

Mariambebakar said...

Salam dear,
dah lama mummy nak keluarkan komen pasal bunga kantan ni, tapi tak terkomen sebab masalah kelajuan internet..
Kat sini bungakantan agak mahal, kalo kat KL boleh sampai rm2 sebatang.
Tu betul2 bunga kantan ke, atau rupanyer jer macam bunga kantan?..hehehe, lepas je posing, terus buat ulam.. best tu ..
Rindu nak tengok entry hari-hari marya, Mana dia?

Cho Zila said...

tuler masa yang gambar mulatu cakap cam ku kenaljer..
memang bunga dekat di hati.. tapi kita kat sini tak kategorikan bunga kot...
nanti der masa terluang akan akak jejak fb marya...

Kesuma Angsana said...

bunga kantan best buat sambal sardin pedas ni!

Ibuhani said...

Kalau ibuhani gi pesta bunga susah nak balik sbb leka dgn kecantikan bunga2......cantik jugak bunga kantan buat hand flower kan....hehehe...

wan nurul hezrina said...

kat pjayanie setahun sekali pesta bunga..kak,akukan kalu masak suka sgt letak serai n bunga kantan.wangi..hehe

IntaNBerliaN said...

kak, hbs tu, dorg plak buat apa dgn bunga kantan tu yer?.. perhiasan je ke...

mama aini said...

comilnya marya dgn bunga kantan tu.. :)..

Mama2Q said...

akhirnya hari ni dapat melawat marya...
heheh....rasa kelakar pun ada tengok org bergambar dgn bunga kantan, tp sbb itu peru, pelik tu jadi tak pelik...cer wat camtu kat malaysia, mesti lagi pelik org tgk kan...

-gedek! said...

gambar last tu...

eceh!