Gracias!

Sep 3, 2012

Eid Mubarak en Peru... con amor ♥♥♥ (Part 1)

Assalammualaikum...

Hola!

Berapa hari ye tak update? Ermm... harini raya ke berapa pun kita tak berapa nak ingat...aiyah.. sigh* 

Baru nak cerita tentang raya kami kat sini... Maaflah sebab 'hidangkan' kawan-kawan dengan cerita yang dah basi ni...huk3... Kawan-kawan FB mesti dah tengok kot kebanyakan gambar-gambar yang saya nak kongsikan ni... Tapi nak letak jugak dalam blog sebab nanti bila dah balik Malaysia boleh 'flashback'... Kalau dipanjangkan umur... insya'ALLAH... Boleh baca time nak raya sambil makan biskut & kerepek raya sambil mengimbas kenangan lalu...hakhakhak! :D

Kita update cepat-cepat & seringkas yang mungkin ye! :):)

Kalau sesiapa yang perasan ada sebahagian gambar-gambar ni ditayangkan semasa ditemubual oleh MHI, TV3 haritu :)

Sebenarnya kita upload pun sebab temubual nilah... *wink* ;))


Masa malam raya tu saya tak seberapa sihat... Kepala sakit, rasa seram sejuk je badan... Rasa macam nak demam... Aishh... demam rindu raya di Malaysia agaknya...hikhik :):) 

Kemas apa yang dapat je... Terus buat persiapan untuk 'open house' raya kedua... Nampak tak hiasan ketupat tu... eceeeh... Saja buat bagi feeling raya lebeh sikit... Barulah rasa suasana raya tak gitu... Tak dapat makan ketupat dapat gantung ketupat pun jadiklah... Petanda 'skill' menganyam masih ada...hahaha :D


Terus-terang inilah satu-satunya kuih raya kami yang saya buat... Conflakes Madu! Saya memang tak pernah buat kuih raya tau! The first & only! :):)

Pagi pertama hari raya...

First time hari raya kami hanya makan kuih & minum milo je... sebab saya tak masak pun apa-apa.. terukkan... Tak larat sebenarnya :(

Lepas tu terus siap-siap untuk bersembahyang hari raya di Masjid...


Sebelum tu posing-posing dulu... First snap jauh sangat pulak! :)



 Ni ok tapi Iman pulak kelip mata... hiks...


Alahai... memang lari tema sebab baju Iman dah tak muat... sebab tu dia cebik mulut tu... huhuu! Baju raya tahun lepas... Tahun ni 'nada'! :))


Suasana sembahyang raya di Masjid... Ini merupakan pengalaman kedua bersembahyang hari raya... Tahun lepas kami sambut Aidiladha di sini...


Jemaah wanita... Lebih banyak gambar boleh tengok kat FB saya... :))


Bersama geng negara jiran Indonesia... Oh, mereka ramai di sini.. seronok dapat jumpa :))

  


Yang ni salah seorang teacher Iman kat masjid .. Sussy nama dia :)) 

Kemudian kami beraya di rumah TYT Duta Malaysia :))


Yang baju purple tu TYT Dato' Ayauf Bachi...


 Bersama Datin Halimah (isteri Duta) dan Cik Sharmini :)) 

Lepas tu kami balik singgah Jockey Plaza, pergi beli jeans... hehehee... Boleh pulak raya sempat shopping-shopping lagi... Raya yang akan diingati sampai bila-bila :))

Memang panjang... Nanti sambung lagi... Chau mi amor... Besitos! Muaaaahhhh... :))









45 comments:

ShimaSalleh said...

hihihi Iman cebik... Umi ngan Babah tak aci taw taw :))

missSenget said...

kite yg raya kt sini pn xde ketupat kak..

mak xnak buat..haha..

kesian iman xde baju raya..nasib baik yg tu baju cntik lg..

ieda said...

ekekke memang kena amik pic banyak kali dik, lepas tuu baru leh pilihnmana yg cantik utk upload, budak2 semua same aje kan, x leh duk diam lama sikit

Wahh memang best walau x ramai org malaysia, tapi kebiasaanyaterhibur juga sbb leh beraya di rumah duta kan... So dah boleh jumpe ramai muslim yg sama2 sambut raya, memang meriah :-)

♥MAMASYAZA♥ said...

cian iman, sempat lagi buat mulut camtu. frust le tu baju raya tak sama ngan mama n abah dia...hehehehehe

cheqna said...

alahai..cebik2 pulak iman ye =)
semua ni kompem akan dirindui bila dah balik malaysia nanti

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya...

Raya di Malaysia juga yang meriah, kan? :)

CikLily Putih said...

slmt Hari raya marya.. apsal sikecik tu mencebik ek..

rostina76 said...

salam aidilfitri marya & keluarga.....mmg simple la klau raya @perantauan kan tapi pengalaman tu yg mahal utk disimpan. btw terer tuuuu anyam ketupat reben.hehe!!

Sue-Rya Qistina said...

lbh kurang sama juga dgn di Malaysia kan suasana berhari raya, kunjung mengunjung. cuma bezanya beraya di perantauan. saya x sempat nk tgk MHI yg marya ckp aritu sbb marya post comment kt blog business saya. hehehe

personal blog saya --> http://suriaqistina.blogspot.com/2012/09/happy-birthday-kakak-today-is-your-day.html

BrightEye said...

Assalamualaikum,
Looks interesting beraya di luar negara.. it reminds me when i'm in overseas..

Pandai k.marya anyam ketupat ye.. Sama la kite..hehe

Zie said...

Cantik anak beranak ni... suka kaler kelabu ni....

Nens Collection said...

hehe..iman buat muka comell..hehe,kalo sedondon mest lagi cantik kan,xpe iman buat muka camtu dh berseri gambar tu..hehe

x puas plak tgk gambar ni..terjah fb la nnt..hehe..

KakNi (CikNi Ahni) said...

luas jugak rumah marya kat sana ek... hahahah... memang susah kan nak ambil gambar family bila anak kita masih kecil, tak petah duduk diam...

wahida said...

mmg nampak muka ko tak sihat sgt pagi raya tu...kesian ko...

jemarisuri said...

sedihnye..tp takpe kan marya still ada kwn2 wp berbeza negara...

CaDLyNN said...

okla...meriah jugak kt sane kan..

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer :)

Eye_nee said...

kesiannya dia..hanya dgn air milo dan kuih sahaja pagi raya..masa nilah mmg benar tepat kata pepatah kan sis...hujan batu dinegara sendiri itu lebih indah kan...namun demi pencarian sesuap nasi yg mahu nasi itu lebih baik khasiatnya..terpaksa mengorbankan semua keindahan itu buat sementara kan..

Momma AA said...

Salam marya..

ada keje kosong x kat sana.. hahaaa... boring la keje kat sini..
nway, cantik gak kan tema kaler grey.. ermm.. next year nak tema kaler ni la.. hikhik..
ok la tu marya ada kuih raya..
Salam aidilfitri.. :)

Mamasya said...

Salam lebaran Marya. lapang ruang tamu rumah Marya....nampak selesa. Wpun jauh diperantauan terasa juga seronoknya bila dpt bersama umat Islam sembahyang raya dan berkumpul bersama...satu pengalaman menarik.ramai orang Indonesia di sana...samalah di Cairo..yg best sbb mrk mmg mesrakan...mungkin sbb senang nak berckp. kat sini siap ada sek Indonesia utk anak2 mrk.

ijayuji said...

Salam marya!! Bestnyer!! Walau pun byk kekurangan klu beraya kat oberc tp ttp meriah :)) alololo.. Sian iman dia sorang lain ehehe... My all time fav cornflakes madu!! Sedapppp! Biasanya klu raya kat luar negara acara seterusnya bershopping ^^, kitatak sempat tgk TV masa temubual tuu, nanti klu ada videonya letak kat sini tauu ;))

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

Alahaiii.. demam di malam raya yer.. mesti demam rindu nak beraya ngan famili kan~

meriah jugak raya Marya kat sana.. walaupon tak semeriah di Malaysia.. cukup lah untuk mengubat rindu yer..:)

tak sabar nak tungguh sambungan citer raya dari Marya..

Selamat hari raya..:)

Kesuma Angsana said...

sukenyer tgk, cukup meriah ye

Puan Kutu said...

wpun raya jauh diperantauan,tetap ada open house yg meriah.oklah tu!hiks..

SURIA AMANDA said...

x pernah rasa lagi beraya di negara org...

m.u.l.a.n said...

seronok jugak kan raya kat tempat orang..!! boleh rasa pengalaman yg lain2..

Lynn said...

Salam dear..

hehe..keluar jugak en3 raya kan..takde lah basi..kalau basi dah tentu bau sampai ke sini..hik hik..Takpe..baju Iman tahun depan kena standby awal2 k..nanti dia tentu dah pandai komplen..

p/s: ade jugak kueh raya..lynn..langsung tak de..beli je..huhuhu

mama aini said...

ehem cianya iman ..tema lari..tahun depan blh buat baju raya sedondon dgn iman kan.. :)

** sweet sgt photo family marya..

Aishah Jahirah said...

pengalaman berharga ni....beraya di tempat org.aloh cian iman,xpe next year sedondonkan iman sekali..hehee

Acik Erna said...

Assalam marya..walaupun dah tengok ditv3..tapi masih suka nak tengok lagi..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon cornflakes madu ialah kuih the first and only yg sy buat tahun ni bhahaha..tp x sempat hidang tetamu dah liauuu..risya kasik perabis

Kakzakie said...

Nak naikkan mood raya anyam ketupat gantung sarungnya ye Marya. Iman pun kakak rasa tak tahu lagi. Tunggu balik M'sia kelak dia dah besar baru dia tahu betapa seronoknya beraya...

Kamalia said...

hehe..sian iman takde ye baju raya,takpe tahun depan suruh ummi pesan dengan org malaysia pos awal2 ke sana ye..
rasanya org indonesia kat mana2 memang ramaikan..kat sini pun mereka ramai sangat..

ijayuji said...

Salam marya! kita jalan2 niii ehehe... pdhal byk kerja menanti tp kalau dah TERmula jalan2 gini ler jadinya :D Moga sihat2 dan gembira2 selalu hendaknya insyaAllah!

LYAfrina said...

meriah gak nmpk raya kat sanan ye.. sedondon berkelabu..sama la kita.. kelabu di 1 syawal

Gen2Merah said...

hehehehe,... keciannya tengok iman cbik mulut sebab tak dapat baju raya tahun ni...
tak tergambar keseronokan akak beraya di sana... nice

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

eita said...

kita raya kat sini pun takde ketupat jugak..huhuh

Nowwa Fitri said...

Simple je raya dia yerrrr.....:)

sal ya said...

cerita raya tak pernah basi.

Ibuhani said...

Gambar raya kt sofa coklat tu I LIKE...w/pun tema si Iman tu biru pulak bukan kelabu.......hehehe.....my fav colour sofa tu n it looks like sofa ibuhani kt umah pilah ler!

IntaNBerliaN said...

pandai akak anyam yer... sy pun xreti nak anyam ketupat.. hihi

Mariambebakar said...

Salam dear,
WAlaupun jauh di perantauan, soul & spirit raya tetap ada.

What a nice house,. Kalah kita yang ada kat tempat sendiri ni,. hehe.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sian iman, baju raya kaler len (^___^) salam sayang is sekeluarga untuk iman (^___^)

wan nurul hezrina said...

mcm manalah raya di perantauan kak.besh tak kak?mungkin tak semeriah di malaysia tapi ada besh n kenangan manisnya jugakkan?