Gracias!

Sep 11, 2012

Aiyooo! Iman (18sx)

Assalammualaikum...

Hola todos!

Nakal ek! Tengok tajuk terus terjah...hew3...Takpe meh baca-baca... :))

Saje je letak 'notification' macam tu sebagai penarik... Lepas tu nanti ntah-ntah apa orang google terus jump into my blog! kehkehkeh :D

Iman dah start school dah seminggu dah pun... Dia memang excited nak pergi sekolah sebab bagi dia sekolah tu tempat nak main je (solo para jugar!)... Grrrr... Hari Sabtu & Ahad pun sibuk nak pergi sekolah jugak... Siap kejutkan Ummi yang tengah syiok tidur nak siap pergi sekolah! Aiyooo! (:

Sejak akhir-akhir ni saya sibuk (konon-konon) nak try test experiment buat masakan Peru... So, buku masakan memang sepah-sepah atas tilam bukan banyak pun hak3... Iman pulak suka nak sibuk... Nak tengok jugak...Lagi-lagi yang ada gambar tu kan... 


'Verangan' nak masak masakan Peru ni ha... Ada yang saya dah try tapi belum sempat lagi nak share... sabar ye... Buat yang mudah-mudah dulu... Bagi bakar semangat! Sebab ada yang cabar request! hikhik...

Masa tengah syok mentelaah tu biasalah Iman yang dok sebelah mesti banyak tanya...Macam-macam dia tanya...huhuu... Sampai satu ketika letih dah nak jawab tapi jawab jugaklah walaupun macam malas-malas....huk3...

Iman: Ummi... Ummi...ini apa? Ini apa?
Ummi: Ikan...

Merujuk gambar kat bawah ni...


Iman: Bukanlah... yang nilah.. nilah... Punai!
Ummi: Uikkk... Mana?
Iman: (Sambil tunjuk gambar ekor ikan tu)
Ummi: Huk alah... =='
Iman: Punailah Mi...
Ummi: Kah..kah..kah.. Itu bukan punai...itu ekor...ekor ikanlah, Iman! 
Babah sengeh-sengeh... lepas tu terlepas jugak gelak terbahak-bahak... Conclusion: Selama ni dia ingat 'Punai' adalah 'ekor'...
Iman: (Blur) *__*

*Punai merujuk pada 'bebird'! Tak faham takpe... Lupakan* :)) Ahaks! Terus teringat cerita tarzan & monyet...sila google! ;p


Sejak sekolah makin manja... Seronok tengok dia jalan holding-hand dengan babah... First day pergi school... Nampak macam baik kan... Tapi kat rumah asyik gaduh je... Kadang-kadang ummi naik pening... Sorang nak main game 'bola tampar' sorang lagi nak main game 'bola sepak'! Rasa nak tampar & sepak-sepak je dinding time tu tau! Taknak beralah langsung grrrr.....

Tapi bila sorang hilang, mencari pulak... "Babah mana? Babah mana, Ummi?" Sampai ngigau-ngigau tidur malam... Yang babah lak, "Macamana Iman? Ok tak dia harini... Geram dengan dia tadi tapi bla..bla..bla..." Telefon dari ofis... Sama je dua-dua tu... hehehe ((:

Iman memang jeles kalau babah dekat dengan ummi, benda biasa kot...mungkin dia ingat ummi ni hak milik mutlak dia sorang... Time sejuk malam-malam kami suka tengok TV sambil letak selimut dekat kaki... Sejukkan... 

Ummi: Iman sanalah sikit ummi nak selimut kaki ni...
Iman: Iman sejuk (Sambil beransur sikit dari tempat asal...)
Ummi: Ummi pun sejuk, cuba rasa kaki ummi ni...
Iman: (Sambil nganga mulut nak jilat kaki ummi)
Ummi: Hissshh... apa Iman buat ni...? =='
Babah: Dah bie suruh dia 'rasa' kaki bie tu... (Bie panggilan manja hubby pada saya) ;)))
Ummi: Iman.... huhuhuuu... bukan suruh rasa tulah rasa dengan tangan...
Iman: (Blurr)
Ummi/Babah: (Ketawa berguling-guling) :D

Didn't mean to make fun of him but all this circumstances show how our kids brain are stimulating & developing... and its so fun!  :))

Lagi gambar Iman di sekolah :))

Cri-arte Cuna Jardin... Sekolah Iman...


Kelas B.Inggeris...


Kelas apa ntah...


 Menyanyi...



Budak perempuan (blondie) tu asyiklah peluk-peluk Iman... Tapi Iman pulak elak-elak... hehehe...comel je... :D


Kelas memasak (Cocinar Clase)... Cikgu suruh cucuk buah dengan lidi tapi Iman terus ngap...ngap..ngap! hahaha :D


Ramai juga pelajar sekolah ni... Ada yang local & anak-anak expat jugak dari Germany, US & etc... Ada nursery untuk baby bawah 1 tahun juga :))



Cute kan... Tak takut dengan orang langsung! Rupanya anak Israel! ((:


Sebab geram saya dukung dia and xx ... Comel takde dosa pun...  :))

Oklah, hari Jumaat ni sekolah Iman buat rombongan ke Zoo (Parque de Las Layendas) jadi saya kenalah ikut...  Aihhh, malasnye... Sebab?? Babah tak dapat pergi...huhuhuu...

Chau! :)

59 comments:

kakcik said...

Comellah Iman ni... Gigit nanti baru tahu! Hehehe

Gen2Merah said...

Wahhh, syioklah Iman ni.... comel je dia dengan mama dan papa nya... nanti akak ada masa, ceritakan lah macam mana2 cikgu2 d Peru ajar2 kanak2 pra sekolah ni.. mana tau kami guru2 pun bole ambil ilham.. ehe

ijayuji said...

Salam marya! Holaaaaa :D aish! Kita lg ler terpinga pinga apa itu punai :D budak2 mmg jujur klu dia tak phm dia akn tanya ulang lagi dan lagi sampai dia menang sedap jugak klu dpt Rasa kaki mama yer hihihi...
Tgh seronok g sekolah gitu ler sabtu ahad pun kemaruk nk g sekolah jugak hihihi... Sunyi kan bila iman g sekolah takde geng nk ajak gaduh :D marya nanges tak masa 1st day iman g sekolah? Kita 3 3 ank kita masa 1st day dia org pergi sekolah kita yg nanges budak2 ni tak nanges pun kita pulak terover over nanges ehehehe..

Gen2Merah said...

saya jaga exam UPSR di Tawau juga kak... SK Taman Tawau. Hari ini dah masuk hari kedua.. esok hari last.. moga mereka semua akan berjaya... harap Iman pun akan sukses dalam pelajarannya d sana... Hola Todos (",)

sal ya said...

salam marya,

as long as dia happy pergi school ok la tu.



ShimaSalleh said...

Teman Iman gi zoo.. Ummi pun bleh learning sekali hihi..
Haih! risau pulak nak masukkan aqil ke kemas.. :)))
Happy & berwarna-warni!

jemarisuri said...

hola...

marya...wah dh sekolah si iman...pasti best jumpa kwn2 kan...tu yg x sbr nk skolah ..^^

norhidana said...

as salam Marya,

mule nk gelak dulu, ahak2..... Iman2.... punai yek, itulah msti mama ngn babah nyer selalu ckp kias2 pasal punai ni ahak2... aduhla tak tahan tul pg2 gelak baca kisah Iman nih...

seronok ek Iman kt new school nyer...

Dr Singa said...

sambil membaca buku resepi.. ada kamus besar mana kat sebelah..?
:)

BrightEye said...

Assalamualaikum k.marya..

Suka tgk iman seronok sekolah ye..hehe tomei

Mariambebakar said...

Salam Marya,.
Hehehehe, tengok pada tajuk memang gempak sungguh,. Mummy risau juga, takut Iman terrrr-tengok mana2 pics yang tak sepatutnya,. Or terrrrrr-tengok Ummi ngan babahnya,. Hahahahahaha. tapi kalo terrrr tu maknanya tak sengaja.Kihkih,. Secara keseluruhan, mummy faham apayang Marya cuba sampaikan:)

Seronok dia di sekolah. Boleh pulak Marya masuk dlm sekolah masa sesi kelas dia ye?.. Bagus tu, boleh rakam every moment dia punya aktiviti. Bila besar nanti, boleh tunjuk Iman..Hmmm, Iman sangat Comeiiiiiiii!

Cikgu Ma said...

comelnya semua kanak2 ni....kak, peluk cium saya utk dorang yea...

CaDLyNN said...

ala comelnye iman..

IntaNBerliaN said...

hahhahha.. comel je iman ni.... punai = ekor yer iman.. hihi

rasa tu nak kne mkn yer iman... hihii... geram plak rs kat iman ni.. comel je aksi dia.. hihii

Acik Erna said...

assalam marya..kenmagan terindah tu..nanti bila dah besar kita boleh ceritakan balik..kalau pasal anak2 ingatn kita cukup kuat..kita boleh ceritakan balik bila anak2 dah besar ibarat rakan video..tulah yang acik dah laluinya

Anum said...

tomei2
x pe sis janji dia suka

faraherda. razalan said...

Cool gile tadika luar negara ni. Berbeza dr silabus kat Msia. Msia ade mcm nie tp tadika mahal le. Siap ade nyanyi2 dgn petikan gitar. Serius cool! Suke betul sy.

Psst! Aydin pun asyik le gaduh2 dgn papanye. Haih!!!

Nana said...

selalu jugak pening dengan Darwisy yang byk tanya...:D

:: Mrs.Eady :: said...

akak...tergelak-gelak tersenyum-senyum izwa baca entry ni siap ternganga sekali nak ikut rasa kaki tuh!hehehee..sweet la cara akak bercerita! :)

Nens Collection said...

naseb bek bb lg anak israel tu..kalo dh besar rs nk tembak je..cabarannyer la duk sana, alwaz pantau pelajaran iman kak..sy plak rs takut2..tp semoga Allah melindungi kak marya sekuarga disana..aminnn

mama aryan said...

comel iman..wah dah ada awek syok kat iman ye..

ieda said...

ahahha so sweet iman tuu
macam2 .. ekke pandai cakap punai .. yelah kan .. ;)

bestnya sek dia .. pelbagai kaum ada tuu .. sure dia x rasa sunyi kan ;)

syiela said...

comellah iman.. hehhe dorang ni lurus .. apa yg kita kata itu la dorang sematkan dalam fikiran :)

Eye_nee said...

sukanya tgk gambar Iman pegang tgn Babahnya masa nak kesekolah tu...so manissss....bila dah sukses masak masakan Peru tu kasi tonton hasilnya yer...

♥MAMASYAZA♥ said...

amboi, iman pun dah ada awek kat school ekkk.
sama jugak cam akak ni. kalo ramai kat umah, riuh rendah umah, tambahan kalo hari cuti. tapi kalo tak cukup team, rasa sunyi le pulak

m.u.l.a.n said...

suka tengok sekolah iman...!!!! so cute lah iman ni gaduh mulut dgn ummi & babah...

aneem said...

somel lah iman nie.....
kelakar pown ader,,,
hope happy always

umma sharifah said...

comelnya bebudak ni...geram je tgk...tlg xx utk sha skali...hehehe

Kesuma Angsana said...

iman ni comey sungguh lor, raso nok gigit2 jeh

Daddy Ziyyad said...

Punai dlm bahasa Peru apa? ahahahaha..

- sistem sekolah kat sana santai macam negara maju, atau exam oriented macam malaysia/spore/asian countries?

- belajar betul2 masakan peru, balik malaysia nanti, boleh set up restoren masakan peru..:)

Anonymous said...

salam Beautiful marya, sure iman lak gelak guling guling bila dia baca ni masa da besar..hihihi..susumanis/kak suzi..sorry malas nk log in..hehe

Kakzakie said...

Budak-budak memang comel dan menyenangkan hati Marya. nampak sangat Iman seronok ke sekolah. Tak lama dia lagi hebat berbahasa sana dan Marya boleh belajar dari Iman:)

fiza said...

Ekekekeke...gelak² saya baca entry nih ☺☺. Bestnya skolah iman.

Golden Rose said...

budak2 mmg mcm2 keletah specially bile dah pandai ckp...kdg2 speechless kita dibuatnya

MamaEma said...

di sekolah ibu bapa boleh tunggu ke?..hehehe.

handsome boy

Puan Kutu said...

iman sgt comel dan kelakar.punai tu adalah ekor?muahaha gelak guling2..:)

kt sekolah ramai kawan.biasanya budak mmg suka sekolah.tp kt sekolah aiman ada jugak sorg budak yg asik nangis bila dtg sekolah.huhu..

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
waaahhh.. buat operasi masak memasak eh.. dah dapat hasilnye share dengan kami yer.. mana tau boleh gam kami try buat ala2 malaysia plak..hehehe

sweetnye iman~ ensem sgt.. pandai dia buat ummi n babah dia ceria yer..
sonoknye tengok dorang belajar sama2.. walaupon lain rupa tapi budak2 tetap boleh belajar sama2 kan~


Papa Mifz said...

wah iman kene peluk dgn pudak perempuan blondie lah...untung nyer iman...hehe

mamavogue said...

Assalam Marya Sayang,

memang kelaka bila tengok keletah anak2 yang baru nak membesa ni. Geramm pun ade. Hakim pun dah banyak sangat cakap nyer sampai mama tak terkejar!

nabila said...

comel je iman nih... tergelak sorang2 baca tang nganga mulut nk rasa kaki tu..

rumah kuning said...

Hehehe nasib baik iman tak sempat rasa kaki umi dia.

mama ju, said...

Salam sjahtera,
Seronoknya ada anak kecik, cepat2lah ada adik!
hehe tajuk ada 18 x tu buat mama lambat dtg- nak bukak ke tidak hehe

KakNi (CikNi Ahni) said...

Wahhh... iman dah ada 'girlfirend' kat tadika ek... hu hu hu...

Mat Som said...

Marya
Tahniah buat Iman
Semoga menjadi anak yg bijaksana@genius dan hebat.

Ini menunjukkan ibunya kat rumah tu kena cari teman, kenalah tambah satu lagi....hehehe

Momma AA said...

comeinyer iman.. tergelak2 saya membaca entry ni.. perkembangan yg baik buat iman.. :)

Mak Wardah said...

Salam. Comelnya dia...anak kalau rapat dgn ibubapa tandanya dia akan membesar jadi anak yang baik, InsyaAllah.

azieazah said...

Ohh nak panggey BIE jugak lah!

Hai Baby Marya!

Mamasya said...

Salam Marya. seronoknya Aiman dah mula sekolah...Aiman comel...kwn2 pun comel juga.

Azian Elias said...

MASYALLAHHH... so cute. the story, imannya and also the kids. even anak israel kan. heeee..


anak akak lak, tiap malam nak cium tapak kaki akak sambil tgk/tenung sebab nak tengok syurga. hee..

Suriyana S Aflazal said...

Assalamualaikum...jauhnya sampai ke Peru..merhaba from me Ankara Turkiye...nice blog

Nor Salmi said...

Salam Marya, lama tak singgah sini..
Wah, dah sekolah ye, Iman..
Tentu seronok dpt jumpa kwn2 baru. Sebab tu hari minggu pun nak ke sekolah..

Bulan Syurga Firdausi said...

eh2 tajuk akak hehehe sampai nak jilat kaki suh rase kak ye..

Ummi Iman said...

Askm Marya,

Kelakar pula part punai tu ;) Iman ni.. ada2 je..
Salam peluk cium untuk dia ya.. terima kasih atas kiriman tu.. terharu sanggup pos jauh2. Akak je tak pos apa2 :( Dah terima nanti akak bgtau ya.. Take care

.:fyzz:. said...

salam marya..fyzz back...
baru seminggu lbih masuk keja..fuh..lama tak masuk blog marya..tgk iman pun dh pegi sekul..siap diapit oleh chicaro2 comey lagi...hehe..

Ibuhani said...

comeii jer iman jln gi school dgn babah dia...hihihi...don't ever miss moments walaupun yg kecik2 dgn ur beloveds. RUGI! as time will never be repeated again! Slmt memasak Marya!

Cho Zila said...

Iman.. oh Iman.. memang bijak...
lama tak sebut punaitu...
keh.. keh.. nak rasa memang guna lidah...

mama aini said...

ahakz..pandainya iman..hikk2x..

Sidratul Muntaha said...

ahahah
punai tu ekor?
iamn,iman..
ahaha..
siap nak menjilat kaki tu
ekeke..
setot pun panggey Babah jugak
cuma kami dia panggey Ibu
ank bpk jugak
ilang babah,24jam cari babah
huhuuh...

psst:buku masakan tu ade lebih tak?nak kirim beli dari kamu boleh?!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

geram pulak ngan si iman ni.. hehe

tapi sungguh la kak marya, budak2 tecik tu asa nak tubet je, comelll sangat (^___^)

p/s: kalau pegnen, selalu2 tengok muka budak2 tu, mana tau leh dapat sorang muka camtu.. keh3