Gracias!

Sep 6, 2012

Eid Mubarak en Peru... con amor ♥♥♥ (Part 2)

Assalammualaikum...

Hola mi amor!

Sambung balik cerita-cerita raya kami... :))

Lepas balik dari rumah TYT Duta kami terus pergi Jockey Plaza cuci-cuci mata & shopping seluar jeans...hehee... :D Lepas tu terus balik sebab saya kena siapkan apa yang perlu untuk 'Open House' esok harinya tu... 

Gagah tak gagah dengan badan yang tak seberapa 'fit' saya cuba buat apa yang mampu... Jom jenguk apa menu yang saya buat untuk hari tersebut! :))


Semua bahan-bahan saya guna untuk hidangan ni 90% menggunakan barangan tempatan (Peru)... Termasuklah nasi himpit dan cili untuk buat rendang! Di sini tak ada cili api macam di Malaya so, saya 'replace' dengan cili Jalapeno cara sebutan ha-la-pe-nyo ye kengkawan! ahaks! ;))

Bab cili-cili ni boleh baca kat entry: Cili = Lada = Chilies = Aji = Pimiento


Saya buat soto, mee rebus, kuah kacang! Sebut pasal kuah kacang sampai ada yang mintak resipi... hehehe... Sebab kuah kacang saya campur daging... Rasanya jarang orang buatkan :))  Rakan Indonesia kata di daerah mereka dipanggil kacang tumpang! Bertambah-tambah masing-masing makan... Saya adjust sikit taknak bagi pedas sangat :))


Gelatina sebagai pencuci mulut! Tak tahu dah nak buat apa yang paling mudah! Ni pun ada yang tanya, dari Malaysia kah... ayoooo! hehehe ;)) 

 Bila tengok hidangan ni semua tanya saya, "Don't tell me you did all this!" Di FB pun... alamak! ngeee... Frankly, I'm not a superwoman... Betul, saya yang masak semuanya but there's a secret, tips & tricks yang tak semua orang tahu...hehehe... *wink*wink* ;))


Rendang Daging ala Peru! :):)

Absolutely, picante(pedas)! 

Dulu saya adalah jugak bawak rendang macam ni ke ofis masa kerja dulu... Masa jamuan raya di ofis... Ada yang tak percaya saya masak katanya saya suruh mak saya yang masak... Bukan saya nak kata rendang saya sedap... tapi ada yang tak percaya saya boleh masak...keh...keh...keh... Nampak sangat muka tak pandai masak! ;p :))

Antara tetamu yang hadir...


Hubby jemput beberapa rakan ofis & kenalan yang agak rapat je :))


Bergambar adalah wajib!

  
Las Bellezas! ahaks! 

Silalah muntah pelangi :D


Con nuestra profesora! With our teacher! Guru Spanish kami :))


 Iman and his girlfriend! Kawan perempuan ye! Tiada perjanjian tau! hehehe...


Iman con su amiga! 


Hola! Me llamo Amira! 

Cantik kan? Que linda! Rambut tu yang mahal... Doakan kami dapat baby girl cantik macam ni tau... Ameen :))

Tamatlah cerita raya-raya kami... Terima kasih sudi membaca! Chau! :)

54 comments:

Izan Ishak said...

salam marya...

blm terlambat nak ucap selamat hari raya n maaf zahir batin ye.

serius terliur tgk rendang tu. kalau izan lah mmg tak reti nak masak rendang bagai ni... semua menu tu mmg buat perut ni terus lapar aje.

sal ya said...

salam marya...

ok apa blh masak semua. superb!!! ayah akak suka la kuah kacang letak daging. akak on je. boleh je makan. nnt nak buat open house la bila dah ddk sendiri.

Gen2Merah said...

Hola mama.... bangganya kami bila mama dapat perkenalkan masakan2 orang Malaysia yang sedap2 itu kepada org luar sana...

Nampak menyelerakan... Absolutely, picante(pedas)! hehehehe

kakcik said...

Assalamualaikum Marya.

Kakcik singgah jamu mata sekejap di sini sebelum masuk mandi. :)

blog-tips-kurus said...

hala hala....
susahnye nak sebut cili depa!! ;)

*kelihatan sedapa amat! (>.<)

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Marya

Selamat Hari Raya
wahhhhh.....masak rendang....kalau ada lemang lagi sodaaaaap....

kalau selalu sangat demam kebah then demam balik then kebah jap then demam kura2 lak then kebah, elok kalau amalkan minum minyak kelapa dara. Mungkin Marya tahu khasiatnya...kalau susah dapat kat Peru tu cuba buat jer sendiri...hehe

Akak tak de FB, nanti bila akak dah buka nanti akak add ( bila la zaman nak mengactipkan diri ngan FB tu kan )...huhu....

Wah...semakin hebat spanish nyer...lepas ni boleh meronda satu amerika selatan ni....cayok....

rostina76 said...

wah!!!!gempaknye open house dia kalah org @Malaysia ni. btw serius xrasa lagi pun dah tahu rendang daging tu sedap. sayanggggnye la jauh sgt, kalau tak mmg nak g je beraya rumah marya.hehe!!!

ijayuji said...

Salam marya!!! bestnyerrrrr! ya Allah! masak semua tu sorang2??? kalau kita dah tak leh bangun 5 hari :D siyeesss, kita tak pernah masakkan utk org seramai tuu, kalau setakat tolong2 masa kenduri tu ok, tp kalau sendirik masak byk2 mcm ni mmg tabik toing toing toing kat marya :)) Kuah satay kat kwsn mak kita pun ada sesetengah masukkan daging yg di potong kecik2 sama kes dgn serunding, sedap kan kalau tergigit gigit dia punyer daging sbb kita suke daging :D kita surrender lerr marya kalau kena masak byk2 mcm tu mesti nak kena panggil org rewang2 hihihi...

azieazah said...

Kak Azie bukan saja kagum tengok menu masakan tuh, tapi juga kagum tengok deko dalam rumah. Wpun tak tunjuk semua, tapi sangatlah cantikkk!
Lantai kayu tu yang best. Rumah pun bukan apartment kan? Rumah atas tanah ya?
Hebat juga sebab merantau di negara orang pun boleh ada banyak barang lengkap utk buat majlis. Kak Azie yg dok sendiri di Msia pun takda periuk mangkuk kilat nak hidang cenggitu.. hehehe

eMMe said...

Salam Marya,

Pepagi dah BW.. bos saya takde ari ni
cuci mata tgk juadah hari raya yg meriah! pandai marya masak
cayalah! mesti ade pembantu2nya kan..
org sana reti ke makan rendang? tapi kat sana ramai kawan2 yg sama2 dari Malaysia kan..kan.. so takde masalah, bab2 makan ni, tol tak dear, kalo org sane,dowang kisah ke makanan2 yg kite masak, atau dowang lagik suke, coz unik kan..kan..

norhidana said...

as salam Marya... wah2 rajin nyer memasak... ada mcm2 hidangan, rajin tul yek Marya msk... dana thn ni tak tau lah bt open house ke tak, al maklum tak berapa sihat, perut ni pun asik bt hal je, tkt nk bt nnti tp diri yg tak larat...

-nk tanya, kt situ mmg msk umah pakai kst yek?

Huda said...

Kagumlah sebab awak buat semua ni sendiri, ishh..tapi saya percaya nak masak semua ni ada tips dan tricks nya kan..sehari memang tak boleh buat semua ni, hehe

mama ju, said...

Salam sejahtera anakanda,
Wah hebatnya bahasa dia...
Hebat juga memasak.macam2. apa tip & trick tu?
Balik boleh jadi chef ni.
Makcik saya masukkan sotong ke kering dlm kuah kacang, sedap!

Jumpa lagi.

Dr Singa said...

ha la pen nyo pedassss kannnn!!
( saya belajar kat plant vs zombie... eheheheee )

apesal rambut si dia tu nghala kedepan?

inazamri said...

wah masak semua tu sendiri.Makcik akak di Klang pun kalau masak kuah kacang mesti buh daging atau ayam.Memang sedap dan memang jarang la org buat.

Marsita yahya said...

Salam,
jumpa blog ni via blog Arah...salam perkenalan....

mas said...

Salam,
jumpa blog ni via blog arah...
Salam perkenalan.

Kakzakie said...

Sukalah mereka semua dapat menikmati hidangan yg Marya masak. Mesti sedap sebab itulah mereka tertanya-tanya resepi. Patutnya bila mereka tak percaya suruhlah mereka tempah dari Marya kalau mereka nak buat open house pulak.

Nens Collection said...

memang meriah..walopon bukan kt tanah air,tp terasa kemeriahannyer kan kak marya..nens tgk pon terasa suasana raya tu..hehe

Bulan Syurga Firdausi said...

ehem3 kak, ape lagi deal la dgn aiman tu heee mungkin boleh dpt cucu rambut mcm tu ;)

Anum said...

selamat hari raya sis
seronok gak kan

CaDLyNN said...

rajinnye k.marya masak!
tabik spring :)

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyer lemang diluar negara!!fuuuhh...

~::Chenta::~ said...

Chenta amin kan di sini ...

Aminnnnn....

Golden Rose said...

sedapnye tgk makanan2 ni...apa2 pun sha tumpang berbangga cos marya memperkenalkan makanan malaysia di sana...sedap plak tu

Abil Fikri Ahmad said...

Betul la, rendang tu nampak sedapp jea..Kita semua kat sini pun tumpang gembira bila tgk u n family dok happy sambut raya di sana...

eLL said...

salam kak marya,
best nyeeee. tak balik raya di malaysia ke?

kalaulah kak marya masih kerja di LHDN jalan duta kan, boleh jumpa.

fiza said...

Rajinnya. Mesti sedap nih.

Kesuma Angsana said...

meriah nyer marya, tabik spring atas usaha gigih masak memasak tu!

Riri Yoorin said...

salam lebaran dari malaysia!!

susumanis said...

salam beautiful marya..amazed tol bole masak seme tu..fuhh..bagi la resepi kuah kacang daging tu..mesti sedap bagat..hihi

Ibuhani said...

Baju raya Marya cantik........org2 Peru makan byk x makanan kita tu? Dia org suka x pedas?

ShimaSalleh said...

Org tak percaya hasil air tgn kita.. Shima pun gitu gak. Klu bab nak masak rumah mak atau rumah saper2 mmg tak la. Takat kupas2 tu tau la. Masak tolak tepi. TAPI bila disuruh msk lauk raya utk kasi org mkn.. kena jugak masak dan berhasil, sedap! Dihitung dgn jari paling2 pun lebih 5jenis.. Mmg tak percaya masak sorang2 kan hihihi... Dalam diam terasa kagum dgn diri sendiri... :))) eh aku boleh masak rupanya! ;p

IntaNBerliaN said...

tu dalama keadaan badn x 'fit'.. bkn main byk yg akak masak.. :-)

selamat hari raya kak..

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

bila tengok menu2 tu.. x rasa cam Marya kat Peru pon~ rasa cam kat malaysia jek..
tapi bila tengok tetamu yang hadir.. barulah rasa suasana beraya diperantauan..
Kalo zura lah.. tak tau lah boleh ke tak sediakan hidangan sebanyak ini.. tabik spring lah kat Marya.. macam2 menu ade.. kalo dekat dah terjah dh umah Marya..kikikiki

amboiii iman~ leka main dengan GF tuh.. kekeke.. tapi memang comel lah GF iman tuh.. cute sangat.. kekeke..
tapi zura nak doa.. 'Kalo'lah peknen lagi.. nak bb boy yang ensem cam iman tuh..kekeke..

okeh..melalut dah.. bye~

Daddy Ziyyad said...

selamat hari raya, maaf zahir batin ya :)

Bagaimana penerimaan kawan2 Peru tu masa makan rendang..nasi impit..soto? hehehehe..

Ati Masrif said...

salam marya,

jauh rupanya dia tinggal...nun di sana

bila dah dok jauh ni kenalah pandaikan
diri tu masak...semua dah boleh masak...hihi

semua kak ati nampak sedap dan menarik :)

MamaEma said...

salam Marya,

kalu keluarga ema buat kuah kacang campur isi ayam..anak ema yg sulung makan hingga 10 kali sehari...

Papa Mifz said...

meriah nyer dgn makanan...:)

mama aini said...

assalam ..pandai marya masak ek..cutenya girlfriend iman !!..he2x..semuga marya akan dpt baby gurl yg cute ..insyaallah.. :)

jemarisuri said...

wah marya pun berwajah baru jugak ekk...sama lah kite...^^

byknye makanan tu...mau tak termkn ni...hihi

Mariambebakar said...

Salam dear,
Hmm, dah agak yang Marya pandai masak,. kalo tak, takderler buat pelbagai jenis entry masakan kan?..

Yang bestnyer, Marya ala-ala dah buat penutup entry raya, mummy pulak entry rasa belum buat satu pun lagi,. Damn busy,.

Hari ni baru sempat jenguk kawan2 jer. mana yang mummy hutang baca entry depa tu, mummy dah bayau semua,. termasuklah Marya punya..hehehe

Lynn said...

Salam marya..

Wah..memang salute kat awak..kalau lynn..mahu terkehel kaki dan tangan nak masak semua tu..tambah panik bile yg nak makan tu bukan org kita..cantik sangat awak hias umah..pakej ni..pandai masak..pandai mengemas..sweet pulak tu..isteri mithali betull..serius nie..bukan saya nak bodek awak ok..?(sila lah kembang sekarang)..hehehehehe..bye dear..

Azian Elias said...

salute lah kat marya... akak mmg kalah lah..

Mama2Q said...

salam marya..
salute 44 tabik spring masak semua tu..syer ler rahsia camner wat semunya, cepat pantas dan sedap lak...jelezzz....

p/s: iman nak dapat adik ker :)

Hanis Azla said...

mmg terorlah marya ni bab memasak.. kagum akak.. penuh meja makanan yang dihidang hasil air tangan sendiri.. boleh jadi idola ni.. Tahniah marya..

Hanis Azla said...

mmg terorlah marya ni bab memasak.. kagum akak.. penuh meja makanan yang dihidang hasil air tangan sendiri.. boleh jadi idola ni.. Tahniah marya..

Asmara said...

fulamak Marya! mmg kagum! jd perantau mmg terus jadi serba boleh gitukan. hehe.. sedapnya! harap2 dapat la merasa air tangn Marya satu hari nnti kan! :D

Cho Zila said...

wow.. bangga akak kalau dapat menjamu orang sebegitu... kalau tak sedap takkan leh panggil orangkan..

tengok cara hidangpun dah rasa sedaptu...

gadisBunga™ said...

semoga awak dapat baby girl berambut cantik macam tu..amin.... kikiki...!!!

m.u.l.a.n said...

waaahhh.. sangat meriah..!!! jugak sangat kagum... take care tau sbb ngandung tu...

mama aryan said...

insyaAllah moga dpt baby girl cute mcm tu..saya pun nak baby girl gak..tp belum ngandung lagi ni hehe

NenetPenne (NP) said...

hai..nak tanya...kat sana bila pakai kasut dalam rumah, rasanya cemana nak bersihkan lantai semua tu...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya,
ayat yang lasssssssssssssssssss sekali tu is aminkan (^___^)