Gracias!

Mar 30, 2013

Semoga Allah Berkati Emak - 72 tahun!

Assalammualaikum wbt.

Hola todos!

Ni entry auto-publish... Busy buzz buzz lah kononnya... ;)

Alhamdullillah harini Hari Lahir yang ke-72 buat bonda saya Puan Sarina Hindun Binti Lokman... Happy Birthday Emak! Semoga Allah berkati usia & rezeki emak... Barakallahufik~

Emak memang takkan baca blog ni, tapi tetap nak wish juga... Seminggu sekurang-kurangnya 2 kali kami akan call mak, saya memang jarang bercakap dengan mak dalam telefon sebab kalau cakap kena jerit-jerit sikit...hikhik... mak tak berapa nak dengar kalau bercakap dalam telefon... Oleh sebab hubby lebih sabar dari saya so, biasanya dia yang akan borak dengan mak lebih lama...hehehe :))

Rindunya dengan mak... Dulu masa mengandungkan Iman, saya selalu mintak mak tolong urutkan kaki, kepala atau belakang... Mak bukan tukang urut dan mak urut tak kuat pun tapi sentuhan tangan mak menenangkan :'(

Rindunya... T__T

Lama dah tak lihat muka mak... Last, masa raya tahun lepas melalui skype... Agaknya makin tua dah mak... Tapi, alhamdullillah tiap kali call dengar suara, mak sihat-sihat sahaja... Mak juga takde sakit yang heavy-heavy, kencing manis dan darah tinggi pun masih terkawal! Mak kuat pantang... Makan ubat tak pernah miss... Tiap kali call mesti ingatkan dia makan ubat on time... hehehe... Cuma, sekali-sekala mak mengadu kaki dia yang bengkak sebab gout tu...

Dalam dunia dan hidup saya, saya tak pernah jumpa orang yang penyabar seperti mak... sebab tu semua menantu & anak-anak sayangkan mak... ♥♥♥

Tahun ni, kalau ikut IC tarikh hari lahir emak 30/3/1941... Orang dulu-dulu selalu tak ingat tarikh hari lahir dan yang dalam IC tu mungkin tarikh waktu mendaftar... Jadi, biasanya kami sekeluarga akan sambut hari lahir mak pada tarikh ini atau buat sekali sambutan Hari Ibu... :)

Teringat dulu, masa tahun 2011 saya nak update buku ASB emak di bank... kebetulan pegawai bank tu ramah pula... Dia tanya saya, "Buku siapa ni dik?" Saya jawablah, "Ni buku mak saya..." Pegawai tu tersenyum sambil membelek buku tu, sambil berkata "70 tahun dah umur emak kamu ni, kira BONUS tu! Sihat lagi ke dia?". Saya tersenyum ramah, "Alhamdullillah, mak sihat-sihat begitulah..." :))

Syukur ya Allah, mak masih sihat walaupun tak begitu kuat... Kalau ikut ramai kawan-kawan seusia emak yang dah tiada, yang berkerusi roda pun ramai... Moga emak sihat & dipanjangkan usianya... Moga kami sempat bertemu nanti... Ajal maut tak mengenal usia :))


Orang kata rupa mak mertua & mak saya hampir serupa! :) Ni masa kami bercuti ke Kota Kinabalu di Tips of Borneo (2011)... Cuba teka mana satu mak saya dan yang mana satu pula mertua saya? ;)) Eh, tanya macam orang kenal pulak! hehehe :D

Ya Allah, berkatilah kedua ibu & ibu mertuaku... Ameen...

Extrañamos mucho nenek & uwan! Can't wait to bring two of you 'honeymoon' again! Insya'Allah ♥♥♥

Terima kasih kerana sudi membaca! :)

Chau...

P.S. Iman cuti 4 hari, hubby pulak 3 hari termasuk Sabtu Ahad... Peru Public Holiday sempena sambutan Easter Day! Saya pernah share di entry ni dulu : What is Maundy Thursday!
P.S.S. Kadang-kala kita perlu tahu perayaan mereka ini agar tidak mudah terikut-ikut...


35 comments:

Jemarisuri said...

mmg nmpk muda dan sihat...
moga diberi kesihatan yang sihat..ameen

tp js rasa mak marya sebelah kiri kot...hihi

Hani Othman said...

rindu pulak dekat mak lepas baca entry ni... huhu

missSenget said...

selamat ulangtahun kelahiran, makcik..!


eheh..sebab tak kenal la main teka-teka kan..?

kite agak yg baju putih tu..

rostina76 said...

salam mayra...semoga emak awak & mak mertua sentiasa dlm lindungan ALLAH & sihat walafiat

Ummi Iman said...

Alhamdulillah. Kagum melihat org yg pjg usia dan sihat. Nampak muda je mak Marya. Mcm tau pula yg mana ya ;). Yg belah kanan tu ke? Dua2 nampak muda. Semoga terus di beri kesihatan yg baik dan dirahmati serta diberkati hidupnya.

Puan Kutu said...

seronoknya org masih ada mak.sy cuma ada mak mertua je buat menumpang kasih.tp dh macam mak sendiri tau..

sy teka yg sebelah kiri tu mak marya.mmg lebih kurang je mukanya..style berpakaian pun sama..:)

selamat hari lahir buat mak marya

Si Matatajam said...

Alhamdulillah...dah 72 Tahun yek... Moga Allah kurniakan Kesihatan yang baik pada beliau..

ieda immi said...

mak mayra nampak sihat dan muda macam mak akak ..
semoga sihat dan dipanjangkan usianya .. aminn ;)

mama said...

assalam dear.. `hepi belated bezday` buat `mak`..semuga panjang umur dan diberkati olh Allah..amin..
ehem mak mama berusia 67 tahun,juga sihat walafiat tanpa sebarang penyakit..tapi mama dah menghidap penyakit sejak usia 27 thn.. :(

azieazah said...

Alhamdulillahhhh.. semoga dia terus sihat dengan cara dia. Dan terus sejahtera walaupun ada anak dia yang jauh di mata.

Doa yang baik-baik sahaja untuk dia.

Juhariah Johari said...

Wah nampak bergaya mereka berdua. Moga bahagia mereka berdua juga tuan tanah1!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaaaaaaaaaaaaaaaa puan eeiyss tak menjenguk ke blog teman2... moga ceria2 selalu.. im back! hehehhehe (^___^)

Nafira usof said...

Salam Marya..
selang sehari jer ngan birthday zura..

selamat hari lahir buat Mak Marya..
semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik.. amin~

m.u.l.a.n said...

moga mak kekal sihat & sentiasa dilindungiNYA..

Mama2Q said...

30/4/41 ke 30/3 ni? sbb 30/4 lum sampai lagi...tp entry ni dah terpublish....hehe..btw hepi besday to makcik....memang nampak muda lah!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Marya - happy birthday to yr mum. Alhamdulillah kita masih ada emak kan?. Tengok kengkawan yg dah takde emak, pastu rindu2 kat arwah emak mereka, takut I jadinya.. Mudah2an emak2 kita panjang umur. Aaamiin..

Mas Zull said...

assalamualaikum marya....selamat ulang tahun buat ibu yer...:)

Cho Zila said...

nampak dua2pun muda langsung tak leh agak.. mmg nampak serupaler...
selamat hari jadi untuk mak marya... semoga diberikan oleh Allah kesihatan yang baik...

Mak Wardah said...

Alhamduillah marya, kedua2 sihat dan cergas. Semuga kedua2 panjang umur, murah rezeki dan berbahagia selalu

Ratu Hatiku said...

nampak muda ... :D
Semoga sihat dan dipanjangkan usianya .. Amin

nens cellection said...

hepi besday makcik..semoga panjang umur & murah rezeki selalu..sihat tubuh badan hendaknya..mak hubby nens pon sihat & panjang usia die thun ni dh 74..siap bwk kreta pergi masjid lg..hehe

rasanya mak kak marya belah kiri kan..hehe

NzA said...

Alhamdulillah, syukur cz mak marya masih sihat lagi.....mama akak brusia 60thn dh alami sakit kronik n lumpuh...sedih sgt2...

Selamat ulg thn makcik..moga makcik dikurniakan kesihatan yg baik n dibawah perlindungan Allah selalu...amin.amin.amin....

Ibuhani said...

Happy bday utk ibu marya. Smoga diberkati Allah SWT dunia akhirat.......ibuhani pn tiba2 rindu ngan mak w/pn tiap2 minggu blk jumpa mak!

TiranaAduka said...

salam sis marya
Jauh terbang menemui sis marya.pekabar sis?

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

semoga makcik sentiasa dalam lindungan dan Rahmat Allah..kekal sihat

Nor Salmi said...

Moga mak Marya sihat selalu. Banyak persamaan emak kita. Baca kisah emak Marya ni seolah-olah baca kisah emak akak sendiri. Usiapun hampir sebaya, tahun ini emak akak 71..

eLL said...

salam kak marya.
panjang umur mak kak marya dan sihat sejahtera.

teringat mak sendiri...<3

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alhamdulillah,
selamat panjang umo makcik..
semoga terus diberikan kesihatan yg baik ye mak cik..

haah, nampak muda dr umo la..

Nazayiena Ayiena said...

Slmt hari jadi buat mak Marya,semoga makcik sentiasa kekal sihat hendaknya.

Myra Jay said...

Semoga Allah memberkati mereka, aminnn ;)

Nampak muda belia mak dan mertua akak ;D

Kesuma Angsana said...

masih nampak sihatyer mak tu, Doakan saja & happy birthday untuk yr mum juga yer !

Golden Rose said...

Alhamdulillah....hepi belated b'day....moga diberkati ALLAH selalu & panjang umur serta sihat hendaknya

n O e s u h a i m i said...

sama besday ngan mak noe...cuma tahun berbeza la..rindunya kat mak walaupun baru selasa lepas jumpa

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

happy belated birthday makcik =) smoga pnjang umor n murah rezeki =)

wan nurul hezrina abd halim said...

semoga Allah memberkahi mak kak mart.72tahun nampak masih sihat alhamdulillah=)semoga murah rezeki dan panjang umur insyaallah=)