Gracias!

Mar 4, 2013

Mr & Mrs John!

Assalammualaikum wbt...

Hola!

Conversation antara Mr & Mrs John yang dari kecik dah mamam 'belachan' or 'Malay Cheese' hikhik :p 

*Jangan marah haaaa*

Mr John sangat excited bila tahu wife dia pregnant lagi & 'hari-hari ukur lilit pewut' wife die yang makin memboyot :p ;)

Mr J: "Tengok akak kat kedai tu perut dia lagi besar dari Bie, mengandung agaknya!"
"Kenapa dekat sini abang tengok ramai perempuan yang mengandung macam Bie?"
"Dia ni dah tahu mengandung macam Bie pakailah maternity dress kan elok sikit."
"Tengok tu perut dia macam Bie, mengandung gak kot." 

Mrs J: Errkk....! Stop it, abang! Banyak kali dah abang cakap macam tu... Tahulah orang tengah "muncit"... hikhik... =='

*****

Mr John juga jarang beri tazkirah pada isteri sendiri tapi jika sekali ceramah, memang boleh insaf T___T

Mrs J: Rasa macam nak kerja baliklah... Boleh tak kalau Bie balik dengan anak-anak lepas tu start kerja balik dan abang balik bila dah sampai waktunya kemudian... Rasa rindu nak bekerja semula! :)

Mr J: Boleh je... Pergilah...

Mrs J: Betul ke ni bang???

Mr J: Betullah kalau nak tengok syaitan bersorak suka...!

Mrs J: Ala... huhuhu T___T

*****

Mr John & Mrs John memang suka berangan-angan terutama sekali bila takde apa-apa aktiviti... Berangan memang best sebab free! hehehe ;))

Mr J: Best juga nanti kalau kita balik Malaysia ada pet! Macam kucing kita dulu... Tapi kali ni kita bela yang gebu & kembang bulunya ye!

Mrs J: Betul ke? Tapi nak yang comellah... Yang comot-comot takmau lah... Bela kucing macam Kak Ina/Bang Mat tu.... Cantik je bulu dia... :) *Cerewet & memilih pulak tu*

Mr J: Tapi dalam rumah ni semuanya alergi, dengan baby kecik lagi nanti! Larat ke?

Mrs J: Itulah kan... ermmm... apakata kalau kita bela ayam serama... Nanti kalau dah beli rumah baru bolehlah bina backyard chicken coop macam ni! *Kalau dah mula berangan* :p

*sambil tunjuk gambar dari internet*


Mrs J: Kemas & comel je chicken coop ni... Lagipun ayam serama cantik & comel... Sukalah... :) Kalau bandingkan bela ayam dengan kucing, bela ayam lagi senang & mudah... Tinggal pulak kat luar... Takdelah bulu-bulu dia terabur macam kucing! :) *Penuh semangat & harapan*

Mr J: Hurmmm... kita bela sepasang, jantan & betina... Cuba cari cara penjagaan dia susah tak?

Mrs J: Kejap! *After a few second* Ok, blog ni ada cerita cara-cara penjagaan ayam ni... Kena amik vaksins, kebersihan, keselesaan ayam, suhu, cuaca... bla...bla... bla...

Mr J: Huh! Susahnya... kita bela anak jelah!

Mrs J: *Grrrrr...*

*****

Mrs J: Kalau dah tua nanti, kita mati sama-sama ye bang... Kalau anak-anak dah besar, mesti bosan kalau abang dah takde... Kalau Bie mati dulu boleh juga abang kahwin lain... *mode:merepek*

Mr J: Semua tukan ditangan Allah... Macam kes di Lahad Datu tu... Kita mana tahu sampai bila ajal kita... 

Mrs J: Yelah bang kesian kat wife dia tengah pregnant pulak tu anak kecik lagi... tapi dah tiba masanya pergi jua dia kan... Dapat juga dia mati syahid kerana mempertahankan tanahair...

Mr J: Kalau dah takde orang nak pergi berperang tu abang sanggup balik demi negara...

Mrs J: *Dalam hati, ye ke abang ni? Pegang senapang pun tak pernah...*

Kalau dah nama blogger memang tidak dapat tidak untuk menyentuh perkara ni... Sekarang ni tulisan blogger lebih kuat pengaruhnya & memberi kesan daripada reporter sendiri... Masing-masing tentu sekali ingin menunjukkan rasa cinta & kasih pada tanahair... Ramai juga yang cuba untuk menjadi 'keyboard warrior atau hero'! Yang berangan jadi 'perisik' pun ramai... 'Doctor know it all' pun ramai!  Sehingga kadang-kala saya rasa boleh menjejaskan kerja pihak berkuasa dan keselamatan... Kalau pun kita tahu apa yang terjadi eloklah berdiam diri & berdoa... Benar, rakyat perlu tahu semuanya tapi setiap satu itu perlu ada limitasi... Doa yang baik-baik buat tanahair kita & segalanya berakhir dengan segera! Al-Fatihah buat pejuang kita yang beragama Islam...

*Dulu masa belajar saya selalu guna handphone kawan/roomate saya, saja-saja missed call hubby (masa tu masih berkawan-kawan)... Satu hari kawan saya complain dapat panggilan dari sorang mamat ni... Dia kata dia benci dengan mamat tu sebab poyo! Lepas tu bila tanya nama, dia cakap nama dia 'John'...! hahaha :D

Mamat tu tuduh dia asyik missed-call2x dia! Oleh sebab tak puas hati, kawan saya ni terus call mamat tu... Saya tanya mana no dia? Saya tersenyum bila tengok no yang tertera, sebab itu no phone hubby! hehehe :))

Dari dulu hubby memang suka guna nickname 'John' tak tahu sebab apa! Masa mula-mula guna FB pun guna nickname tu - John Nash... Bila tanya kenapa suka sangat guna nama John? Dia tersenyum je... ingatkan saya je yang suka berangan... Rupanya ada orang tu lagi teruk! hehehe :p*

Mr John Nash, jangan marah! Nanti kena jual :p Larriiiikkkkk~



Godek-godek gambar lama terjumpa pulak keratan surat khabar ni... Teka yang mana Mr John Nash? :p

40 comments:

Kakcik Nur said...

Assalamualaikum Mr & Mrs John...

makcik tumpang gembira dengan kebahagiaan kalian. :)

Nurzakiah Hanum said...

salam singgah pagi

dayana yana said...

bagus bela ayam serama tu...

:: Mrs.Eady :: said...

kelakar la entry ni kak!hehehehe.... hai Mr. John Travolta & Mrs. John Travolta!yeahhhh :)

Sue-Rya Qistina said...

mcm2 kan bual bicara suami isteri. sweet je :)

pray for sabah... :(

Mak Wardah said...

Marya,

OMG, the chicken coop superb cute...Macam tu ramai yg nak bela ayam serama kat sini. Take care

Mama Vogue said...

Hihihihi..
tersengih2 baca entry ni..
Kalau hubby Marya suka nama John, hubby saya suka nama Joni..!!

Berangan memang sangat best kan..lagi2 kalau share berangan tu ngan hubby tersayang :)

m.u.l.a.n said...

mr john yg baju merah (foto atas) & pakai ciminmata (foto bawah) kot..

budak2 ni nak sangat pet tapi rasa kesian kt hewan2 kalo duduk dalam cage/reban..

take care marya..

♥MAMASYAZA♥ said...

heheheh citer pasal missed call tu, akak pun slalu gak buat dulu. just missed call aje, nanti sang hero akan call. kelakar

Amanda Suria said...

Hi Maria..bab teka2 ni acik x pandai la....yg pegang helmet tu ka?

umma sharifah said...

alahai comelnye chicken coop tu..if sha ada umah yg ada laman tringin nak bela ayam srama gak...nak makan telur die cos cute sgt...:)

Mixed-family in da house.... said...

hihihi, seronok baca...bab tazkirah tu tak tahan...hahahaha...

Kakzakie said...

Bila diperantauan Marya berangan nak balik M'sia dan macam-macam yg diinginkan tapi bila balik boleh buat entah tak kan... jaga anak lagi best macam kata Mr. John.

Masuk paper ye:)

Ratu Hatiku said...

Ha gmbr bwh tu sebelah kanan yg pakai spek mata hitam tu ya.. :D

Ema Blog said...

gambar tak berapa clear..

rostina76 said...

salam marya....amboi laki bini ni kuatnyee berangan. hehe, bagus gak berangan ni sbb kdg2 jadi reality. kros pun tgh dok berangan gak ni mana aku nak settledown bila dah blk msia. rasa mcm nak dok hulu je, tapi bila dtg kes LD ni seriau gak kot2 kena ceroboh.hehe

Puan Kutu said...

igtkan siaplah td mr n mrs john tu..suami mana yg tak excited bila wife mengandung.hehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalamualaikum Marya..

Nak bela ayam serama ke?. Pastikan jauh dari jiran tetangga... kalau tak, bau iak dia meraum satu alam semesta.

norhidana miswan said...

hehehhe... sesekali berangan mmg best, pastu ckp merapek je....

camne lah kalu Marya bela ayam seram aek, jwb nyer jd brg mainan Iman je lah

nea lopah said...

Romantiknye Mr.J, bertuah Mrs J. Semoga kekal bahagia hingga hujung nyawa.

Cik Puan Rara said...

hepynyaaaa.

akk,skrg ni dh ramai sgt org yg pandai menulis dan berkata,tu yg media pon bengang.sy kalau nk menulis.tgk jugak kiri kanan,takut kena saman lak nt.hehe

NoEn said...

ahaks...bela anak ramai2 ya...
comel sangat coop ayam serama tu...hehe

Hanis Azla said...

Salam marya.. comel aje conversation mr & mrs john.. tersenyum2 akak baca.. betullah kan, komunikasi akan jadi perkara penting dalam sebuah perkahwinan.. tanpa komunikasi tentu suasana rumahtangga jadi hambar.. bab berangan memang org lelaki pun sama naik.. kdg2 berlawan2 dengan kita he..he..

Semoga negara kita, anggota keselamatan kita dan semua rakyat Malaysia sentiasa dilindungi oleh Allah hendaknya..

Take care marya..

syiela said...

salam... sweeet je korang ni :)

aizamia3 said...

suka baca entry ni.. dalam repek ada maksud tersirat.. ;)

ieda immi said...

alah2 sweet nyeee ekeke ;)
geli hati akak baca ...

Tihara said...

hehe sonok baca orang berdua berceloteh :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

Hihi...so sweet! Kitorg pun suka berangan..tp xde plk berangan nk bela binatang..pakat geli.hihi..

suka suka said...

As salam Marya... jangan tak berangan.. diizinkanNya jadikenyataan ..

Azi Azidah said...

angan2 husband dan wife ye.. marya rahsiakan rahsia kerajaan..

*marya dah nak balik malaysia ker?

Nens Collection said...

salam kak marya!..comel la dialog2 ni..ekeke..tulah ayat2 gurau senda suami isteri kan..so sweettt..hehe

gambar bwh pakai spek itam tu kan..hehe

glemer jgak mr john ni yek..hehe

AriF FaZDiLaH said...

romatik la you all nie.

Knor said...

salam marya

soal mati..kena beriman cukup solat lima waktunya..

bak kat ustaz.

kak pun nak turun jugalah..turun berperang angkat senjata.tak caya?

wan nurul hezrina abd halim said...

heheh soo romanti..kak dulu arwah abah wan mmg ada bela ayam serama.mmg cantik taw=)

Daddy Ziyyad said...

Mr John pernah kerja dgn Jab Keselamatan Jalan Raya ya Marya? ;)

Lynn said...

Assalam Marya..

Tersenyum...tak berkata ape2..hehe..tumpang gembira..entry nie macam menampakkan marya tersenyum sambil menaip..hehe

mama said...

assalam dear mrs.john..banyak impian kalian berdua !!..ehem mr.john rajin berbual2 ek?.. hb mama ni asyik menghadap TV,tenguk berita psl lahad datu..maklumlah dia,wife dia & FIL bekas anggota beruniform..he2..ehem mr.john yg pakai baju merah ke dear?.. :)

sal ya said...

berangan tu free. berbual kosong pn free jgk.

Rumah Kuning said...

berangan memang syokkk. serius... akak pun suka.

Ummi Iman said...

Senyum je baca dialog Mr n Mrs John ni.. :) tgk gambar dua2 tu dah boleh teka mana Mr John ;)