Gracias!

Mar 22, 2013

Baby Shower (Lenggang Perut)! Na~ na~ na~

Assalammualaikum wbt...

Hola cariño!

Dah 2 minggu Iman mula sekolah, alhamdullillah ... Cuma, makin manja lak sekarang ni... Semester ni Iman mula sekolah seawal 8 pagi sampai pukul 1 petang... Balik makan terus boooomm tido! Penat sangat... Cian anak ummi... Babah kata balik sekolah pun kadang-kadang request nak berdukung, "Iman penatlah babah"...hikhik...

Tak sampai 2 hari sekolah dah demam & kena selsema... Awal-awal lagi dah ponteng! Lepas tu berjangkitlah dengan babah & seterusnya ummi... Alhamdullillah, harini dah makin ok! :):)

Story last 3 weeks, saya terima jemputan Baby Shower! :)


Kad comel ni ditulis:

"I'm Aliah Ugaz. The baby of Ankisa & Eduardo, I want to invite you to my Baby Shower which will be held on Saturday, 9 March 2013 at 6.30 pm in Calle Bartolome Herrera 450 Las Gardenias, Surco."

Baby Shower ni kalau adat orang Melayu adalah seperti adat melenggang perut... Saya tak pernah melihat upacara melenggang perut ni cuma, masa saya mengandungkan Iman dulu, yang saya ingat kami hanya membuat kenduri doa selamat semasa kandungan saya mencapai 7/8 bulan. Lain-lain upacara tu kami memang tak buat :):)

Mungkin lain tempat lain pula namanya... Dan rasanya sekarang ni tak ramai yang menjadikannya satu amalan pun :)

Di sini, tentulah cara meraikannya adalah berbeza dengan budaya kita... Melalui apa yang saya ketahui, hanya orang yang mampu sahaja yang akan membuat sambutan Baby Shower ni... Di Peru ni, golongan miskin & kaya sangat ketara... Kebiasaannya golongan yang kaya ini memang suka mengadakan parti seumpama ini... :) :)

Sayangnya, pada hari tersebut banyak gambar yang saya tidak dapat kongsikan kerana kehabisan bateri kamera... Teringin nak bawa kamera besar tu tapi seganlah pulak! Dah macam reporter... hehehe... Kamera kecil memang sentiasa ada dalam tas saya tapi pada hari tersebut saya terlupa nak periksa baterinya kerana jarang digunakan. Tak sangka pulak bateri habis! hukhuk


Berkonsepkan garden party! Hiasannya sangat simple, sweet & lovely! Sayangnya tak dapat nak tunjuk semua di sini... Oh ya, yang dijemput pun semuanya ladies! No man is allowed! Kecuali pelayan dan ayah baby...hehehe... ;))


Maaf tak berapa clear... Bagi saya hiasan rumah mereka ni simple & practical sangat! Tapi barang-barang semua 'classy & pricey' you! :))

Majlis mereka pun simple je, besides chatting with each other, ada games and minum-minum... Mereka hidang Pisco Sour! Alcohol yang famous di Peru ni... But we have to kindly refused :):))

Berbeza dengan kita, makan-makan bukanlah perkara utama! Yang penting mereka enjoy the party and ada gift opening ceremony juga! :))


With the Ladies... Next to me, was Ankisa (Baby's mother) 7 months pregnant... Duduk sebelah orang cantik bagi berjangkit aura mengandungnya tu...hehehe... :D

Latina ni memang suka kulit tanned... Macam si Ankisa ni kulit dia sebenarnya taklah gelap macam tu tapi dia suka berjemur & biarkan kulit dia jadi warna perang gitu... Kalau tak jemur pun diorang ni memang suka letak tanning cream... berbeza dengan orang kita yang suka nak jadi putih walaupun kulit memang dah semulajadi kelabu asap! hikhik...

Tapi saya sukalah kulit macam Ankisa ni! Cantik & glowing...! Oh trust me, they will do anything for their skin! :))

Malam tu kami menjadi perhatian, maybe sebab bentuk muka yang lain ditambah lagi dengan pakai tudungkan... Mesti dorang ingat, 'sister' mana pulaklah yang datang ni...hehehe.. .Yang kami pulak dok sibuk tengok pakaian depa ni! ;)

Masya'Allah, memang cantik-cantik dorang ni! :)) Latinas ni memang cantik-cantik lagi-lagi yang ada darah campuran Sepanyol tu... Dengarnya wanita yang paling cantik di Latin ni adalah Venezuelan... Siap ada kilang ratu cantik di sana! No wonderlah, dorang banyak produce ratu cantik! :)


 Balik tu dapatlah door-gift ni! Lama tak keluar without Iman & hubby... Kira ni hadiah untuk Imanlah... hehehe... Kesian dia, buka je cupcakes tu terus suruh Ummi nyanyikan dia lagu birthday... Siap pura-pura tiup lilin lagi... Yelah, last year kami tak celebrate pun birthday dia... This year kemungkinan besar akan share birthday dengan adik! Tapi, tu semua ketentuan Allah kan :)

Thank you for reading!

Chau!











44 comments:

Shima Salleh said...

cutenya cupcake!

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Marya,

Wah dia orang pun ada lenggang perut jugak yer walaupun caranya lain dari cara kita di Malaysia.

Sekarang ni di Malaysia pun dah jarang orang buat seperti dulu2 kali, sebab kata mereka ada tu sebenarnya ada hindu. Jadi sekarang ni kita buat kenduri doa selamat saja semoga ibu dan anak selamat.

saniah said...

La haii...lama jgj akak tak jengok blog marya...hihi sory...bkn apa bila masuk sini lmbt btul nk loading ntah kenapa...mm
Ni rindu punya pasal ni...sanggup tgu jgk...
Lenggang perut? Kita mcm tu la buat doa selamat je...dah takde dah yg guna buah kelapa tu rasanya...hehe

Nadiah Sidek said...

ingatkan marya punya baby shower :D

Kakcik said...

Assalamualaikum Marya...

Kilang ratu cantik? Macamana lah agaknya tu ya? :)

Mama Vogue said...

Sesekali tengok budaya orang pulok..hihi. Terkejut baca tajuk, cepat2 klik! Ingatkan Marya punya baby shower..hihihi.

ieda immi said...

memang mereka cantik2 kan mayra ..
ratu cantik pun banyak dari sana ape .. aah lah kalau tak leh tgk bb shower mereka macam mana kan ;)

Ibuhani said...

La.....siannya Iman.....hehehe....smpi nk tiup lilin! Cantiknya Ankisa tu!

Puan Kutu said...

wah tak sgka ye org peru pun melenggang perut.tp rugilah kan bateri kamera pulak buat hal.mmg ternanti pic dr marya 4 this entry..:)

Nafira usof said...

Salam Marya..
tak sangka dorang pon ade majlis cam tuh.. hehehe.. cuma majlis dorang beza sket jer lah ngan kita..

memang betol kata marya.. dorang memang cantek2 kan~

cik chinta said...

btol...cntiknya dia walopon pregnan.

Nai @ TPJ said...

Sekali baby dia ala2 org kita, baby awak jadi ala2 org Peru.. Ngeee... Muhibbah... Take care, dear..

faraherda.razalan said...

Mcm stail org us, ade baby shower party. Tp kt msia pun, ade yg bt gak. Sj suke2. Hehehe....

Rashid said...

salam

ermm .. seronok juga kan bila tengok budaya mereka. Suka berkumpul .. dan pastinya yang pakai tudung jadi renungan ..

mama said...

assalam marya..lain org lain budayanya..beruntung marya dpt melihat budaya mereka..ehem mama pun tak mengamalkan lenggang perut..hanya sekadar majlis doa selamat..

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Dierang ada pakai susuk kot?! haha..

Mama2Q said...

dia lenggang perut dia atas apa...org melayu bukan atas kelapa ker...eh ke itu org india ntah...?heheh..mcm2 style kan...bagi muslim khurafat sume tu kan...

Kesuma Angsana said...

wah menarik majlis ni, tq share with us yer marya

Golden Rose said...

lain org lain caranya kan....best bila dpt rasa culture org lain ni...tambahkan pengalaman

KhaiRin : anies said...

darah campuran sepanyol?
apa maksudnya tu?
bkn ke diorg jg berasal dr keturunan yg sm?

Momma AA said...

sweet... baru jer lepas tgk gmbr2 fasha sandha buat party baby shower..
tetiba terasa cam nak ada baby lg la.. huhu...
moga marya n kandungan sihat slalu.. amin..

tenku butang said...

ada arnab disitu.. he2..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Amanda Suria said...

salam Maria...seronoknya dapat jemputan mcm tu...semoga aura preggy mommy yang lawa tu melekat kat u..sgt cantik itu mommy..termasuk la Maria jugak...

Acik Erna said...

assalam marya..ada juga acara macam tu ye..
nanti anak2 marya pun cantik2.encem macam orang disana

Acik Erna said...

assalam marya..ada juga acara macam tu ye..
nanti anak2 marya pun cantik2.encem macam orang disana

CaDLyNN said...

kak marya...

nnti akak pulak buat baby shower..hehehe

iman comel!!

LYAfrina said...

sekarang dh xde org wk lenggang perutkan.kalo ade pon doa selamat..n ramai gak org2 kt ikut budaya ni, buat baby shower

NoEn said...

cute cupcake...
mmg cun pun kan mereka ni (xpernah tgk live, tgk kat tv jer) heheh

Bulan Syurga Firdausi said...

senyum x tau mcm mane nak komen hee tgk gambar2 kat entry2 blog akak..

pss kak, bedebar la kak Jumaat ni..

nea lopah said...

cantik2 diorang ni... seronok nya g merantau ke tempat org yer, dpt tgk culture diorg kat sana.

Cik Puan Rara said...

rara pon dulu buat doa selamat je kak.hmm cantiknya deco dye.mst dpt banyak hadiah kan.

norhidana miswan said...

as salam Marya, mule2 sekali nk tanya, sapa aliah ugaz tuh? anak yg dlm perut tu dh di bg nama ke? sbb katanyer bby shower tp udah ada nama bby lak... heheheh dsr jakun kan...

berseri2 Marya, seri mak yong kan....

Jemarisuri said...

mmg cantik wp preggy tp kan kata org lama2 kalau time preggy biasanya perempuan mkn berseri2..betul tak..hihi

sudipVSsenduk said...

ingatkan baby shower utk you tadi.

Dah scan? moga Marya & baby sentiasa sihat :)

Ummi Iman said...

Salam Marya, tak sangka diorg pun buat juga baby shower. Mmg cantik orgnya. Moga dpt lah aura kecantikannya ;)

Myra Jay said...

Tak sangka kat sana pun ada lenggang perut ye ;)

Kalau Fasha Sandha kat sini ada buat baby shower gak ;D

Si Matatajam said...

Teringat plak Kat Fasha Sandha yang buat baby shower baru2 ni...Venezuelan mmg cantik2 kan

Nazayiena Ayiena said...

Macam tu rupanya majlis lenggang perut....

LImau said...

first time dengar baby shower!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

(^___^)

Fai CeritaCinta said...

majlis lenggang perut ala Peru.. hihi... best kan bile sesekali gathering mcm ni.. teringin juga nk gathering dgn jiran tetangga mcm ni, tapi paham2 jer la. masing2 sibuk keje. keluar pagi balik malam. memang tak sempat nak tegur jiran. kadang-kadang jiran takde rumah pun kita tak tahu...

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

syoknye dpt kumpul2 cmni,heheh comel dg itu =)

Masya said...

baby shower ni nama moden ker?? atau mmg kat luar negara buat.. adk sy baru ni mak buakan lenggang perut masa 7 bulan mengandung.. sy x berkesempatan pun nak kongsikan kat blog.. x empat mengarang sebebnarnya.. hihihihi... pengalaman indah jugak yer.. kat luar negara ni .. dpt tahu budaya luar negara...

sarah said...

first time baca blog nih..best baca catatan org yg hidupdi luar negara..upload byk gbr lagi yer...