Gracias!

Mar 7, 2013

Where's my butterfly has gone? isk...isk...

Assalammualaikum wbt...

Hola mi amor!

Since am joining preggers group, jadinya cerita-cerita dalam blog ni pun akan lebih 'focus' on my preggy experience lah ye! Maaflah itu je mood yang ada untuk menulis... hehehe... Kesian kat you all yang kena hadap cerita yang mungkin membosankan ni ;))

Nampak gayanya kena tukar 'title' blog ni dari "FROM PERU WITH LOVE" kepada "FROM PREGGYLAND WITH LOVE" pulok! hikhikhik :D

Saya rasa kena abadikan pengalaman yang kedua ni dalam 'diary' ni sebab masa Iman dulu tak berpeluang pun nak catat tiap detik yang dilalui sebab faktor kesihatan... CTS- only people who's had the experience can tell you what it's like... Ok, full stop! :)

Pejam celik pejam celik dah nak masuk 20 weeks... insya'Allah by end of this February Mac :) Maknanya ada 4 months to go! Rasa kejap je... Oh, I can't wait to finish this 2nd trimester! Setiap hari berdoa biarlah segala-galanya yang baik-baik sahaja...

Saya tak sabar nak rasa baby movement & tendangan-tendangan manja dia... Sekarang ni kalau tinggal berdua dengan Iman dah rasa ada seorang lagi 'teman'... Masa minggu 13-16 haritu, I can feel those wiggles! Terutama sekali bila saya berbaring mengiring ke sebelah kiri... at first I just thought that was gas! Kadang-kadang rasa macam flutter of a butterfly, a tickle with a feather is moving inside my belly!

Tapi bila perut makin membesar ni saya dah tak rasa dah movement tu... Or maybe its just my imagination as I'm too exciting to have those feeling & sensation... huhuhu... Atau perhaps my tummy dah makin banyak lemak dan membuatkan pergerakan comel tu saya tak rasa dah...hehehe :p ;))

Hari-hari dok complain dengan hubby, "Where did my butterfly go?" "Oh, babah dah hilang dah rasa butterfly dalam perut ummi" huhuhuuu... Macam biasa hubby akan cakap, "Takpe, dia baik-baik je dalam tu"...

15 weeks & 4 days

Masa scan ni baby dah 10cm... Ya Allah, lindungi anak kami...

Hari-hari Abang Iman akan cakap dengan baby & cium perut ummi... Bila ummi tanya, "Adik buat apa dalam perut ummi?" Iman akan jawab, "Adik lompat-lompat! Lepas tu dia 'burp, burp'" sambil tunjuk mulut macam minum air & sendawa! hehehe... 

Iman still macam tu jugak manja & taknak lekang dengan saya... Agak merisaukan, harap dia pandai bawak diri nanti... Hari-hari saya pesan, "Iman dah tak boleh manja-manja & nak peluk-peluk selalu dengan ummi nanti kesian dengan adik. Nanti Iman tidur dengan babah ye, sebab Iman dah selalu tidur dengan Ummi." Biasanya Iman akan jawab macam ni, "Ala, kenapa pulak? Adik tidur dengan babahlah, Iman tidur dengan ummi."

Alahai... macamana ni? T____T

Rasanya sampai masanya nanti dia akan faham kan... insya'Allah, Iman will be good abang! :))

Terima kasih sudi baca! xoxoxo




46 comments:

blog-tips-kurus said...

kalau babah rajin layan Iman, he'll be ok tuuu..

take care dear. :-)

sal ya said...

tapi kena ajar jugak. tkt time bersalin susah nak tgglkan.

Kakcik Nur said...

InsyaAllah, bila tiba waktunya Iman akan pandai bawa diri sebagai seorang abang. :)

Nurzakiah Hanum said...

Assalamualaikum semua
Selamat Hari Wanita Sedunia :)

NoEn said...

seronoknya ada butterfly dalam peyot dia

Rumah Kuning said...

nanti abang iman boleh tolong ummi jaga adik.hehehe

Dr Singa said...

Hola Mariposita en la panza!

take care
lamaaa lagi tu..

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillahhhhhh :) syok kan kak..

Nens Collection said...

sweetttnyerrr iman!
hehe..hope bila dpt adik nnt die boleh sesuaikan diri die kan..hehe
buat kak marya..jaga diri leklok..nens pon x sabar nk tggu baby akak kuar ni..hehe

chepah ila Hussein said...

Hehehehe...biasalah tu kak Mar.
Bebudak kat umah tu pun takmo kalah bila ckp pasal baby dalam perot.

Lagi2 bila ckp dlm perot ibu ada baby...
terus diorang buat gaya2 ala2 perot buncit kata diorang pun ada baby...

=__=

BrightEye said...

iman baik.. akan jaga adik dia dgn baik skali..insyaAllah

missSenget said...

hihi..comel..n excited..!


iman mesti bole jadi abang yg baik.. :)

ZarinAziz said...

Sweet kan that moment..bila la iman saya nak dpt adik pulak..huhuhuu

Nissa Azmir said...

congrats dear... :)

faraherda.razalan said...

Arghhhhhhhhhhhh! Suke tgk pic tu.. Nmpk baby jelas! Huuuuu~ Bilelah sy nak ade experience preggy lagi...

Yunus Badawi said...

Assalamualaikum Marya.

Saya doakan awak sekeluarga dan baby sentiasa sihat.
Wah excited betul Iman nak dapat adik. Pasti dia akan jadi abang long yg baik.

Shima Salleh said...

hihihiii. plus weeks lagi bleh rasa la kick off terus.. no more butterfly sensation hikhik..
And insyaallah adik keluar besok abg Iman berdikari... :)

oooooh! sambil baca sambil bayang perut yg ada baby wiggle-wiggle kikikik..... perut shima nipis. 2nd prgnt 9-10wks dah rasa tendangan sulung pastu xde dah... gone! hahahaha...

Anyhu.. i loveeee prgnt story! ^_^
take care k.Mar
XOXO

Nadiah Sidek said...

hihi..adik pula yang kena tidur dengan babah ye

Acik Erna said...

assalam mrya..tak lama nanti dah bersalin...tak sedar masa berlalu

Cik Puan Rara said...

wahhh akk preggy,tahniah kak.best kan.heee

Mama Vogue said...

Insya Allah semuanya baik2 saje :)
Abang Iman pun akan jadi abang yg baik..hihi.

Best nyer tgk gambo scan baby tu..!

Nafira usof said...

Salam Marya~
hehehe.. kenangan indah nih.. wajib abadikan kat sini.. boleh wat rujukan untuk masa2 akan datang.. hehehehe

take care..
moga ummi n baby n abang iman, sihat2 k~

sudipVSsenduk said...

saat terindah bila baby tendang2 perut.... dah lama tak rasa, rindunya!

Lynn said...

Assalam Marya..

Hmm kejap je masa tu berlalu kan..baby dah membesar insyaallah akan sihat sentiasa...amin..

Ye la..masa zahin dulu lyn selalu catat dalam diarai..siap ukur lilit perut..hahaha...bila dah keluar siap tangkap gambar dan tagging setiap perkembangan tumbesaran dia..

Tapi masa kat najah..tak tau kenapa macam tak sempat nak buat semua tu..pelik sungguh..

Hmm...dah sampai lum yg lyn pos hari tu..?Rasanya cam dah lame sangat dah nie..Nanti Marya reply ye..risau jugak tak selamat sampai..hehe

Knor said...

BILA DAH DPN MATA NANTI DAH LAIN TAU..MESTI IMAN SUKA PUNYA ..YELAH DAH ADA KAWAN...

Puan Kutu said...

rasanya pergerakan yg arya rasa tu betullah..sy dulu mula2 pun kadang rasa pastu hilang..pastu nti akan rasa balik.sbb kecik lg kita tak rasa movement tu hari2,rasanya la..:)

iman sebijik macam aiman,aiman kata biar baby tido dengan abah,aiman tido dengan ibu..boleh plak cmtu kan?sy kata tetek abah ada susu ke nak bg baby nti?haha..

Ummi Iman said...

Salam Marya, bestnya ada butterfly ;) iman dah mula jealous ya ;) Takpelah bila adik dah keluar nanti dia pandailah bawa diri. Dah jd abgkan..

Ummi Iman said...

Salam Marya, bestnya ada butterfly ;) iman dah mula jealous ya ;) Takpelah bila adik dah keluar nanti dia pandailah bawa diri. Dah jd abgkan..

:: Izz :: said...

wahhhh sis............. congratsss...
da nmpak beby laa...
teruja tgok ;)

Jemarisuri said...

kejap je skrg ni kalau preggy..diam tak diam dh nk bersalin kan...semoga dipermudahkan olehNya...ameen

mama said...

assalam..pandainya iman..semua aktiviti adik dia tahu.. ;)

ummiross said...

Tumpang seronok baca pengalaman, ummi dah lama tinggalakan dunia 'preggy' ni, tunggu cuculah pulak, hehe..

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...seronoknya dpt tengok baby tu...:)

Farah said...

subhanAllah :)

m.u.l.a.n said...

seronoknya ada baby lagi... takpe nanti iman akan faham.. mesti dia rasa best sbb dah jadi big brother nanti..

take care marya..

MulutPayau said...

Seronok kan bila baby menendang2 dalam perut....tak tergambar oleh kata2...
Akak tumpang seronok baca kisah Marya....semoga Allah permudahkan segalanya....

Nai @ TPJ said...

Bliss... Take a very good care of yourself, dear..

Bulan Syurga Firdausi said...

nampak baby tu.... :)

Nor Salmi said...

Sekejapnya masa berlalu, tak lama lagi Iman dah jadi abang. Insyaallah moga Iman mudah menyesuaikan diri nanti.. Seronok baca pengalaman rakan2..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalam Marya!

Dulu masa my Qistina dpt adik...lg kesian sbb masa tu dia belum cerai susu lg, masih b/feeding.. (I masih menyusukan Qistina walau Shashal dah ada dlm perut). Ambik masa jugak la utk dia menyesuaikan diri.. abah dia la berperanan kat situ sbb tu until now dia lebih rapat dgn abahnya.

fieda said...

Tahniah...inshaa Allah nak dapat baby lagi ye..moga Iman akan jadi abg yg baik ye dan pandai jaga adik nanti.

Hanis Azla said...

Salam marya..

mmg bestkan bila kita dpt rasa movement baby dalam perut.. bila tak rasa mmg rasa risau juga.. tp insyaAllah, baby mmg sihat aje kat dalam tu.. Abang iman surely akan jadi abang yg baik nnt.. manja tu mmg akan tetap manja tapi nanti dia akan pandai bawa diri bila dah ada adik.. anak2 akak pun gitu juga dulu..

Fiza Rahman said...

Rasa rindu plak nak ada butterfly dlm perut ☺☺

Alhamdulillah...kejap jer dah 15 weeks yer. Biasalah tu, bila nak dpt adik ni, manjanya semacam sket.

Take care sis.

Fai CeritaCinta said...

tendangan 1st fai rasa genap baby 20 weeks.. jadi org jakun kejap time tu. hehe.. sekarang ni baby mmg aktif. kak, beza kita tak bape jauh.. fai dah 21 minggu... hihi..

Mama2Q said...

cepatnya dah 20 weeks kan...oh marya, how i wish to feel that sensation of the butterfly again...!! Masa qaid dulu baru jer sebulan dapat rasa the fetal movement (from about 20-24 weeks), terus terberanak...huhu...

Rizal Slaughterheart said...

i admit i read the whole entry... hehe buat renungan bila sampai masa nk jadi bapak nnt...haha