Ni cite hari Ahad haritu...
Kitorang bersarapan ringkas je...
Nilah falafel tu...korang pernah tengok tak?
Aku nak share resepinya yang aku google tak ingat dah dari mane...hehehe...
Vade/Wade/Masalodeh
Bahan-bahannya:
2 genggam kacang dal
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh bawang merah & bawang putih (dikisar-boleh juga dihiris halus)
Cili kering dipotong nipis (tak letak)
Garam secukup rasa
Cara memasaknya:
Kacang dal dekat sini memang berwarna hijau...pelik?? Aku lagilah pelik....hehehe
Kitorang bersarapan ringkas je...
Falafel |
Nilah falafel tu...korang pernah tengok tak?
Kalau kat Malaysia kite panggil vade, wade atau masalodeh... kuih ni ade banyak dijual dekat gerai-gerai orang India...tak perasan? Tak pelah...
Aku nak share resepinya yang aku google tak ingat dah dari mane...hehehe...
Vade/Wade/Masalodeh
Bahan-bahannya:
2 genggam kacang dal
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh bawang merah & bawang putih (dikisar-boleh juga dihiris halus)
Cili kering dipotong nipis (tak letak)
Garam secukup rasa
Cara memasaknya:
Rendam kacang dal semalaman. Kemudian kisar tanpa air tapi jangan terlalu hancur. Campur tepung, jintan manis, bawang serta garam dan gaul sehingga sebati. Panaskan minyak, goreng deep fried... Sedia untuk dihidangkan...sedap!
Tapi kenapa kuih vade tu berwarna hijau ye...padahal aku tak letak pewarna pun..rahsianya....
Tada~ |
Kacang dal dekat sini memang berwarna hijau...pelik?? Aku lagilah pelik....hehehe
Bile makan kuih ni teringat dekat mak... Mak memang suka kuih ni... Rindu pulak dengan mak T_T
Mak, Mar dah pandai buat vadei tau!
Bonda yang kurindui... |
No comments:
Post a Comment