Semalam, tak sempat nak cerita yang I masak lemak cili padi...teringinlah pulak...
Cili api yang Amb bagi aritu ade sikit lagi, so aku pun masaklah dengan jayanya...
Untuk pengetahuan u'oll kat sini santan tak ade dijual macam di M'sia...masa datang aritu adelah bawak
yang kering dalam paket punya...rasanya boleh tahan tapi rasa macam tak original pulakkan...
Walaupun, santan tak dijual (sebab dorang ni tak makan santan kot) tapi kelapa tua ada dijual kat supermarket & pasar...dorang ni guna air kelapa untuk dicampurkan dengan arak...sedap kot...hahaha..!
So, kitorang pun belilah sebiji untuk masak...mula-mula dulu pikir nak beli mesin parut kelapa...I boleh memesin tau...jangan tak percaya...!
Tapi atas nasihat k.long Mr Hubby dia suruh guna blender...die kata lagi pekat...so, I pun cubalah...
But..problem bile nak keluarkan isi dari kulit kelapa yang keras tu..sangatlah 'bercinta' ye...lenguh sampai boleh tumbuh muscle kat lengan ni...
Rupanye kelapa yang berbelah bila dimasukkan ke dalam peti ais lebih senang dikeluarkan isinya...I dah buat pun eksperimen ni...
Kelapa yang dah dibelah dua.. |
Cungkil dengan pisau untuk keluarkan isinya |
Kelapa yang dah pun gondol selepas dicungkil |
Hiris kecil-kecil lepas tu blender |
Hasilnya ~ Santan yang sangat pekat |
Moral of the story, kalau hidup kat tempat orang kenalah be creative...ahaksss~
Dah pun siap...Ayam masak lemak cili api berkentang.. |
Pandangan dari sisi...nak jugak! Hehehe Dengan sayur campur bersuhun |
Tadaa~ |
P/S: Bahasa spanish ayam = pollo sebutannya poyo...so, jangan jadi 'poyo' macam ayam...kih kih kih
No comments:
Post a Comment