Gracias!

Feb 27, 2013

Cerita "binti" dan Mee Kari 'Musang Berjanggut'!

Assalammualaikum wbt...

Hola mi amor!

Now, Iman's taking his nap so, bolehlah update! :))

Saya rasa perut kali ni macam cepat membesar pulak! Kalau dulu, 5 bulan baru nampak tapi sekarang ni dah pun tukar uniform...hikhik... Seluar & baju manyak dah ketat wooo... Rasanya berat badan pun dah bertambah! Selera makin tajam! hehehe ;)))

Alhamdullillah, saya boleh masak & setakat ni takdelah pulak rasa nak makan yang pelik-pelik... :)) Hubby & Iman pun sama gak... Makin berselera sebab ummi masak sedap... ;p 

Next appointment maybe next week... Peliklah kat sini, appointment pun kena pandai-pandai sendiri... Ke kami yang tak faham? hahaha :D

Setiap kali ada appointment, kami kena dengar betul-betul nama yang dipanggil! Sebab mereka ni tak panggil nama kita tapi panggil "binti"! Biasanya berulang-ulang kali dorang panggil baru kami akan sedar... Yelah, siapa pulak nama "binti" kan...hehehe :))

"Binti, binti... binti..!" 

Mula-mula dulu sesiapa pun akan confuse, tapi sekarang ni alah bisa tegal biasa! Chewaahhh... :) 

Tapi lepas tu siaplah orang yang panggil tu kena 'sekolah' dengan kami... "Please call me Marya, binti is not my name!". Setiap kali kami explain, berkerut-kerut dahi orang yang dengar tu... Psssttt... kena explain in Spanish... Kalau explain in English, bukan berkerut mahu berkedut terus muka! hehehe :D

Kebanyakan "hispanicos"-orang Latin ni biasanya menggabungkan 'surnames' mereka dengan nama ibu & ayah! Contohnya: 

Nama ibu: Marya Yusof
Nama ayah: Nadzri Sani
Surnames: Sani Yusof

Jadi, nama seseorang itu akan ditulis atau dicatat mengikut kedua-dua 'surnames' ni, contohnya; Sani Yusof, Iman Yaqin.

Contoh lain:

Nama ibu: Maria Rivas
Nama ayah: Juan Perez
Surnames: Perez Rivas

Nama anak: Perez Rivas, Ana Maria

Lain-lain nama mereka yang pelik-pelik! 

Peña Aguilar, Rosa
Peña Gomez, Raul
Quesada Alvarez, Javier
Quesada Benitez, Octavia

Siapa yang bernama pelik sebenarnya ni? Kita ke mereka? hehehe :D

Sebab itu, oleh sebab nama saya Marya Binti Yusof... Mereka akan tulis begini = Binti Yusof, Marya. 

Jadi tak heranlah saya akan dipanggil "Binti"! hahaha~ :p

Apalah akan jadi dengan nama anak kami yang baru nanti ni... hikhik...

Walau apa jua yang jadi kemudian tak perlulah dirisaukan sangat kan :))

Sekarang ni fikir yang indah-indah & yang elok-elok sahaja... :))

Sebelum masak pagi tadi buka FB, tengok mana yang sempat! Ternampak Fyzz upload gambar mee kari ni! Dah lama Fyzz tak update blog! Bila nak update ya hotmama? 


Ya Allah, time-time tu jugak rasa nak jilat 'screen'! Punyalah drooooooooooooollllingggg! Meleh ayaq liur! Maaf ye Fyzz, kita curik gambar awak! hehehe :D

Memang dah lama teringat & teringin nak buat mee kari, tapi harini kugagahkan juga untuk masak! 
Yummm...yummmm...

Tapi sedih sebab bahan tak berapa nak 'hado'! Sebabnya bagi saya mee kari tak lengkap tanpa kerang, taugeh, sawi, tauhu & tauhu kering yang terapung-apung tu! Apantah namanya... pergghhh...

Sebab dah teringin punya pasal, tercetuslah ilham untuk buat Mee Kari 'Musang Berjanggut' ni!


Kenapa panggil 'Mee Kari Musang Berjanggut'?


Sebab dalam cerita klasik Musang Berjanggut, wanita yang berjaya memikat hati & berkahwin dengan putera mahkota tampan setelah berjaya memasak campuran ramuan makanan dalam uncang muslihat 'Tok Janggut'!   


Bila tinggal di perantauan, kita pun kenalah bijak menggunakan helah muslihat macam Puspawangi & Tok Janggut jugak! hahaha :D
  
*Berangan jadi Puspawangi pulok dahh, ya ampun!* :p


Yang sebenarnya, barang dalam icebox hanya tinggal basic-basic je-hujung bulanlah katakan... lagipun di Peru ni manalah nak cari kerang & tauhu kering terapung-apung tu! hikhik...

Kari pun Malaya mari... 

Kata orang, pergilah serata dunia... Rasa kari tiap tempat tak sama tau! ;))


Rempah kari Babas tetap pilihan hati saya! hewhewhew...

Hidangan mee kari untuk santapan tengahari Tok Janggut saya! Hahaha :D

Thank you for reading!

P.S. Tahniah buat colleague's hubby Syahrom & sahabat saya Ika Jamaluddin yang berada di Dubai kerana baru sahaja menimang cahayamata yang ke-4! Terlupa lak nak tanya pompuan ke lelaki...hehehe... Selamat berpantang & jaga diri baik-baik... Peluk cium untuk baby baru ye! xoxoxoxo








53 comments:

nor laila said...

as salam...singgah sini...follow me back o.k..

suka suka said...

salam Marya.. alhamdulillah dah semakin sihat dan bertambah ceria... sodap tu mi kari tok musang berjanggut.. he minggu lepas kami pekena Mi Kari Kodai Topi Sawah di Ulu Bendul KP.. siap booking dulu takut jalan KP tu jam...

Kakcik Nur said...

Assalamualaikum Marya.

Mee kari Marya itu tetap nampak memikat selera. :)

Nurzakiah Hanum said...

wow sedapnya

n 0 e s u h a i m i said...

kelakar panggil binti...hehehehehe

Mee Kari Musang Berjanggut tu masih nampak menyelerakan...

chepah ila Hussein said...

hadoi!
Kak Mar!
tergoda mak buyong ni haaaa
tengok mee kari tu!!!!!!

Sape nak masakkan neyh!

Kakzakie said...

Kalau kakak jadi Binti Purvit, Zakie hihi... kelakarlah pulak jadinya Marya.

Mee kari siapa tak terkecur melihatnya Marya. Bagusnya Marya teringin terus buat sendiri. Kalau kakak cari restoran hihi...

Masya said...

hidup diperantauan kan.. oklah ni.. ni pun dah cukup mengiurkan tau.. tgk gambar hihihihihi....

Sue-Rya Qistina said...

pelik kan cara mereka bagi surnames tu. hehehehe. x psl je nama kita jadi binti di hadapan. berapa ramai pulak yg 'bernama' binti nnt. hehehe

Amanda Suria said...

Hi Marya...mcm mana la kalau nama i plak dorang kat sana uruskan kan? mesti buruk giler..dah la nama i sgt2 klasik..hahahahah....jaga kesihatan...makan banyak2 tau...

ainnoraini said...

Assalam...
Sedap nnpk mee kari tu..kakain mmg suka mkn mee kari, ni yg nk kene cari jer time lunch nnt...

yana-feehily said...

hehehe..pening btl cara dorg sebut nama tu. susah nk faham :)

wahh mee kari tu nampak mcm laksa johor la plk..sedapnya. teringin nak makan mee kari versi peru tu..hik

Eye_nee said...

nasib baik masih ada bahan2 walaupun tidak semuanya ada utk puan BINTI masak mee kari tu yer...hehehe...

Sidratul Muntaha said...

menggoda sungguh mee kari ko jah..
ahaha.
take care dear
dulu masa aku belajar kat northrop pun
deme yg omputih pun suke beno panggey nama aku yahya ida!
adoi!!

Rizal Slaughterheart said...

Hahahaha lucu plak kisah Dipanggil Binti tu...

Aduh.. kecoq tgk Mee Kari Musang Bjanggut. nasib baik baru lepas sarapan. :D

Bulan Syurga Firdausi said...

udanggggggggggggggggggggg sedapnye.... kalau mee udang tu, sy mkn udang je mee sy bg mak sy mkn heee


*terima kasih kak, doakan ye... :) insyaAllah... Nur malu nak publish entry yg same lg, tp nanti die akan publish jgk dlm masa terdekat..

Kesuma Angsana said...

salam.. tq berkongsi cerita, mmg sedap nampak mee kari tu!. neway jaga diri ye moga dipermudahkan semua urusan !

Ema Blog said...

terbelit lidah nak sebut nama spanish mereka ni...

Nafira usof said...

Salam Marya..

ooohhh.. cam tu plak eh~ pening gak nanti ni~ mana lah kita tahu binti tuh dia panggil nama kan~ hehehehe.

aduhaiii.. menggelegak perut zura nih tengok mee kari marya tuh~ nampak sedappppp sgt2~ terliur~ hehehehe

Mummy Chubby said...

hai marya...baru ni berkesempatan baca sume entri awak...neway, tahniah tau for 2nd prgnancy.kalo muntah, amalkan madu (orang ckp la).hehehee

Puan Kutu said...

kelakarnya nama marya dipanggil binti.haha

ala even musang berjanggut,nmpk berselera je sy tgok mee karinya ni..:)

mama said...

assalam dear..lain org lain panggilannya..ehem sian marya dipanggil binti.. ;)
ehem terliur mama tgk mee kari `musang berjanggut` marya tu.. B)

Daddy Ziyyad said...

Salam Marya..

Hihihih...gelak saya bila baca part surname ni....Memang kalau nak mudah bila ke overseas, tak masukkan bin atau binti tu...Tapi jenis yg nak tgk ID asal kita, kena lah jugak letak kan...Cumanya, stail menggabungkan nama atuk kedua2 belah ibu & bapa tu, memang pelik!

Daddy Ziyyad said...

Oh ya, Gynae kat Peru tak bagi appointment date ke? Selalunya, antenatal check up akan dibuat sebulan sekali sampai usia kandungan mencecah 30 minggu..lepas tu, setiap 2 minggu hingga ke usia kandungan 36-37 minggu.

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...sedapnya bila tengok gambar2 tu...:)

Azian Elias said...

je..jee... sedap nya.. akak kat sini boleh jilat screen gak ke. heee..



binti yusof jaga diri yee.. hee

eLL said...

yay ngidammmmm

Azi Azidah said...

sedap pulak nampak mee kari memalam ni..

kalau ada malaysian punya orang dalam satu klinik tu agaknya bila panggil binti semua datang kot ye.../ hihihi

Rumah Kuning said...

mee kari kat m'sia pun byk versi.

Munnafendy said...

salam..hi kak marya :)

enjoy btul sy baca entry akak. dr part nama smpai ke mee musang bjanggut! haha..dh kat luar, taruk la apa pun asalkan ada rasa2 pun jadi la kan? hehe

*yg duduk kat msia ni pun tak reti buat mee kari! ngeeee~

fuad ansari said...

saya tetap pelik dengan orang bukan islam.. apakah sehingga kini (setelah sekian lama Islam berada di muka bumi) mereka masih tidak memahami struktur nama orang2 beragama islam??

Sedangkan orang islam dapat memahami struktur nama mereka dan memanggil dengan panggilan yg betul...

semoga selamat kak mar ye... mungkin sihat baby kat dalam tu... tu yang cepat tukar uniform tu... (",)

Ibuhani said...

Wah! Boleh masuk masterchef tu sbb blh msk dgn bahan yg ado jer......hehehe......klu kt msia 1 msia yg pompuan kn panggil binti tu!

che mid said...

Lama sikit tak singgah, dah tukar deko.. ingat salah rumah tadi he he

nama new baby nanti kena ada campur hispanic name sikit.. rupa pun agaknya ada rupa orang sana.. beso esok bila orang tanya, napa muka anak ko yang ini lain sikit Marya? Boleh le jawab, oh lahir kat Peru le..

Eh, dah singgah blog akak ke? ada cite Faris eksiden..

Dkna Abza said...

hahahaaa.. pelik la bila panggil binti.. agaknya apa nama anak akak nanti ey? :p

lizz said...

mee kari kemain sedap terliur saya...

azieazah said...

Amnoii sedapnya Puan Binti kita masak mee kari!

aimaniman said...

Dofollow blog ni,.

Semoga dipermudah segala2nya apabila diperantauan.. yg luar biasa tu le nantinya jadi kebiasaan dan amat mudah..,

ieda immi said...

ahahha lucu lah dik ... binti yusuf marya .. adehh kalau akk mau pusing2 cari siapa gerangan nama macam nie ..
tapi macam adik cakap
senyumm je .. jgn risau kan ;)
org sana lagi pelik2 .. ;)

wahhh macam nie akak pun dah terliur .. hummm pun sama , akk dah lama x buat mee kari ;)

Mama2Q said...

hihi...apo kabar binti...

sedap mee kari binti tu....:)
hikhik...jgn marah....

norhidana miswan said...

huhuhui... bak kata org lain pdg lain belalng, lain tempat lain cara nyer... kite yg merantau ke sana tepaksa lah ngikut

heheheh... semoga bby n Marya sihat2 je... mana gambar terbaru, msti makin comei

m.u.l.a.n said...

pernah jugak dipanggil binti di korea dulu.. also dipanggil nama bapak mertua.. agak2 menyumpah jgk bila takde orang bangun sbb lama tunggu.. lepas tu baru perasan nama kita sebenarnya.. hehehe...

take care marya..!!

Ummi Iman said...

Suka mee kari. Dua2 nampak sedap. Teringin juga..

Mamasya said...

Aslmkum Marya
lucu baca kisah panggilan nama binti...teringat masa akk di UK dulu org putih panggil Mrs Ahmad (nama ayah ahmad)...mula2 dipanggil buat tak tahu ...hi..hi..lama2 dah dpt terima panggilan itu.
re; b.Arab...bolehlah sikit2...kdg2 dpt teka apa yg diorg borakkan.org Mesir BI mmg lemah sbb mrk di sek men baru mula belajar...itu sbb yg muda2 pun tak tahu sgt. ckp wpun tanya yg mudah2. pernah beberapa kali tanya harga diorg salah ckp. tp biasa kalau nak shopping pergi dg mr husben @ kamus bergerak.

Mama Vogue said...

Hahaha..Binti ye..
Saya dulu mereka2 ni panggil 'Ms. Mod' maybe sbb ejaan nama ayah saya 'Mohd' so diorg sebut Mod je..

Mee Kari Musang Berjanggut tu memang nampak menarik sangat :)

NoEn said...

pergh...memang buat org meleleh air liur...sedapnya mee kari

ehem macam kelakar pulak nama binti...hewhew

aizamia3 said...

lama tak singgah sini sejak habis pantang hari tu.. :(

hehehe.. camanalah gayanya bila dia panggil BINTI.. BINTI.. ;)

mee kari.. sedapnya kalau dapat.. ;)

Juhariah Johari said...

Salam anakanda,
Moga baik2 dan sejahtera hendaknya.
Pandai bagi nama, tak terfikir pulsk mama. Nanti balik bolehlah dikomersialkan!

hehe memang pening kepalakan dgn budaya mat saleh ni. di bt, binkan kita,

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...salam singgah nak makan mee kari...:)

wan nurul hezrina abd halim said...

meleleh air liur aku kak oii..nyum nyum sedap mee kari ko2..oo depa panggil nama mcm2 ek kalau akupun conpius.huhu

sal ya said...

janji boleh jugak makan mee kari kan.

:: Mrs.Eady :: said...

salena gomez??hehehehe......same-same pelik kat sane :)

de engineur said...

Pelik juga dorang panggil nama mcm tu. Mungkin di Sepanyol pun guna cara begitu.

dela said...

nampak memikat selera. :)