Gracias!

Feb 6, 2013

Datin Maria Musa??!

Assalammualaikum wbt...

Hola cariño!

Walaupun tak update & tak membalas kunjungan, saya tetap membaca & membuka email, check message @ comment, jenguk-jenguk FB, jadi stalker...errkkk... hahaha :D ... Mana yang sempat saya tegur saya tegurlah... Supaya tak hilang dan dilupakan terus dari alam maya ni! hehehe ;p :)

Buka PC pun tak boleh lama-lama walaupun wifi kat rumah ni 24 hrs, saya buka sekejap-sekejap je... Kalau tenung lama-lama boleh buat kepala pening & terasa loya! huhuhu... Tak sabar nak tunggu 1st trimester ni berakhir... Dan berharap sangat ianya tak berlarutan sehingga bersalin nanti, macam Iman dulu...hikhik...

Back to the title, setiap hari & setiap minggu ada sahaja carian di blog saya yang mencari-cari nama ni ---> DATIN MARIA MUSA

 Padahal nama glamer saya MARYA YUSOF & takde title Datin pun kat depan tu...hakhakhak... Ok! Tak kelakar pun :p


Saya test buat carian sendiri di Chrome... Memang jump into my bloglah! For sure lah kan... ;p ;))



Carian imej juga! :D



*Click pada gambar untuk imej besar & jelas*

Tapi siapakah gerangan empunya nama ini ye? jeng... jeng... jeng...

Kemungkinan orang yang sebaya dengan saya, yang kurang 'peka', juga seperti saya sudah tentu tidak mengenali beliau... Tetapi jika orang yang seusia emak, abang & kakak saya tentu sekali sangat mengenali beliau ;)

Nama beliau sebenarnya adalah Ines Maria Reyna, beliau adalah bekas isteri kepada Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia (dibawah Tun Mahathir), Tun Musa Hitam... Beliau lebih dikenali sebagai Datin Maria Musa dikalangan rakyat Malaysia :)

Datin Maria adalah wanita berketurunan Spanish-Peruvian (orang PERU) dan hasil perkahwinan, mereka dikurniakan tiga orang anak. Salah seorang anaknya juga yang terbunuh semasa berlakunya runtuhan Highland Towers pada Disember 1993. Boleh baca di wikipedia untuk lebih lanjut :))

Di sini saya pernah beberapa kali bertemu dengan beliau dibeberapa functions & events... Pernah saya ceritakan sekali di sini>>> Corat-coret 81Anniversario de San Isidro Part 1


For those who're searching for Datin Maria Musa and incidentally get into my blog  ... I have to apologize since I couldn't provide so much  information about her... But, here my personal impression whenever I met her ~

Orangnya baik, masih cantik-she married with Tun in 1959, so you can imagined how old she is now ;) ramah & tidak sombong... Yang sangat saya kagumi beliau fasih berbahasa Melayu :)))

See you then... Chau! :)

P.S. Walaupun cuti tetap kena amik EXAM & buat ACCOUNT! Bertambah feninggggg... -status mencari perhatian- :p

48 comments:

Acik Erna said...

Assalam m<arya..kawen tahun 1959? dah 54 tahun tu..lama kan..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Yea saya kenal datin maria musa tapi melalui berita jelah tak pernah jumpa direct...eh marya prgnant eh? Tahniah yea! Kita pun dah masuk trimester kedua ni, dah 22 minggu.

Nurzakiah Hanum said...

hai sis
singgah pagi

azieazah said...

Mula mula sekali baca, ingatkan Datin MARLIA Musa, iaitu bini Dato' M.Nasir.

Pastu baru teringat, Datin Maria isteri Musa Hitam.

Beliau memang cantik ya. Kak Azie pun rasa, orang Peru asli ni memang cantik especially rambut depa sangat hitam!

Amanda Suria said...

Salam Marya...laaa....mabuk eh tgok laptop or computer lama2...Datin tu sgt cantik...

Puan Kutu said...

sejujurnya sy mmg tak mengenali beliau..ni pun baru tahu identiti sebenarnya dr sini..hehe

orgnya masih cantik bergaya wpun dh berumur..:)

Kakcik Nur said...

Semoga beliau masih seorang muslimah yang baik. :)

eLL said...

salam kak,

insya allah suatu hari nanti, Datin Maria Yusof.

enjoy ur pregnancy life,

xoxo
eLL

Mama Vogue said...

Mane tau kena tempias nanti bole jadi Datin Marya Yusof pulak..hihi.

Take care okeh..! Semoga Marya sekeluarga sentiasa di bawah lindungan Allah :)

rostina76 said...

salam marya......hehe!!!kros mmg tak ingat la dgn datin maria musa ni....masa tu kecik lagi kot. btw take care ;)

JunAina said...

Kebaikan yang akan sentiasa ingati bila orang berpangkat dan berkedudukan tidak sangat mementingkan semua itu. Mesti seronok dpt berborak dan beramah mesra dengannya.

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..rupa2nya ramai yg guna nama maria ni ye. sapelah agaknye yg google tu. baru skang saya tau datin maria musa ni ex wife tun musa hitam. hehehe. x pernah tau pun sebelum ni. thanks for the info!

Hanis Azla said...

Salam marya..

Nama maria musa tu mmg familiar.. baca mengenai beliau di sini barulah teringat tentangnya..
semoga dipermudahkan untuk marya melalui musim mabuk diawal mengandung ni.. take care ya..

Mixed-family in da house.... said...

Hola preggy mummy!

Good morning, hows d cute boy Iman?

Take care...

Mama2Q said...

dia masih berkahwin dgn Tun musa kah? dan Tun Musa pun ada di sana kah?

Mila@Rimbun said...

Maria Musa vs Marya Yusoff.. selain nama, mungkin the keyword Peru tuh ada persamaan, sorang tinggal di Peru, sorang lagi asal Peru.. hihi what a coincidence kan....

Yunus Badawi said...

Tak lama lagi Marya akan dapat Datin jugalah tu ..... ngeeee

Momma AA said...

Salam Marya...

Mesti umur Datin Maria ni dalam 70+ kann.. tp masih tegap dan cantik.. kagum..

Marya.. Masa peknen saya suka buat account n maths.. Lgpun bagus for baby.. :)

saniah said...

Akak pun ingt lg datin ni...mm masih cantik kan? Lahir thn 1959 ke kwin pd thn 1959??
Take care marya...ishh tak sabar nk tgk baby marya nnt :-D

Ibuhani said...

tentu umurnya dkt 70 tahun sbb ibuhani ingat ms ibuhani sekolah dia mmg famous. Cantik orgnya bekas isteri Tun Musa hitam ni!

GreenJade said...

salam lalu-lintas sesambil makan angin di sini..hehe

still cantik anggun si Datin Maria tu ye. :)

Nafira usof said...

itukah orangnye??

zura x kenal sangat..kikikiki..

Mariambebakar said...

Salam dear,.
Macam dah dekat nk jd datin pula Marya :)
Mengandungkan 1st trimester memang mencabar..Harap Marya sabar...teringat mummy mengandungkan si babab Umar Thongcharen bebaru ni..
Indahnya

Mat Som said...

Assalamualaikum
Membaca entri Marya kali ni
saya dapat maklumat baru.
Waktu tu saya sibuk dengan dunia saya sendiri, sampai tak tahu siapa isteri Tun Musa Hitam.

Tetapi saya ingat betul nama anak beliau yg terlibat dlm runtuhan
itu, saya ingat sebab hari-hari saya tengok TV itu dgn khusuk ketika itu.

Sekian, semoga terus dilimpahi keberkatan Illahi.
Nama dia CARLOS MUSA.

Jemarisuri said...

moga kesihatan marya bertambah baik..
hurmmm js pun lama gak tak singgah....busy sgt2 skrg ni...huhu

sal ya said...

sama la. tak blh nak ngadap komputer sgt. phenin!!!

norhidana miswan said...

hehehhe nama hampir sama laktu... tp nyer kalu Marya ckp bekas isteri, maksudnye skrg nih dia mmg ddk di peru tp dh berkawin ngn org peru ke? pastu camne Marya blh kenal dia yek, kalu dana lah mmg tak kenal agaknyer heheheh

Ummi Iman said...

Salam Marya, siapa yg cuti kena buat kerja juga tu. En hubby ke? ;) take care.

Juhariah Johari said...

Salam,
Hehe tak lama lagi Datinlah tu...
dulu2 mama ada simpan gambar2 beliau.Dia kawin lain dan duk kg halaman dia ek?

Wak Gelas™ said...

wahhh akak marya dah fofuler tuuu.., ehHHHee

mama said...

ehem mama masih ingat tentang datin maria musa & kisah highland tower tu.. ya dia masih cantik spt dulu.. ;) bertuah marya dpt bertemunya..insyaallah siapa tahu rezeki Allah marya dapat datin suatu hari nanti..amin..take care dear..

ieda immi said...

oo patut lahhh org cari nama tuu ekeke .. akak pun pelik jugak ! ;)

MulutPayau said...

Tahniah dear....Baru tahu yg Maria Prgnt....Semoga sentiasa Sihat...

BUNDA a.k.a KN said...

masin mulut In Shaa Allah satu hari bergelar Datin juga..

zana fahmi said...

Tak lama lagi org akan cari Datin Marya Yusof pula..hehe..
Baru tau, Marya pregnant rupanya.

Nor Salmi said...

Lama tak singgah sini. Moga kesihatan Marya bertambah baik.
Datin Maria Musa.. Dah tentu akak ingat. Dia tinggal di sana sekarang ye..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

marya ngan maria lebih kurang kot..
tak pun marya nak ada title datin gak kat depan tu, insyaAllah.. heheheh

Lynn said...

As salam dear..

Hmm..serius..memang tak kenal sape dia..hahaha..nampak sangat kureng knowledge ek..Ingat tadi isteri M.nasir..hehe..

Marya..postman dah ketuk pintu rumah awak ke belum..?lynn risau ni takut tak sampai je...

Cho Zila said...

nampak cantik lagi datin tu yerk.... dia sekarangni duk kat sanaker marya??

Zie said...

Dah naik pangkat jadi datin heheh..

alahai betul tu kalau masa alahan ni rasa tak sabar nak melepasi trimester 1 ni kan... apapun sabar yer...
macam zie dulu makan ikan masin je dengan nasi putih.. tupun perit nak telan.. yg lain semua pangkah.. huhu

Kesuma Angsana said...

salam marya.. still & masih maintain cantik lah datin !

m.u.l.a.n said...

ohhh yaaa... baru teringat datin maria musa ni... sihat lagi dia ya..

datin marya yusof insyA...

Fai CeritaCinta said...

suke dgn org ternama yg humble dan peramah..

Eye_nee said...

Masih ingat Datin ni lagi....dah 70 thn umur namun nampak sihat dan awet muda lagi...semoga cepat berlalu musim2 loya dan pening2 tu...take care sis..

Mamasya said...

Aslmkum Marya
masih nampak sihat dan cantik Datin Maria Musa....baru tahu orang Peru rupanya..
moga Marya sabar menempuh 1 st semester ni..

Nazayiena Ayiena said...

As salam Maria,semoga baik2 di awal trimester nie.
Baru tahu Datin Maria nie.

Sidratul Muntaha said...

salam dear
lama betul tak singgah sini
hopefully everything goes fine during or pregnancy journey..
*wonder why aok punya ctory tak appear dlm bloglisy koi?!!

Anonymous said...

Beliau ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Setelah berpisah dengan Tun Musa Hitam beliau kehilangan satu-satunya anak lelaki iaitu Arwah Carlos Rashid.

Saya saya masih ingat lagi setelah beliau berpisah, beliau pernah mempunyai syarikat jualan kereta Perodua, Sentimas Sdn Bhd dengan jawatan sebagai Pengarah Urusan, di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Tetapi kini, syarikat tersebut telah berkembang dan menjadi satu syarikat jualan kereta yang besar di ibu kota, Kuala Lumpur dan tidak diketahui semada beliau masih memiliki syarikat tersebut atau tidak...