Gracias!

Feb 23, 2013

Aduh, nak gugur jantung!

Assalammualaikum wbt...

Hola!

Rajin pulak update! hehehe... ;))

Kejadian semalam betul-betul buatkan saya rasa, "Allahuakbar, Alhamdullillah... Sesungguhnya Engkau Maha Pelindung, ya Allah!"

Terasa nak gugur jantung!

Semalam, macam biasa Iman akan main-main dekat dengan saya dalam bilik... Dia memang gitu... Sibuk suruh buka kartun tapi nak jugak menyelit dengan umminya... Melompat-lompat atas katil bila saya tengah browsing internet! Main bawah selimut sambil 'cak-cak'... Kalau tengah chatting memang terganggu...hikhik...

Tapi semalam agaknya boring sebab ummi tak mo layan, dia dok menyelongkar meja drawer TV yang memang khas untuk babah-Iman main game... Tak tahu apa yang dicarinya... saya biarkan aja... Sebab waktu tu tengah leka nak upload sesuatu...

Tak semena-mena meja tersebut boleh terbalik & TV yang ada atas meja tu mengelongsor menghempap dia! Kejadian berlaku depan mata saya... Sekelip mata, Iman berada bawah TV & meja!

Yang saya dengar hanyalah jeritan & tangisan dia... Ya Allah, Ya Allah, anak aku! TV tu memang berat sebab TV fesyen lama... Saya cuba angkat TV tu tapi tak boleh... Hanya mampu mengalihkannya sedikit sahaja... Iman terus menangis, meraung-raung... Memang saya panik!

Saya panggil-panggil nama dia, "Iman, Iman, keluar... keluar..." Saya suruh dia keluar sebab saya dah selak sikit TV tu... Dalam masa yang sama, saya jerit panggil pembantu rumah saya, "Gloria! Gloria! Ayudame! Por favor!"-Help me, please! Rasanya adalah dalam 5-6 kali saya panggil... Dah macam tarzan! Sempat saya menjeling keluar tingkap bilik yang terbuka luas menghadap Olive Park tu. Orang yang duk melepak pun saya perasan tercari-cari manalah datangnya suara tarzan tu ye, cuak muka masing-masing... hikhik... :p

Tapi boleh pulak si Gloria tak dengar... Iman tak juga keluar dari bawah TV & meja yang kedengaran hanyalah suara tangisan dia yang makin hebat... Dalam fikiran saya, Ya Allah pecah ke kepala anak aku ni... Apa aku nak cakap dengan abang(hubby) nanti. Benda yang tak baik sahaja yang berlegar-legar di kepala masa tu...

Ntah macamana tetiba ada satu kekuatan untuk saya angkat TV tu... Terlupa sekejap yang diri tengah mengandung! Saya angkat & alihkan sikit TV tu dan terus 'grab' Iman! Saya peluk & cium dia... Bersungguh-sungguh dia memeluk saya! Saya tanya mana sakit, dia tunjuk kepala dia... Saya gosok-gosok kepala dia... Check-check tempat lain juga... Alhamdullillah, takde apa-apa...

Dia masih mengigil-gigil menangis & memeluk erat saya! Terasa deras degupan jantung dia, berlawan-lawan dengan degupan jantung saya... Kurang 5 minit Gloria datang tergesa-gesa... Mungkin guard kat bawah call dia tanya apa yang bising-bising kat atas tu! Gloria dalam lavanderia-laundry sebab tu dia tak dengar!

Terus dia bagi segelas air untuk beri Iman minum... Waktu tu Iman masih lagi menangis tersedu-sedan... Yang terlintas difikiran saya masa tu adalah surah Al-Insyirah... Saya baca & tiupkan ke dalam air dengan niat untuk memulihkan kembali semangat Iman... Kemudian saya beri dia minum & sapu sedikit ke muka dia... Barulah dia tenang & berhenti menangis... Saya periksa lagi tubuh badan dia, tunggu 5 minit untuk lihat kalau-kalau dia muntah atau apa sahaja... Risau juga, dari mata kasar seperti  tiada apa yang cedera takut-takut kecederaan dalaman yang kita tak tahu & tidak dapat dilihat dengan mata kasar...

Terus dia baring & mintak shushu (susu)! Bila keadaan kembali tenang, saya lihat Gloria mula mengemas dan cuba mengangkat TV yang jatuh tu... Dia pun tak berjaya nak angkat TV tu... Berat betul! Ntah bagaimana saya mampu mengangkat dan mengalihkannya tadi...hikhik... Terpaksalah saya membantu dia... Memang berat TV tiub 21 inci tu... Tulahkan bila dalam terdesak manusia mampu melakukan sesuatu diluar jangkaan! SubhanAllah!

Kejadian ni banyak mengajar saya, terima kasih ya Allah! Baru je bercerita tentang jerih-perih melahirkan si dia di entry sebelum ni >>> sini & sini! Jika terjadi apa-apa padanya tentulah saya yang paling lemah sekali... huhuhu...

Lepas minum susu, kurang setengah jam... Iman kembali pulih, kembali seperti biasa! Terlompat-lompat & berlari-lari semula! Siap jenguk-jenguk lagi kat TV tadi! Begitulah budak-budak kan... Mudah melupakan, memaafkan dan terus bergembira! Something that we should learn from them! :))


Sijil kelas agama yang diterima Iman petang tadi! Belajar seminggu sekali, itu pun banyak ponteng sejak ummi tak larat nak teman...hikhik...

4/3/2013 ni Iman start school balik selepas bercuti hampir 2 bulan! Tak boleh bangun lambat lagi! :))

Thank you for reading!

Adiooooooosss~~



54 comments:

blog-tips-kurus said...

jadi ibu kena sentiasa bersedia, kan...

syukurlah dah ok. :-)

Aku Seorang Pengembara said...

Assalam Marya yang jauh di Lima...

huh...cuak Yong bace....alhamdulillah..

Kalau la kita yang dewasa ni senang melupa dan memaafkan jugak yer....mesti kurang banyak kerut kat muke..hehe....

Yunus Badawi said...

Salam Marya,

Booking tempat dulu.

Nak tengok JJCM dulu sebelum baca entri ni. Nanti komen selepas baca.

Yunus Badawi said...

Alhamdulillah Iman tak apa2. Mungkin elok pergi check up (kalau belum pergi) utk pastikan tiada kecederaan dalaman.

Allah hantar malaikat utk tolong Marya angkat tv tu rasanya.

Acik Erna said...

assalam marya..alhamdulllah iman tak apa2..

suka suka said...

Salam Marya..Huihh..cemas gak akak membaca kisah Iman ni... lega rasanya bila dia selamat..yakin Allah membantu tu lah dia dtg kekuatan semasa kecemasan begini... alhamdulillah...take care.. cakap dgn Iman pun take care juga!

ibh_sue said...

Asslmkum. . Fuhh!!! Terasa jg suspen nya. Syukur Alhamdulillah. Tak ada apa2. Semoga iman sihat dan sentiasa dilindungi Allah.

rostina76 said...

MasyaALLAH!!!!!Marya syukur alhamdulilah iman ok......itule superpower setiap ibu bila mana anak ditimpa musibah. ALLAH bg kekuatan luarbiasa utk kita protect anak. pepepun take care marya & salam peluk cium utk iman

Ariff Budiman said...

Salam Marya
Syukur tak ada apa2 berlaku. Itulah kelebihan wanita yg mengatasi lelaki. Dalam keadaan terdesak dia boleh melakukannya. Angkat orang pun boleh. He he. Tahniah

Queenie said...

adoiii dear...

tercungap2 akak baca ni, sykur la iman takder apa2 cedera ya...tu la dear, kdg benda nak jadi ni bukannya ada amaran apa2...kan?

harap lenkali lebih berwaspada ya, maklum anak2 sdg membesar, kan?

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...seronoknya tahniah buat Iman...:)

Knor said...

di malaysia ada juga kejadian budak kena hempap tv..meninggal..

tak silap thn lps..

alhamdulillah tak ada apa2kan..

Mat Som said...

Assalamualaikum Marya,
Alhamdulillah, IMAN dilindungi Allah
Banyak sebenarnya benda-benda di rumah kita, tanpa diduga menguji kita, lepas ni kena kurangkan sikit online nampaknya tu. Tunggu waktu dia tidur ke...

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Dulu pun pernah kena hempap dengan katil.. Nasib baik dah besar macam nie.. Kalau tak, memang naya kena bom dengan mak... haha..

Mamasya said...

Aslmkum Marya
syukur...nasib baik Iman tak apa2.mmg panik kalau berlaku kejadian tak diingini pada anak2 kita....tambah berlaku dpn mata...boleh gugur jantung dibuatnya.

Egg Head said...

kasih ibu....sampai ke syurga...
bila anak sakit ibu la yg paling susah hati....kan2x

bila akak citer...
ingat kat mak d umah...
mak byk wat pengorbanan....
but si anak kurang hargai...
x dapat nak balas jasa mak....
hehehe....

may be allah nak tarbiah akak....
wlpun apa akak buat....
jgn abaikan anak...
nanti hati sendiri yg gundah gulana....

hehehe,kirim salam kat iman ye...kata abg dr malaysia kirim salam

azieazah said...

Di negara kita, sudah banyak kes kanak-kanak cedera (malah kes mati pun ada) akibat ditimpa tv yang berat. Maklum seperti seketul batu. Elok elakkan ada alas di bawah tv sebab mudah ditarik.

Apapun syukur lah Iman dilindungi dan tiada kecederaan.

Nadiah Sidek said...

ya Allah..alhamdulillah iman tak apa-apa

zana fahmi said...

Ya Allah Marya...nasib baik tak jadi apa2 kan? Benda nak jadi tak boleh kita elak, cuma boleh berhati2 lepas ni. Kena pulak budak2 yg aktif mcm anak akak gitu juga.
Marya pun kena jaga diri, nanti jadi apa2 kat kandungan kan susah.

NoEn said...

ya Allah sy yg membaca ni pun seriau...mujur la iman x apa2...

Mila@Rimbun said...

Alhamdulillah Iman ok dan awak pun ok Marya...
Better jugak kalau g check up untuk pastikan baby kat dalam tuh ok. rasanyanya kalau TV yang jenis lama tuh memang berat... kena kederat lelaki nak mengangkatnya

Puan Kutu said...

ya Allah nasib baik iman takde pape..klu betul2 tv hempap kepala iman mustahil takde pape..kuasa Allah.berdebar betul jantung sbb kt sinipun byk gak kes budak meninggal dihempap tv.mintak dijauhkan..

ZarinAziz said...

Alhamdulillah..kesian iman mujur tiada kecederaan yg serius..

Eye_nee said...

Ya-Allah....yg tidak dijangka itulah yg selalu berlaku...yg terasa tidak mampu itu pula bila keadaan terdesak terdaya kita lakukan....Maha suci Allah yg memberi perlindungan dan kekuatan utk kamu....

faraherda.razalan said...

Aduhai! Sy seram betul dgn mende2 mcm ni. Nsb bek Iman takde pape. Alhamdulillah....

Bahaya klu TV diletakkan atas kabinet mcm ni kan? Sy pun ltk TV atas kabinet. Takut betul-lah. Ishh...

Mixed-family in da house.... said...

alhamdulillah.....kuatnyer preggy mommy angkat tv...hihihihi

Zie said...

YA Allah kalau saya pun mau menjerit bagai Alhamdulillah Iman tak apa2...

Fiza Rahman said...

Berdebar² membacanya. Alhamdulillah...iman tak apa2. Kekuatan yg luar biasa yer maryaa...tiba2 bley angkat TV seberat itu.

ieda immi said...

salam dik

aduh akak yg baca naik panik
sib baik x der yg lebih bahaya menimpa iman ..
aduhhh kadang2 tulah kita x sangka pula jadi macam tu kan dik ..
x dpt akak bayangkan panik mayra masa tuu ..

teringat kes budak meninggal terhenmpap TV .. sungguh terkesan kerana budak tuu cedera di kepala , hentakan kuat ..

memang kena xtra berhati2 dan harap semua tu x berulang lagi

dik jaga diri , u should go & cek ur condition after that situation .. just wanna make sure bb & u is ok .. sbb bila kita angkat something berat time2 macam nie , risau sesuatu macam regangan yg kuat kpd perut dan rahim .. pergi cek dr ye dik ..

Ema Blog said...

Salam Kak Marya, ngeri pula apa yang berlaku pada iman...Allahuakbar... nasib baik iman tak cedera teruk...

Lynn said...

Allahuakbar Marya..berderau darah lynn..sebab Najah pun pun pernah mengalami situasi sama..sekelip mata berlaku..padahal lynn punyalah duk tegur jangan main kat TV lama tu..TV tu besar..fesyen lama jugak..hai la anak..takpe..sekurangnya lepas ni dia serik..hik hik..Alhamdulillah dia takde apa..sama la Najah dulu..cuma dahi dia lebam sebab terhantuk ke lantai sebelum dihantuk TV tu..hehehe..lucu kalau dikenang2...sian Iman ye..

Amanda Suria said...

salam dear...masyaallah...mengucap panjang SA, yang awak ni pun berani angkat kan..x per la benda dah nak jadi..kalau i pun..mmg mcm tu..panik nyer pasal

m.u.l.a.n said...

alhamdulillah iman ok.. terkadang gitu lah kalo dah teragak panik, kita macam boleh buat sesuatu dgn izin Allah kan..

take care marya..!! huds to iman..

CaDLyNN said...

iman...hati2 lenkali..sian ibu..

Mama2Q said...

Ya ALLAH, memang gugur jantung la kan, alhamdulillah iman takde apa2...be extra careful for the next time, mungkin meja tu kena cari yg lebih berat dan tak mudah terbalik....

nea lopah said...

salam...hadoiii..sy yg baca ni pun berdebar jantung. bole imagine the situation.

Ummi Iman said...

Alhamdulillah tiada apa2. Mmg berat tv jenis tu. Mcm tv lama akak. Tu yg tahu betapa beratnya nak angkat. AI pun berpeluh2 nak angkat ;) Mujur kandungan tiada apa2.

h a p r a q said...

Salam...1st time masuk n follow blog ni...

Alhamdulillah Iman tak ada apa2..rasanya ada yg menolong...dulu anak noe kerusi terbalik...dia terus masuk dalam longkang..kepala dulu plak tu...tapi alhamdulillah x ada apa2...ada yg menolong agaknya...

tapi kelakar jugak bab tarzan tu...hehehe..

❤Kamsiah❤ said...

alhmadulillah taiad cedera kat mana2..paling takut kepalanya...akka turut terbayang bagaimana cemasnya bila dalam keadaan mcm tu...kalau terjadi sesuatu,mesti kita sbg ibu akna menyalahkan diri sendiri kerana lalai,kan..

Ibuhani said...

Sib baik Iman x apa2......alhamdulillah! Hati2 ye next time.....

QA's ~ mamapapa said...

Aduuuhai,marya..nervous saya baca cerita ni..turut sma2 merasakan kecemasan tu..alhamdulillah semuanya okkan?

✿ pink velvet ✿ said...

adoiii~ naseblah takde pape kan

Masya said...

anak kawan sy kene hempap tv, patang kakinya tau.. x pasal kene simen.. ngeri pulak baca ni.. sy pun nak gugur jantung...

mama said...

syukur alhamdulillah iman tak apa2..kasih ibu-bila terjadi sesuatu tiba2 dtg kekuatan utk marya mengangkat TV yg besar & berat.. besarnya kuasa Allah kan..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kuss semangat!. Marya!

Budak tgh lasak mmg cenggitu.
Anak bujang I pernah juga memeranjatkan kitorang bila meja batu kat laman rumah tertanggal dan dia tergelongsor ke bwh sbb terlompat2 atasnya.

ZazaMyMoon said...

salam perkenalan Marya :)

ShimaSalleh said...

mujur xde apa2 yg teruk berlaku..

Kekuatan yg luar biasa :) lihat ank no2 nanti mmg kuat dan lasak lebih lagi dr abg, abg pun kalah tau hahahaha

take care kak mar... done read ur blog :)

norhidana miswan said...

aduhai Iman2, takde mak yg tak ggr jantung kalu jd gitu kt anak nyer...
benda yg tak di duga blh jd ek bile dlm kecemasan nih... syukur lah Iman ok je

dayana yana said...

alhamdulillah,selamat....
tapi gaya penulisannyer... sangat berkesan.
rasa sesak nafas mengikuti cerita
ni seolah-olah berlaku depan mata sendiri lak :D

Rizal Slaughterheart said...

Alhamdulillah mujur dia tak Apa2...

Byk gak kes budak terhempap tv besar... kena berhati2...

Kesuma Angsana said...

bila cerita bab anak2 ni kdg2 tak tau dari mana kekuatan itu datang kan betul tak !

wan nurul hezrina abd halim said...

kak kat opis aku ada anak umur 4 tahun meninggal sbb kena hempap tv..mujur iman ku tidak apa2 kak kan?sib lah dia kuat..

sal ya said...

salam. memang kena elak la. kalau husben akak memang habis kena ceramah berbulan2.

:: Mrs.Eady :: said...

Allahuakbar!!!!Alhamdulillah Iman tak apa-apa..