Gracias!

Oct 3, 2013

Home Spa & Relax2 Story! ♥

Assalammualaikum wbt.

Hola!

Quick update with a long long stories..! :) Lama sangat tak bercerita kat sini... bila tengok entry-entry lepas sebulan hanya 3 post je... nak bloghopping pun rasa macam segan-segan...hikhik...

Terima kasih buat semua yang sudi tinggalkan jejak & komen pada entry2 yang lepas... ada yang sempat saya balas & yang tak sempat tu, sorry sesangat... sekarang masa memang sangat 'cemburu' dengan saya... buka fb pun curi-curi je... tengok yang penting-penting je! hikhik...

Dunia maya memang indah, tapi dunia nyata lagi indah! :)

Nasuha nak masuk 2 bulan dah by this Oct, 9... a day after my birthday...insha'Allah... moga semuanya sihat & dipermudahkan segala urusan... Banyak yang perlu diuruskan... ;))

Being a mom sometimes we need a break & release all the stress muscles... Dah lama tak manja-manjakan diri... Dulu rajin ke Spa, for massage, facial...sekarang ni kalau nak pergi kemana-mana kena fikir siapa nak jaga anak-anak... Itu persoalan yang utama! Lagi-lagi ada si tecik ni, which need extra care kan :))

Lagipun lepas bersalin yang kedua ni belum pergi berurut lagi, plan balik Malaysia nanti baru nak pergi urut tradisional terus... Sengal-sengal kat badan tu dah mula terasa dah... Makanya, home spa is the only choice I have! ;))

Kids? Babah take over!hikhik :)


Soaking in the hot bath water with the scatter beautiful rose petals while inhaling the scent promise you luxurious at-home break

Sekali-sekala berangan jadi tuan puteri tak salah kan :)

Setiap hari pukul 10 memang saya dah set waktu untuk Nasuhita mandi... Dia memang suka mandi! Kalau saya tak mandikan dia ikut time yang ditetapkan memang dia akan jadi gelisah... :)

Princesita ummi pun nak berendam juga! :)


Alamak, nampak pushat (pusat) laaa... 2 minggu pusat chu-ha dah tanggal! Pusat dia senang sangat nak jaga, sebab doktor potong pendek & cepat pulak kering...


 Tengoklah punya suka dia mandi.. :)


Cerita pasal pusat teringat tentang perihal tembuni/uri dia...

Di awal kehamilan lagi, semasa routine check up kami dah siap-siap beritahu genea selepas baby dilahirkan nanti minta dia tolong simpankan kami plasenta (uri/tembuni) untuk dikebumikan... Almost every check up kami akan remind doctor... And she's seem to understand apa yang kami cakap, maklumlah bahasa Spanish kami ni macam budak darjah 1...hehehe :D

Sehinggalah hari yang dinanti-nantikan... Bukan saje Genea, orang yang nak kebumikan yakni hubby pun boleh terlupa! huhuhu =='

Pagi tu lebih kurang pukul 4 pagi selepas saya keluar dari bilik pemantauan, hubby dengan muka cemasnya beritahu saya yang dia terlupa nak mintak uri tersebut... We had a small fight! Sakit-sakit pun sempat gaduh lagi...huhuhu... Gaduh-gaduh sayang gitu! Risau & cemas sebenarnya... Semasa dalam OT saya dah teragak nak tanya tentang uri tu tapi tak terkeluar dari mulut... Hubby pulak dengan kepala yang ting tong tak cukup tidur bersama pengurusan hospital yang agak mengelirukan terlupa terus...

Selepas saya ditolak masuk ke bilik wad, beberapa orang nurse masuk untuk membersihkan saya & juga menukar drip ubat... tanpa membuang masa kami pun ambil peluang tu untuk bertanya tentang uri tersebut...

Malangnya, mereka kata biasanya uri tu akan di dispose terus!!

Uwaaa..!!!

Macamana ni... tapi nurses yang ada suruh tanya doktor nanti...manalah tau plasenta tu masih ada...

Dalam pukul 9, doktor datang buat pemeriksaan... Cepat-cepat hubby tanya... mula-mula cuak juga muka doktor tu... yelah, dari first day check up kita dah bagitahu kan tentang uri tu...

Tanpa lengah masa, Genea tu terus berkejar untuk dapatkan balik placenta tu kot-kotlah masih ada lagi... kelam kabut juga dia..hehee

Masa tu saya & hubby berserah sepenuhnya pada Allah... Macam-macam bermain dalam kepala... kalau mak tanya nak jawab apa...? Takkan nak tipu kan...sure maklah orang paling bising nanti...hehehe

Alhamdullillah, nasib baik masih ada... Hubby tanya juga betul ke tu plasenta Nasuhita... risau juga kan, manalah tau orang lain yang punya... Dia kata betul sebab malam tadi saya seorang je yang operate... nama bilik OT yang tertulis kat baldi tu pun sama... angkut placenta tu siap dengan baldi2 sekali...hehehe... :D

Mereka tanya, nak buat apa dengan uri tu? Kami explainlah yang uri tu untuk ditanam, part of body & wajib kita respect :))

Alhamdullillah, Allah bagi kekuatan untuk hubby menyempurnakan uri tu... Untuk pengetahuan, Mr hubby memang takut dengan darah... dia takkan sentuh benda-benda yang bagi dia busuk & hanyir... senang cakap hubby penggeli orangnya... Macam potong ayam, sekarang ni baru dia berani & pandai potong ayam... Kerja-kerja dapur memang dia tak reti buat... Sayang, I'm not condemning you tau... hehehe... tapi memang betul kan :p ;))

Sekarang semua dia dah pandai..! Come, come... un abrazo fuerte para mi esposito! xoxoxo :))

Pergi pasar, beli sayur pun dah pandai & dah kenal pun mana sayur sawi, mana sayur peria... kalau tak lain yang dipesan lain yang dibeli...hehehe :))

Mula-mula risau juga pandai ke hubby nak uruskan uri tu nanti... Dia kata dia dah google dah pun cara-cara nak sempurnakan uri tu... Saya tanya juga macamana caranya... Dia pun cerita step by step seperti yang dibaca/ditonton, dari bersihkan dengan asam limau & asam keping sehingga kering darahnya beserta selawat sehinggalah dibungkus dengan kain putih, ready untuk ditanam...

Saya menyampuk... dah lepas bersihkan uri tu jangan diletak dalam peti ais, terus pergi tanam... takut-takut nanti ada yang taruk kunyit kemudian goreng & terus dimakan... awet muda gitu...eeerrrk!

Just kidding! :))

Apa-apa pun segalanya mematangkan kita... Where there's a will, there's a way... Kater nye kalau balik Malaysia semua pun boleh lupa..! hehehe... :D

Thank you for reading! :)

xx

P/S: Uri Nasuha selamat dikebumikan di sekitar Embassy Malaysia, Lima :)


21 comments:

Kakcik said...

Assalamualaikum Marya.

Seronok kakcik baca kebahagiaan Marya sekeluarga di sana.

Mudah2an satu hari nanti kita dapat berjumpa bila Marya dah balik ke sini. :)

suka suka said...

assalam Marya... wah bukan suka CuHa mandi.. anak akak kalau time mandi mesti melalak.. bila dah besar hantu air la pulak!!! dengan teknologi yg ada sekarang ni Alhamdulillah.. basuh uri pun boleh rujuk internet... teringat pula hubby akak tolong kawan rapatnya basuhkan uri... isteri sendiri dulu harapkan parents kami je!

imie fatiema said...

salam jumaat kak, terhiburnya baca entry akak, baby chubby sangat =)

Nurzakiah Hanum said...

ala tomei2

chepah ila Hussein said...

Alhamdulillah...uri dah selamat dikebumikan.
Tembamnye!!!!!

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah selamat juga kebumi :) em ilmu untuk sy jugak ni kak... baby tembamnye baby hiii haaa orang da nampak dia mandi hihihihihi

Shima Salleh said...

cerita yg indah terutama bab suami yang serba tak kena @ tak tahu... advantage, akhirnya dia ambil tahu juga. Tahniah en.nazri hehehehehe..
Nasuhita semakin membesar bagai johan! embam! tp 2mgu tanggal pusat? bagi shima lama tu hihihi. Pernah juga dgr sebulan lebih pun pusat baby belum tanggal. Tak pasti apa penyebab n faktor pusat baby ni tanggal cepat @ lambat.... hemmmmmm
Aqil 8hr, afiq 5hr ;p

Semoga kak mar sekeluarga diberi kesihatan dan kesenangan :)

atuk said...

Assalamualaikum Marya

Alhamdulillah

Rizal Slaughterheart said...

citer pasal uri teringat masa ikut Ayah kebumikan uri Adik bongsu... masa tu sy br darjah 6... hehe

JunAina said...

Kalau hidup berjauhan semua kena ambik tahu sebab tak ada org nak tolong... Bambamnya baby...

Nai @ TPJ said...

Saspen jerrwww taww..!
Hehehe. Comey plak bila baca happy ending.
Alhamdulillah.. Can't wait to see you in KL!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum,
Seronoknya tuan puteri mandi dengan kelopak bunga ros..
Suami K.Sham pun jenis yg takut darah, so semua uri dari 3 boys tu Ayah K.Sham yg uruskan.

Khai♥Rin : anies said...

netul tu..pengalaman mengajar kita... at least kita dpt belajar sesuatu...

amboiiii si kecik ni suke berendam yaaa

Tinie Mohamad said...

salam marya.... selamat nie sy jd silent reader ajer n ikuti pekembangan marya pregant di perantau... punya lah lama dah tak menyinggah kat sini... ruper nya dah selamat bersalin n dah nak habis pantang ..... ape2 pun Tahniah di atas kelahiran Chu-ha n selamat berpantang.....

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Sedar tak sedar dah 2 bulan umar Chu-ha.. Semoga Kehidupan marya lalui dirahmati dengan seribu kebahagiaan..
Mummy pun rasa juga bila tak berblog ni.. Tapi rasa canggung pula nak bercerita bila setiap cerita tu daddy tak ada.. Sedih juga,
Apapun mummy dengan anak-anak kat sini kuat lagi, insyaallah..
Bila balik Malaysia bagitau ok.. nanti mummy gi cari marya :)

Puan Kutu said...

susah juga ye nak sempurnakan uri ditempat org.mesti derang pelik kenapa la nak mintak plasenta tu.nasib baik mash ada,klu tak bererah sajalah kan marya...

seronoknya spa dirumah..makin bambam dah chu cha ni..:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alahai kak marya... geramnya tengok puteri cumil tu (^___^)

tecik2 dah spa... kiut miut je~~~ hihihi

taip komen pun sambil tersonyum2 den ni... kekekeke

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

tahniah sis for ur new baby,,so adorable,hihihihi alhamdulillah masih ade lagi uri tu kan,,

mala said...

bestnya berendam air bunga :-) pengalaman bersalin di luar negara ... mcm2. kami pun dah merasa.

CaDLyNN said...

nasuha?
oh mai...cutenye..
sorry kak..busy kawen sampai tk sempat nk blogwalking...

take care :)

.:fyzz:. said...

chu ha..aloo so gebu..dh besar dh si comey nih...tuh ar marya ..faham takpa.just focus pada baby yer cayang..